Tο αρθρο εχει αρκετες ανακριβειες και λαθη, επειδη καποια απο αυτα που γραφει δεν βασιζονται σε ιστορικα στοιχεια. Αναφερω μονο δυο χαρακτηριστικα παραδειγματα. Μελετη Γερμανικης Τακτικης Η ανωτατη Διοικηση του Γαλλικου στρατου μελετησε την νεα γερμανικη τακτικη (στο αρθρο λεει το αντιθετο) κατεληξε ομως σε λαθος συμπερασματα διοτι το ασθενεστερο στοιχειο του Γαλλικου στρατου ηταν η διοικητικη συνοχη και η ευρυτητα πνευματος της ηγεσιας του. Περαν των ελαφρων μηχανοκινητων Μεραρχιων που διεθετε, δημιουργησε τρεις θωρακισμενες Μεραρχιες εναντι των δεκα που διεθεταν οι Γερμανοι. Οι Γαλλικες θωρακισμενες Μεραρχιες, δεν ηταν ομως οργανα αποφασιστικων αποτελεσματων και στρατηγικης εκμεταλευσεως οπως οι θωρακισμενες Μεραρχιες του Γκουντεριαν. Ηταν εργαλεια αντεπιθεσεως προορισμενα να αποκαταστησουν την συνοχη των μετωπων. Σχεδιο του Σενταν Η πατροτητα του ελιγμου του Σενταν αμφισβητειται. Γενικα επικρατει η γνωμη οτι την συνελαβε ο (τοτε) Στρατηγος Εριχ φον Μανσταιν (αυτο λεει και στο αρθρο), οτι τον υπεβαλε στον Χιτλερ και εκεινος τον υιοθετησε. Η αναλυτικη μελετη των ντοκουμεντων και η συγκριση των ημερομηνιων απο τους ιστορικους δεν επιτρεπουν την αποδοχη αυτης της ερμηνειας. Ο ιδιος ο Μανσταιν παραδεχεται οτι ο σκεψη του Χιτλερ μπορει να ακολουθησε παραλληλη (προς την δικη του σκεψη) γραμμη και οτι δεν μπορει να ειναι βεβαιος πως υπηρξε ο εμπνευστης του. Το ζητημα αυτο το μελετησε ο Γαλλος Στρατηγοςς Καιλτς στο βιβλιο του ‘Πως παιχτηκε η μοιρα μας’. Αναγνωριζει την συμβολη του Μανσταιν, που οι στρατηγικες του αρετες ηταν αναμφισβητητες, αλλα αποφαινεται οτι ο πραγματικος δημιουργος του σχεδιου του Σενταν ειναι ο Δεκανεας του Πρωτου Παγκοσμιου Πολεμου Αδολφος Χιτλερ.
Η ερμηνεία των γεγονότων διηθείται μέσα από τα πιστεύω, τις αρχές, τον χαρακτήρα, τα βιώματα, την ιδεολογία, την λογική, τις ιδεοληψίες, τις εμμονές, τον τόπο καταγωγής και τα απωθημένα εκάστου. Ὁ ήρωας για τους μεν, μπορεί να είναι ὁ προδότης για τους δε. Εις αυτήν την ζωή, έκαστος εξ ημών έχει το δικαίωμα να διατηρεί την άποψή του για οτιδήποτε. Ο Γκουντέριαν, ο Μανστάιν και ο Χάρτ τα περιγράφουν διαφορετικά, σ' αυτούς στηρίχθηκα και μάλλον γράφουν ανακρίβειες και λάθη. Τελικά δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε κανένα.
Αξιοτιμε κ. Ιωαννη Κρασσα, οσον αφορα την ''... ερμηνεια των γεγονοτων......'' εδω δεν εχουμε καποια νουβελα, καποιο μυθιστορημα, κατι αλλο, ή δυο ''στρατηγικους αναλυτες'' με διαφορετικες αποψεις, αναφερομαστε σε ιστορικα γεγονοτα...... Παμε λοιπον στο Σχεδιο του Σενταν. Ο Μανσταιν σαν Επιτελαρχης, με υπογραφη του Ρουντστετ, υπεβαλλε μια σειρα απο υπομνηματα. Ολα αυτα σταματησαν στον Μπραουχιτς και κανενα δεν εφθασε στο τραπεζι του Χιτλερ. Οταν επιτελους στις 17 Φεβρουαριου 1940 ο Μανσταιν συναντησε τον Χιτλερ και ανταλλαξαν αποψεις, ο Χιτλερ ειχε ηδη δωσει διαταγες στο επιτελειο του για την εφαρμογη του σχεδιου του Σενταν. Εαν διαβασεις το βιβλιο του General L. KOETZ, COMMENT S' EST JOUE NOTRE DESTIN, Εκδοσεις HACHETTE θα βρεις τα παντα εκει. Το συμπερασμα το αναφερω στο προηγουμενο σχολιο. Για το αν ο Γκουντεριαν και οι αλλοι ''γραφουν ανακριβειες και λαθη'' (δεν το λεω εγω εσυ το λες και ειναι ενα θεμα που αφορα εσενα), εχω να σημειωσω τα εξης. Βιβλιο David Boyle Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Εκδοσεις Καρακωστογλου σελιδα 60: ''Ο Χιτλερ καρπωθηκε το σχεδιο (του Σενταν) που ανηκε στον Μανσταιν....'' Γιατι ο Boyle ενας αποδεκτος ιστορικος να κανει αυτο το τερατωδες λαθος? Δεν ειναι ουτε ο πρωτος, ουτε και ο τελευταιος! Επισης με την γνωμη του Στρατηγου Καιλτς συμφωνουν και αλλοι καταξιωμενοι ιστορικοι Γαλλοι και μη. Θα τελειωσω με ενα αλλο λαθος που υπαρχει στο αρθρο και αφορα την διαφωνια Γκουντεριαν και Κλαιστ. Λεει στο αρθρο ''Ο Γκουντεριαν ζητησε την απομακρυνση του, την οποια δεν ενεκρινε ο Ρουντστετ.....'' Ειναι λαθος. Οhttps://www.jewishvirtuallibrary.org/heinz-guderian. ''Guderian disagreed with Kleist's view that the panzers needed the support of the infantry. After a heated argument with Kleist, who had the support of his superiors, Gerd von Rundstedt and Heinrich von Brauchitsch, on May 17, 1940, Guderian threatened to resign. Kleist responded by sacking Guderian. Adolf Hitler was unwilling to lose this brilliant commander and General Siegmund List was ordered to intervene and managed to persuade Kleist that Guderian should return to duty......'' Ο Κλαιστ λοιπον αφαιρεσε την διοικηση απο τον Γκουντεριαν, και μετα ο Χιτλερ φροντισε το απογευμα της ιδιας μερας να επιστρεψει στην θεση του. Θα επρεπε να επεκταθω αρκετα για να υποστηριξω με στοιχεια οτι η ανωτατη διοικηση του Γαλλικου στρατου μελετησε την νεα γερμανικη τακτικη. Για οικονομια του χρονου δεν το κανω, αρκουμαι σε οτι εχω γραψει στο προηγουμενο σχολιο μου. Κωστας Δημητριου, συνταξιουχος ιδιωτικος υπαλληλος, Αθηνα.
Κύριε Δημητρίου Ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώνεται στα γραφόμενα μου. Εάν κρίνω από το τρόπο που γράφεται θα πρέπει να είσθε επιθετικός ομιλητής. Οι ιστορικές συζητήσεις είναι παραγωγικές όταν υπάρχει ψυχραιμία και όχι συγκρουσιακή διάθεση. Η πείρα μου έχει δείξει ότι δεν υφίσταται αντικειμενική αλήθεια, αλλά ο καθένας βιώνει την δική του αλήθεια, την οποία δεν μπορείς να την επιβάλλει, αλλά πρέπει να προσπαθήσει να την αποδεχτεί ο συνομιλητή σου. Σε ποια βιβλιογραφία ονομάζεται σχέδιο του Σενταν ? Η περιοχή του Σεντάν αποτελούσε μέρος της περιοχής ενεργείας του. Το σχέδιο του Μανστάιν έφερε την κωδική ονομασία «Κόψιμο με Δρεπάνι (Siechelschnitt)». Ο Χίτλερ ήταν ο αρχηγός των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν αυτός που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις. Οι αρχηγοί δεν καρπούνται τις εισηγήσεις των επιτελών τους, τις υιοθετούν ή τις απορρίπτουν. Στην σελίδα 104, στίχος 10 του βιβλίο του Γκουντέριαν «Οι Αναμνήσεις ενός Στρατιώτου», γράφει ότι σε συνάντηση που είχε με τον Στρατηγό Λιστ, Διοικητού της 12ης Στρατιάς που ακολουθούσε το ΣΣ του Γκουντέριαν του είπε: «Κατ’ εντολή του στρατηγού φον Ρούστεντ ακύρωσε την απομάκρυνσή μου από την διοίκηση του σώματος…». Δεν αναφέρει ότι Ρούστεντ ενήργησε κατά διαταγή του Χίτλερ Αυτή είναι η αλήθεια του Γκουντέριαν, την οποία ασπάζομαι και την αναπαραγάγω, εσείς έχετε το δικαίωμα να αποδέχεσθε την αλήθεια κάποιου άλλου. Τα συμπεράσματα μου προσφέρονται καλύτερα για κριτική, πάρα οι πηγές που στηρίζω τα γραφόμενα μου. Η ενασχόληση μου με την ιστορία με ικανοποιεί και η επιθυμία μου είναι τα κείμενά μου να πληροφορούν, να ψυχαγωγούν και να προβληματίζουν τους αναγνώστες και όχι να τους εκνευρίζουν.
Kυριε Κρασσα, στην ανταλλαγη αποψεων που γινεται εκατερωθεν, με ''αιχμη του δορατος'' την βιβλιογραφια και τις αλλες πηγες, δεν υπαρχει τιποτα προσωπικο. Για το ''σχεδιο του Σενταν'' αρκετες φορες εχω δει να αναφερεται σαν σχεδιο του Μανσταιν και καποιες φορες το εχω δει σαν σχεδιο του Σενταν. Πιθανολογω οτι δεν το εχω δει σε ιστορικο βιβλιο αλλα σε καποιο αρθρο και στην Quora με αποτελεσμα να μην εχω καποια παραπομπη. Οσον αφορα το επεισοδιο Κλαιστ - Γκουντεριαν το εχω συναντησει καποιες φορες. Μια αλλη εκδοχη (εκτος απο αυτη που αναφερω στο χθεσινο σχολιο μου) ειναι οτι οταν ο Κλαιστ αφαιρεσε την διοικηση απο τον Γουντεριαν, ο Ρουντστετ ειδοποιησε τον Χιτλερ και ο Χιτλερ τον επανεφερε στην θεση του. Εχω διαβασει και αλλες εκδοχες με τον ιδιο κορμο αλλα δεν συνεχιζω. ''Οι αναμνησεις ενος στρατιωτου'' ειναι κατα την γνωμη μου ενα απο τα καλυτερα βιβλια που εχουν γραφτει για τον Β' ΠΠ. Τελος οσον αφορα τα συμπερασματα σου, αφου με ρωτας, εκτος απο το (στ) για το οποιο διαφωνουμε καθετα, ειναι ευστοχα, συντομα, περιεκτικα και γραμμενα πολυ προσεκτικα! ΚΔ
Δημήτριε σ΄ ευχαριστώ για το σχόλιο σου και ότι το γράφεις επωνύμως. Τόσον η γραμμή Μαζινώ, όσο και η γραμμή Μεταξά παρακάμφησαν, δεν διασπάσθηκαν. Δεν ανέφερα κανέναν στοιχείο σχετικά με τη γραμμή Μεταξά. Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι ? Όσον αφορά τη σύλληψή μου θα απολογηθώ παρουσία του δικηγόρου μου. . Με εκτίμηση Ιωάννης Κρασσάς
Tο αρθρο εχει αρκετες ανακριβειες και λαθη, επειδη καποια απο αυτα που γραφει δεν βασιζονται σε ιστορικα στοιχεια. Αναφερω μονο δυο χαρακτηριστικα παραδειγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελετη Γερμανικης Τακτικης
Η ανωτατη Διοικηση του Γαλλικου στρατου μελετησε την νεα γερμανικη τακτικη (στο αρθρο λεει το αντιθετο) κατεληξε ομως σε λαθος συμπερασματα διοτι το ασθενεστερο στοιχειο του Γαλλικου στρατου ηταν η διοικητικη συνοχη και η ευρυτητα πνευματος της ηγεσιας του. Περαν των ελαφρων μηχανοκινητων Μεραρχιων που διεθετε, δημιουργησε τρεις θωρακισμενες Μεραρχιες εναντι των δεκα που διεθεταν οι Γερμανοι. Οι Γαλλικες θωρακισμενες Μεραρχιες, δεν ηταν ομως οργανα αποφασιστικων αποτελεσματων και στρατηγικης εκμεταλευσεως οπως οι θωρακισμενες Μεραρχιες του Γκουντεριαν. Ηταν εργαλεια αντεπιθεσεως προορισμενα να αποκαταστησουν την συνοχη των μετωπων.
Σχεδιο του Σενταν
Η πατροτητα του ελιγμου του Σενταν αμφισβητειται. Γενικα επικρατει η γνωμη οτι την συνελαβε ο (τοτε) Στρατηγος Εριχ φον Μανσταιν (αυτο λεει και στο αρθρο), οτι τον υπεβαλε στον Χιτλερ και εκεινος τον υιοθετησε. Η αναλυτικη μελετη των ντοκουμεντων και η συγκριση των ημερομηνιων απο τους ιστορικους δεν επιτρεπουν την αποδοχη αυτης της ερμηνειας. Ο ιδιος ο Μανσταιν παραδεχεται οτι ο σκεψη του Χιτλερ μπορει να ακολουθησε παραλληλη (προς την δικη του σκεψη) γραμμη και οτι δεν μπορει να ειναι βεβαιος πως υπηρξε ο εμπνευστης του.
Το ζητημα αυτο το μελετησε ο Γαλλος Στρατηγοςς Καιλτς στο βιβλιο του ‘Πως παιχτηκε η μοιρα μας’. Αναγνωριζει την συμβολη του Μανσταιν, που οι στρατηγικες του αρετες ηταν αναμφισβητητες, αλλα αποφαινεται οτι ο πραγματικος δημιουργος του σχεδιου του Σενταν ειναι ο Δεκανεας του Πρωτου Παγκοσμιου Πολεμου Αδολφος Χιτλερ.
Η ερμηνεία των γεγονότων διηθείται μέσα από τα πιστεύω, τις αρχές, τον χαρακτήρα, τα βιώματα, την ιδεολογία, την λογική, τις ιδεοληψίες, τις εμμονές, τον τόπο καταγωγής και τα απωθημένα εκάστου. Ὁ ήρωας για τους μεν, μπορεί να είναι ὁ προδότης για τους δε. Εις αυτήν την ζωή, έκαστος εξ ημών έχει το δικαίωμα να διατηρεί την άποψή του για οτιδήποτε. Ο Γκουντέριαν, ο Μανστάιν και ο Χάρτ τα περιγράφουν διαφορετικά, σ' αυτούς στηρίχθηκα και μάλλον γράφουν ανακρίβειες και λάθη. Τελικά δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε κανένα.
ΔιαγραφήΑξιοτιμε κ. Ιωαννη Κρασσα, οσον αφορα την ''... ερμηνεια των γεγονοτων......'' εδω δεν εχουμε καποια νουβελα, καποιο μυθιστορημα, κατι αλλο, ή δυο ''στρατηγικους αναλυτες'' με διαφορετικες αποψεις, αναφερομαστε σε ιστορικα γεγονοτα...... Παμε λοιπον στο Σχεδιο του Σενταν. Ο Μανσταιν σαν Επιτελαρχης, με υπογραφη του Ρουντστετ, υπεβαλλε μια σειρα απο υπομνηματα. Ολα αυτα σταματησαν στον Μπραουχιτς και κανενα δεν εφθασε στο τραπεζι του Χιτλερ. Οταν επιτελους στις 17 Φεβρουαριου 1940 ο Μανσταιν συναντησε τον Χιτλερ και ανταλλαξαν αποψεις, ο Χιτλερ ειχε ηδη δωσει διαταγες στο επιτελειο του για την εφαρμογη του σχεδιου του Σενταν. Εαν διαβασεις το βιβλιο του General L. KOETZ, COMMENT S' EST JOUE NOTRE DESTIN, Εκδοσεις HACHETTE θα βρεις τα παντα εκει. Το συμπερασμα το αναφερω στο προηγουμενο σχολιο. Για το αν ο Γκουντεριαν και οι αλλοι ''γραφουν ανακριβειες και λαθη'' (δεν το λεω εγω εσυ το λες και ειναι ενα θεμα που αφορα εσενα), εχω να σημειωσω τα εξης. Βιβλιο David Boyle Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Εκδοσεις Καρακωστογλου σελιδα 60: ''Ο Χιτλερ καρπωθηκε το σχεδιο (του Σενταν) που ανηκε στον Μανσταιν....'' Γιατι ο Boyle ενας αποδεκτος ιστορικος να κανει αυτο το τερατωδες λαθος? Δεν ειναι ουτε ο πρωτος, ουτε και ο τελευταιος! Επισης με την γνωμη του Στρατηγου Καιλτς συμφωνουν και αλλοι καταξιωμενοι ιστορικοι Γαλλοι και μη. Θα τελειωσω με ενα αλλο λαθος που υπαρχει στο αρθρο και αφορα την διαφωνια Γκουντεριαν και Κλαιστ. Λεει στο αρθρο ''Ο Γκουντεριαν ζητησε την απομακρυνση του, την οποια δεν ενεκρινε ο Ρουντστετ.....'' Ειναι λαθος. Οhttps://www.jewishvirtuallibrary.org/heinz-guderian. ''Guderian disagreed with Kleist's view that the panzers needed the support of the infantry. After a heated argument with Kleist, who had the support of his superiors, Gerd von Rundstedt and Heinrich von Brauchitsch, on May 17, 1940, Guderian threatened to resign. Kleist responded by sacking Guderian. Adolf Hitler was unwilling to lose this brilliant commander and General Siegmund List was ordered to intervene and managed to persuade Kleist that Guderian should return to duty......'' Ο Κλαιστ λοιπον αφαιρεσε την διοικηση απο τον Γκουντεριαν, και μετα ο Χιτλερ φροντισε το απογευμα της ιδιας μερας να επιστρεψει στην θεση του. Θα επρεπε να επεκταθω αρκετα για να υποστηριξω με στοιχεια οτι η ανωτατη διοικηση του Γαλλικου στρατου μελετησε την νεα γερμανικη τακτικη. Για οικονομια του χρονου δεν το κανω, αρκουμαι σε οτι εχω γραψει στο προηγουμενο σχολιο μου. Κωστας Δημητριου, συνταξιουχος ιδιωτικος υπαλληλος, Αθηνα.
ΔιαγραφήΚύριε Δημητρίου
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για το χρόνο που αφιερώνεται στα γραφόμενα μου. Εάν κρίνω από το τρόπο που γράφεται θα πρέπει να είσθε επιθετικός ομιλητής. Οι ιστορικές συζητήσεις είναι παραγωγικές όταν υπάρχει ψυχραιμία και όχι συγκρουσιακή διάθεση. Η πείρα μου έχει δείξει ότι δεν υφίσταται αντικειμενική αλήθεια, αλλά ο καθένας βιώνει την δική του αλήθεια, την οποία δεν μπορείς να την επιβάλλει, αλλά πρέπει να προσπαθήσει να την αποδεχτεί ο συνομιλητή σου.
Σε ποια βιβλιογραφία ονομάζεται σχέδιο του Σενταν ? Η περιοχή του Σεντάν αποτελούσε μέρος της περιοχής ενεργείας του. Το σχέδιο του Μανστάιν έφερε την κωδική ονομασία «Κόψιμο με Δρεπάνι (Siechelschnitt)». Ο Χίτλερ ήταν ο αρχηγός των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν αυτός που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις. Οι αρχηγοί δεν καρπούνται τις εισηγήσεις των επιτελών τους, τις υιοθετούν ή τις απορρίπτουν.
Στην σελίδα 104, στίχος 10 του βιβλίο του Γκουντέριαν «Οι Αναμνήσεις ενός Στρατιώτου», γράφει ότι σε συνάντηση που είχε με τον Στρατηγό Λιστ, Διοικητού της 12ης Στρατιάς που ακολουθούσε το ΣΣ του Γκουντέριαν του είπε: «Κατ’ εντολή του στρατηγού φον Ρούστεντ ακύρωσε την απομάκρυνσή μου από την διοίκηση του σώματος…». Δεν αναφέρει ότι Ρούστεντ ενήργησε κατά διαταγή του Χίτλερ Αυτή είναι η αλήθεια του Γκουντέριαν, την οποία ασπάζομαι και την αναπαραγάγω, εσείς έχετε το δικαίωμα να αποδέχεσθε την αλήθεια κάποιου άλλου.
Τα συμπεράσματα μου προσφέρονται καλύτερα για κριτική, πάρα οι πηγές που στηρίζω τα γραφόμενα μου. Η ενασχόληση μου με την ιστορία με ικανοποιεί και η επιθυμία μου είναι τα κείμενά μου να πληροφορούν, να ψυχαγωγούν και να προβληματίζουν τους αναγνώστες και όχι να τους εκνευρίζουν.
Kυριε Κρασσα, στην ανταλλαγη αποψεων που γινεται εκατερωθεν, με ''αιχμη του δορατος'' την βιβλιογραφια και τις αλλες πηγες, δεν υπαρχει τιποτα προσωπικο. Για το ''σχεδιο του Σενταν'' αρκετες φορες εχω δει να αναφερεται σαν σχεδιο του Μανσταιν και καποιες φορες το εχω δει σαν σχεδιο του Σενταν. Πιθανολογω οτι δεν το εχω δει σε ιστορικο βιβλιο αλλα σε καποιο αρθρο και στην Quora με αποτελεσμα να μην εχω καποια παραπομπη. Οσον αφορα το επεισοδιο Κλαιστ - Γκουντεριαν το εχω συναντησει καποιες φορες. Μια αλλη εκδοχη (εκτος απο αυτη που αναφερω στο χθεσινο σχολιο μου) ειναι οτι οταν ο Κλαιστ αφαιρεσε την διοικηση απο τον Γουντεριαν, ο Ρουντστετ ειδοποιησε τον Χιτλερ και ο Χιτλερ τον επανεφερε στην θεση του. Εχω διαβασει και αλλες εκδοχες με τον ιδιο κορμο αλλα δεν συνεχιζω. ''Οι αναμνησεις ενος στρατιωτου'' ειναι κατα την γνωμη μου ενα απο τα καλυτερα βιβλια που εχουν γραφτει για τον Β' ΠΠ. Τελος οσον αφορα τα συμπερασματα σου, αφου με ρωτας, εκτος απο το (στ) για το οποιο διαφωνουμε καθετα, ειναι ευστοχα, συντομα, περιεκτικα και γραμμενα πολυ προσεκτικα! ΚΔ
ΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΞΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΣΘΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ. ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτριε σ΄ ευχαριστώ για το σχόλιο σου και ότι το γράφεις επωνύμως. Τόσον η γραμμή Μαζινώ, όσο και η γραμμή Μεταξά παρακάμφησαν, δεν διασπάσθηκαν. Δεν ανέφερα κανέναν στοιχείο σχετικά με τη γραμμή Μεταξά. Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι ? Όσον αφορά τη σύλληψή μου θα απολογηθώ παρουσία του δικηγόρου μου. .
ΔιαγραφήΜε εκτίμηση
Ιωάννης Κρασσάς