Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ )
749:  Πέθανε ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, διακεκριμένος θεολόγος του Χριστιανισμού. (Γεν. 676)
771 - Ο βασιλιάς των Φράγκων, Καρλομάν Α', πεθαίνει αφήνοντας τον αδελφό του, Καρλομάγνο, βασιλιά του επανενωμένου βασιλείου των Φράγκων.
1131 - Πέθανε ο Ομάρ Καγιάμ, Πέρσης ποιητής, αστρονόμος, μαθηματικός και φιλόσοφος
1642 - Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο καρδινάλιος Αρμάνδος Ρισελιέ, πρωθυπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ’ της Γαλλίας από το 1624. Τον «χρησιμοποίησε», μεταχρονολογημένο, ο Αλέξανδρος Δουμάς στους «Τρεις Σωματοφύλακες».
1792 - Αρχίζει στο Παρίσι η δίκη του βασιλιά Λουί ΙΣΤ΄ που κατέληξε τελικά στην γκιλοτίνα.
1798 - Πέθανε ο Λουίτζι Γκαλβάνι, Ιταλός φυσικός
1866: Γεννήθηκε ο Βασίλι Καντίνσκι, ρωσικής καταγωγής γάλλος ζωγράφος, θεωρητικός της τέχνης, πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης και «πατέρας» της αφαίρεσης. (Θαν. 13/12/1944)
1877 - Ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει το φωνόγραφο.
1888: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Α’ Καρατζόρτζεβιτς, βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας (1921-1934), που δολοφονήθηκε στη Μασσαλία από τον σλαβομακεδόνα εθνικιστή Βλάντο Τσερνοζέμσκι. (Θαν. 9/10/1934)
1892 – Γεννήθηκε ο Φρανθίσκο Φράνκο, Ισπανός στρατηγός και πολιτικός
1897 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία τερματίζεται ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1913 - Πρωτόκολλο της ΦλωρεντίαςΠαραχώρηση Β. Ηπείρου στην Αλβανία. Η Διεθνής Επιτροπή διακανονισμού των συνόρων Αλβανίας – Ελλάδας, υποβάλλει στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου, τις αποφάσεις που πάρθηκαν από αυτή, γνωστές ως «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας», με βάση τις οποίες η Βόρεια Ήπειρος (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) παραχωρείται στην Αλβανία. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι’ αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα. Μετά από έντονη διαμαρτυρία και αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι Πρεσβευτές των Μ. Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία),  στο Λονδίνο έδωσαν διακοίνωση στην Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία της γνωστοποιούσαν ότι η απόφαση για οριστική παραχώρηση των νησιών του Αιγαίου εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωσή της στους όρους του Πρωτόκολλου της Φλωρεντίας.
1918 - Δημιουργείται το Βασίλειο των Σέρβων,Κροατών και Σλοβένων με Βασιλιά τον Αλέξανδρο Α΄
1920: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Κωνσταντίνου σημειώνεται στο Μιλάνο. Οι συλληφθέντες καταθέτουν ότι διατελούσαν σε επαφή και με άλλους συνενόχους και σκόπευαν να τοποθετήσουν βόμβες στην αμαξοστοιχία, στην οποία επέβαινε ο βασιλιάς.
1922 - Γεννήθηκε ο Ζεράρ Φιλίπ, Γάλλος ηθοποιός
1943 - Ανακοινώνεται από τον κομισάριο του μπέιζμπολ, Κανεσάου Λάντις, πως πλέον οι σύλλογοι διαθέτουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν και μη λευκούς παίκτες. Καμιά ομάδα δεν το εκμεταλλεύεται μέχρι το 1947.
1943 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βολιβία κηρύσσει των πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα.
1949 - Γεννήθηκε ο Τζεφ Μπρίτζες, Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής και παραγωγός
1950: Το Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αναλαμβάνει από το αεροδρόμιο Χουνγκάτ της Κορέας τις πρώτες αποστολές μεταφοράς τραυματιών από το πεδίο μάχης. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. (Πόλεμος της Κορέας)
1963 - Γεννήθηκε ο Σεργκέι Μπούμπκα, Ουκρανός αθλητής
1971: Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους Smoke on the Water.
1977 - Ο Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Κένυας.
1991: Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».
1992 - Απόβαση Αμερικάνικων δυνάμεων στην Σομαλία.
1993: Πέθανε ο Φρανκ Ζάπα, αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης. (Γεν. 21/12/1940)
2004 - Πέθανε η Έλενα Σουλιώτη, Ελληνίδα υψίφωνος
2011 - Πέθανε ο Σώκρατες, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου