Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ )
1186: Αποφασιστική νίκη κοντά στο Στρυμόνα από τον έλληνα στρατηγό Αλέξιο Βρανά επί των Νορμανδών, οι οποίοι βάδιζαν κατά της Κωνσταντινούπολης μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης.
1325 - Ο Αλφόνσος Δ' γίνεται βασιλιάς της Πορτογαλίας.
1502: Γεννήθηκε ο Γρηγόριος 13ος, Πάπας της Ρώμης, γνωστός για τη μεταρρύθμισή του στο ημερολογιακό σύστημα. (Θαν. 10/4/1585)
1536 – Πέθανε η Αικατερίνη της Αραγωνίας, βασίλισσα της Αγγλίας
1558 - Η Γαλλία καταλαμβάνει το Καλαί, την τελευταία κτήση της Αγγλίας στο γαλλικό έδαφος.
1610 - Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι ανακαλύπτει τους τέσσερις μεγαλύτερους δορυφόρους του πλανήτη Δία: τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ, την Ιώ και την Ευρώπη.
1753: Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο του κόσμου.
1826 - Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.
1837 - Ιδρύεται στην Αθήνα η Αρχαιολογική Εταιρεία με πρωτοβουλία του Ιάκωβου Ρίζου Νερουλού, του Βαρώνου Κ. Μπέλιου και άλλων εκλεκτών Ελλήνων της εποχής.
1894: Ο αμερικανός Ουίλιαμ Ντίξον πατεντάρει το κινηματογραφικό φιλμ.
1904 -καθιερώνεται ως σήμα κινδύνου το CQD για να αντικατασταθεί δύο χρόνια μετά από το SOS - Save our souls (Σώστε τις Ψυχές Μας).
1904: Πέθανε ο Εμμανουήλ Ροΐδης, λόγιος και συγγραφέας. (Πάπισσα Ιωάννα) (Γεν. 28/7/1836)  
1910 - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Ελλάδα διαμαρτύρεται προς τις Προστάτιδες Δυνάμεις για τους συνεχείς εξοπλισμούς των τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα της Θεσσαλίας.
1911 - Τούρκος επίσημος δηλώνει στην Κωνσταντινούπολη ότι, η σύμπραξη Ελλήνων και Βουλγάρων δυσκολεύει την κατάσταση στη Μακεδονία κι ότι, η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτεθεί εναντίον και των δύο, εφόσον εξακολουθήσουν τη δράση τους.
1914: Γεννήθηκε ο Γιάννης Σπάρτακος, πιανίστας και συνθέτης ελαφράς μουσικής, από τους πρωτοπόρους της τζαζ στη χώρα μας. Μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι Θα σε πάρω να φύγουμε, που ως Greek Bolero έγινε παγκόσμιο σουξέ από την ορχήστρα του Ξαβιέ Κούγκατ. (Θαν. 31/7/2001)
1919 - Ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Οδησσό, μαζί με Αγγλικά και Γαλλικά στρατεύματα, με σκοπό να καταπνίξουν την Οκτωβριανή Επανάσταση των Μπολσεβίκων.
1924: Ο Τζορτζ Γκέρσουιν ολοκληρώνει, σε ηλικία 26 ετών, το πιο γνωστό έργο του Rhapsody in Blue (Γαλάζια Ραψωδία).
1927 - Πρώτη υπερατλαντική κλήση μεταξύ Νέα Υόρκη και Λονδίνου.
1927: Ο Αμπε Σάπερστιν δημιουργεί την ομάδα μπάσκετ των Χάρλεμ Γκλομπετρότερς. Στόχος να προσφέρουν θέαμα και μόνο θέαμα χωρίς να τηρούν κατά γράμμα τους κανόνες του αθλήματος.
1928 - Γεννήθηκε ο Εμίλιο Περίκολι, Ιταλός τραγουδιστής
1931 - Το «έγκλημα του αιώνα» αναστατώνει την Ελλάδα Ο μεγαλοεργολάβος Αθανασόπουλος, δολοφονήθηκε στις 7 Ιανουαρίου στον ύπνο του, από την πεθερά του Άρτεμη Κάστρου και τον ανιψιό της Δημήτρη Μοσκιό, με τη βοήθεια της γυναίκας του Φούλας Αθανασόπουλου και της υπηρέτριας του σπιτιού. Μετά το φόνο, που έγινε γιατί σύμφωνα με τους δράστες ο Αθανασόπουλος κακοποιούσε τη Φούλα, προσπάθησαν να κάψουν το πτώμα, τελικά όμως το τεμάχισαν, το έκαναν δέματα και τα πέταξαν στον Ιλισσό. Μετά από μερικές μέρες τα δέματα ανακαλύφθηκαν τυχαία, πράγμα που οδήγησε στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Τα γεγονότα αυτά έγιναν από το ρεμπέτη Ιάκωβο Μοντανάρη τραγούδι με τίτλο «Κακούργα Πεθεράα», από το οποίο έμεινε ιστορική η περίφημη φράση «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου 'μελλε να πάθεις/από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις».Το 2001 κυκλοφόρησε βιβλίο για την υπόθεση γραμμένο από το δημοσιογράφο Τάσο Κοντογιάννη, προκαλώντας δικαστική διαμάχη με τους απογόνους της Φούλας
1932: Πέθανε ο Αντρέ Μαζινό, γάλλος πολιτικός. Ως υπουργός Πολέμου της Γαλλίας δημιούργησε τα περίφημη οχυρωματικά έργα που έφεραν την ονομασία Γραμμή Μαζινό. (Γεν. 17/2/1877)
1934: Γεννήθηκε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ελληνοκύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003-2008). Η πολιτική διαδρομή του συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού. (Θαν. 12/12/2008)
1939 - Γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας
1943: Πέθανε ο Νίκολα Τέσλα, σέρβος φυσικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. (Γεν. 10/7/1856)
1959 - Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη νέα κουβανική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.
1964 - Γεννήθηκε ο Νίκολας Κέιτζ, Αμερικανός ηθοποιός
1972 - Πέθανε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Ελληνίδα στιχουργός
1977 - Οι Λιμενικές αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν 11 τόνους χασίς επί του υπό Κυπριακή σημαία Μ/S «Γκλόρια» στον Ισθμό της Κορίνθου. Η υπόθεση εμπνέει τον Βασίλη Τσιτσάνη να γράψει το τραγούδι «Το βαπόρι απ΄ την Περσία».
1989 - Πέθανε ο Χιροχίτο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ο Ακιχίτο διαδέχεται τον πατέρα του και γίνεται 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας
1992  - Σκοτώθηκε o Ανθυποσμηναγός ΜΠΕΡΖΑΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Νικολάου στην περιοχή Λεωνιδίου Αρκαδίας κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, με αεροσκάφος A-7, της 115 Πτέρυγα Μάχης.
2004 - Ο Κωνσταντίνος Σημίτης ανακοινώνει την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Στη θέση αυτή τον διαδέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου.
2009 - Πέθανε η Μαρία Δημητριάδη, Ελληνίδα τραγουδίστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου