Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ )
534 - Εκδίδεται η δεύτερη και τελική αναθεώρηση του Ιουστινιάνειου Κώδικα.
1272 - Ενώ ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της Θ' Σταυροφορίας, ο Εδουάρδος Α' γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά δεν θα επιστρέψει στην Αγγλία παρά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.
1532 - Ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής Φρανσίσκο Πιζάρρο αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα.
1717 – Γεννήθηκε ο Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ, Γάλλος μαθηματικός
1825 - Ελληνική Επανάσταση: Οι Έλληνες, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, νικούν τους Τουρκαλβανούς, υπό τους μπέηδες Μουστά και Καριοφίλ, στην μονή Δομνούς.
1828 - Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των Οθωμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.
1831: Πέθανε ο Καρλ Φίλιπ Γκότλιμπ Φον Κλαούζεβιτς, πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου. (Γεν. 1/6/1780)  «Πάντοτε και χωρίς καμία εξαίρεση, τα περισσότερο πολιτισμένα κράτη είναι τα πλέον επιθετικά.»  «Τέσσερα πράγματα είναι πάντοτε μεγαλύτερα απ' όσο τα νομίζουμε: τα χρόνια μας, τα χρέη μας, τα σφάλματά μας και οι εχθροί μας’’Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα’’
1849 - Ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι καταδικάζεται σε θάνατο για αντικυβερνητική δραστηριότητα που σχετίζονταν με μία ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.
1914: Αρχίζει τη λειτουργία της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank.
1920 - Πολιτική αεροπορία: Ιδρύεται η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QUANTAS.
1942: Το υποβρύχιο Τρίτων επιτίθεται κατά γερμανικής νηοπομπής στο Ακρωτήριο Καφηρέας και βυθίζει ένα πετρελαιοφόρο. Τα εχθρικά πλοία το καταδιώκουν και το βυθίζουν αύτανδρο (πλήρωμα: 5 αξιωματικοί και 28 ναύτες), έπειτα από εξάωρη καταδίωξη.
1946 - Ιδρύθηκε και ξεκινά το έργο της η ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO)
1952: Νίκη σημειώνει στις εκλογές ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου. Συγκεντρώνει κάτι λιγότερο από τις μισές ψήφου και -λόγω του συστήματος- το 80% των εδρών.
1960 – Πέθανε ο Κλαρκ Γκέιμπλ, Αμερικανός ηθοποιός
1964: Παραιτείται ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και των κατηγοριών μερίδας του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων.
2006: Πέθανε ο Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου, που επηρέασε καίρια τη βρετανική οικονομία επί Θάτσερ και την αμερικανική επί Ρίγκαν. (Γεν. 31/7/1912)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου