Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα από τα λιγοστά κατοικήσιμα κάστρα της Ελλάδας

 ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Ένα από τα λιγοστά κατοικήσιμα κάστρα της Ελλάδας


http://roykoymoykoy.blogspot.gr/

https://thessbomb.blogspot.com

    Υπάρχει μια γλυκιά μελαγχολία σε αυτήν την πόλη με την μυστηριακή ατμόσφαιρα, που σε κάνει να θέλεις να την ζήσεις έστω και για λίγο. Μάλιστα, εδώ συναντάται και ένα από τα λιγοστά κατοικήσιμα κάστρα της Ελλάδας μέχρι σήμερα, που ταξιδεύουν τον επισκέπτη τους πίσω στο χρόνο.
    Ο λόγος για τα αινιγματικά Ιωάννινα και το Κάστρο τους, σημείο αναφοράς και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης της Ηπείρου.
    Πρόκειται για το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο σε ολόκληρη τη χώρα το οποίο κατοικείται μέχρι και σήμερα, που δίνει την αίσθηση ότι έχεις μπει σε χρονομηχανή μόλις διαβείς την μεγάλη πύλη του.
    Εδώ η αίσθηση ότι έχεις μεταφερθεί σε μια εποχή γεμάτη μυστικά και θρύλους είναι παντού διάχυτη. Τα σχεδόν έρημα λιθόστρωτα σοκάκια και τα χαρακτηριστικά κτίρια- σπίτια με τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα ενισχύουν την μυστηριακή ατμόσφαιρα, την ώρα που μια επίσκεψη στα άκρως ενδιαφέροντα μουσεία της καστροπολιείτειας συστήνει τους επισκέπτες τόσο στην ιστορία, όσο και τις τέχνες της περιοχής.
    Στα όσα αξίζει να επισκεφτεί κανείς, λοιπόν, μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στη βορειοανατολική ακρόπολη με το Ιτς Καλέ, καθώς και το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων στο τζαμί του Ασλάν Πασά. Από τα σημεία αναφοράς, επίσης, το Φετιχέ Τζαμί και ο τάφος του Αλή Πασά στη βορειοδυτική ακρόπολη του Ιτς Καλέ.

 Φωτογραφίες στο μουσείο Αλή Πασά από Ανδρέα Μελεζιάδη ( 2017 )


2 σχόλια:

  1. Πράγματι το κάστρο των Ιωαννίνων είναι υπέροχο και αξίζει να το επισκεφθεί όποιος πάει στα Γιάννενα. Ομως είναι απορίας άξιο για το παρακάτω ερώτημα: Για ποιό λόγο κάποιος δήμαρχος άλλαξε το όνομα της πλατείας Μπιζανίου σε πλατεία Μίνως Μάτσας.
    Το όνομα Μπιζάνι είναι ιστορικό γιατί η μάχη του Μπιζανίου ήταν που οδήγησε τους τούρκους να παραδώσουν τα Γιάννενα στους Ελληνες που τους ανήκουν.
    ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η οικογένεια Μάτσας είναι Εβραϊκής καταγωγής μετεγκατασταθέντες στην Ελλάδα από Ισπανία. Δε γνωρίζω κατά πόσο ωφέλησαν την πόλη των Ιωαννίνων για μια τέτοια τιμή. Όπως και να έχει είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η αλλαγή του ηρωικού ονόματος της πλατείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή