Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )
412 – Γεννήθηκε ο Πρόκλος, Έλληνας φιλόσοφος
421 - Ο Κωνστάντιος Γ΄ γίνεται συναυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1204 - Πέθανε ο Αλέξιος Δ', Βυζαντινός αυτοκράτορας
1238 - Οι Μογγόλοι καταλαμβάνουν τη ρωσική πόλη Βλαντίμιρ.
1250 - Ζ΄ Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι αντιμετωπίζουν τους Αγιουβίδες στη Μανσούρα (Αιγύπτου).
1347 - Τερματίζεται ο Βυζαντινός εμφύλιος πόλεμος του 1341-1347 με τη συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ του Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνού και του Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου.
1405 -Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος 11ος Δραγάσης Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 29/5/1453)
1587 - Πέθανε η Μαρία Α', βασίλισσα της Σκωτίας
1600 - Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο τον φιλόσοφο Τζιορντάνο Μπρούνo, επειδή υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.
1692 -Ένας γιατρός στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης αποφαίνεται ότι τρία κορίτσια έχουν κυριευτεί από το Σατανά. Η διαπίστωση αυτή θα οδηγήσει αργότερα στο Κυνήγι Μαγισσών του Σάλεμ, όπως έμεινε στην ιστορία.
1725 - Πέθανε ο Πέτρος Α', τσάρος της Ρωσίας
1828 -Γεννήθηκε ο Ιούλιος Βερν, γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. Ο Ιούλιος Βερν  (8 Φεβρουαρίου 1828 - 24 Μαρτίου 1905) ήταν Γάλλος συγγραφέας, από τους πρωτοπόρους του είδους της επιστημονικής φαντασίας. Είναι περισσότερο γνωστός από τα μυθιστορήματά του Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1864), 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (1870) και Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (1873). Ο Βερν έγραψε για αεροπορικά και διαστημικά ταξίδια πριν εφευρεθούν πρακτικά τα αεροπλάνα και πριν επινοηθούν τα πρακτικά μέσα ενός διαστημικού ταξιδιού. Είναι ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος συγγραφέας στον κόσμο (μετά την Αγκάθα Κρίστι). Μερικά από τα βιβλία του γυρίστηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες, κινούμενα σχέδια και τηλεοπτικές σειρές. Ο Βερν αναφέρεται συχνά ως ο "Πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας", τίτλο που μερικές φορές μοιράζεται με τον Χιούγκο Γκέρνσμπακ και τον Χ. Τζ. Γουέλς. Μυθιστορήματα και διηγήματα.ΕΤΣΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ Πέντε εβδομάδες με αερόστατο  Ταξίδι στο κέντρο της Γης Ο κόμης του Σαντελέν. Επεισόδιο από την Επανάσταση Από τη Γη στη Σελήνη Ταξίδια και Περιπέτειες του Πλοιάρχου Χατεράς Στην Κόλαση του Εμφυλίου Πολέμου Τα Παιδιά του Πλοιάρχου Γκραντ Το μυστηριώδες έγκλημα 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα Γύρω από τη Σελήνη Η Πλωτή Πολιτεία Στα Κύματα και στη Φωτιά Μια Φαντασία του Δόκτωρα Οξ Οι Περιπέτειες 3 Ρώσων και 3 Άγγλων στην Νότια Αφρική Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες Στη Χώρα των Γουναρικών Ο μαστρο-Ζαχαρίας Η μυστηριώδης νήσος Σανσελόρ Μαρτίν Παζ Μιχαήλ Στρογκόφ Ένα Δράμα στο Μεξικό Πάνω Σ' Έναν Κομήτη Μαύρες Ινδίες Ο Δεκαπεντάχρονος Πλοίαρχος Τα 500 Εκατομμύρια της Μπεγκούμ Η ανταρσία του Μπάουντυ Οι Περιπέτειες Ενός Κινέζου Στην Κίνα Το Ατμοκίνητο Σπίτι Δέκα Ώρες Κυνήγι Η Τζανγκάντα Η Σχολή των Ροβινσώνων Η Πράσινη Αχτίδα Κεραμπάν ο Πεισματάρης Το Αστέρι του Νότου Το φλογισμένο Αρχιπέλαγος Φρριττ Φλακκ Ματθίας Σαντόρφ Ο Ναυαγός της Κυνθίας Ο Λαχνός Υπ' αριθ. 9672 Ροβήρος ο Κατακτητής Βορράς Εναντίον Νότου Ο Δρόμος για τη Γαλλία Ζιλ Βραλτάρ Δύο Χρόνια Διακοπές Οικογένεια Δίχως Όνομα Άνω Κάτω Σεζάρ Κασκαμπέλ Η Κυρία Μπράνικαν Ο Πύργος των Καρπαθίων Από τον Καύκασο στο Πεκίνο Κλαύδιος Μπομπαρνάκ Ο Μικρούλης Οι Εξωφρενικές Περιπέτειες του Αντιφέρ Το νησί με τις έλικες Μπροστά στη σημαία Κλοβίς Νταρντεντόρ Η Σφίγγα των Πάγων Ο Υπέροχος Ορινόκος Η Διαθήκη Ενός Εκκεντρικού Δεύτερη πατρίδα Το Εναέριο Χωριό Το Τέρας της Θάλασσας Οι Αδελφοί Κιπ Ταξιδιωτικές Υποτροφίες Δράμα στη Λιβονία Ο Άρχοντας του Κόσμου Η Εισβολή της Θάλασσας 
1828 -Με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μία λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια κι ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.
1830 - Γεννήθηκε ο Αμπντούλ Αζίζ, Οθωμανός σουλτάνος
1833 - Με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα, αντικαθίσταται ο Φοίνικας με την Δραχμή.
1863 - Στρατιωτικό κίνημα στην Αθήνα. (Φεβρουαριανά) Ως Φεβρουαριανά φέρονται στη νεότερη ελληνική ιστορία τα σοβαρά επεισόδια και η στάση που σημειώθηκε στην Αθήνα από τις 8 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου του 1863, με αφορμή την παραίτηση υπουργών της προσωρινής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εθνικής Συνέλευσης που είχε συγκροτηθεί μετά την λεγόμενη έξωση του Όθωνα. Τα έκτροπα έλαβαν χώρα υπό τον στρατηγό Δ. Γρίβα, κατά του Δ. Βούλγαρη -ο τελευταίος ήταν μέλος της επιτροπής της μεσοβασιλείας η οποία είχε αποστολή να διοικεί την Ελλάδα μετά την έξωση του Όθωνα και μέχρι την άφιξη νέου βασιλιά. Στην στάση αυτή σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες (κατά άλλες πηγές μόνον ένας κι αυτός κατά λάθος), αλλά πάντως δεν έγινε ο εμφύλιος που πολλοί τότε φοβούνταν και το αποτέλεσμα ήταν να καταργηθεί η επιτροπή της μεσοβασιλείας και να σχηματισθεί κυβέρνηση υπό τον Ζηνόβιο Βάλβη.
1883 -Ο ασφαλιστής Λιούις Γουότερμαν αρχίζει τα πειράματά του, με στόχο να δημιουργήσει την πρώτη πένα διαρκείας. Ένα χρόνο αργότερα, η ευρεσιτεχνία του κατοχυρώνεται, οπότε θα ιδρύσει και την εταιρεία Waterman.
1905 -Αιματηρές σκηνές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ φοιτητών της ιατρικής και των φυσικών επιστημών για το θέμα των σπουδών.
1912 - O Εμμανουήλ Αργυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος πετώντας με ένα αεροσκάφος Nieuport IV.G. Alcuin. Στη δεύτερη πτήση που εκτέλεσε ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, πέταξε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο.
1916 -Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ Βολταίρος της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του, ο ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.
1921 -Πέθανε ο Πιοτρ Κροπότκιν, ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος. (Γεν. 9/12/1842)
1925 - Γεννήθηκε ο Τζακ Λέμον, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
1931 - Γεννήθηκε ο Τζέιμς Ντιν, Αμερικανός ηθοποιός
1955 - Ο γνωστός και ως «Κανίβαλος του Ρουρ» Γιοαχίμ Κρολ βιάζει και μαχαιρώνει την 19χρονη Ίρμγκαρντ Στρελ (Irmgard Strehl). Το πτώμα της θα βρεθεί 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μίνστερ.
1957 -Πέθανε ο Τζον Φον Νόιμαν, αμερικανός μαθηματικός, με σημαντική συνεισφορά στην κβαντική φυσική, τη μετεωρολογία, τη λογική και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. (Γεν. 28/12/1903)
1972 - Πέθανε ο Μάρκος Βαμβακάρης, Έλληνας τραγουδοποιός
1980 - Πέθανε ο Νίκος Ξυλούρης, Έλληνας τραγουδιστής
1981 - 21 οπαδοί του Ολυμπιακού βρίσκουν τον θάνατο μετά από αγώνα με την ΑΕΚ όταν ποδοπατούνται βρίσκοντας τις πόρτες του γηπέδου κλειστές.( ΘΥΡΑ ‘’7’’ )
2004 - Ο Γεώργιος Παπανδρέου εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

2005 - Η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου