Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ )
325 π.Χ: Ο Νέαρχος, αρχηγός του στόλου του μεγάλου Αλεξάνδρου, καταπλέει στη Σαγγάδα των Ινδιών και τη μετονομάζει σε Λιμένα Αλεξάνδρου.
1831 – Πέθανε ο Ιωάννης Καποδίστριας, Έλληνας πολιτικός
1859: Γεννήθηκε ο Άλφρεντ Ντρέιφους, γαλλοεβραίος αξιωματικός του στρατού. Η καταδίκη του εξαιτίας μιας αβάσιμης κατηγορίας προδοσίας το 1894 έγινε το επίκεντρο της αντιπαράθεσης που ταλαιπώρησε τη γαλλική κοινωνία για δεκαετίες. (Υπόθεση Ντρέιφους) (Θαν. 12/7/1935)
1888 – Γεννήθηκε ο Νικολάι Μπουχάριν, Ρώσος πολιτικόςΟ Νικολάι Μπουχάριν (ρωσικά: Бухарин Николай Иванович, Μόσχα 27 Σεπτεμβρίου 188815 Μαρτίου 1938) ήταν οικονομολόγος, θεωρητικός του Μαρξισμού. Κομματικός και πολιτικός ηγέτης του ΚΚΣΕ, έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του τόσο πριν όσο και μετά τηνΟκτωβριανή Επανάσταση. Ήταν επίσης ακαδημαϊκός δάσκαλος στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών.
Από το 1917 έως το 1929 διετέλεσε συντάκτης της Πράβντα και από το 1934 συντάκτης της εφημερίδας Ιζβέστια. Ουσιαστικά, ήταν ο κυριότερος ιδεολόγος του κόμματος κατά την πρώτη περίοδο της επανάστασης. Στο βιβλίο του Τζον Ριντ Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο ο Μπουχάριν θεωρείται πιο αριστερός και από τον Λένιν. Στις 27 Ιανουαρίου 1937 συνελήφθη , κατηγορούμενος για συμμετοχή στο "Αντισοβιετικό Μπλοκ". Η διαδικασία ήταν δημόσια στον Οίκο της Ένωσης (κεντρικό κτήριο στη Μόσχα, στο οποίο γίνονταν τα συνέδρια του ΚΚΣΕ), στις 13 Μαρτίου του 1939. Ένα χρόνο αργότερα στις 15 Μαρτίου του 1938 εκτελέστηκε. Το 1988 αποκαταστάθηκε μετά θάνατον.
1892: Γεννήθηκε ο Ίβο Άντριτς, γιουγκοσλάβος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1961. (Θαν. 13/3/1975)
1902 – Εγκαινιάζεται η αθλητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Η εφημερίδα «Αθήναι» του Γ. Πωπ ανακοινώνει ότι θα δημοσιεύει δωρεάν ανακοινώσεις των αθλητικών σωματείων.
1907 – Γεννήθηκε ο Ζακ Τατί, Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός
1912 Α΄ Βαλκανικός πόλεμος: Διεξάγεται η μάχη του Σαρανταπόρου και ο ελληνικός στόλος υπό το ναύαρχο Κουντουριώτη καταλαμβάνει τη Λήμνο.
Η Μάχη του Σαρανταπόρου ή μάχη των στενών της Πέτρας αποτελεί την πρώτη πολεμική επιχείριση της Ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου του 1912 στα Στενά του Σαραντάπορου. Μετά τη σύγκρουση της πρώτης μέρας, οι τουρκικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν προς τα Σέρβια, αφήνοντας στα χέρια του ελληνικού στρατού αρκετό υλικό και λίγους αιχμαλώτους. Οι ελληνικές δυνάμεις έπειτα από ισχυρή αντίσταση των τουρκικών δυνάμεων, πέτυχαν μια σημαντική νίκη η οποία άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής ,το πρωί της 9 Οκτωβρίου 1912 ο Ελληνικός στρατός προέλασε στην διάβαση του Σαρανταπόρου την οποία οι Τούρκοι εγκατέλειψαν, φοβούμενοι μην κυκλωθούν, και υποχώρησαν προς τα Σέρβια . Οι πρώτες Ελληνικές προφυλακές έφτασαν στα στενά της πέτρας στις 10 ώρα , οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν από την πλευρά των Τούρκων οι οποίοι είχαν αποφασίσει να αντισταθούν εκεί. Όταν κατέφθασε και ο υπόλοιπος Ελληνικός στρατός ανεπτύχθη σε θέση μάχης και άρχισε να βάλει κατά των Τούρκικων θέσεων, ταυτόχρονα έβαλε και το Ελληνικό πυροβολικό . Η μάχη διεκόπη την νύχτα και συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα , μετά την κατάληψη της γέφυρας άρχισε και η υποχώρηση των Τούρκων προς τα Σέρβια . Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι Τούρκοι υποχωρούν προς την Κοζάνη καταδιωκόμενοι από τον Ελληνικό στρατό. Στις 11 Οκτωβρίου η μάχη είχε λήξει και το απόγευμα οι Ελληνικές οπισθοφυλακές έμπαιναν στα Σέρβια απελευθερώνοντας τα και τυπικά. Στα Σέρβια εγκαταστάθηκε προσωρινά το Στρατηγείο και το γενικό επιτελείο.
Σήμερα λειτουργεί Μουσείο της Μάχης του Σαρανταπόρου το οποίο γειτνιάζει με το τουρκικό Χάνι του Χατζηγώγου.
1915Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος: Οι αυστριακές και γερμανικές δυνάμεις κυριεύουν το Βελιγράδι ενώ οι Βούλγαροι εισβάλουν στη Σερβία από τα ανατολικά.
1918 – Γεννήθηκε ο Χάουαρντ Χαντ, Αμερικανός πράκτορας της CIA και συγγραφέας.Ο Χάουαρντ Χαντ (Howard Hunt) (9 Οκτωβρίου 1918Νέα Υόρκη - 23 Ιανουαρίου 2007 Φλόριντα), δούλευε στο Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρίτσαρντ Νίξον, και ήταν πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο Watergate. Καταδικάστηκε για διάρρηξη, συνωμοσία και υποκλοπή σε 33 μήνες φυλάκισης. Ο Χαντ, μαζί με τον Γκόρντον Λίντι και άλλους, ήταν ένας από τους "υδραυλικούς" του Λευκού Οίκου, μια μυστική ομάδα με σκοπό της να σταματάει τις "διαρροές".
Ήταν πράκτορας της CIA από το 1949 μέχρι το 1970 και λέγεται ότι συμμετείχε στην επέμβαση των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, καθώς και στο σχεδιασμό για την ανατροπή του προέδρου Άρμπενς Γκουσμάν στη Γουατεμάλα, ενώ κατηγορήθηκε για ανάμειξη στη δολοφονία του Τζων Κένεντι. Για την τελευταία υπόθεση όμως δικαιώθηκε το 1981από αμερικανικό δικαστήριο, μετά από μήνυση που άσκησε εναντίον της δεξιάς οργάνωσης "Liberty Lobby", που είχε δημοσιεύσει άρθρο που τον κατηγορούσε για ανάμειξη στην υπόθεση Κένεντι. Έγραψε πολλά μυθιστορήματα, εμπνευσμένα από τις εμπειρίες που απέκτησε από τη συμμετοχή του στις μυστικές υπηρεσίες. Μερικά από τα βιβλία του έγιναν κινηματογραφικές ταινίες.
1918 – Γεννήθηκε η Λίλα Κέντροβα, Ρωσίδα ηθοποιός
1923 – Με την αιτιολογία της απαγόρευσης των οινοπνευματωδών ποτών κλείνονται στην Κωνσταντινούπολη 5.000 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους ελληνικά.
1926 – Αρχίζει να εκπέμπει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
1931: Η κυβέρνηση Βενιζέλου περικόπτει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων κατά 4% των κατωτέρων και κατά 6% των ανωτέρων, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.
1932 – Ο Ιωσήφ Στάλιν καθαιρεί και εξορίζει στη Σιβηρία τους Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και Λέον Καμένεφ, που μοιράζονταν την εξουσία μαζί του μετά το θάνατο του Λένιν
1940: Γεννήθηκε ο Τζον Λένον, βρετανός μουσικός, μέλος των Beatles. (Θαν. 8/12/1980)
  «Αν θέλεις να δώσεις στο ροκ εντ ρολ ένα άλλο όνομα, αυτό θα μπορούσε να είναι “Τσακ Μπέρι”.»
  «Αν ο καθένας διεκδικεί την ειρήνη αντί για άλλη μία συσκευή τηλεόρασης, τότε θα υπάρξει ειρήνη.»
  «Δεν μπορώ να σκοτώσω για οποιοδήποτε λόγο!»
  «Εάν κάποιος πιστεύει ότι η αγάπη και η ειρήνη είναι κλισέ, που τα αφήσαμε πίσω στη δεκαετία του '60, αυτό είναι πρόβλημά του. Αγάπη και Ειρήνη είναι αιώνιες αξίες.»
  «Ή θα παλέψεις για την ειρήνη ή θα πεθάνεις.»
  «Η ιδιοκτησία δεν είναι τα εννέα δέκατα της νομοθεσίας. Είναι τα εννέα δέκατα του προβλήματος.»
  «Ο Θεός είναι μία έννοια, με την οποία μετράμε τον πόνο μας.»
  «Ο ρόλος μου στην κοινωνία ως καλλιτέχνη είναι να προσπαθώ να εκφράσω το κοινό αίσθημα. Όχι να λέω στους ανθρώπους πώς να αισθάνονται, όπως ο ιεροκήρυκας ή ο πολιτικός.»
  «Ο σουρεαλισμός για μένα είναι η πραγματικότητα.»
  «Ο ταχυδρόμος θέλει αυτόγραφο. Ο ταξιτζής φωτογραφία, η σερβιτόρα χειραψία. Όλοι θέλουν κάτι από σένα.»
  «Ο Χριστιανισμός θα πεθάνει. Θα συρρικνωθεί και θα εξαφανισθεί. Είμαι βέβαιος γι' αυτό και θα αποδειχτεί ότι έχω δίκιο. Είμαστε (οι Beatles) πιο δημοφιλείς από τον Χριστό, τώρα. Δεν ξέρω ποιο θα πεθάνει πρώτο, το ροκ εντ ρολ ή ο Χριστιανισμός.»
  «Ο χρόνος που περνάς χασομερώντας, δεν πάει χαμένος.»
  «Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στις σεξουαλικές επιλογές τους, αλλά θα πρέπει να σύρουν κόκκινη γραμμή με τις κατσίκες.»
  «Οι τελετουργίες είναι σπουδαίο πράγμα. Στις μέρες μας είναι της μόδας να μην είσαι παντρεμένος. Δεν ενδιαφέρομαι να είμαι μοντέρνος.»
  «Όλοι σε αγαπούν, όταν είσαι δύο μέτρα μέσα στη γη.»
  «Όταν είσαι ερωτευμένος, όλα είναι ξεκάθαρα.»
  «Όταν πνίγεσαι, δεν λες "Θα σας ήμουν εξαιρετικά ευγνώμων εάν κάποιος είχε την πρόνοια να ανακοινώσει ότι εγώ πνίγομαι και να έλθει να με βοηθήσει, απλώς ουρλιάζεις".»
  «Πιστεύω σε οτιδήποτε μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Πιστεύω στις νεράιδες, τους δράκους, τα παραμύθια. Όλα υπάρχουν, ακόμα κι αν βρίσκονται στο μυαλό σας. Ποιος είπε ότι τα όνειρα και οι εφιάλτες δεν εκφράζουν την πραγματικότητα;»
  «Στη δεκαετία του '60 η γενιά μας ήταν όλη πάω σ' ένα πλοίο, που πήγαινε να ανακαλύψει τον Νέο Κόσμο. Και οι Beatles ήταν στο ψηλότερο κατάρτι αυτού του πλοίου.»
  «Το βασικό ερώτημα που κανείς δεν διατυπώνει είναι γιατί οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά. Γιατί έχουμε αυτά τα υποκατάστατα για να ζήσουμε μία φυσιολογική ζωή. Κάτι πάει λάθος στην κοινωνία μας που μας κάνει τόσο πιεσμένους, ώστε να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά.»
  «Ως συνήθως, υπάρχει μία σπουδαία γυναίκα, πίσω από κάθε ηλίθιο.»1944 – Αυτοδιαλύεται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού.
1944: Στη διάρκεια της συνάντησης Τσόρτσιλ και Στάλιν στη Μόσχα, συμφωνείται να παραμείνει η Ελλάδα στη βρετανική σφαίρα επιρροής (Συμφωνία των Ποσοστών ή της Μόσχας). Το περιεχόμενο της συμφωνίας το αγνοεί η ελληνική πολιτική ηγεσία, αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ.
1944: Γερμανικό αεροπλάνο βομβαρδίζει το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, τρεις μέρες προτού εγκαταλείψουν την πόλη οι Ναζί. 6 νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός. 8 σπίτια καταρρέουν.
1947 – Γεννήθηκε η Φρανς Γκαλ, Γαλλίδα τραγουδίστρια Η Φρανς Γκαλ (France Gall) είναι  Γαλλίδα  τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1947 στο Παρίσι ως Isabelle Gall.
Το 1965 εκπροσώπησε το Λουξεμβούργο στο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "Poupée de cire, poupée de son", όπου και κατέκτησε την πρώτη θέση. Ήταν η πρώτη φορά που δεν κέρδισε μπαλάντα το διαγωνισμό. Επίσης, με το τραγούδι αυτό, ήταν στους 14 φιναλίστ στον πρόσφατο διαγωνισμό για το πιό δημοφιλές τραγούδι της Γιουροβίζιον, για τον εορτασμό των 50 χρόνων της διοργάνωσης, στην Κοπεγχάγη της Δανίας το 2005.

1949 – Με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, καθοδηγούμενου από το ΚΚΕ, επέρχεται τυπικά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου ή Συμμοριτοπολέμου ( διαλέξτε )
1958 – Ο Ιταλός καρδινάλιος Άντζελο Τζουζέππε Ρονκάλλι εκλέγεται Πάπας και παίρνει το όνομα Ιωάννης ΚΓ΄.
1963 – Στην Ιταλία από κατάρρευση φράγματος στις Δολομιτικές Άλπεις χάνουν τη ζωή τους 2.000 και πλέον άτομα.
1967 – Πέθανε ο Αντρέ Μωρουά, Γάλλος συγγραφέας
1967: Πέθανε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αργεντίνος γιατρός και επαναστάτης. Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Guevara de la Serna) (14 Μαΐου[1][2] 1928 στο Ροσάριο, Αργεντινή; † 9 Οκτωβρίου 1967 στηΛα Ιγκέρα (La Higuera), Βολιβία), γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής - Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.
Όπως και ο Μάο Τσετούνγκ, ο Ερνέστο Γκεβάρα ανάπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.
1971 – Στην Αργεντινή, πραξικοπηματίες στρατιωτικοί παραδίδονται μετά από 19 ώρες προσπάθειας να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
1973Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ: Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν τη Δαμασκό με 100 και πλέον νεκρούς.
1974: Πέθανε ο Όσκαρ Σίντλερ, γερμανός επιχειρηματίας, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος. Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ Η λίστα του Σίντλερ. (Γεν. 28/4/1908)
1975: Ο Αντρέι Ζαχάροφ βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης. Ο σοβιετικός πυρηνικός επιστήμονας, που διαφωνεί με το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του, θεωρείται ο «πατέρας» της βόμβας υδρογόνου.
1978: Πέθανε ο Ζακ Μπρελ, βέλγος τραγουδοποιός. Τραγούδια του διασκεύασαν πολλοί ροκ καλλιτέχνες, όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Άλεξ Χάρβεϊ και ο Ρέι Τσαρλς. (Γεν. 8/4/1929)
1981 – Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.
1981 – Πέθανε ο Νίκι Γιάκοβλεφ, Έλληνας συνθέτης
1989 – Πέθανε ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης, Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός
1993 – Στη Ρωσία, 142 νεκροί, οι περισσότεροι άμαχοι πολίτες, είναι ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τα αιματηρά επεισόδια της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης του Κοινοβουλίου από το στρατό.
1994 – Δημιουργείται στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας το χημικό στοιχείο 110, το οποίο αργότερα θα ονομαστεί, προς τιμήν της πόλης, Νταρμστάντιο.
1995Ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ: Με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές η Βουλή της ΠΓΔΜ επικυρώνει την ενδιάμεση συμφωνία, που είχαν υπογράψει Ελλάδα και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.
1999 – Καλλιτέχνες της ροκ και της ποπ δίνουν συναυλία στο Γουέμπλεϊ, με ανθρωπιστικό χαρακτήρα (για τα θύματα του Κοσόβου και του Σουδάν). 1 δισεκατομμύριο άτομα παρακολουθούν τη συναυλία ζωντανά μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινό σε συναυλία.
2002 – Πέθανε η Αϊλίν Γουόρνος, Αμερικανίδα δολοφόνος Η Αϊλίν Κάρολ Γουόρνος (29 Φεβρουαρίου 1956 – 9 Οκτωβρίου 2002) ήταν Αμερικανίδα κατά συρροή δολοφόνος, που σκότωσε επτά άντρες στη  Φλόριντα  της Αμερικής από το 1989 έως το 1990, ισχυριζόμενη πως την είχαν βιάσει ή αποπειράθηκαν να τη βιάσουν, όταν ήταν ιερόδουλη. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο για τους έξι από τους επτά φόνους. Η εκτέλεσή της έγινε με θανατηφόρο ένεση στις 9 Οκτωβρίου του 2002.
Η ιστορία της Αϊλίν Κάρολ Γουόρνος έγινε ιδιαίτερα γνωστή με την ταινία θρίλερ "Monster" το 2003, στην οποία πρωταγωνιστεί η Σαρλίζ Θερόν και υποδύεται την Αϊλίν Γουόρνος. Η ταινία αυτή χάρισε το 2004 στην Σαρλίζ Θερόν το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.
1995 – Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στο Μεξικό σκοτώνει δεκάδες και τραυματίζει εκατοντάδες άτομα.
2005 – Πέθανε η Στέλλα Στρατηγού, Ελληνίδα ηθοποιός
2006 – H Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.
2006 – Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιλέγει τον υπουργό Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Μπαν Κι-Μουν για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για το διάστημα 2007-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου