Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Μια απίστευτη νίκη… Όταν δύο ίλες ταπείνωσαν μια ολόκληρη μεραρχία (23/9/1939)


Μια απίστευτη νίκη… Όταν δύο ίλες ταπείνωσαν μια ολόκληρη μεραρχία (23/9/1939)
    Η μάχη του Κράσνομπροντ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως μια ασήμαντη μικρή σύγκρουση χαμένη μέσα στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που μόλις άρχιζε. η μάχη όμως είχε μια σημαντική ιδιαιτερότητα… Και οι δύο αντίπαλοι χρησιμοποίησαν ιππικό… ενώ δύο μόνο ίλες εξευτέλισαν μια ολόκληρη μεραρχία πεζικού.
    Στις 23 Σεπτεμβρίου 1939 η μάχη της Πολωνίας είχε ήδη κριθεί. Οι Γερμανοί από τα δυτικά και οι Σοβιετικοί από τα ανατολικά είχαν ήδη πνίξει την Πολωνία. Ελάχιστες πολωνικές μονάδες συνέχιζαν να μάχονται απεγνωσμένα για να τιμήσουν τα όπλα τους και μόνο.
    Εκείνο το πρωινό η πολωνική Ταξιαρχία Ιππικού (ΤΙ) του Νοβογκρόντεκ διατάχθηκε να ανακαταλάβει την πόλη του Κράσνομπροντ κοντά στα σημερινά σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας. Εκεί είχε οχυρωθεί η γερμανική 8η Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ).
    Η πόλη ήταν κτισμένη σε ύψωμα και οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει δύο γραμμές χαρακωμάτων. Οι Πολωνοί ήταν πολύ λιγότεροι καθώς η ΤΙ τους είχε υποστεί σοβαρές απώλειες και ήταν σκιά του εαυτού της.  Κανονικά μια πολωνική ΤΙ είχε δύναμη 7.000 ανδρών και διέθετε και τεθωρακισμένα στοιχεία μαζί με πυροβολικό, αντιαρματικά και 3 ή 4 Συντάγματα Ιππικού (ΣΙ).
Επέλαση ουλάνων
    Η πολωνική διοίκηση έταξε ως πρώτο κλιμάκιο εφόδου το 25ο Σύνταγμα Ουλάνων (ΣΟ) του συνταγματάρχη Μπογκντάν Στασλέφσκι. Ο Πολωνός συνταγματάρχης αποφάσισε να επιτεθεί με δύο ίλες, σε διαφορετικά σημεία, ώστε να διασπάσει την συγκέντρωση πυρών των Γερμανών.
    Γύρω στις 07.00 το πρωί η 1η Ίλη εξόρμησε και αιφνιδίασε τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί πεζοί τράπηκαν σε φυγή προς το κέντρο της πόλης καταδιωκόμενοι από τους Πολωνούς που τους έσφαζαν με σπάθες και λόγχες.
    Η 2η Ίλη υπό τον υπίλαρχο Ταντέους Γκερλέσκι επιτέθηκε με την σειρά της αλλά δέχτηκε την αντεπίθεση της οργανικής ίλης ιππικού της γερμανικής 8ης ΜΠ (Σύνταγμα Ιππικού Ανατολικής Πρωσίας). Τότε διεξήχθη άγρια ιππομαχία λες και είχαν ζωντανέψει οι ιππότες των παλιών καιρών.
    Οι Πολωνοί όμως αποδείχθηκαν ακατάβλητοι και έτρεψαν σε φυγή και τους Γερμανούς ιππείς τους οποίους και καταδίωξαν μέχρι την πόλη. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα γερμανικά πολυβόλα και υπέστησαν τρομακτικές απώλειες.
    Μόλις 30 άνδρες της ίλης ήταν ζωντανοί. Ο γενναίος Γκερλέσκι ήταν μεταξύ των νεκρών. Παρόλα αυτά οι Πολωνοί ιππείς, δύο μόλις ίλες, ανακατέλαβαν την πόλη και αιχμαλώτισαν μάλιστα 100 Γερμανούς, μεταξύ των οποίων και τον διοικητή της 8ης ΜΠ αντιστράτηγο Ρούντολφ Κοχ Έρπαχ. Οι Πολωνοί απελευθέρωσαν και 40 συμπατριώτες τους αιχμαλώτους των Γερμανών.
    Ήταν μια απίστευτη νίκη που επετεύχθη χάρη στο θάρρος και τον αιφνιδιασμό από μια δύναμη δύο μόλις ιλών ενός στρατού που ήταν ήδη ηττημένος και το γνώριζε και του οποίου η πατρίδα είχε σχεδόν στο σύνολό της καταληφθεί. Και μόνο αυτό λέει πολλά για το ηθικό και την φιλοπατρία των Πολωνών το 1939. Οι ακριβείς απώλειες, εκατέρωθεν, δεν είναι γνωστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου