Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Η Ανάσταση του Ιησού και οι Αμφισβητήσεις (1ο από 2 μέρη )

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


 

3 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με προηγούμενο άρθρο περί σταύρωσης, οι καταδικασθέντες, μετά τον θάνατον επί του Σταύρου παρέμεναν έκθετοι βορρά των άγριων ζώων και των πτωματοφάγων πουλιών. Ο Ιησούς γιατί ετάφη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κων-νος Παπανικολάου29 Απριλίου 2024 στις 12:17 π.μ.

      Γιατί ζητήθηκε από τον Πιλάτο, μήπως; Λυπάμαι, δεν έχω απάντηση και στο βιβλίο του Morrison δεν υπάρχει κάποια σχετική - έστω και απλή - αναφορά.

      Ίσως ο Πιλάτος ένιωσε άσχημα που σταύρωσε έναν αθώο άνθρωπο. Ίσως ρόλο έπαιξε επίσης, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, μέλος του Σανχεντρίν, που προφανώς ασκούσε αρκετή επιρροή για να συναντηθεί απευθείας με τον Πιλάτο και να ζητήσει το σώμα του Ιησού.

      Όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος
      ". . . 57 - Κατά το δειλινό, ένας άνθρωπος πλούσιος από την Αριμαθαία, που τον έλεγαν Ιωσήφ και ήταν κι αυτός μαθητής του Ιησού,
      58 - ήρθε στον Πιλάτο και ζήτησε το σώμα του Ιησού. Ο Πιλάτος διέταξε να του το δώσουν.
      59 - Αφού ο Ιωσήφ πήρε το σώμα του Ιησού, το τύλιξε σ’ ένα καθαρό σεντόνι,
      60 - και το έβαλε στο δικό του καινούριο μνήμα, που ήταν λαξευμένο στο βράχο. Ύστερα κύλησε μια μεγάλη πέτρα, έκλεισε την είσοδο του μνήματος και έφυγε.
      61 - Εκεί έμειναν καθισμένες απέναντι από τον τάφο η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία. (Ματθαίος 27:57-61)

      Και δεν είναι απολύτως αλήθεια ότι οι Ρωμαίοι ποτέ δεν επέτρεψαν στους σταυρωμένους εγκληματίες τις κατάλληλες ταφές. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα οστά τουλάχιστον ενός σταυρωμένου άνδρα σε ένα οστεοφυλάκιο (ταφικό κουτί οστών), με το νύχι να είναι ακόμα ενσωματωμένο στο πόδι.

      Η πρακτική της ταφής στο Ισραήλ ήταν το σώμα που έπρεπε να τοποθετηθεί σε έναν τάφο, είτε σε κτίριο είτε, όπως του Ιωσήφ, να ανασκαφεί από ασβεστόλιθο, για ένα χρόνο. Μετά από αυτό το διάστημα η σάρκα θα εξαφανιζόταν και θα έμεναν μόνο τα οστά και θα μαζεύονταν και θα έβαζαν σε ένα οστεοφυλάκιο - αν υπήρχε - μαζί με τα υπόλοιπα των αποβιωσάντων της οικογένειας.

      Κ.Π.

      Διαγραφή
  2. Κώστα ευχαριστώ για την απάντηση. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή