Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

10.Όταν η Βουλή επιβάλλει λογοκρισία!!

10.Όταν η Βουλή επιβάλλει λογοκρισία!!
«Εχθρός της εξουσίας είναι η αδέσμευτη δημοσιογραφία» 
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
 akontogiannidis@yahoo.gr

εφημερίδα  Real News.
(Η περίπτωση του Χρήστου Φιλιππίδη. Πώς η φράση που είπε σε εκπομπή του : « οι βουλευτές ευλογούν τα γένια τους»  όταν  ψήφισαν ομόφωνα νόμο που τους παραχωρούσε μεγάλη έκταση για οικόπεδα,  και δάνεια, ξεσήκωσε θύελλα και τον καρατόμησαν από την ΕΡΤ….)
     Πολύς θόρυβος γίνεται εσχάτως για την ασκούμενη δημοσιογραφία και τη μετάδοση των ειδήσεων, για την παραμόρφωση των γεγονότων, τη διαστρέβλωση ή την προπαγάνδα, που τραυματίζουν την αλήθεια και αναρωτιέται κανείς γιατί οι ειδήσεις να χρωματίζονται ανάλογα με το τι θέλει να ακούει και να βλέπει  ο τηλεθεατής, ή τι αρέσει και εξυπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
     Η σημερινή κατάσταση του Τύπου έφερε στη μνήμη μου έναν σπουδαίο και ικανό δημοσιογράφο της δεκαετίας του ’70, τον αείμνηστο Χρήστο Φιλιππίδη, γενικό διευθυντή της εφημερίδος “Ακρόπολις” που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, στις 30-12-1980, σε ηλικία μόλις 53 ετών !
     Ο Φιλιππίδης,  το 1980 είχε μια πολιτική εκπομπή στην ΕΡΤ με τίτλο «Πολιτικές τομές»,  όπου σχολίαζε γεγονότα  της επικαιρότητας,  με καυστικό αλλά ευπρεπέστατο τρόπο. Είχε μάλιστα η εκπομπή του, μεγάλη θεαματικότητα και απήχηση στο ευρύ κοινό.
     Τον Αύγουστο της χρονιάς εκείνης, η Βουλή ψήφισε νόμο που παραχωρούσε έκταση στους βουλευτές για οικόπεδα, ενώ  με απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής θα έπαιρναν  ευνοϊκά δάνεια. Σην εκπομπή του ο Φιλιππίδης κατήγγειλε αυτό το ατόπημα με την φράση  «οι βουλευτές ευλογούν τα γένια τους».
    Χίμηξαν τότε όλοι να τον κατασπαράξουν, όταν καταγγέλθηκε στη Βουλή και εκπρόσωποι των κομμάτων χωρίς να ακούσουν τα όσα είπε ο Φιλιππίδης, άρχισαν να τον κατακεραυνώνουν ο ένας μετά τον άλλο. Ο υφυπουργός προεδρίας αρμόδιος για θέματα Τύπου, Αθανάσιος Τσαλδάρης για να ηρεμήσει τους «έξαλλους απο θυμό» βουλευτές  είπε «τον κανόνισα», δηλαδή κατήργησε την εκπομπή του  Φιλιππίδη που τόλμησε να τα βάλει με τη… Βουλή !
     Αυστηρότατοι ήταν οι  κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, με πιο ακραίο στις εκφράσεις του εκείνον του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Αλευρά, που είπε, ότι ο δημοσιογράφος «δεν εδικαιούτο να κατηγορήσει τους βουλευτές και η επίθεσή του εναντίον των 300 είναι εναντίον  του Κοινοβουλίου και των κομμάτων που απαρτίζουν τη Δημοκρατία». Και πρόσθεσε λέγοντας : « Ο κύριος  τηλεπαρουσιαστής και οι ύποπτοι μηχανισμοί, προσπαθούν να παρουσιάσουν χρεωκοπημένο το κοινοβούλιο και την Δημοκρατία, για να επικρατήσουν καθεστώτα ανωμαλίας!!!»
    Για την ταμπακέρα δε μίλησε κανείς!!!  Τόσος ήταν ο οίστρος που τους είχε καταλάβει, που μίλησαν ανερυθρίαστα  -κυρίως απο ΠΑΣΟΚ και αριστερά- για χουντικό σχέδιο που επιχειρεί να σπιλώσει το Κοινοβούλιο, τον Οίκο της Δημοκρατίας και ένα σωρό βλακώδη… Λες και τα οικόπεδα, τα δάνεια, τα ρουσφέτια και οι συντάξεις τους, ήταν  κοινοβουλευτικοί θεσμοί και τους έθιγε! Ενας δεν είπε, να δούμε τι είπε και μετά να τοποθετηθούμε. ΄Ολοι τον καταδίκασαν αμειλίκτως, επειδή τόλμησε να τους σχολιάσει, επειδή ευλόγησαν ομοφώνως τα γένια τους, χωρίς προσχήματα! Προς τιμήν  πάντως του πρωθυπουργού Γ. Ράλλη που έσπευσε να ακυρώσει τα δάνεια
     Καταδικαστικός ήταν και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αλλά όταν διάβασε το άρθρο είπε, οτι « ο δημοσιογράφος έχει το δικαίωμα να διατυπώνει ελεύθερα τη γνώμη του». Αλλά όταν βουλευτές τινές δυστρόπησαν, πρόσθεσε το «αλλά δεν μπορεί να προσβάλει την Βουλή…»
     Ο Τσαλδάρης διέκοψε κατά τρόπον άκομψο την εκπομπή, αλλά συνέβη την επομένη, κάτι εκρηκτικό! Η “Ακρόπολις” κατακλύστηκε απο τηλεγραφήματα και τηλεφωνήματα συμπαραστάσεως απ’ όλη την Ελλάδα. Και όταν το σχόλιο δημοσιεύτηκε στην “Α”  από τον διευθυντή σύνταξης Γιώργο Λεβεντογιάννη, η κυκλοφορία της εφημερίδας εκτινάχτηκε στα ύψη. Εκείνη όμως που επλήγη ήταν η δημοσιογραφία, αφού η εξουσία της επέβαλε το φίμωτρο για να μην ακούγονται γεγονότα που την δυσαρεστούν.
Η παρέμβαση του BBC    Με το θέμα ασχολήθηκε τότε εκτενέστερα το BBC. Μάλιστα ο γράφων, μετέδωσε σε έκτακτη ανταπόκριση στον βρετανικό ραδιοσταθμό το άρθρο του Χρ. Φιλιππίδη, το οποίο σχολίασε ευμενέστατα στα δελτία ειδήσεων της επομένης ημέρας. Το BBC επαίνεσε σε σχόλιό του τον Φιλιππίδη για την θαρραλέα του στάση και επέκρινε τους πολιτικούς που κατηγορούν τους δημοσιογράφους, επισείοντας  μάλιστα αόρατους κινδύνους όταν ενοχλούνται απο τον έλεγχο, που έχουν δικαίωμα να τους ασκούν. Το παρόν σημείωμα είναι μνημόσυνο στον Χρήστο Φιλιππίδη απο τον οποίο οι νεώτεροι διδαχτήκαμε  πολλά, και του είμαστε ευγνώμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου