Ο αρθρογράφος αφιερώνει μεγάλο μέρος του κειμένου του στο θετικό ρόλο της Εκκλησίας κατά την επανάσταση (Εθνικοαπελευθερωτικός Αγών πιο σωστά) του 1821. Είναι όμως έτσι? Μήπως η Εκκλησία ως το μακρύ χέρι του Σουλτάνου δια μέσου του Πατριαρχείου Κων/πόλεως, ήταν τελικά ο μεγαλύτερος πολέμιος και εχθρός της επανάστασης? Ομιλεί για Νεοελληνικό Διαφωτισμό όταν επίσημα τον είχαν αποκηρύξει όπως και τη Γαλλική επανάσταση ως εφευρήματα του Διαβόλου, «οι Ουνίτες άθεοι που θέλουν την καταστροφή του Γένους των ορθοδόξων». Τα ίδια χάλια της Αλώσεως (1453) ζουν και βασιλεύουν αφού τον Τούρκο προτιμούσαν. Υπάρχει το Συνοδικό του 1819 του Γρηγορίου Ε' που σε αυτά αναφέρεται και μπορείτε να το διαβάσετε. Υπάρχει και η «Πατρική Διδασκαλία» που εκδόθηκε σε χρόνο ανύποπτο (1798), στην οποία απαντά ο παρ' ολίγον αφορισμένος Αδ. Κοραής με την «Αδελφική Διδασκαλία» του. Υπάρχουν όλες οι πηγές και είναι ατελείωτες. Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να ακούσουν ούτε την καταραμένη λέξη «ελευθερία» που την είχαν αφορίσει. Ομιλείτε για τον κατασυκοφαντημένο από αυτούς Ρήγα, όταν τον είχαν διαβάλλει, τον έβριζαν, είχαν αφορίσει την ιδεολογία του, είχαν κατασχέσει και εξαφανίσει στην πυρά τις «χάρτες» και τα συγγράμματά του. Ομιλείτε για την ηρωική κλεφτουριά όταν με το Συνοδικό Αφοριστικό του 1805 δεν έμεινε ούτε ένας από τις χιλιάδες κλέφτες του Μοριά και ο Κολοκοτρώνης για να σωθεί τον εγκατέλειψε. Από τα 500 άτομα του ασκεριού του ζήτημα αν κατάφεραν να σωθούν οι 30. Και το κερασάκι στην τούρτα! Το ανύπαρκτο Κρυφό Σχολειό! Ο μύθος του Κρυφού Σχολειού από την Εκκλησία για να αποποιηθεί τις εγκληματικές ευθύνες της στη συσκότιση και τη γενική αμάθεια του Γένους. Ο μύθος έχει καταπέσει (δεν έχω χώρο να επεκταθώ) και μόνο να εκτίθενται καταφέρνουν όσοι τον επικαλούνται. Ας κλείσω το σχόλιο με τις γελοιότητες του 1828, όταν με σχεδόν ελεύθερο κράτος και κυβερνήτη τον Καποδίστρια εμφανίστηκε η αντιπροσωπεία των μητροπολιτών του Πατριαρχείου που ζητούσε την υποταγή της Ελλάδος στο Σουλτάνο ο οποίος ως φιλεύσπλαχνος προς τους υπηκόους του ηγεμόνας ήταν διατεθειμένος να τους δώσει χάρη! Μεγάλη η χάρη τους και η προπαγάνδα τους!!
Κύριε Παναγιωταράκο, διατηρήσετε τις θέσεις και απόψεις σας ως πολεμίου της εκκλησίας,τις οποίες σέβομαι.Ευχαριστώ για την τιμή σχολίασης του κειμένου μου.Δεν θα επιδιώξω την αντιπαράθεση επικαλούμενος έγκριτα επιστημονικά κείμενα.Ας έχει ο καθένας μας τις θέσεις του.
Ο αρθρογράφος αφιερώνει μεγάλο μέρος του κειμένου του στο θετικό ρόλο της Εκκλησίας κατά την επανάσταση (Εθνικοαπελευθερωτικός Αγών πιο σωστά) του 1821. Είναι όμως έτσι? Μήπως η Εκκλησία ως το μακρύ χέρι του Σουλτάνου δια μέσου του Πατριαρχείου Κων/πόλεως, ήταν τελικά ο μεγαλύτερος πολέμιος και εχθρός της επανάστασης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμιλεί για Νεοελληνικό Διαφωτισμό όταν επίσημα τον είχαν αποκηρύξει όπως και τη Γαλλική επανάσταση ως εφευρήματα του Διαβόλου, «οι Ουνίτες άθεοι που θέλουν την καταστροφή του Γένους των ορθοδόξων». Τα ίδια χάλια της Αλώσεως (1453) ζουν και βασιλεύουν αφού τον Τούρκο προτιμούσαν. Υπάρχει το Συνοδικό του 1819 του Γρηγορίου Ε' που σε αυτά αναφέρεται και μπορείτε να το διαβάσετε. Υπάρχει και η «Πατρική Διδασκαλία» που εκδόθηκε σε χρόνο ανύποπτο (1798), στην οποία απαντά ο παρ' ολίγον αφορισμένος Αδ. Κοραής με την «Αδελφική Διδασκαλία» του. Υπάρχουν όλες οι πηγές και είναι ατελείωτες. Οι άνθρωποι δεν ήθελαν να ακούσουν ούτε την καταραμένη λέξη «ελευθερία» που την είχαν αφορίσει.
Ομιλείτε για τον κατασυκοφαντημένο από αυτούς Ρήγα, όταν τον είχαν διαβάλλει, τον έβριζαν, είχαν αφορίσει την ιδεολογία του, είχαν κατασχέσει και εξαφανίσει στην πυρά τις «χάρτες» και τα συγγράμματά του.
Ομιλείτε για την ηρωική κλεφτουριά όταν με το Συνοδικό Αφοριστικό του 1805 δεν έμεινε ούτε ένας από τις χιλιάδες κλέφτες του Μοριά και ο Κολοκοτρώνης για να σωθεί τον εγκατέλειψε. Από τα 500 άτομα του ασκεριού του ζήτημα αν κατάφεραν να σωθούν οι 30.
Και το κερασάκι στην τούρτα! Το ανύπαρκτο Κρυφό Σχολειό! Ο μύθος του Κρυφού Σχολειού από την Εκκλησία για να αποποιηθεί τις εγκληματικές ευθύνες της στη συσκότιση και τη γενική αμάθεια του Γένους. Ο μύθος έχει καταπέσει (δεν έχω χώρο να επεκταθώ) και μόνο να εκτίθενται καταφέρνουν όσοι τον επικαλούνται.
Ας κλείσω το σχόλιο με τις γελοιότητες του 1828, όταν με σχεδόν ελεύθερο κράτος και κυβερνήτη τον Καποδίστρια εμφανίστηκε η αντιπροσωπεία των μητροπολιτών του Πατριαρχείου που ζητούσε την υποταγή της Ελλάδος στο Σουλτάνο ο οποίος ως φιλεύσπλαχνος προς τους υπηκόους του ηγεμόνας ήταν διατεθειμένος να τους δώσει χάρη! Μεγάλη η χάρη τους και η προπαγάνδα τους!!
ΦΩΤΗΝΕ ΓΝΩΣΙΔΩΤΗ ΜΟΥ ΦΩΤΗΣΕΣ ΤΟ ΝΟΥ
ΔιαγραφήΚύριε Παναγιωταράκο, διατηρήσετε τις θέσεις και απόψεις σας ως πολεμίου της εκκλησίας,τις οποίες σέβομαι.Ευχαριστώ για την τιμή σχολίασης του κειμένου μου.Δεν θα επιδιώξω την αντιπαράθεση επικαλούμενος έγκριτα επιστημονικά κείμενα.Ας έχει ο καθένας μας τις θέσεις του.
ΑπάντησηΔιαγραφή