Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ )

1202Δ' Σταυροφορία: Παρά την απαγόρευση από τον Πάπα Ιννοκέντιο Γ΄, που απειλεί με αφορισμούς, οι σταυροφόροι ξεκινούν την πολιορκία της καθολικής πόλης Ζάρα (σημερινή Ζαντάρ της Κροατίας).
1444Η Μάχη της Βάρνας: Ο σουλτάνος Μουράτ Β' συντρίβει τις ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις Πολωνών και Ούγγρων, υπό τον βασιλέα Λαδίσλαο Γ' και τον Ιωάννη Ουνιάδη. Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία απόπειρα βοηθείας χριστιανικών κρατών προς την Κωνσταντινούπολη.
1483: Γεννήθηκε ο Μαρτίνος Λούθηρος, γερμανός θεολόγος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε την Ευρώπη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους. (Θαν. 18/2/1546)
1619 – Ο Ρενέ Ντεκάρτ βλέπει ένα όνειρο που αποτέλεσε την έμπνευση των Στοχασμών επί της Πρώτης Φιλοσοφίας.
1775 – Ιδρύεται το Ναυτικό των ΗΠΑ.
1801 –: Γεννήθηκε ο Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Αμερικανός γιατρός, υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας, μέγας φιλάνθρωπος, αλλά και άδολος φιλέλληνας. Ο Σάμιουελ Χάου (Samuel Howe) γεννήθηκε στη Βοστόνη στις 10 Νοεμβρίου 1801 και καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Σπούδασε ιατρική στο Χάρβαρντ, αλλά δεν άσκησε το ιατρικό επάγγελμα, καθώς κατέβηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 1825 για να συμμετάσχει στην Ελληνική Επανάσταση.
Ανέλαβε αμέσως υπηρεσία στον Αγώνα, περιθάλποντας τραυματίες και άρρωστους μαχητές. Στο πρώτο γράμμα προς τον πατέρα του αναφέρει μεταξύ άλλων: «…ως προς τον μισθόν μου, ουδέν λαμβάνω, ούτε μ' ενδιαφέρει, αφού η Κυβέρνησις δεν είναι εις θέσιν ούτε να θρέψη και να ενδύση τους δεινοπαθούντας στρατιώτας…».
Η ζωή του ντελικάτου βοστονέζου με τη μεγάλη καρδιά, δύσκολη. Από το ημερολόγιό του διαβάζουμε:
“… η δουλειά μου τη νύχτα που πέρασε ήταν ατέλειωτη … έκαμα τόσες εγχειρήσεις που αμφιβάλω αν θα κατόρθωνα να τις κάμω κατά τη διάρκεια ολόκληρων ετών στη Βοστώνη … δύο μήνες τώρα κοιμάμαι στο έδαφος με τα ρούχα … είχα σκεφτεί να φύγω από δω, αλλά θα ήταν πράξη επονείδιστη…”
Ο Σαμουήλ Χάου επιστρέφει το 1827 στην Αμερική και οργανώνει έρανο για την ελληνική υπόθεση. Συγκεντρώνει 60.000 δολάρια και αγοράζει ρούχα και τρόφιμα για τους επαναστάτες. Ένα χρόνο αργότερα έρχεται και πάλι στην Ελλάδα και οργανώνει καταφύγια για την περίθαλψη των προσφύγων. Ένα από αυτά στον Ισθμό της Κορίνθου θα το ονομάσει «Ουασινγκτονία».
Το 1831 επιστρέφει στη Βοστώνη και ιδρύει το πρώτο σχολείο για τυφλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου διετέλεσε πρώτος διευθυντής. Το 1848 δημιουργεί ένα ανάλογο σχολείο για άτομα με διανοητικές διαταραχές.
Το 1866, γηραιός πλέον, βρίσκεται για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα, για να συνδράμει τους επαναστατημένους Κρητικούς.
Πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1876.
1836 – Ο βασιλιάς των Ελλήνων Όθων νυμφεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.
1862   Διαδηλώσεις στην Αθήνα υπέρ της υποψηφιότητας για τον ελληνικό θρόνο του πρίγκιπα Αλφρέδου, δευτερότοκου γιου της βασίλισσας της Αγγλίας Βικτορίας. Η Αγγλία δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα, γιατί κωλύεται από τις διεθνείς συνθήκες που υπογράφτηκαν για το ελληνικό ζήτημα.
1919  Γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ρώσος εφευρέτης, κατασκευαστής του όπλου που φέρει το όνομά του.
1923 - Γεννήθηκε ο Χάτσικο, Γιαπωνέζικος σκύλος. Ο Χάτσικο (στα ιαπωνικά: ハチ公), ήταν ένας λευκός σκύλος ράτσας Ακίτα ο οποίος γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου το 1923, στην πόλη Οντάτε της Ιαπωνίας. Έγινε διάσημος για την αξιοθαύμαστη αφοσίωση στον κύριό του, στον οποίο έμεινε πιστός για όλη του την ζωή. Τον Ιανουάριο 1924, ο Χιντεσάμπουρο Ουένο, ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, υιοθετεί ένα λευκό κουτάβι Ακίτα ηλικίας δύο περίπου μηνών το οποίο ονομάζει Χάτσικο (σημαίνει κυριολεκτικά: ο όγδοος ευοίωνος πρίγκηπας). Ο καθηγητής ζούσε μοναχικά στα περίχωρα του Τόκιο και μεγάλωσε τον Χάτσικο σαν πραγματικό φίλο και σύντροφο. Ήταν πραγματικά αχώριστοι και καθημερινά περπατούσαν μαζί μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σιμπούγια, όπου ο καθηγητής έπαιρνε το τρένο για να πάει στο πανεπιστήμιο. Ο Χάτσικο πήγαινε κατόπιν σπίτι αλλά το απόγευμα ξαναγύριζε στον σταθμό, όπου περίμενε την επιστροφή του κυρίου του. Τον Μάιο του 1925 ο Χάτσικο συνόδευσε όπως πάντα τον καθηγητή στον σταθμό του τρένου και γύρισε σπίτι. Ο καθηγητής όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στον σταθμό γιατί κατά την διάρκεια μιας διάλεξης στο πανεπιστήμιο έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε. Ο Χάτσικο ξαναγύρισε στον σταθμό, περιμένοντας στο ίδιο σημείο τον κύριό του κάθε μέρα, για το υπόλοιπο της ζωής του.
1924   Ταραχές και συγκρούσεις ξεσπούν στην Καβάλα, μεταξύ καπνεργατών από τη μία πλευρά, και στρατού και χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.
1925 - Γεννήθηκε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, Ουαλός ηθοποιός
1938 - Πέθανε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός
1940Σεισμός πλήττει τη Ρουμανία. Απολογισμός: 1.000 νεκροί και πάνω από 4.000 τραυματίες.
1959 – Το αντιτορπιλικό Ασπίς ΙΙ υψώνει την Ελληνική Σημαία στο Long Beach των Η.Π.Α..
1961 – Το Στάλινγκραντ ξαναπαίρνει το παλιό του όνομα: Βόλγκογκραντ.
1982: Πέθανε ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, σοβιετικός ηγέτης και αρχηγός του Ρωσικού Κομουνιστικού Κόμματος. (Γεν. 6/12/1906)
1989  Ανατρέπεται το κομουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Ο Τεοντόρ Ζίβκοφ εγκαταλείπει την ηγεσία του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία.
2006 - Πέθανε ο Τζακ Πάλανς, Αμερικανός ηθοποιός
2007 - Πέθανε ο Νόρμαν Μέιλερ, Αμερικανός συγγραφέας
2008  Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τίθεται ο βουλευτής Αρκαδίας, Πέτρος Τατούλης, έπειτα από συνέντευξή του σε εφημερίδα, όπου άσκησε έντονη κριτική κατά του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
2009 - Πέθανε ο Νότης Περγιάλης, Έλληνας συγγραφέας
2010 - Πέθανε ο Ντίνο ντε Λαουρέντις, Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός

2 σχόλια:

  1. ΠΕΘΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ.ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ.Ν.ΝΑΟΥΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ.Ν.ΝΑΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή