Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ )
475 - Ο Ρωμύλος Αυγουστύλος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1029 - Τα ελληνικά στρατεύματα, υπό τον Μιχαήλ Σπονδύλη, ηττώνται από τους Άραβες στο Χαλέπι.
1448 - Πέθανε ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας
1517: Ο γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος τοιχοκολλεί τις 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ και ακολουθεί το σχίσμα στην καθολική εκκλησία.
1795 – Γεννήθηκε ο Τζον Κητς, Άγγλος ποιητής
1828 - Απελευθέρωση της Αράχωβας από τις ελληνικές δυνάμεις. Οι Τούρκοι παραδίδουν με συνθήκη την Μονή Δομπούς Βοιωτίας στον Δημήτριο Υψηλάντη.
1860: Πέθανε ο Τόμας Κόχραν, υποναύαρχος του Βρετανικού Ναυτικού, που πήρε μέρος και στην Επανάσταση του 1821. (Γεν. 14/12/1775)
1887: Γεννήθηκε ο Τσιανγκ Κάι Σεκ, κινέζος εθνικιστής ηγέτης, που μετά την κατάληψη της χώρας του από τους κομουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ έφυγε στην Ταϊβάν, όπου δημιούργησε ανεξάρτητο κράτος. (Θαν. 5/4/1975)
1892 - Δημοσιεύονται από τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ οι «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς».
1908: Τελετή λήξης των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, που άρχισαν στις 27 Απριλίου. Η Ελλάδα κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια, δύο με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα στο ύψος και μήκος άνευ φοράς και ένα με τον Δώριζα στον ακοντισμό.
1912: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Μέτσοβο, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.
1917 - Η τελευταία μάχη με ιππικό στην ιστορία λαμβάνει χώρα στη Βεερσεβά (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος). Στη μάχη αυτή, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί κυριεύουν την πόλη, παίρνοντάς την από τους Τούρκους.
1918 - Ανακωχή του Μούδρου. Τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαθίσταται στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου.
1918 - Η Αυστρία κηρύσσεται Δημοκρατία, καθώς με επανάσταση του λαού εγκαταλείπει το θρόνο ο Αυτοκράτορας Κάρολος των Αψβούργων.
1922 - Στην Ιταλία, σχηματίζεται φασιστική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον 39χρονο Μπενίτο Μουσολίνι (γίνεται ο νεότερος Πρωθυπουργός στην ιταλική ιστορία).
1922: Αρχίζει η Δίκη των «6» (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζηανέστης), που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή.
1926 - Πέθανε ο Χάρρυ Χουντίνι, Ούγγρος μάγος
1927: Ιδρύεται ο ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κωνσταντινούπολη, κατά άλλους Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου) από σύμπραξη των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αθήνας (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ), με αφορμή την τιμωρία του Ολυμπιακού από την ΕΠΟ. Παρόλο που η τιμωρία θα ισχύσει για μόνο ένα χρόνο, ο ΠΟΚ θα συνεχίσει τη διοργάνωση Κυπέλλων (Πάσχα, Χριστουγέννων), αλλά και αγώνων με ομάδες του εξωτερικού κι ενώ ο όρος θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται, υπονοώντας την κυριαρχία των τριών ομάδων του κέντρου.
1940 - Τα αντιτορπιλικά "Ψαρά" και "Σπέτσαι" βομβαρδίζουν την περιοχή Κονισπόλεως-Φιλιατών-Σαγιάδας.
1941 - Ολοκληρώνεται το μνημείο των 4 προέδρων των ΗΠΑ, στο όρος Ράσμορ.
1952 - Εκρήγνυται στα Νησιά Μάρσαλ η πρώτη θερμοπυρηνική βόμβα.
1954 - Έναρξη της Επανάστασης των Αλγερινών κατά των Γάλλων (από το Μέτωπο για την Εθνική Απελευθέρωση).
1956 - Προσγειώνεται για πρώτη φορά ένα αεροσκάφος στο Νότιο Πόλο, από τον Αμερικανό ναύαρχο Τζορτζ Ντιούφεκ.
1958 - Ο Μπόρις Πάστερνακ εξαναγκάζεται να αρνηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μερικά χρόνια πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Παστερνάκ εγκαταστάθηκε με τη γυναίκα του στο Περεντέλκινο, ένα χωριό ιδανικό για συγγραφείς μερικά χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Εκεί έγραψε το πασίγνωστο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα "Δόκτωρ Ζιβάγκο". Το βιβλίο απαγορεύτηκε από το σοβιετικό καθεστώς και έτσι μεταφέρθηκε λαθραία στο εξωτερικό και εκδόθηκε στα ιταλικά από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Φελτρινέλλι το 1957. Το βιβλίο προκάλεσε αμέσως αίσθηση και ακολούθησαν εκδόσεις του σε πολλές μη-κομμουνιστικές χώρες. Το 1958 και 1959, η αμερικάνικη έκδοσή του έμεινε για 26 εβδομάδες στην κορυφή της λίστας μπεστ-σέλερς των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Παρά το γεγονός ότι κανένας Σοβιετικός κριτικός δεν είχε διαβάσει το βιβλίο, απαίτησαν την αποβολή του από την Ε.Σ.Σ.Δ. Τελικά, το 1988 το μυθιστόρημα εκδόθηκε και στη Σοβιετική Ένωση. Το βιβλίο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον Ομάρ Σαρίφ και την Τζούλι Κρίστι, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λην. Το έργο έγινε παγκόσμια επιτυχία, αν και επικεντρωμένο περισσότερο στην ρομαντική πλευρά του βιβλίου. Το 1958 ο συγγραφέας κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ενώ αρχικά δήλωσε ενθουσιασμένος, στη συνέχεια αρνήθηκε να το παραλάβει ύστερα από αφόρητες πιέσεις του σοβιετικού καθεστώτος, το οποίο ακόμη και μετά την άρνηση παραλαβής του βραβείου, τον απειλούσε το λιγότερο με εξορία. Το 1989, το βραβείο δόθηκε στον υιό του Παστερνάκ, Γιεβγκένυ, σε τελετή στη Στοκχόλμη.
1961 - Στην ΕΣΣΔ, απομακρύνεται η σορός του Στάλιν από τον τύμβο του Λένιν.
1984: Πέθανε η Ίντιρα Γκάντι, ινδή πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1966-1975 και 1980-1984, οπότε και δολοφονήθηκε. (Γεν. 19/11/1917)
1985 - Πέθανε ο Νίκος Εγγονόπουλος, Έλληνας ζωγράφος και ποιητής
1991 - Για πρώτη φορά στην Ελλάδα για το αγώνισμα, η 17χρονη Μόρφω Δροσίδου κερδίζει χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 65 κιλών, στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα τάε κβο ντο που γίνεται στην Αθήνα.
1992 - Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αποκαθιστά τη μνήμη του Γαλιλαίου, έπειτα από 359 χρόνια.
1993 - Πέθανε ο Φεντερίκο Φελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης
1998 - Αρχίζει η κρίση με τον αφοπλισμό του Ιράκ. Το Ιράκ ανακοινώνει ότι δε θα συνεργάζεται πλέον με τους επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών.
1999 - Υπογράφεται από τους ηγέτες της Καθολικής και Λουθηρανικής Εκκλησίας το Δόγμα της Κρίσης, τερματίζοντας έναν αιώνα διαμάχης για τη φύση της πίστης και της σωτηρίας.
2001 - Οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Άλφα Μπανκ ανακοινώνουν την απόφασή τους να συγχωνευτούν, δημιουργώντας το μεγαλύτερο τραπεζικό κολοσσό στην Ελλάδα. Η συγχώνευση δεν έγινε και η συμφωνία διαλύθηκε το 2002.
2001 - Σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλληνας ερευνητής Απόστολος Γεωργόπουλος, που εργάζεται στο χημικό τμήμα του γενικού νοσοκομείου της Βιέννης, ανακοινώνει την ανακάλυψη μιας ουσίας (GEO 1) που εξουδετερώνει το βάκιλο του άνθρακα σε λίγα δευτερόλεπτα (χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό).
2002 - Κλείνει οριστικά ο περίφημος οίκος μόδας του Ιβ Σαν Λοράν
2002: Πέθανε ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, ανώτατος δικαστικός, λογοτέχνης και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση. (Γεν. 27/7/1903)
2004 - Τμήμα του Τείχους του Βερολίνου οικοδομείται ξανά, στη μνήμη των 1.065 θυμάτων που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν το Τείχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου