Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ) 
70 π.Χ. – Γεννήθηκε ο Βιργίλιος, Ρωμαίος ποιητής
533 - Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Καρχηδόνα, την οποία κατέλαβε από τους Βανδάλους.
1581 - Παράσταση του πρώτου μπαλέτου στο Παρίσι, με τίτλο Ballet comique de la Reine, υπό τη φροντίδα της Αικατερίνης των Μεδίκων.
1582 - Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία εφαρμόζεται για πρώτη φορά το Γρηγοριανό ημερολόγιο που εισήγαγε ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄.
1608 - Γεννήθηκε ο Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, ιταλός φυσικός και μαθηματικός, εφευρέτης μεταξύ άλλων και του βαρόμετρου. (Θαν. 25/10/1647)
1810 - Γεννήθηκε ο Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών. Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. (Θαν. 15/4/1876)
1837 - Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών (Σχολείο των Τεχνών).
1844 - Γεννήθηκε ο Φρίντριχ Νίτσε, γερμανός φιλόσοφος. (Θαν. 25/8/1900)   [Αποφθέγματα]
1848 - Ο Κωνσταντίνος Κανάρης διορίζεται πρωθυπουργός από τον βασιλιά Όθωνα.
1878 - Ο Τόμας Έντισον ξεκινά εταιρεία ηλεκτρικών, γνωστή σήμερα ως General Electric.
1896 - Ο ιάπωνας επιχειρηματίας Σόζο Καβασάκι ιδρύει την Kawasaki, πολυεθνική εταιρεία σήμερα με πολυσχιδή δραστηριότητα.
1902 - Ανακαλύπτεται το ιερό Ασκληπιείο της Κω από το Γερμανό αρχαιολόγο Ρούντολφ Έρτικ.
1917 - Πέθανε η Μαργκερίτα Χερτρουίντα Τζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, ολλανδή κατάσκοπος. (Γεν. 7/8/1876) Το όνομα Μάτα Χάρι (στα ινδονησιακά «ήλιος») ήταν ψευδώνυμο της Ολλανδής Μαργαρίτα Τσέλε (πλήρες όνομα Margaretha Geertruida "Grietje" Zelle MacLeod 1876-1917) που υπήρξε σπουδαία χορεύτρια ινδικών χορών, εταίρα, αλλά και φημισμένη κατάσκοπος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Μαργαρίτα Τσέλε είχε παντρευτεί αρχικά τον λοχαγό του ολλανδικού αποικιακού στρατού Ροδόλφο ΜακΛάουντ, τον οποίο αργότερα διαζεύχθηκε. Στη συνέχεια επέστρεψε από τις Ολλανδικές Ινδίες στην Ευρώπη, όπου άρχισε να εμφανίζεται στα σημαντικότερα κοσμικά κέντρα διασκέδασης στο Παρίσι καθώς και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, ως Ινδή χορεύτρια με το όνομα Μάτα Χάρι. Έχοντας ολλανδικό διαβατήριο, λόγω της ουδετερότητας της χώρας, μπορούσε σ΄ όλη τη διάρκεια του πολέμου να μετακινείται ελεύθερα από τη μία χώρα στην άλλη.
Το 1917 συνελήφθη από τους Γάλλους με την κατηγορία του διπλού κατασκόπου κατά συρροή, προσάπτοντας της ευθύνες για το θάνατο 50.000 Γάλλων στρατιωτών. Τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1917, στην περιοχή της Βιγκένας.
1924 - Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με 201 υπέρ και 92 κατά.
1926 - Γεννήθηκε ο Μισέλ Φουκώ, Γάλλος φιλόσοφος
1933 - 26 άτομα πεθαίνουν από τη βύθιση του ελληνικού φορτηγού «Αννούλα» εξαιτίας κυκλώνα.
1936 - Πυρκαγιά στο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης με 1 νεκρό και πολλούς τραυματίες.
1944 - Αγγλικά στρατεύματα υπό το Στρατηγό Ρόναλντ Σκόμπι αποβιβάζονται στην Ελλάδα, με σκοπό να εξαλείψουν την κομμουνιστική οργάνωση της αντίστασης.
1944 - Γεννήθηκε ο Σαλί Μπερίσα, Αλβανός πολιτικός
1945 - Πέθανε ο Πιέρ Λαβάλ, Γάλλος πολιτικός
1946 - Πέθανε ο Χέρμαν Γκαίρινγκ, Γερμανός πολιτικός Ο Χέρμαν Βίλχελμ Γκαίρινγκ (γερμ. Hermann Wilhelm Göring) (* 12 Ιανουαρίου 1893 στο Ρόζενχαϊμ της Γερμανίας, † 15 Οκτωβρίου 1946 στη Νυρεμβέργη, αυτοκτόνησε) ήταν από τους γνωστότερους Γερμανούς πιλότους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εθνικοσοσιαλιστής πολιτικός με μεγάλη επιρροή και καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου. Κατά την διάρκεια της εξουσίας των εθνικοσοσιαλιστών, ο Γκαίρινγκ εξελίχθηκε μετά από τον Αδόλφο Χίτλερτουλάχιστον στα μάτια της δημοσιότητας – ως ο δεύτερος σημαντικός πολιτικός του κράτους. Επικεφαλής της επανιδρυθείσας γερμανικής αεροπορίας, της Λούφτβαφφε, την οποία διοικούσε σχεδόν ως προσωπικό φέουδο, ο Γκαίρινγκ υπήρξε επίσης Υπουργός Εσωτερικών και Πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Πρωσίας, θέσεις από τις οποίες ίδρυσε την Γκεστάπο και τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης για πολιτικούς αντιφρονούντες, υπεύθυνος του τετραετούς πλάνου επανεξοπλισμού από το 1936, και από τους κύριους ιθύνοντες της εκκαθάρισης των SA και των αναίμακτων προσαρτήσεων της Αυστρίας και της Σουδητίας το 1938. Η τερατώδης φιλοχρηματία, η επιδεικτικότητα αλλά και η φιλοδοξία του ήταν γνωστή σε ολόκληρο το Ράιχ.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι αποτυχίες της Λούφτβαφφε από το 1941 και ύστερα, καθώς και εσωκομματικές αντιπαλότητες, οδήγησαν στην σταδιακή μείωση της δύναμής του, ιδιαίτερα εις όφελος των SS. Μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και την ήττα της Γερμανίας συνελήφθη από τους Αγγλοαμερικανούς. Κατά την διάρκεια της Δίκης της Νυρεμβέργης έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους δικαστές και τους κατηγόρους του. Αυτοκτόνησε στη φυλακή της Νυρεμβέργης τον Οκτώβριο του 1946, λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση του, αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο.
 Στις 15 Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν από την εκτέλεσή του, ο Χέρμαν Γκαίρινγκ αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας δηλητήριο. Υπάρχουν σήμερα πολλές διαφορετικές θεωρίες για το πώς μπόρεσε να βρεθεί το δηλητήριο στο αυστηρά φρουρημένο κελί του Γκαίρινγκ. Βάσει της πιο γνωστής, ένας Αμερικανός αξιωματικός προμήθευσε στον εθνικοσοσιαλιστή ηγέτη το δηλητήριο, για να μην καταντήσει στρατιωτικός που είχε λάβει το μετάλλιο Pour le Merite στην αγχόνη
1949 - Η προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι ο Δημοκρατικός Στρατός τερματίζει οριστικά τις επιχειρήσεις χωρίς όμως να καταθέσει και τα όπλα. Τραγικός απολογισμός από τον Συμμοριτοπόλεμο (1946-49), με 8.249 νεκρούς για το Στρατό, 37.757 τραυματίες και 2.001 εξαφανισθέντες , ενώ για τους αντάρτες 38.220 νεκροί και πλείστοι εξαφανισθέντες.
1950 - Με την έγκριση του ΟΗΕ, η Νότια Κορέα εισβάλλει στη Βόρεια Κορέα και καταλαμβάνει την Πιονγιάνγκ.
1951 - Παρασκευάζεται από το Μεξικανό Λουίς Μιραμόντες το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι.
1951 - Κάνει πρεμιέρα η θρυλική αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά "I love Lucy".
1954 - Επανδρώνεται στο Ηράκλειο η πρώτη σε ελληνικό έδαφος βάση των ΗΠΑ.
1960 - Καθελκύεται το πρώτο υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους, το Τζορτζ Ουάσιγκτον".
1964 - Πέθανε ο Κολ Πόρτερ, αμερικανός συνθέτης μεγάλων επιτυχιών του Μπρόντγουεϊ. (Γεν. 9/6/1891)
1964 - Σοβιετική Ένωση: Ο Νικίτα Χρουστσόφ ανατρέπεται, Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ αναλαμβάνει γραμματέας του κόμματος και ο Αλεξέι Κοσύγκιν πρωθυπουργός.
1968 - Ο δισκοβόλος Αλ Έρτερ πετυχαίνει επίδοση των τεσσάρων χρυσών σε ισάριθμες Ολυμπιάδες με βολή 64,78 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού.
1971 - Στο Ιράν αρχίζουν οι εορτασμοί για τα 2.500 χρόνια από την ίδρυση της Περσίας.
1976 - Εμπορικό πλοίο με πλήρωμα 37 ατόμων εξαφανίζεται στο Τρίγωνο των Βερμούδων.
1980 - Πέθανε ο Απόστολος Νικολαΐδης, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Προς τιμήν του, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φέρει το όνομά του. Ήταν αθλητής του δεκάθλου και είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα.
Ο Απόστολος Νικολαΐδης (Φιλιππούπολη, 19 Απριλίου 1896 - Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 1980) ήταν διακεκριμένος αθλητής του ποδοσφαίρου, του στίβου, του μπάσκετ, του βόλεϊ και του τένις, όπως και διοικητικός παράγοντας σε μία σειρά αθλημάτων.
Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και ερχόμενος στην Ελλάδα το 1914, αγωνίστηκε με την Εθνική Γυμναστική Εταιρεία και τον Άρη Θεσσαλονίκης στο στίβο και με τον Παναθηναϊκό σε όλα τα αθλήματα. Έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1920 στην Αμβέρσα ως ποδοσφαιριστής, αθλητής του δεκάθλου και της διελκυστίνδας.
Από τους πρωτοπόρους σε αγώνες αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ήταν νικητής της ανάβασης Πάρνηθας - του μοναδικού αγώνα της εποχής - δυο χρονιές (1932 και 1933) και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ράλι Ακρόπολις ως πρόεδρος της ΕΛΠΑ.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ε.Ο.Α και στο διάστημα 1945-1967 του ΣΕΓΑΣ (ο μακροβιότερος στην ιστορία του).
Υπήρξε αυτός που - ως παίκτης ακόμα - συνέβαλε στη μετονομασία του "Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού & Αγωνιστικού Ομίλου" σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Για την προσφορά του στο σύλλογο, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετονομάστηκε σε "Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης", ενώ ο ίδιος αποκαλούταν "Πατριάρχης του ΠΑΟ". Μεταξύ 1974 και 1979 τοποθετήθηκε στη θέση του πρόεδρου "επί τιμή", ούτως ή άλλως όμως διετέλεσε αντιπρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, γενικός αρχηγός και ο ουσιαστικός λήπτης αποφάσεων στον Παναθηναϊκό για περισσότερο από μία 40ετία.
1980 - Ο Νίκος Σαργκάνης κάνει εκπληκτική απόκρουση στο ματς με τη Δανία και παίρνει το χαϊδευτικό "Φάντομ".
1988 - Πέθανε η Ραλλού Μάνου, Ελληνίδα χορογράφος
1990 - Με το Νόμπελ Ειρήνης βραβεύεται ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
1993 - Το Νόμπελ Ειρήνης μοιράζονται οι Νοτιοαφρικανοί Φρ. Ντε Κλερκ και Νέλσον Μαντέλα.
1995 - Επανεκλέγεται Πρόεδρος του Ιράκ (σε δημοψήφισμα-για μια ακόμα επταετή θητεία) ο Σαντάμ Χουσεΐν, με 99,96%.
1996 - Η δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλή από Τούρκους στρατιώτες στην Άχνα της Κύπρου, εξαιτίας της εισόδου του στα κατεχόμενα εδάφη, προκαλεί έντονο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
1997 - Εκτοξεύεται στο Διάστημα το αμερικανικό διαστημικό όχημα Κασίνι, που σε διάστημα 7 ετών θα φτάσει τον Κρόνο.
1999 - Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα», που ιδρύθηκε στη Γαλλία, το 1971 και αριθμεί περίπου 2.000 άτομα, το 70% εκ των οποίων είναι γιατροί.
1999 - Βρίσκεται στη Γερμανία η αυθεντική λίστα του Σίντλερ με 1.200 ονόματα Εβραίων που σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα.
1999 - Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κερδίζει χάλκινο μετάλλιο με 9,712β. στους κρίκους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής στην Κίνα.
2003 - Εκτοξεύεται η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στο Διάστημα με το όχημα "Σένζου|Shenzhou 5".
2003 - O Βασίλης Χατζηπαναγής (4.104 ψήφους) αναδείχθηκε πρώτος στην ψηφοφορία της EΠO, για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου