Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ) 
1532 - Ο Γενουάτης ναύαρχος Ανδρέας Ντόρια απελευθερώνει από τους Τούρκους το Ρίο.
1620 - Γεννήθηκε ο Πιερ Πωλ Πυζέ, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης
1793 - Πέθανε η Μαρία Αντουανέτα, βασίλισσα της Γαλλίας
1813 - Αρχίζει η Μάχη της Λειψίας, η αποκληθείσα και Μάχη των Εθνών, μεταξύ των δυνάμεων του Ναπολέοντα και του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσίας, Ρωσίας, Μ. Βρετανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Γερμανικών Κρατών).
1834 - Επί΄Βασιλείας Όθωνα οργανώνονται τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.
1854 - Γεννήθηκε ο Όσκαρ Ουάιλντ, ιρλανδός συγγραφέας. (Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι) (Θαν. 30/11/1900)
 « Υπάρχουν δύο τραγωδίες στη ζωή. Η μία είναι όταν δεν εκπληρώνονται οι επιθυμίες μας και η άλλη όταν εκπληρώνονται.»
  «Δεν θα έπρεπε ποτέ να εμπιστεύεται κανείς μία γυναίκα που λέει την πραγματική της ηλικία. Μια γυναίκα που θα το έλεγε αυτό σε κάποιον, θα μπορούσε να του πει οτιδήποτε.»
  «Είκοσι χρόνια ειδυλλίου κάνουν μια γυναίκα να μοιάζει με ερείπιο. Όμως, είκοσι χρόνια γάμου τη μετατρέπουν σε κάτι σαν δημόσιο κτίριο.»
  «Ένας ηθικολόγος άντρας είναι βασικά υποκριτής. Ενώ μια ηθικολόγος γυναίκα είναι δίχως άλλο άσχημη.»
  «Η ιστορία είναι απλώς ένα ευαγγέλιο.»
  «Η μόνη διαφορά ανάμεσα στον άγιο και τον αμαρτωλό είναι ότι κάθε άγιος έχει ένα παρελθόν και κάθε αμαρτωλός ένα μέλλον.»
  «Κάθε πορτρέτο που γίνεται με την έμπνευση του ζωγράφου, είναι το πορτρέτο του καλλιτέχνη και όχι αυτού που ποζάρει.»
  «Κυνικός είναι ο άνθρωπος που ξέρει την τιμή των πάντων και την αξία του τίποτα.»
  «Μια εποχή που δεν έχει κριτική δραστηριότητα, είτε είναι εποχή μιας ανεξέλεγκτης τέχνης ιερατικής και περιορίζεται να αναδημιουργεί καθιερωμένους τύπους τέχνης, είτε μια εποχή που δεν έχει τέχνη καθόλου.»
  «Μόνο ένα πράγμα στον κόσμο είναι χειρότερο από το να γίνεσαι αντικείμενο κουτσομπολιού και αυτό είναι να μη γίνεσαι αντικείμενο κουτσομπολιού.»
  «Μόνο οι ρηχοί άνθρωποι δεν κρίνουν από την εμφάνιση.»
  «Μου αρέσουν οι γυναίκες που δεν έχουν παρελθόν, όπως και οι άντρες που έχουν μέλλον.»
  «Οι άντρες πάντα θέλουν να είναι η πρώτη αγάπη μιας γυναίκας. Οι γυναίκες, αντίθετα, θέλουν να είναι το τελευταίο αίσθημα ενός άντρα.»
  «Οι γυναίκες απεικονίζουν τον θρίαμβο της ύλης ενάντια στο νου, με τον ίδιο τρόπο που οι άντρες απεικονίζουν τον θρίαμβο του νου ενάντια στην ηθική.»
  «Οι γυναίκες πλάστηκαν για να τις αγαπούμε και όχι για να τις λατρεύουμε.»
  «Όσο ο πόλεμος θα θεωρείται σαν ένα κακό, θα έχει τους θαυμαστές του, όταν όμως θα χαρακτηριστεί κτηνωδία, θα πάψει να υποστηρίζεται από τον περισσότερο κόσμο.»
  «Τα παιδιά στην αρχή αγαπούν τους γονείς τους – όταν μεγαλώνουν τους κρίνουν – κάποιες φορές τους συγχωρούν.»
1886 - Γεννήθηκε ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, Ισραηλινός πολιτικός
1888 - Γεννήθηκε ο Ευγένιος Ο'Νηλ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
1903 - Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης τραυματίζεται ελαφρά στον ώμο από σοβάδες που πέφτουν από ταβάνι του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου εργάζεται.
1908 - Γεννήθηκε ο Ενβέρ Χότζα, Αλβανός πολιτικός
1912 - Α' Βαλκανικός Πόλεμος: Απελευθέρωση της Κατερίνης και της Βεροίας από τον τουρκικό ζυγό.
1912 - Πραγματοποιείται ο πρώτος αεροπορικός βομβαρδισμός στην ιστορία, από τους Βουλγάρους πιλότους Ραντούλ Μίλκοφ και Πρόνταν Τοπρακτσίεφ.
1923 - Ο Γουόλ Ντίσνεϊ ιδρύει την κινηματογραφική εταιρία Disney, που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.
1927 - Γεννήθηκε ο Γκύντερ Γκρας, Γερμανός συγγραφέας
1934 - Αρχίζει η Μεγάλη Πορεία των Κινέζων κομμουνιστών υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ.
1944 - Ιερολοχίτες, υπό τον Σχη Θ. Κετσέα, καταλαμβάνουν και απελευθερώνουν την νήσο Λήμνο.
1946 -Δέκα εξέχοντες Ναζί, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης, απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου. Πρόκειται για τους:
Άλφρεντ Γιοντλ, 56 ετών, αρχηγό της Βέρμαχτ
Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, 53 ετών, ιδεολογικό καθοδηγητή του Ναζιστικού Κόμματος
Άρτουρ Ζόις
Βίλχελμ Κάϊτελ, 64 ετών, Υπουργό Πολέμου
Βίλχελμ Φρικ, 69 ετών, Υπουργό Εσωτερικών του Τρίτου Ράιχ
Γιοακίμ φον Ρίμπεντροπ, 53 ετών, Υπουργό Εξωτερικών του Τρίτου Ράιχ
Γιούλιους Στράιχερ, 61 ετών, προπαγανδιστή του Ναζιστικού Κόμματος.
Ερνστ Καλτενμπρούνερ, 43 ετών, αρχηγό των SS
Ίνκβαρτ, 54 ετών, καγκελάριο της Αυστρίας
Φριτζ Ζάουκελ, 52 ετών, επίτροπο για τη στρατολόγηση ανθρώπινου δυναμικού για καταναγκαστική εργασία από τις κατεχόμενες χώρες
Χανς Φρανκ, 46 ετών, Διοικητή της κατεχόμενης Πολωνίας
1958 - Πέθανε ο Μιχάλης Σουγιούλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου, έλληνας συνθέτης της ελαφράς μουσικής. (Γεν. 1906)
1958 - Γεννήθηκε ο Τιμ Ρόμπινς, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος
1962 - Αρχίζει η Κρίση της Κούβας. Ο Πρόεδρος Τζων Φ. Κένεντι των ΗΠΑ μαθαίνει ότι η ΕΣΣΔ έδωσε πυραύλους στην Κούβα.
1964 - Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική δοκιμή της και γίνεται η πέμπτη χώρα που εισέρχεται στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων, μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία.
1968 - Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5.35 μ. και κατατάσσεται τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Το χρυσό μετάλλιο κατακτά ο αμερικανός Μπομπ Σίγκρεν με 5.41 μ.
1971 - Πέθανε η Αντιγόνη Μεταξά, Ελληνίδα συγγραφέας Η Αντιγόνη Μεταξά (1905-16 Οκτωβρίου 1971) ήταν συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα, καθώς και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, που έμεινε γνωστή ως η "Θεία Λένα".
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Παρίσι, και υποκριτική τέχνη στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, απ΄ όπου αποφοίτησε με χρυσό μετάλλιο. Αργότερα εργάστηκε ως καθηγήτρια σ΄ αυτό διδάσκοντας απαγγελία και υποκριτική για πολλά χρόνια.
Το 1925 ανέλαβε πρωταγωνίστρια στο θέατρο Τέχνης του Σπ. Μελά, καθώς και στα "Διονύσια" του Αιμ. Βεάκη.
Το 1933 ίδρυσε τον πρώτο ελληνικό θίασο παιδικού θεάτρου, που λεγόταν "Το θέατρο του παιδιού", ή "Παιδικό θέατρο", που λειτούργησε χωρίς διακοπή ως την επιβολή της γερμανικής κατοχής, τον Απρίλιο του 1941, ενώ από το 1938 άρχισε να εργάζεται στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών ως τακτική συνεργάτρια και από το 1942 μέχρι το 1966 διευθύντρια της καθημερινής "Ώρας του Παιδιού". Πραγματοποίησε πολλές παιδικές εκπομπές με τίτλο "Η ώρα του παιδιού" χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο "Θεία Λένα", το οποίο χρησιμοποίησε και στο συγγραφικό της έργο. Το 1967 συνέχισε στη τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ όπου το 1967 δημιούργησε το πρώτο ελληνικό παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 παιδικά έργα. Ξεχωρίζουν "Το Θέατρο του Παιδιού" (τομ.4), "Η Ώρα του Παιδιού", "Ελάτε να ταξιδέψουνε" (τομ.4), "Χίλιες μορφές" (τομ.2), "Η θεία Λένα στα μικρά παιδιά", "Καλώς ήλθες μικρό μου".
Η Αντιγόνη Μεταξά είχε παντρευτεί τον Κώστα Κροντηρά, πρώτο σκηνοθέτη στο χώρο της ραδιοφωνίας και συνεργάστηκε μαζί του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Έγραψε πάνω Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε με ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Κόρη της Αντιγόνης Μεταξά και του Κώστα Κροντηρά ήταν η επίσης ραδιοφωνική παραγωγός Λήδα Κροντηρά, γνωστή από την παιδική εκπομπή "Καλημέρα παιδάκια".
1978 - Ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλας γίνεται Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. Γίνεται ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας τα τελευταία 455 χρόνια και ο νεότερος Πάπας τα τελευταία 100 χρόνια.
1981 - Πέθανε ο Μοσέ Νταγιάν, Ισραηλινός στρατηγός
1983 - Το σοβιετικό «Βενέρα 16» μπαίνει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.
1984 - Πραγματοποιείται σε ιατρικό κέντρο της Καλιφόρνια η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο από δότη μπαμπουίνο από το δρα Λέοναρντ Μπέιλι.
1986 - Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται για πρώτη φορά σε Αφρικανό: στο Νιγηριανό Γουόλε Σογίνκα.
1991 - Εγκαινιάζεται μία αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που φέρει το όνομα του Δημήτρη Μητρόπουλου.
1994 - Στην Ελλάδα διεξάγονται δημοτικές εκλογές για πρώτη φορά στα πλαίσια της διευρυμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται (στο β΄ γύρο στις 23 Οκτωβρίου) ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, νίκες του Λογοθέτη (ΠΑΣΟΚ, Πειραιά) και Κ. Κοσμόπουλου (ΝΔ, Θεσσαλονίκη).
1994 - Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Φιλανδία, οι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, με 56,5%.
1995 - Από πυρκαγιά σε θερμοκοιτίδα στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, πεθαίνουν 3 βρέφη από ασφυξία.
1996 - Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Γουατεμάλα συμβαίνει στο γήπεδο Ματέο Φλόρες, προτού αρχίσει ο αγώνας της εθνικής Γουατεμάλας με την Κόστα Ρίκα, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998. Το γεγονός ότι υπήρχαν υπεράριθμα εισιτήρια προκάλεσε συνωστισμό και πανικό στις κερκίδες. Περισσότερα από 85 άτομα έαχασαν τη ζωή τους από τα ποδοπατήματα και 180 τραυματίστηκαν.
1998 - Συλλαμβάνεται στο Λονδίνο ο άλλοτε δικτάτορας της Χιλής, Αουγούστο Πινοσέτ , έπειτα από αίτημα των ισπανικών δικαστικών αρχών, που τον καταζητούν για «γενοκτονία Ισπανών πολιτών».
2000 - Η Ρεάλ κερδίζει τον Ολυμπιακό με 75-73 στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Euroleague που διοργανώνεται από την ULEB. Είναι το πρώτο πρωτάθλημα στα τελευταία 47 χρόνια που δεν εποπτεύεται από την FIBA και αποτελείται από 24 ομάδες.
2002 - Εγκαινιάζεται στην Αλεξάνδρεια η νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, παρουσία εκπροσώπων από 180 χώρες.
2005 - Στο λόφο της Πνύκας, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, υπογράφεται η Διακήρυξη των Δικτύων των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, από τους συνέδρους του συμποσίου που διοργάνωσαν στο Ζάππειο το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και ο Δήμος Αθηναίων.
2007 - Η Ελλάδα αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της Γενικής Διάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος τέλεσε πρόεδρος για δυο έτη.
2007 - Πέθανε η Ντέμπορα Κερ, Σκωτσέζα ηθοποιός
2010 - Πέθανε ο Γιάννης Δαλιανίδης, Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος
2010 - Εγκαινιάζεται στην Αρμενία το μακρύτερο τελεφερίκ του κόσμου. Η γραμμή πάνω από το φαράγγι του ποταμού Βοροτάν έχει μήκος 5,7 χιλιόμετρα και συνδέει το διάσημο μοναστήρι του Τάτεβ. Μέχρι σήμερα, το μακρύτερο τελεφερίκ του κόσμου ήταν το Σάντια Πικ στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, με μήκος 4,3 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου