Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ )
335 - Ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας εξορίζεται στην Τρηρ, με την κατηγορία ότι εμπόδισε ένα στόλο δημητριακών να πλεύσει προς την Κωνσταντινούπολη.
644 – Πέθανε ο Ουμάρ ιμπν αλ-Χαττάμπ, Άραβας χαλίφης. O Ουμάρ ιμπν αλ-Χαττάμπ ή Ουμάρ Α΄ (579-644 μ.Χ., αραβικά: عمر بن الخطاب) υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς και σημαίνοντες μουσουλμάνους χαλίφηδες στην ιστορία. Ήταν "σαχάμπι" (σύντροφος) του Προφήτη Μωάμεθ. Διαδέχθηκε το χαλίφη Αμπού Μπακρ (632-634) ως δεύτερος κατά σειρά χαλίφης του Πατριαρχικού Χαλιφάτου στις 23 Αυγούστου 634. 'Ηταν ειδικός στη νομολογία του Ισλάμ και περισσότερο γνωστός για την ευσεβή και δίκαιη φύση του χαρακτήρος του, που του έδωσε τον τίτλο Αλ-Φαρούκ ("αυτός που διακρίνει ανάμεσα στο σωστό και το λάθος"). Αναφέρεται κάποιες φορές ως χαλίφης Ουμάρ Α΄ από τους ιστορικούς του Ισλάμ, για να διακρίνεται από τον Ουμάρ Β΄, έναν ύστερο Ομαγιάδα χαλίφη.
Υπό την χαλιφεία του Ουμάρ η Ισλαμική Αυτοκρατορία επεκτάθηκε σε πρωτόγνωρο βαθμό διαφεντεύοντας ολόκληρη την Αυτοκρατορία των Σασσανιδών Περσών και περισσότερα από τα δύο τρίτα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι επιθέσεις του εναντίον της Αυτοκρατορίας των Σασσανιδών κατέληξαν στην κατάκτηση της περσικής αυτής αυτοκρατορίας σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ήταν επίσης ο Ουμάρ, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, που κατήργησε την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι χριστιανοί των Αγίων Τόπων σε βάρος των Εβραίων και επέτρεψε στους τελευταίους την είσοδο στην Ιερουσαλήμ και την άσκηση της λατρείας της θρησκείας τους.
Ο Ουμάρ τελικώς, μετά από δέκα χρόνια χαλιφείας (634-644), δολοφονήθηκε το 644 κατά τη διάρκεια εσωτερικών ταραχών, στη Μεδίνα.
680 - Έναρξη της ΣΤ' Οικουμενικής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη. Η ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδος συγκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από το 680 μέχρι το 681 από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο και παραβρέθηκαν από 150 έως 289 επίσκοποι. Επιβεβαίωσε την πλήρη και αληθινή ενανθρώπηση του Ιησού έναντι της αντίθετης διδασκαλίας των Μονοφυσιτών. Η Σύνοδος αυτή διατύπωσε ότι ο Χριστός έχει Θεία και Ανθρώπινη θέληση.Yπάρχουν δύο φύσεις, η θεία και η ανθρωπίνη, υπάρχουν και δύο φυσικές θελήσεις και δύο φυσικές ενέργειες, η θεία και η ανθρωπίνη, που ενεργούσαν «αδιαιρέτως, ατρέπτως, αxωρίστως, ασυγχύτως», χωρίς να επικρατεί αντιπαλότητα μεταξύ τους.
1185: Ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς κατατροπώνει τους Νορμανδούς σε μάχη κοντά στον Στρυμόνα. Οι τελευταίοι, μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης, εκινούντο εναντίον της Κωνσταντινούπολης.
1492 - Μετεωρίτης πέφτει σ' ένα χωράφι σιτηρών στην Αλσατία. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη πτώση μετεωρίτη με γνωστή ημερομηνία πτώσης στη Γη.
1633 - Πέθανε ο Κορνέλιους Ντρέμπελ, Ολλανδός εφευρέτης του υποβρύχιου
1665 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αγγλικής εφημερίδας "London Gazette" (είναι το αρχαιότερο σωζόμενο δημοσιογραφικό έντυπο).
1728 - Γεννήθηκε ο Τζέιμς Κουκ, Άγγλος εξερευνητής και χαρτογράφος
1805 - Αντικρίζουν για πρώτη φορά τον Ειρηνικό Ωκεανό οι Λιούις και Κλαρκ.
1848 - Στις πρώτες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που διεξάγονται την ίδια ημέρα σε όλες τις πολιτείες, κερδίζει ο Τζάκαρι Τέιλορ.
1867: Γεννήθηκε η Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, γνωστότερη ως Μαντάμ Κιουρί, γαλλοπολωνέζα φυσικός, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του ραδίου. (Θαν. 4/7/1934)
1874 - Εμφανίζεται η πρώτη γελοιογραφία που εικονίζει έναν ελέφαντα ως σύμβολο των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, από τον Τ. Ναστ.
1879 - Γεννήθηκε ο Λέων Τρότσκι, Ρώσος πολιτικός
1905 - Σε σύγκρουση με τουρκικό τμήμα, σκοτώνεται στο Πετάλινο ο Ανθυπολοχαγός Λυμπερόπουλος Μαρίνος (Κρόμπας) από τη Μεσσήνη Μεσσηνία, που ήταν επικεφαλής ανταρτικού σώματος.
1908 - Ανακοινώνεται ότι απομονώθηκε από τον Έρνεστ Ράδερφορντ ένα κομμάτι ατόμου της ύλης.
1912 - Ο Ελληνικός Στρατός (1ο Σύνταγμα Ιππικού) απελευθερώνει τη Φλώρινα από τους Τούρκους μετά την μάχη.
1913 - Γεννήθηκε ο Αλμπέρ Καμύ, Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος
1913: Γεννήθηκε ο Αλέκος Σακελλάριος, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και δημοσιογράφος. (Θαν. 28/8/1991)
1917 - Γεννήθηκε ο Τίτος Βανδής, Έλληνας ηθοποιός
1917: Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι Μπολσεβίκοι του Λένιν καταλαμβάνουν την εξουσία στη Ρωσία. (25 Οκτωβρίου 1917 με το παλιό ημερολόγιο)
1921: Ιδρύεται το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (PNF) από το Μπενίτο Μουσολίνι.
1926: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, οι πρώτες με απλή αναλογική και με ψηφοδέλτιο μετά την κατάργηση του σφαιριδίου. Εξαιτίας του εκλογικού νόμου, δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση. Βενιζελικοί, με 143 έδρες έναντι 127 για τους Αντιβενιζελικούς
1944 - Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται για 4η φορά ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ (είναι ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ που έκανε 4 θητείες). Ο Χάρι Τρούμαν αναλαμβάνει αντιπρόεδρος.
1949 - Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
1978 - Πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά υπόθεση απομόνωσης αποκαλύπτεται στην Ελλάδα, στο χωριό Κωσταλέξι Φθιώτιδας, με θύμα μια 47χρονη, η οποία επί 29 ολόκληρα χρόνια κρατούνταν κλεισμένη από τους γονείς της στο υπόγειο του σπιτιού της
1980: Πέθανε ο Στιβ Μακουίν, αμερικανός ηθοποιός. (Ο Πεταλούδας) (Γεν. 24/3/1930)
1985: Αποφυλακίζεται, έπειτα από 19 χρόνια, ο Ρούμπιν "Χάρικεϊν" Κάρτερ. Ο 48χρονος πυγμάχος είχε καταδικαστεί για τριπλό φόνο το 1966. Ο Μπομπ Ντίλαν έγραψε τραγούδι γι' αυτόν και ο σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον γύρισε ταινία για τη ζωή του, με τίτλο The Hurricane και τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
1991 - Ο διάσημος καλαθοσφαιριστής Μάτζικ Τζόνσον ανακοινώνει ότι είναι φορέας του AIDS και αποχωρεί από την ενεργό δράση.
1992: Πέθανε ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, τσεχοσλοβάκος κομουνιστής πολιτικός, ο πρωτεργάτης της Άνοιξης της Πράγας. (Γεν. 27/11/1921)
2000 - Διεξάγονται οι πλέον αμφιλεγόμενες εκλογές για Πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μονομαχούν ο Τζορτζ Γ. Μπους (47,9% και 30 πολιτείες) και ο Αλ Γκορ (48,4% και 20 πολιτείες) για λίγες ψήφους. Τελικά θα επικρατήσει ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους. Στις βουλευτικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία. Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η πρώτη σύζυγος πρώην Προέδρου που καταλαμβάνει δημόσιο αξίωμα, καθώς εκλέγεται γερουσιαστής.
2001 - Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άρσης βαρών στην Τουρκία, η Νατάσα Τσακίρη κατακτά ένα χρυσό και δύο αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 63 κιλών. Χάλκινο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα κερδίζει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τάε κβον ντο στη Νότια Κορέα η Ελισάβετ Μυστακίδου,στην κατηγορία των 72 κιλών.
2004 - Άγονο αποβαίνει το δημοψήφισμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για την ακύρωση του νόμου για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής (25%).
2005 - Tο χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας με σκάφη τύπου «Mάρτιν 16» στην Ιταλία (για άτομα με ειδικές ανάγκες) κατακτά ο Bασίλης Xριστοφόρου.
2006: Υπερψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.
2010 - Πέθανε η Σμάρω Στεφανίδου, Ελληνίδα ηθοποιός
2011 - O προσωπικός γιατρός του Μάικλ Τζάκσον, δρ. Κόνραντ Μάρει, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, με κατηγορία την ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τον θάνατο του μεγάλου τραγουδιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου