Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ένας υποδεκανέας, η ομάδα του, οι Σοβιετικοί και ένα ύψωμα στα Καρπάθια…


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ένας υποδεκανέας, η ομάδα του, οι Σοβιετικοί και ένα ύψωμα στα Καρπάθια…
    O μόλις 23 ετών Γερμανός υποδεκανέας του 8ου Λόχου του 28ου Συντάγματος Κυνηγών της 8ης Μεραρχίας Πάντσερ, Φραντς Βέμπερ είχε αναλάβει τη διοίκηση ομάδας μάχης στα Καρπάθια το φθινόπωρο του 1944.
    Η μονάδα του ήταν ανεπτυγμένη στο πέρασμα Ρόντνα και διατάχθηκε να καταλάβει το ύψωμα 1387 που δέσποζε στην περιοχή. Οι Σοβιετικοί είχαν δημιουργήσει εκεί ένα εκτενές δίκτυο χαρακωμάτων, ενισχύοντας το υπάρχων, απομεινάρι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο 8ος Λόχος έχοντας υποστεί βαριές απώλειες κατά τις προηγούμενες μάχες είχε παρατακτέα δύναμη μόλις 40 ανδρών.
    Παρόλα αυτά το ύψωμα έπρεπε να καταληφθεί καθώς από αυτό οι Σοβιετικοί ήλεγχαν όλη την περιοχή και κυρίως τις οδεύσεις μέσω των οποίων οι χαμηλότερα ανεπτυγμένες γερμανικές δυνάμεις ανεφοδιάζονταν.
    Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στο εν πολλοίς ακάλυπτο έδαφος και σύντομα βρέθηκαν αντιμέτωποι με σφοδρά σοβιετικά πυρά όλμων και πολυβόλων. Ο Βέμπερ διάταξε τους άνδρες του να καλυφθούν, όπου μπορούσαν.  Η ομάδα Βέμπερ αποτελούσε το άκρο αριστερό του 8ου Λόχου.
    Παρά τα σφοδρά πυρά ο Βέμπερ κατάφερε, έρποντας, να προχωρήσει ακολουθούμενος από τους άνδρες του. Η ομάδα βρέθηκε σε μια θέση μάχης της εποχής του Α’ ΠΠ την οποία οι Σοβιετικοί δεν είχαν καταλάβει, σε απόσταση μόλις 40 μ. από τα σοβιετικά χαρακώματα.
    Ωστόσο το έδαφος μεταξύ της γερμανικής θέσης και των σοβιετικών χαρακωμάτων παρουσίαζε μια κατάπτωση που δεν μπορούσε να βληθεί παρά μόνο από όπλα καμπύλης τροχιάς.
    Αμέσως ο Βέμπερ αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το έδαφος. Την ώρα που το πολυβόλο της ομάδας
του άρχισε να βάλλει αναγκάζοντας τους Σοβιετικούς να καλυφθούν, ο ίδιος, έχοντας πάρει αρκετές χειροβομβίδες, κινήθηκε έρποντας στην κατάπτωση πλησιάζοντας όσο μπορούσε περισσότερο τις αντίπαλες θέσεις μάχης.
    Ο Βέμπερ εξαπέλυσε μια χειροβομβίδα, αλλά ένας Σοβιετικός πρόλαβε και την πέταξε έξω από το χαράκωμα τους. Καθώς δε τον είχαν πλέον εντοπίσει, ένα σοβιετικό πολυβόλο άρχισε να βάλλει εναντίον του.
    Ο Βέμπερ με νοήματα διέταξε τους άνδρες του να στρέψουν τα πυρά τους κατά του αντιπάλου πολυβόλου.  Έτσι και έγινε και ο Βέμπερ, ανενόχλητος πια, κατάφερε να εξαπολύσει δέσμη χειροβομβίδων εντός του σοβιετικού χαρακώματος, σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας τους άνδρες που το επάνδρωναν.
    Αμέσως μετά ο Βέμπερ εφόρμησε μπροστά με το υποπολυβόλο του, εξουδετερώνοντας κάθε αντίπαλο που προσπάθησε να αντισταθεί, διατάσσοντας παράλληλα τους άνδρες του να προχωρήσουν και να καταλάβουν το εχθρικό χαράκωμα.
    Ο λόχος του όμως παρέμενε καθηλωμένος και έτσι ο Βέμπερ, αφού συνεννοήθηκε με τον λοχαγό του και αφού εφοδιάστηκε με χειροβομβίδες, πλαγιοκόπησε με την ομάδα του τις εχθρικές αντιστάσεις και άνοιξε τον δρόμο για την κατάληψη του περιμάχητου υψώματος. Ο Βέμπερ παρασημοφορήθηκε για τη δράση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου