Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ )
16: Γεννήθηκε η Αγριππίνη η νεώτερη, αυτοκράτειρα της Ρώμης. Υπήρξε αδελφή του Καλιγούλα, ενώ παντρεύτηκε το θείο της Κλαύδιο για ν' ανέβει στο θρόνο της Ρώμης. Αφού τον δηλητηρίασε, ανέβασε στο θρόνο τον γιο της Νέρωνα. (Θαν. 59)
1231 – Πέθανε ο Τσουτσιμικάντο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.Το βάζω γιατί μου άρεσε το όνομα
1494: Γεννήθηκε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκράτορας από το 1520 έως 1566. (Θαν. 6/9/1566)
1814 – Γεννήθηκε ο Αντόλφ Σαξ, Βέλγος μουσικός, εφευρέτης του σαξόφωνου
1825: Ο αιγυπτιακός στόλος καταφτάνει έξω από το Μεσολόγγι για να πάρει μέρος στη δεύτερη πολιορκία της μαρτυρικής πόλης.
1835: Γεννήθηκε ο Τσέζαρε Λομπρόζο, ιταλός ψυχίατρος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της εγκληματολογίας. (Θαν. 19/10/1909
1835: Πέθανε ο Ανρί Ντε Ρινί (Δεριγνί), γάλλος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της γαλλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Γεν. 2/2/1782)
1861 – Γεννήθηκε ο Τζέιμς Νάισμιθ, Καναδός επινοητής της καλαθοσφαίρισης
1893 – Πέθανε ο Πιότρ Τσαϊκόφσκι, Ρώσος συνθέτης
1912 – Απελευθέρωση του Αμύνταιου από τον Τουρκικό ζυγό.
1913 – Ο Μαχάτμα Γκάντι συλλαμβάνεται καθώς οδηγεί μια διαδήλωση Ινδών ανθρακωρύχων στην Νότια Αφρική.
1925: Ο μυστικός πράκτορας των Βρετανών Σίντνεϊ Ράιλι εκτελείται από την OGPU, τη μυστική υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Υπήρξε το πρότυπο του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ.
1935 – Πρώτη πτήση του Hawker Hurricane.
1946 – Γεννήθηκε η Σάλι Φιλντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1952: Πέθανε ο Γιάννης Ανδριανόπουλος, ο μεγαλύτερος εκ των πέντε αδελφών της οικογένειας που ίδρυσαν και αποτέλεσαν τη σπονδυλική στήλη της ομάδας ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού και αγωνίστηκε έως το 1929. (Γεν. 1900)
1956Κρίση του Σουέζ. Με την ονομασία Κρίση του Σουέζ φέρεται στη σύγχρονη ιστορία, (πολιτική, στρατιωτική και διπλωματίας), η κρίση που ξέσπασε το Καλοκαίρι του 1956 στην Αίγυπτο αμέσως μετά την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ και που συνεχίστηκε το Φθινόπωρο του ίδιου έτους με κίνδυνο γενίκευσης πολεμικής σύγκρουσης συνασπισμένων δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ισραήλ κατά της Αιγύπτου. Τελικά ο κίνδυνος γενίκευσης αποτράπηκε με την παρέμβαση του ΟΗΕ μετά και την παγκόσμια πίεση που ασκήθηκε, λαμβάνοντας έτσι διεθνή διάσταση, όταν και διατάχθηκε η κατάπαυση του πυρός. Παρά ταύτα η κρίση παρατάθηκε μονομερώς από το Ισραήλ μέχρι την Άνοιξη του 1957.
Της κρίσης του Σουέζ επακολούθησε η μεγαλύτερη πολιτική ταπείνωση της Μεγάλης Βρετανίας στον 20ο αιώνα, όπου και παραιτήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Άντονυ Ήντεν, ενώ αντίθετα ο πρόεδρος Νάσερ κατέστη μέγα πολιτικό ίνδαλμα όλου του αραβικού κόσμου.
1960 – Πέθανε ο Έριχ Ραίντερ, Γερμανός ναύαρχος. Ο Έριχ Χανς Άλμπερτ Ραίντερ (Erich Hans Albert Raeder) ήταν Γερμανός Μέγας Ναύαρχος (Großadmiral), επικεφαλής του Γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού (Kriegsmarine) πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από την ηγεσία του Ναυτικού παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 1943. Δικάσθηκε στην Δίκη της Νυρεμβέργης, όπου βρέθηκε ένοχος και καταδικάσθηκε σε ισόβια, για να αφεθεί αργότερα ελεύθερος.
1960: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Χράντετς και χάνει με 1-0.
1970 – Γεννήθηκε ο Ήθαν Χοκ, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος
1972 – Γεννήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, Έλληνας πολιτικός
1973 – Αρχίζει διήμερη σύνοδος υπουργών του ΝΑΤΟ στη Χάγη με κύριο θέμα τον πυρηνικό σχεδιασμό και θέματα κρίσης Μέσης Ανατολής. (πόλεμος του Γιομ Κιπούρ).
1985: Ξεσπά το σκάνδαλο Irangate. Ο αμερικανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ρίγκαν πούλησαν όπλα στο Ιράν και με τα κέρδη χρηματοδότησαν τον αγώνα των Κόντρας στη Νικαράγουα για την ανατροπή της κυβέρνησης των Σαντινίστας.
1987: Το κλαμπ Ρόδον, πρώην κινηματογράφος επί της οδού Μάρνης, ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους του ροκ. Πρώτο συγκρότημα που εμφανίζεται, οι Yeah του Γιάννη Ντρενογιάννη.
1996 – Η ελληνική πυραυλάκατος «Κωστάκος» βυθίζεται έναντι της παραλίας Αυλάκια της Σάμου. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία ‘Σκαραμαγκά’. Ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στις 24 Ιουνίου 1980 στον Σκαραμαγκά. Στις 6 Νοεμβρίου 1996 την νύχτα και ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα Αυλάκια της Σάμου, έπεσε πάνω του το επιβατικό ΣΑΜΑΙΝΑ με αποτέλεσμα την βύθιση του σκάφους και τον θάνατο 4 μελών του πληρώματος. Το σκάφος ανελκύστηκε στις 15 Μαρτίου 1997 και μετεφέρθηκε στον Ναύσταθμο αλλά η επισκευή του κρίθηκε ασύμφορη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου