Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Η Κίνα προωθεί το δικό της μοντέλο εμπορίου στην Ανατολή μετά την εκλογή Τραμπ



Η Κίνα προωθεί το δικό της μοντέλο εμπορίου στην Ανατολή μετά την εκλογή Τραμπ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
www.inewsgr.com

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποστηρίξει τη συμφωνία-ορόσημο TPP που πέτυχε η Ουάσιγκτον επί Μπαράκ Ομπάμα, η οποία άφηνε εκτός παιχνιδιού την Κίνα.
    Έτοιμη να αναθερμαίνει τις προσπάθειές της για να προωθήσει τη δική της συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού είναι η Κίνα, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
    Στο πλαίσιο της προσπάθειας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για «στροφή» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς την Ασία, η Ουάσιγκτον έχει πετύχει την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Trans-Pacific Partnership, με έντεκα χώρες της περιοχής, που συνολικά αντιστοιχούν σχεδόν στο 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Μεγάλη απούσα από τη συμφωνία TPP ήταν η Κίνα.
    Ωστόσο, ο κ. Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την TPP, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από τις Ρεπουμπλικανικές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά αφήνουν ένα κενό όπου μπορεί να υπεισέλθει η Κίνα.
    Αναγνωρίζοντας αυτό το κενό, το Πεκίνο αποφάσισε να ενεργοποιήσει εκ νέου τη δική του ανταγωνιστική πρόταση για τη σύσταση Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου, την οποία και θα καταθέσει αυτό το μήνα στη σύνοδο κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στην Ασία και τον Ειρηνικό (APEC).
    Στο παρελθόν, η Ουάσιγκτον είχε εμποδίσει απόπειρες του Πεκίνου να φέρει το σχέδιό του στο προσκήνιο του APEC, όμως αυτό φαντάζει λιγότερο πιθανό πια.
    «Η Κίνα πιστεύει ότι θα πρέπει να θέσουμε ένα νέο σχέδιο για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της βιομηχανίας και να διατηρήσουμε τη δυναμική για την γρήγορη δημιουργία μίας περιοχής ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου