Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )
842 - Ο Κάρολος ο Φαλακρός και ο Λουδοβίκος ο Γερμανικός δίνουν τους Όρκους του Στρασβούργου στη γαλλική και γερμανική γλώσσα.
869  Πέθανε ο Κύριλλος, μοναχός, που μαζί με το Μεθόδιο εκχριστιάνισαν τους Σλάβους. (Γεν. 827)
1014 - Ο Ερρίκος της Βαυαρίας, βασιλιάς της Γερμανίας και της Ιταλίας, στέφεται από τον Πάπα Βενέδικτο Η' αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1349 2000 Εβραίοι του Στρασβούργου καίγονται ζωντανοί από εξαγριωμένο πλήθος Χριστιανών, που τους θεωρεί υπεύθυνους για την επιδημία βουβωνικής πανώλης, που έπληξε την πόλη.
1400 - Ο Ριχάρδος Β' πεθαίνει, πιθανότατα από την πείνα, υπό τις διαταγές του Ερρίκου Δ' της Αγγλίας.
1477 Η Μάργκερι Μπρους στέλνει στον Τζον Πάστον το πρώτο ερωτικό γράμμα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Απευθυνόταν Στον Αγαπημένο μου Βαλεντίνο.
1778 - Η Σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνωρίζεται για πρώτη φορά επίσημα από ξένο πολεμικό πλοίο, όταν ο Γάλλος ναύαρχος Τουσέν Γκιγιόμ Πικέ ντα λα Μοτ χαιρετά με 9 κανονιοβολισμούς το USS Ranger του πλοιάρχου Τζον Πωλ Τζόουνς.
1779 - Πέθανε ο Τζέιμς Κουκ, Άγγλος ναυτικός και εξερευνητής Ο Τζέιμς Κουκ ΜάρτονΑγγλία7 Νοεμβρίου 1728 – κόλπος Κιλακέκουα, Χαβάη14 Φεβρουαρίου 1779) ήταν Άγγλος εξερευνητής, θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Ήταν ο πρώτος Βρετανός καπετάνιος που έκανε τον περίπλου της γης με ένα μοναδικό σκάφος. Ήταν επίσης ο πρώτος που σταμάτησε το σκορβούτο ρυθμίζοντας τη δίαιτα του πληρώματός του με την προληπτική λήψη κίτρου και ξινολάχανου. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως.
1797 - Ναυμαχία του Αγίου Βικεντίου. Καταστρέφει την ισπανική αρμάδα στη ναυμαχία του Αγίου Βικεντίου στην Πορτογαλία ο ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, επικεφαλής του αγγλικού ναυτικού. Στις 14 Φεβρουαρίου 1797 ο αγγλικός στόλος ενεπλάκη σε ναυμαχία με τον ισπανικό στόλο στο ακρωτήριο Άγιος Βικέντιος, στις νότιες ακτές της Πορτογαλίας. Ο ισπανικός στόλος ήταν υπέρτερος σε δυνάμεις. Παρά ταύτα, ο Τζέρβις, βλέποντας ότι ο ισπανικός στόλος έπλεε σε δύο στοίχους, αποφάσισε να επιτεθεί στον ένα πριν προλάβει ο άλλος να σπεύσει σε βοήθειά του. Ο Τζέρβις είχε όμως σφάλει στους υπολογισμούς του και κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας έγινε φανερό ότι τα αγγλικά πλοία δεν ήταν δυνατό να αλλάξουν πορεία πριν οι δύο ισπανικοί στοίχοι πλησιάσουν. Τότε ο Νέλσον, μη υπακούοντας στις εντολές του Ναυάρχου του, έβγαλε το σκάφος του από το σχηματισμό και επιτέθηκε στην κεφαλή του δεύτερου στοίχου. Ενόσω ο αγγλικός στόλος στρεφόταν αργά για να υποστηρίξει το σκάφος του Νέλσον, αυτό είχε καταφέρει να διατηρήσει την απόσταση μεταξύ των δύο ισπανικών στοίχων, αλλά βρέθηκε να αντιμετωπίζει επτά ισπανικά ταυτόχρονα. Ο Νέλσον στηρίχτηκε στην αποτελεσματικότητα των αγγλικών πυροβόλων και αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο: Κατάφερε όχι μόνο να καταλάβει με έφοδο ένα ισπανικό σκάφος, αλλά χρησιμοποιώντας το ως εφαλτήριο κατέλαβε και δεύτερο. Επρόκειτο για τα σκάφη San Nicholas και San José, τα οποία είχαν συγκρουστεί λίγο νωρίτερα, ύστερα από την επέμβαση των αγγλικών Culloden και Excellent, ενώ ο ίδιος δέχτηκε την παράδοσή τους από τους αξιωματικούς τους. Η ναυμαχία είχε τους Άγγλους νικητές και στον Τζέρβις απονεμήθηκε ο τίτλος του Υποκόμητος του Σεν Βενσάν (Earl of St. Vincent). Έξι ημέρες αργότερα ο Νέλσον έλαβε την προαγωγή του σε Υποναύαρχο, ενώ του απονεμήθηκε και ο τίτλος του Ιππότη του Μπαθ για το θάρρος και την τόλμη που επέδειξε κατά τη ναυμαχία.
1824 Στάση των αντικυβερνητικών στην Τριπολιτσά, κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Διχασμού στην Επανάσταση. Νεκροί και από τις δύο πλευρές.
1842 - Στη Νέα Υόρκη οπαδοί του συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς πραγματοποιούν μεγάλο χορό προς τιμήν του, ο οποίος επισκέπτεται από τον Ιανουάριο τις ΗΠΑ. Την εκδήλωση την ονόμασαν Βoz Ball, από το ψευδώνυμο, που χρησιμοποιούσε ο Ντίκενς σε παλιότερα έργα του.
1876 - Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ εφαρμόζει μια πατέντα για τηλέφωνο.
1884  Γεννήθηκε ο Κώστας Βάρναλης, έλληνας ποιητής και πεζογράφος. (Η αληθινή απολογία του Σωκράτη) (Θαν. 16/12/1974)
1896 - Ο ιδρυτής του σιωνισμού Θίοντορ Χερτζλ δημοσιεύει το μανιφέστο «Der Judenstaat» (Το κράτος των Εβραίων), σηματοδοτώντας την εμφάνιση του σιωνισμού.
1898 - Αποτυγχάνει η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βασιλιά Γεωργίου Α', στην περιοχή του Αναλάτου (σημερινό Άγιο Σώστη) που έγινε με αφορμή την ήττα του ελληνικού στρατού την περασμένη χρονιά από τους Τούρκους και με σκοπό να ανέλθει στο θρόνο ο διάδοχος Κωνσταντίνος.
1900 - Ο Tσάρος, αντί άλλης ανταπόκρισης στη διεθνή αξίωση περί ανεξαρτησίας της Φιλανδίας, δίνει εντολή για μεγαλύτερο αυτοκρατορικό έλεγχο επί της σκανδιναβικής χώρας.
1902 - Επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος στην Τεργέστη της Ιταλίας, καθώς οι απεργίες για μείωση του ωραρίου εργασίας εξελίσσονται σε αιματηρή εξέγερση.
1903 - Ανακαλύπτεται ο Τύμβος των πεσόντων στην Χαιρώνεια.
1911  Γεννήθηκε ο Βίλεμ Γιόχαν Κολφ, ολλανδικής καταγωγής αμερικανός ιατρός, εφευρέτης του τεχνητού νεφρού.(Θαν. 11/2/2009)
1918 - Η Σοβιετική Ένωση υιοθετεί το γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ μέχρι τώρα εφήρμοζε το ιουλιανό.
1918 - Η ταινία «Ο Ταρζάν των πιθήκων» βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες.
1918 - Ο Λιούκ Φόρεστ Ντάγκλας παρουσιάζει μία νέα μέθοδο παραγωγής έγχρωμων κινηματογραφικών ταινιών.
1924  Η εταιρεία Computing Tabulating Recording Corporation (CTR) μετονομάζεται σε International Business Machines Corporation (IBM).
1927 - Κάνει πρεμιέρα η πρώτη ταινία μυστηρίου του Άλφρεντ Χίτσκοκ με τίτλο «Ο ενοικιαστής».
1929 - Γεννήθηκε ο Βικ Μόροου, Αμερικανός ηθοποιός ( Μάχη )
1929 - Στις ΗΠΑ, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, επτά γκάνγκστερ του Αλ Καπόνε σκοτώνουν επτά μέλη της συμμορίας του Μπαγκς Μόργκαν «Στη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου», σε ένα γκαράζ του Σικάγο.
1933 - Γεννήθηκε η Μαντουμπάλα, Ινδή ηθοποιός. Η Μαντουμπάλα  (14 Φεβρουαρίου1933 - 23 Φεβρουαρίου1969), ήταν μια φημισμένη Ινδή ηθοποιός. Στη δεκαετία του '50 και στις αρχές του '60 πρωταγωνίστησε σε πολλές επιτυχημένες ταινίες που θεωρούνται πλέον κλασσικές. Μαζί με τις σύγχρονες της Ναργκίς και Μίνα Κουμάρι θεωρούνται η ιερή τριάδα του Ινδικού σινεμά, τρεις γυναίκες ηθοποιοί με ασύγκριτο ταλέντο και φήμη.
1939 - Το γερμανικό Γ' Ράιχ καθελκύει το θωρηκτό «Μπίσμαρκ», το «τελειότερο στον κόσμο».
1940 - Οι Βρετανοί ανακοινώνουν ότι, θα οπλίσουν τα εμπορικά πλοία.
1941 - Γεννήθηκε ο Πολ Τσόνγκας, Αμερικανός πολιτικός
1941 - Η Βουλγαρία αποδέχεται τη ναζιστική κατοχή.
1942 - Ιάπωνες αλεξιπτωτιστές πραγματοποιούν επιδρομή στη Σουμάτρα.
1942 - Ξεκινά η αντιφασιστική ραδιοφωνική σειρά «Αυτός είναι πόλεμος», η οποία διαρκεί 13 εβδομάδες και μεταδίδεται από το ABC, NBC και CBS. Στη σειρά πρωταγωνιστούν ο Τζέιμς Στιούαρτ, ο Ντάγκλας Φέρμπανκς ο νεώτερος, και ο Τάιρον Πάουερ, οι οποίοι προβάλλουν τον Στρατό, το Ναυτικό, και την Πολεμική Αεροπορία.
1943 - Οι Σοβιετικοί κυριεύουν και ξαναπαίρνουν το Ροστόφ, το Βοροσίλνγκραντ και το Κράσνι Σούλιν, τα οποία κατείχαν οι Γερμανοί.
1944  Γεννήθηκε ο Καρλ Μπερνστάιν, δημοσιογράφος της Washington Post, που μαζί με τον συνάδελφό του Μπομπ Γουντγουόρντ αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, το οποίο οδήγησε σε παραίτηση τον αμερικανό πρόεδρο Ριτσαρντ Νίξον.
1945 - Η Χιλή, το Εκουαδόρ, η Παραγουάη και το Περού γίνονται μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
1946 - Ένας ηλεκτρονικός εγκέφαλος, που κατασκευάζεται από την ΙΒΜ με την ονομασία computer, αρχίζει να λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ονομάζεται ENIAC, Ηλεκτρονικός Αριθμητικός Ολοκληρωτής και Υπολογιστής και εγκαινιάζει μια νέα εποχή.
1949 - Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί η καταδίκη του Ούγγρου καρδινάλιου Μιντσζέντι, που είχε κατηγορηθεί για προδοσία και συνωμοσία.
1949 - Συγκαλείται για πρώτη φορά η Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο.
1950 - Ο Στάλιν και ο Μάο υπογράφουν συμφωνία φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας, διάρκειας 30 χρόνων.
1951 - Γεννήθηκε ο Κέβιν Κίγκαν, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1951 - Υποβάλλει την παραίτησή του ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ύστερα από την ήττα του στο Κοινοβούλιο.
1952 - Ξεκινούν οι 6οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Όσλο και ολοκληρώνονται στις 25 Φεβρουαρίου. Λαμβάνουν μέρος 623 αθλητές και 109 αθλήτριες από 30 χώρες.
1962 - Για πρώτη φορά μπαίνει τηλεοπτική κάμερα στον Λευκό Οίκο και παρουσιάζει το εσωτερικό του. Οικοδέσποινα είναι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζάκι Κένεντι.
1963 - Ο Χάρολντ Ουίλσον εκλέγεται αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία.
1971 - Η Μόσχα ανακοινώνει νέο 5ετές πρόγραμμα, με στόχο την αύξηση της παραγωγής ειδών κατανάλωσης.
1977 Πέθανε ο Νίκος Καμπάνης, αθλητικός παράγοντας του Άρη Θεσσαλονίκης, κατά πολλούς ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου και δημιουργός της μεγάλης ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας του 1970, μετά τον αλησμόνητο τελικό με τον ΠΑΟΚ (1-0). (Γεν. 1910)
1979 - Στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές απαγάγουν τον πρέσβη των ΗΠΑ, Άντολφ Νταμπς, ο οποίος αργότερα σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ των απαγωγέων και αστυνομικών.
1981 - Στην Ιταλία, φονικός σεισμός πλήττει την περιοχή της Νάπολης, σκοτώνοντας 2.916 άτομα.
1982 - Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν υπόσχεται να εθνικοποιήσει τράπεζες και βιομηχανίες της Γαλλίας.
1983 - Στην Κύπρο, Πρόεδρος για νέα πενταετή θητεία ανακηρύσσεται ο Σπύρος Κυπριανού.
1987 - Πέθανε ο Κάρολος Κουν, κορυφαίος Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης.
1989 - Μπαίνει σε τροχιά ο πρώτος από τους 24 δορυφόρους του Global Postioning System.
1989 - Ο Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Χομεϊνί ξεσηκώνει θύελλα παγκόσμιας κατακραυγής με την εντολή δολοφονίας - φετφα του μουσουλμάνου Βρετανο-Ινδού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Σατανικοί Στίχοι».
1989 - Οι Σαντινίστας στη Νικαράγουα συμφωνούν στη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.
1990 - Έκθεση της KGB αναφέρει ότι, κατά τη σταλινική περίοδο εκτελέστηκαν 786.000 άνθρωποι.
1991 - Ελλάδα και Αλβανία συμφωνούν ότι, είναι προς αμοιβαίο συμφέρον οι Έλληνες της μειονότητας να παραμείνουν στην πατρώα γη και ότι, μπορούν να επιστρέψουν χωρίς επιπτώσεις, όσοι έφυγαν στην Ελλάδα.
1991 - Η «Καταιγίδα της Ερήμου» βρίσκεται σε εξέλιξη. Διατρητική βόμβα, που πέφτει από αμερικάνικο αεροπλάνο, διαπερνά καταφύγιο με αμάχους στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 300 γυναικόπαιδα.
1991 - Στη Βραζιλία, 157 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
1992 - Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.
1992 - Στις εκλογές της Βουλγαρίας, Πρόεδρος εκλέγεται ο Ζέλιο Ζέλεφ, που συγκέντρωσε το 44,63% των ψήφων.
1993 - 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στο Παρίσι τη σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.
1993 - Ο Γλαύκος Κληρίδης κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, συγκεντρώνοντας το 50,3% των ψήφων, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά και νικάει τον αντίπαλό του Γιώργο Βασιλείου.
1993 - Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι, η θρησκευτική απόφαση, που καταδικάζει σε θάνατο τον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, είναι αμετάκλητη.
1994 - Η Βουλγαρία και η Λετονία εντάσσονται στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.
1994 - Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας υπογράφουν ιστορική συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.
1995 - Μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστη επιγραφή, που βρέθηκε στην Καστοριά, θεωρείται το παλιότερο οργανωμένο κείμενο, που βρέθηκε στην Ευρώπη και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια.
1995 - Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ τάσσεται υπέρ του Ρώσου Προέδρου Γέλτσιν, παρά την κρίση στην Τσετσενία.
1995 - Στις ΗΠΑ, η ταινία «Φόρεστ Γκαμπ» συγκεντρώνει 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ και ακολουθούν με επτά «Οι σφαίρες πάνω από το Μπρόντγουεϊ» και το «Pulp Fiction».
1996 - Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοινώνει ότι, κάθε χρόνο γίνονται 45 εκατομμύρια αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, αριθμός, που σημαίνει τρεις αμβλώσεις για κάθε γέννα.
1997 - Ο Ραούφ Ντενκτάς επαναφέρει την απειλή για εποικισμό του Βαρωσιού.
2009 - Πέθανε ο Νίκος Κάσδαγλης, Έλληνας συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου