Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )
211 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος πεθαίνει στο Eboracum (Γιόρκ, Αγγλία) ενώ προετοιμαζόταν να ηγηθεί μίας εκστρατείας εναντίον των Καληδονίων. Αφήνει την αυτοκρατορία υπό τον έλεγχο των δύο φιλόνικων γιων του, του Καρακάλλα και του Γέτα.
362 Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουλιανός εκδίδει έδικτο (διάταγμα), με το οποίο αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλες τις θρησκείες στην επικράτειά του.
708 - Πέθανε ο Πάπας Σισίννιος
960 - Η στέψη του Τσάο Κουάνγκγιν ως αυτοκράτορας της Κίνας με το όνομα Τάιτσου, σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου της δυναστείας των Σονγκ, η οποία θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις αιώνες.
1169 - Ισχυρός σεισμός χτυπά την ανατολική ακτή της Σικελίας, και ιδιαίτερα την Κατάνια, προκαλώντας το θάνατο περίπου 15.000 κατοίκων.
1789 - Το Εκλεκτορικό Κολέγιο εκλέγει ομόφωνα τον Τζορτζ Ουάσινγκτον ως τον πρώτο πρόεδρο των Η.Π.Α.
1843 - Πέθανε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 3/4/1770)
1848 - Καταργείται οριστικά και επίσημα ο Μαύρος Κώδικας και συνεπώς το σκλαβοπάζαρο στην Γαλλία.
1858 - Ανακαλύπτεται ο αστεροειδής 52 Ευρώπη.
1872 – Γεννήθηκε ο Γκότσε Ντέλτσεφ, Βούλγαρος επαναστάτης
1900 - Γεννήθηκε ο Ζακ Πρεβέρ, Γάλλος ποιητής
«Το Παρίσι τη νύχτα»
Trois allumettes une à une allumées dans la nuit
La premiére pour voir ton visage tout entier
La seconde pour voir tes yeux
La dernière pour voir ta bouche
Et l'obscuritè tout entière pour me rappeler tout cela
En te serrant dans mes bras
Τρία σπίρτα ανάβουν το ένα μετά το άλλο μέσα στη νύχτα
Το πρώτο για να δω το πρόσωπό σου στην ολότητά του
Το δεύτερο για να δω τα μάτια σου
Το τελευταίο για να δω το στόμα σου
Και το σκοτάδι ολόγυρα για να μου θυμίζει όλα αυτά
Καθώς σε κρατάω μέσα στην αγκαλιά μου
1900 Μολυσμένο βρέθηκε το νερό που πίνουν οι Αθηναίοι από το Αδριάνειο υδραγωγείο. Το πρόβλημα προκαλεί τεράστιος βόθρος που βρέθηκε δίπλα στο υδραγωγείο.
1902Γεννήθηκε ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, αμερικανός αεροπόρος, ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε με το αεροπλάνο του τον Ατλαντικό. (Θαν. 26/8/1974)
1906Γεννήθηκε ο Ντίτριχ Μπονχόφερ, γερμανός πάστορας και θεολόγος, που εκτελέστηκε από τους Ναζί για την αντιστασιακή δράση του. (Θαν. 9/4/1945)
1913 - Γεννήθηκε η Ρόζα Παρκς, η μαύρη μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του '50, σηματοδοτώντας την αφετηρία της πορείας για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ. (Θαν. 24/10/2005)
1936 - Πέθανε ο Βίλχελμ Γκούστλοφ, Ο Βίλχελμ Γκούστλοφ (30 Ιανουαρίου 1895 - 4 Φεβρουαρίου 1936) ήταν Γερμανός, ο οποίος ίδρυσε το ελβετικό ναζιστικό κόμμα. Αρχικά εργάστηκε ως μετεωρολόγος στην Ελβετία. Το 1929 εντάχθηκε στο Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP). Το 1932 ίδρυσε τον ελβετικό κλάδο του ναζιστικού κόμματος στο Νταβός. Προώθησε τον αντισημιτισμό στην Ελβετία σε τέτοιο σημείο, ώστε να μηνυθεί για λιβελλογράφημα από την Εβραϊκή Κοινότητα Ελβετίας. Ο Βίλχελμ Γκούστλοφ δολοφονήθηκε από τον Νταβίντ Φράνκφουρτερ (David Frankfurter), έναν Εβραίο φοιτητή. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη στην πατρίδα του το Σβερίν του Μεκλεμβούργου στη Γερμανία και της δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα. Το φέρετρό του μεταφέρθηκε με τρένο από το Νταβός στο Σβερίν, με πολλές ενδιάμεσες στάσεις. Στην κηδεία του παρέστη αυτοπροσώπως ο Αδόλφος Χίτλερ, καθώς επίσης και ο Γιόζεφ Γκέμπελς, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο Χάινριχ Χίμλερ, ο Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ και χιλιάδες μέλη της ναζιστικής νεολαίας.Αναδείχθηκε κάτι σαν «μάρτυρας του ναζισμού». Η δολοφονία του χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αντισημιτική προπαγάνδα που προηγήθηκε του πογκρόμ της «Νύχτας των Κρυστάλλων». Το όνομά του δόθηκε τιμητικά σε γερμανικό πολεμικό πλοίο (το οποίο βυθίστηκε το 1945 με απώλεια 9.000 ανδρών), καθώς επίσης σε Ίδρυμα στη Γερμανία και σε μικρή βιομηχανία όπλων.
1940 - Πέθανε ο Νικολάι Γιεζόφ, Σοβιετικός αξιωματούχος της μυστικής αστυνομίας
1943 Εκτελείται από τους Γερμανούς ο Κώστας Περρίκος, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, που είχε αναπτύξει αντιστασιακή δράση στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την ανατίναξη του κτιρίου της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ. Η ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) ήταν αντιστασιακή οργάνωση την περίοδο της κατοχής. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1941 από τον αξιωματικό της αεροπορίας Κώστα Περρίκο με κεντρώο πολιτικό προσανατολισμό. Στην ιδρυτική ομάδα συμμετείχαν επίσης οι Ι. Κατεβάτης, Γ. Αλεξιάδης, Δ. Παπαβασιλόπουλος. Αν και συνειδητά δεν έγινε ποτέ μαζική οργάνωση κατόρθωσε να οργανώσει μια από τις σπουδαιότερες αντιστασιακές ενέργειες που έγιναν στην Αθήνα, την ανατίναξη της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, που στρατολογούσε Ελληνες για λογαριασμό του πολυεθνικού τμήματος των Waffen SS. Στην ανατίναξη συμμετείχαν εκτός από τον Περρίκο και οι Α. Μυτιληναίος, Τ. Μιχαηλίδης, Ν. Μούρτος, Ν. Λάζαρης, Σ. Στανωτάς, Σ. Γαλάτης και η Ι. Μπίμπα. Μετά την ανατίναξη η ΕΣΠΟ έπαψε να υπάρχει. Ο Κώστας Περρίκος συνελήφθη από τους Γερμανούς και εκτελέστηκε. Η ΠΕΑΝ ήλθε σε ρήξη με τον μέντορά της Παναγιώτη Κανελλόπουλο όταν προέτρεψε από το Κάιρο τα μέλη της να προσχωρήσουν στο ΕΑΜ. Ήλθε σε ρήξη με το ΕΑΜ και πολέμησε εναντίον του κατά τα Δεκεμβριανά. Εξέδιδε τακτικά την παράνομη εφημερίδα "Δόξα". Μέλη της ΠΕΑΝ που μεταγενέστερα έγιναν γνωστοί ήταν οι Γ-Α ΜαγκάκηςΒ. ΦίλιαςΑ. Πεπονής.
1950 Έξι μήνες μετά τη λήξη του συμμοριτοπολέμου, στελέχη της Αριστεράς ιδρύουν τη «Δημοκρατική Παράταξη», που θα αποτελέσει τον πρόδρομο της ΕΔΑ.
1956 Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, επειδή ύψωσαν τη γαλανόλευκη.
1974 - Βόμβα του IRA εκρήγνυται σε λεωφορείο με Βρετανούς στρατιώτες σκοτώνοντας 11 απ΄ αυτούς.
1974 Η 19χρονη Πατρίτσια Χιρστ, γόνος της πιο γνωστής οικογένειας εκδοτών στις ΗΠΑ, απάγεται από τον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό. Στη συνέχεια θα ασπαστεί τις ιδέες του και θα γίνει μέλος της οργάνωσης, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων και σε ένοπλες ληστείες.
1991 - Η Ισλανδία αναγνωρίζει σαν πρώτη χώρα την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.
1991 - Πέθανε η Ελένη Σκούρα, Η Ελένη Σκούρα (Βόλος1896 - 4 Φεβρουαρίου 1991) υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής.Γεννήθηκε το 1896 στο Βόλο όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές. Στη συνέχεια, από το 1915 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φωνητική μουσική και το 1950 έλαβε το πτυχίο της Νομικής, δικηγορώντας στη συνέχεια στην ίδια πόλη με τον σύζυγό της, δικηγόρο, Δημήτριο ΣκούραΕλένη Σκούρα είχε αναπτύξει πλούσια κοινωφελή και πατριωτική δράση ιδιαίτερα κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στη γερμανική κατοχή ως Πρόεδρος της Στέγης της Φαλαγγίτισσας και επίσης της Φανέλας του Στρατιώτη. Το καλοκαίρι του 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίσθηκε μαζί με τον σύζυγό της και τον αδελφό της, Απόστολο Παπαχρήστου.Στις 18 Ιανουαρίου 1953 εξελέγη βουλευτής στο Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού. Όντας η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου, η ίδια αμέσως μετά την εκλογή της δήλωσε: «Θα προσπαθήσω να πράξω παν το δυνατόν διά να φανώ ανταξία της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μου, τους οποίους θερμώς ευχαριστώ. Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα εις την Βουλήν έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως εις τον τομέα της κοινωνικής μερίμνης».Η Ελένη Σκούρα τιμήθηκε από τον βασιλιά Παύλο με το στρατιωτικό μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων καθώς και με τον Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος Ευποιίας. Ο Δήμος Βόλου για την συνολική της προσφορά έχει στήσει προτομή της στο προαύλιο του Δημαρχείου.Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1991.
1992 - Ο Ούγκο Τσάβες με το MBR-200(Movimiento Bolivariano Revolucionario 200) πραγματοποίησε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Κάρλος Άντρες Πέρες. Η απόπειρα για την κατάληψη της εξουσίας απέτυχε, όπως και μια ακόμα προσπάθεια, το Νοέμβριο του 1992. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης απόπειρας, ο Τσάβες βρισκόταν ήδη στη φυλακή. Έπειτα από δύο χρόνια, του έδωσε αμνηστία ο Πρόεδρος Ραφαέλ Καλντέρα (Rafael Caldera). Αναδόμησε το MBR και το έκανε πολιτικό κομμα με το όνομα «Κίνημα για την Πέμπτη Δημοκρατία» (MVR)
2000 - Ο Βόλφγκαγκ Σύσελ αναλαμβάνει καγκελάριος της Αυστρίας παρά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές.
2001 - Πέθανε ο Ιάννης Ξενάκης, Έλληνας συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής.(Γεν. 29/5/1922)
2003 - Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας δημιουργεί την κοινοπολιτεία Σερβίας και Μαυροβουνίου.
2006 - Παραίτηση του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου.
2009 - Πέθανε η Αλέκα Παΐζη, Ελληνίδα ηθοποιός
2010 - Πέθανε ο Κώστας Αξελός, Έλληνας φιλόσοφος
2012 - Πέθανε η Φλόρενς Γκριν, Η Φλόρενς Γκριν (Florence Beatrice Green, το γένος Patterson, γενν. 19 Φεβρουαρίου 1901 - 4 Φεβρουαρίου 2012) ήταν η τελευταία εν ζωή γνωστή βετεράνος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μέλος του Γυναικείου Σώματος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου