Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ) 
322 π.Χ. - Πέθανε ο Δημοσθένης, Έλληνας ρήτορας
539 π.Χ: Ο βασιλιάς της Περσίας Κύρος ο Μέγας καταλαμβάνει τη Βαβυλώνα και απελευθερώνει τους Εβραίους, που βρίσκονταν στην πόλη για 70 χρόνια εξόριστοι από την Ιουδαία.
1492 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στις Μπαχάμες νομίζοντας ότι βρίσκεται στη Νότια Ασία.
1582 - Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στο έτος αυτό στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
1810: Διοργανώνεται η πρώτη Οκτόμπερφεστ για να εορταστούν οι γάμοι του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας. Αργότερα, η γιορτή θα γίνει θεσμός, ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο.
1826 - Ο Νικόλαος Κριεζώτης κατορθώνει να εισέλθει με 450 πολεμιστές στην Ακρόπολη, την οποία πολιορκούσε ο Κιουταχής.
1830: Γεννήθηκε ο Ανδρέας Συγγρός, έλληνας επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης. (Θαν. 13/2/1899)
1847: Ο γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς ιδρύει στο Βερολίνο την εταιρία Siemens AG & Halske.
1862: Ιδρύεται η Πανεπιστημιακή Φάλαγξ, από καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την προστασία της δημόσιας τάξης στην πρωτεύουσα μετά την έξωση του Όθωνα.
1870 - Πέθανε ο Ρόμπερτ Λη, Αμερικανός στρατηγόςΟ Ρόμπερτ Έντουαρντ Λη ήταν αρχηγός των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και καταγόταν από την Βιρτζίνια. Ήταν εναντίον της δουλείας και δεν είχε δούλους. Η φοβερή στρατιωτική του ικανότητα έφερε τον αδύναμο Νότο στα πρόθυρα της Ουάσινγκτον, ενώ το όνομα του έγινε συνώνυμο του Νότου. Έχαιρε βαθιάς εκτίμησης και στους στρατιώτες του Βορρά. Κατά την ημέρα της παράδοσης του Νότου οι βόρειοι τον ασπάστηκαν ως δικό τους αρχηγό. Έχασε από προσωπικό του λάθος την κρίσιμη μάχη στο Γκέττυσμπεργκ και από συγκυρία πιθανόν και αυτόν τον ίδιο τον πόλεμο. Θεωρείται η πιο σημαντική προσωπικότητα του Αμερικανικού Εμφυλίου.
1875 – Γεννήθηκε ο Άλιστερ Κρόουλι, Άγγλος μάγος και συγγραφέας
1912 - Ο Ελληνικός Στρατός Ηπείρου απελευθερώνει τη Φιλιππιάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1920: Πέθανε ο Αλέξανδρος Α', βασιλιάς των Ελλήνων (1917-1920). (Γεν. 20/7/1893)
1924 - Γεννήθηκε ο Μίμης Πλέσσας, Έλληνας συνθέτης
1924 - Πέθανε ο Ανατόλ Φρανς, Γάλλος συγγραφέας
1935 - Γεννήθηκε ο Λουτσιάνο Παβαρόττι, Ιταλός τενόρος
1944 - Αρχίζει η αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Αθήνα και η είσοδος σε αυτή των πρώτων ελληνικών και συμμαχικών τμημάτων.
1962 - Γεννήθηκε ο Μπράνκο Τσρβένκοβσκι, πρόεδρος της ΠΓΔΜ
1968 - Γεννήθηκε ο Χιου Τζάκμαν, Αυστραλός ηθοποιός και παραγωγός
1975 - Γεννήθηκε η Μάριον Τζόουνς, Αμερικανίδα αθλήτρια
1968: Τελετή έναρξης των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη του Μεξικού. Μετέχουν 5.215 αθλητές και 844 αθλήτριες από 112 χώρες σε 18 αθλήματα. Για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δύο Γερμανίες παίρνουν μέρος χωριστά, γίνεται υποχρεωτική η ιατρική εξέταση των φύλων για τις αθλήτριες καθώς και ο έλεγχος ντόπινγκ όλων των αθλητών, ο στίβος καλύπτεται με ταρτάν και τέλος αθλήτρια, και όχι αθλητής, η Ενρικέτα Μπασίλιο, ανάβει με την Ολυμπιακή Φλόγα το βωμό του σταδίου. Η Ροδεσία και η Νότιος Αφρική δεν προσκαλούνται.
1996: Πέθανε ο Ζαν Ρενέ Λακόστ, γάλλος τενίστας και ιδρυτής της φερώνυμης εταιρείας ειδών ρουχισμού με σήμα το κροκοδειλάκι (Lacoste). (Γεν. 2/7/1904)
1999 - Πέθανε ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.Ο Ουίλτον Νόρμαν "Ουίλτ" Τσάμπερλεϊν (21 Αυγούστου 1936 - 12 Οκτωβρίου 1999) ήταν Αμερικάνος επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής αγωνιζόμενος στη θέση του Σέντερ.
Ήταν από τους πιο ψηλούς και δυνατούς παίκτες του NBA , τα χρόνια που αγωνίζονταν , και εκμεταλλευόμενος τα σωματικά του πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα με αυτό του ασταμάτητου και σπουδαίου σκόρερ και ριμπάουντερ.
Αρκετά συχνά σκόραρε 50 , 60 , ακόμα και 70 πόντους , και επίσης πολύ συχνά μάζευε 30 ή και 40 ριμπάουντ στο ίδιο παιχνίδι , αριθμούς αδιανόητους για τα σημερινά δεδομένα του αθλήματος.
Διαθέτει τις τρεις καλύτερες επιδόσεις σε μέσους όρους πόντων και ριμπάουντ από έναν παίκτη σε μία σαιζόν στην ιστορία του του κορυφαίου αμερικανικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης ενώ επίσης έχει και το ρεκόρ των περισσότερων πόντων που σημειώθηκαν από έναν παίκτη σε ένα μόνο παιχνίδι , που φτάνουν τους 100 , σε παιχνίδι απέναντι στους Νιού Γιορκ Νικς το 1962.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου