Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Η Le Figaro κατά Ερντογάν: Αναζητά διαρκώς νέους εχθρούς - θέλει να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;


Ο "ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ"
Η Le Figaro κατά Ερντογάν: Αναζητά διαρκώς νέους εχθρούς - θέλει να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;
https://thessbomb.blogspot.com
    Μη ικανοποιημένος με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας για να τη μετατρέψει σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου; διερωτάται ο Philippe Gιlie, σε σχετικό αφιέρωμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.
    Συγκεκριμένα  αναφέρει:
    Το ναυτικό του παρελαύνει στην ανατολική Μεσόγειο κανονιοβολώντας, σε μια εποχή που οι εντάσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Οι δύο γειτονικές χώρες, ιστορικοί αντίπαλοι, αγωνίζονται για την εκμετάλλευση πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας μια αρχαία διαμάχη, για την έκταση των αντίστοιχων ηπειρωτικών εδαφών τους.   Στα ανοιχτά της Κύπρου, οικονομικά οφέλη και θέματα κυριαρχίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Η παραμικρή σπίθα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή, προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών  Heiko Maas.
    Πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου, δύσκολα νοητό, μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ; Ο εθνικιστικός λαϊκισμός ισλαμιστικού τύπου του Τούρκου προέδρου τον ωθεί συνεχώς να κάνει νέους εχθρούς, μεταξύ των οποίων οι Έλληνες και Γάλλοι “άπληστοι και ανίκανοι ηγέτες” εμφανίζονται τώρα σε εξέχουσα θέση
».
    Στη συνέχεια, τονίζει πως ο κατάλογος των κακών του κινήσεων του Ερντογάν αυξάνεται. Σε αυτόν ανήκουν:
– ο μεταναστευτικός εκβιασμός εναντίον της Ευρώπης,
– η κατοχή της βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων,
– η ένοπλη παρέμβαση στη Λιβύη
– η αγορά ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, «κάτω από τη μύτη» των Αμερικανών καθώς και
– η εσωτερική καταστολή, η οποία οδήγησε χιλιάδες Τούρκους στη φυλακή και κόστισε τη ζωή της  δικηγόρου, Ebru Timtik, μετά από απεργία πείνας 238 ημερών.
    Για τη Γαλλία, δεν μπορεί να υπάρξει ισοδυναμία μεταξύ των τουρκικών αδικημάτων και των θαλασσίων αξιώσεων, ενίοτε υπερβολικών, της Ελλάδας, συνεχίζει ο Gιlie, προσθέτοντας ότι  ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «θέλει το ΝΑΤΟ να έχει το θάρρος να μιλήσει στον αυτοκράτορα της Άγκυρας και η ΕΕ να επιδείξει αρκετή αυστηρότητα για να τον συμμορφώσει».
    «
Στα ανοιχτά των ακτών της Αιγύπτου και του Ισραήλ, με την παρουσία ρωσικών και αμερικανικών πλοίων, η ανατολική Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, εξ ου και η σύνεση ορισμένων. Εάν οι Βρετανοί έχουν βάσεις στην Κύπρο, μένουν μακριά από τις εντάσεις, για να προφυλάξουν τους υπηκόους τους στο βόρειο τμήμα του νησιού, που ελέγχεται από την Τουρκία από το 1974. Η Ιταλία, πριν συμμετάσχει στην «Ευνομία», πραγματοποίησε από την πλευρά της μία κοινή άσκηση με την Τουρκία στη θάλασσα… η Ρώμη θέλει να σώσει την αίγα και το λάχανο. Ακριβώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πραγματοποίησαν ασκήσεις με τα τουρκικά πλοία την περασμένη εβδομάδα», καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου