Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ) 
314 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Λικίνιος ηττάται από τον συναυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α' στο Αουρέλια Σιμπάλαε (σημερινό Βίνκοβτσι στην Κροατία).
451: Αρχίζει η 4η Οικουμενική Σύνοδος στη Χαλκηδόνα, που καταδίκασε την αίρεση του μονοφυσιτισμού.
1827 - Ναυμαχία του Ναυαρίνου, Οι τρεις «Προστάτιδες Δυνάμεις» (Μεγάλες Δυνάμεις) καταστρέφουν τον Τουρκικό στόλο.
1838: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκφωνεί στην Πνύκα την περίφημη ομιλία του «Παραινέσεις προς τη νέα γενιά».
1884 – Γεννήθηκε ο Βάλτερ φον Ράιχεναου, Γερμανός στρατιωτικός
1895 - Γεννήθηκε ο Αχμέτ Ζόγου, βασιλιάς της Αλβανίας
1912 - Μικρό άγημα του Ελληνικού Στόλου, υπό τον Ταγματάρχη Ιουλιανό Κονταράτο, απελευθερώνει τη νήσο Λήμνο και υψώνει την Ελληνική Σημαία. Έτσι εξασφαλίζεται ο σπουδαιότατος λιμένας του Μούδρου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση σ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.
1918 - Βαλκανικό Μέτωπο (Α' Π.Π.): Ο Ελληνικός στρατός ανακαταλαμβάνει την Καβάλα από τους Βουλγάρους.
1949 - Γεννήθηκε η Σιγκούρνι Γουίβερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1955: Καθελκύεται το ισχυρότερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το αμερικανικό Σαρατόγκα.
1958 - Εμφυτεύεται από τον δρα. Έικ Σένινγκ ο πρώτος εσωτερικός βηματοδότης.
1965 - Η Δ.Ο.Ε. ανακοινώνει ότι η Γερμανία θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με δύο ομάδες, την Δυτική (GDR) και την Ανατολική (DDR).
1967 - Ο Γιώργος Κολοκυθάς γίνεται πρώτος σκόρερ και ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που διακρίνεται σε διεθνή διοργάνωση, με την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Ελσίνκι.
1970 - Γεννήθηκε ο Ματ Ντέιμον, Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός
1973: Μία τεθωρακισμένη μεραρχία των Ισραηλινών επιτίθεται στις αιγυπτιακές δυνάμεις που προελαύνουν στο Σουέζ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Γιομ Κιπούρ. Η επίθεση αποτυγχάνει και 150 ισραηλινά τανκς καταστρέφονται.
1980: Ο Μπομπ Μάρλεϊ καταρρέει στη σκηνή και μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγγε μουσική σ' όλο τον κόσμο, θα πεθάνει επτά μήνες αργότερα.
1982 - Η Πολωνία θέτει εκτός νόμου την οργάνωση «Αλληλεγγύη».
1987 - Θεμελιώνεται επίσημα το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο».
1994 - Ολοκληρώνεται στην Αθήνα (για πρώτη φορά διεξήχθη στην Ελλάδα) το Παγκόσμιο πρωτάθλημα πετοσφαίρισης.
2008 – Πέθανε ο Μαρσέλ Σεβαλιέ, Γάλλος δήμιος.O Μαρσέλ Σεβαλιέ (Marcel Chevalier, 28 Φεβρουαρίου 1921 - 8 Οκτωβρίου 2008) ήταν ο τελευταίος δήμιος της Γαλλίας από το 1976 ως το 1981. Έφερε τον επίσημο τίτλο Δήμιος της Γαλλικής Δημοκρατίας και Κύριος των Παρισίων (Monsieur de Paris). Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε ως τυπογράφος.
Γεννήθηκε στο Μονρούζ του Οτ-ντε-Σέιν (Montrouge,Hauts-de-Seine) και διαδέχθηκε τον Αντρέ Ομπρέχτ, το 1976 στην υπηρεσία του εκτελεστή. Εργάστηκε ως τις 9 Οκτωβρίου 1981, οπότε και η θανατική ποινή καταργήθηκε στη Γαλλία, με διάταγμα του Φρανσουά Μιτεράν. Η μέθοδος εκτέλεσης στην Γαλλία για τα πολιτικά αδικήματα ήταν ο αποκεφαλισμός με γκιλοτίνα την περίοδο 1791-1981 και για τα στρατιωτικά ο τουφεκισμός από εκτελεστικό απόσπασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου