Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Ερντογάν για Ελλάδα: Εύχομαι να μην πληρώσουν το τίμημα όπως πριν από 100 χρόνια


Ο "ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ"
Ερντογάν για Ελλάδα: Εύχομαι να μην πληρώσουν το τίμημα όπως πριν από 100 χρόνια
Από parallaxi
    Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την εφημερίδα Hurriyet.
    Παρακάτω η δήλωσή του: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας , ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».
Ο διάλογος του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ
    Τον διάλογο του υπουργού Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έφερε στο φως ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ μέσα από την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.
    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αρχικές συζητήσεις για το θέμα είχαν γίνει και την περασμένη εβδομάδα, όταν ο κ. Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε και με την Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.
    Το ζήτημα ήλθε στην επιφάνεια την Πέμπτη αργά το απόγευμα, όταν στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ αναρτήθηκε δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ενημέρωνε πως ύστερα από επικοινωνία του με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, «οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατ. Μεσόγειο».
     Άμεση ήταν, ωστόσο, η διάψευση της Αθήνας στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ακολουθεί ο διάλογος:
Παναγιωτόπουλος: Όσο παραμένουν σ’ αυτό το σημείο τόσα πλοία αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνει κάτι λόγω υπερσυγκέντρωσης, κόπωσης και έντασης πολλών πλοίων σε μια τόσο περιορισμένη περιοχή.
Στόλτενμπεργκ: Εντάξει. Τι μπορώ να κάνω;
Παναγιωτόπουλος: Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία.
Στόλτενμπεργκ: Όλα τα πολεμικά;
Παναγιωτόπουλος: Όλα τα πολεμικά.
Στόλτενμπεργκ: Και το Ορούτς Ρέις;
Παναγιωτόπουλος: Βεβαίως και το Ορούτς Ρέις. Αν αποσυρθούν τα πολεμικά, θα φύγει και αυτό, γιατί ποτέ δε βγαίνει χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Πέτσας: Τελειώνουν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις
    Για εξοπλιστικά προγράμματα, ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και του έμψυχου δυναμικού που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη, μίλησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
    Ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το περιεχόμενο της επιστολής του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες που αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκιάς και θα δοθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας, θα γίνει γνωστό τις επόμενες μέρες.
    Σημείωσε ακόμη ότι το μήνυμα της Ελλάδας προς την Άγκυρα είναι ξεκάθαρο, «τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Εκκρεμεί, ωστόσο, το θέμα των θαλασσίων ζωνών.
    Για τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργ και τις δηλώσεις του που προκάλεσαν σύγχυση, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ήταν μια κίνηση που δεν έπρεπε να γίνει για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.
Δένδιας: Καμία διαπραγμάτευση όσο μένουν τα τουρκικά πλοία
    Την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις θέσεις της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία παρουσίασε χθες στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ταξίδι στη Νέα Υόρκη.
    Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι εξήγησε στον Αντόνιο Γκουτέρες «τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα», όπως αναφέρει η Καθημερινή.
    Ακόμη ο ίδιος, παρέδωσε στον Αντόνιο Γκουτέρες «επιστολή του πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του πρωθυπουργού να τη διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας», ενώ αντάλλαξαν γνώμες «για το μέλλον του κυπριακού προβλήματος» και το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».
    Αναφορικά με το αν η Ελλάδα σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή την τουρκική παραβατικότητα, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, υπό ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».
    Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας είπε για μία ακόμη φορά ότι «η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».
Ευχαριστήριο μήνυμα Δένδια στο πλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας
    Ευχαριστήριο μήνυμα στο πλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας, με το οποίο ταξίδεψε από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ και επέστρεψε μέσα στην ίδια ημέρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media.   «Ευχαριστώ τα πληρώματα της 352 ΜΜΥΠ της Πολεμικής Αεροπορίας για την πτήση μέσα στην ίδια ημέρα Αθήνα – Νέα Υόρκη – Αθήνα, με το αεροσκάφος “Αθηνά”, προκειμένου να συναντηθώ με τον ΓΓ του ΟΗΕ και να επιστρέψω άμεσα στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου