Σάββατο 11 Μαΐου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 11 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 11 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
330 - Ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει τη νέα πόλη που έχτισε πάνω στο Βυζάντιο και την ονομάζει Νέα Ρώμη, όπου και μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η πόλη, όμως, θα μείνει στην ιστορία με το όνομα Κωνσταντινούπολη.
483 - Γεννήθηκε ο Ιουστινιανός Α΄(Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός), αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 14/11/565)
868 - Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο εκδίδεται στην Κίνα από τον Γουάνγκ Τσιεχ, 587 χρόνια πριν από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου. Πρόκειται για ένα βουδιστικό κείμενο.
912 - Πέθανε ο Λέων 6ος ο Σοφός, μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ο Αλέξανδρος γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας
925 - Πέθανε ο Νικόλαος ο Μυστικός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1557 - Γεννήθηκε ο Φιοντόρ Α', τσάρος της Ρωσίας
1720 - Γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ιερόνιμους Μινχάουζεν, (Καρλ Φρίντριχ Ιερώνυμους Φράιερ), βαρόνος που ταύτισε το όνομά του με το ψέμα. (Θαν. 22/2/1797)
1745 - Κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής διαδοχής, οι γαλλικές δυνάμεις νικούν το στρατό Άγγλων, Ολλανδών και Αννόβερου στη μάχη του Φοντενουά.
1771 - Γεννιέται η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (11 Μαΐου 1771 – 22 Μαΐου 1825), με καταγωγή την Ύδρα. Χαρακτηριστικό είναι πως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα γεννήθηκε στις φυλακές τής Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 1771, όταν η μητέρα της, Παρασκευώ (Σκεύω), επισκέφθηκε τον σύζυγό της και πατέρα τής Λασκαρίνας, Σταυριανό Πινότση, ο οποίος είχε φυλακιστεί εκεί από τους Τούρκους επειδή είχε συμμετάσχει στην επανάσταση τής Πελοποννήσου το 1769-1770, τα γνωστά Ορλωφικά. Οι Ρώσοι μετά τον άδοξο θάνατό της το 1825, τής απένειμαν τον τίτλο τής «Ναυάρχου», έναν τίτλο με παγκόσμια μοναδικότητα για γυναικεία μορφή. 
1806.—Στην Θεσσαλονίκη, οι γενίτσαροι συλλαμβάνουν τον Άγιο Αργύρη ή Αργυρό και τον βασανίζουν ανηλεώς. Θανατώθηκε στην αγχόνη.
1812 - Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Σπένσερ Πέρσιβαλ, δολοφονείται στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Τζων Μπέλινγκαμ.
1813 - Στην Αυστραλία, οι Ουίλιαμ Λώσον, Γκρέγκορι Μπλάξλαντ και Ουίλιαμ Ουέντουορθ ηγούνται μίας αποστολής για να διασχίσουν τα Γαλάζια Όρη, δυτικά του Σίδνεϊ. Η πορεία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συνεχή επέκταση στην ενδοχώρα της Αυστραλίας κατά το 19ο αιώνα.
1821.— Συνεδριάζουν όλοι οι εκπρόσωποι τών επαναστατικών σωμάτων Θεσσαλίας. Η συνέλευση  αυτή , ονομάσθηκε «Βουλή της Θετταλομαγνησίας»  και πρόεδρο είχε τον Άνθιμο Γαζή , γραμματέα δε το Ζαγοριανό Φίλλιπο Ιωάννου .  Η βουλή αυτή εξέδωσε επαναστατική προκήρυξη , με την οποία καλούσε τους υποδούλους χριστιανούς τού κάμπου τού Βελεστίνου , τού Αλμυρού , τών 24 χωριών τού Πηλίου , τού Βόλου, να ξεσηκωθούν εναντίων των τούρκων. Εδώ σ΄αυτή την προκήρυξη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως σφραγίδα το έμβλημα τού Αγώνα τής Μαγνησίας το 1821.
1825.—Οι ηρωϊκοί υπερασπισταί τού Νεοκάστρου (Πύλος), στερούμενοι πολεμεφοδίων, τροφών καί ύδατος, αναγκάζονται νά παραδοθούν εις τον Ιμβραήμ διά συνθήκης, ήτις εξησφάλιζε τήν αποχώρησίν των εκ τού φρουρίου. Παρά τήν συνθήκην τούτην ο Ιμβραήμ εκράτησε τούς Γ. Μαυρομιχάλην  καί Π. Γιατράκον τούς οποίους αντήλλαξε βραδύτερον μέ τούς ευρισκομένους εις χείρας τών Ελλήνων πασσάδες τού Άργους Αλλήν και τού Ναυπλίου Σελήμ.
1828.—Γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων έξω από το Αιτωλικόν όπου και τραυματίζεται θανάσιμα ο φιλέλληνας Άστυγξ. 
1846 - Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζέιμς Νοξ Πολκ, ζητά από το Κογκρέσο την έγκριση της κήρυξης πολέμου ενάντια στο Μεξικό.
1857 - Ινδική εξέγερση του 1857: οι Ινδοί επαναστάτες καταλαμβάνουν το Δελχί από τους Βρετανούς.
1858 - Η Μινεσότα γίνεται η 32η Πολιτεία των Η.Π.Α.
1867 - Αναγνωρίζεται διεθνώς η ανεξαρτησία του Λουξεμβούργου.
1871 - Πέθανε ο Τζον Χέρσελ, Άγγλος μαθηματικός και αστρονόμος
1888 - Γεννιέται στη Σιβηρία ο Αμερικανός συνθέτης Ίρβινγκ Μπέρλιν, ο οποίος συνέθεσε το "White Christmas".
1891 - Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο διάδοχος του θρόνου της Ρωσίας, μετέπειτα τσάρος Νικόλαος Β', δέχεται επίθεση από Ιάπωνα αστυνομικό. Τον σώζει ο πρίγκιπας της Ελλάδας, Γεώργιος.
1904 - Γεννήθηκε ο Σαλβαδόρ Νταλί (Σαλβαδόρ Ντεμενέκ Φελίπ Χαθίντ Νταλί Ντομενέκ), Ισπανός ζωγράφος
1910 - Για πρώτη φορά από το 1835, ο κομήτης του Χάλεϊ πλησιάζει τη Γη, με αποτέλεσμα αστρολόγοι και μελλοντολόγοι να προαναγγέλλουν το τέλος του κόσμου.
1918 - Ιδρύεται επίσημα η Ορεινή Δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου.
1920 - Η όπερα του Δημήτρη Μητρόπουλου Αδελφή Βεατρίκη παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Στην πρεμιέρα παραβρίσκεται και ο πολύς Σαρλ Καμίγ Σεν Σανς, που έτυχε να επισκέπτεται την Αθήνα και εκφράζεται κολακευτικά για το έργο και τον νεαρό συνθέτη του.
1926: Με διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε κοντή φούστα... Η άκρη του υφάσματος πρέπει να απέχει 30 εκατοστά από το έδαφος.
1934.—Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ εργατών και αστυνομίας σημειώνονται στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις εργάτες και να τραυματιστούν πολλοί περισσότεροι.
1947 - Ο B.F. Goodrich παρασκευάζει το πρώτο λάστιχο χωρίς σαμπρέλα στο Έικρον του Οχάιο.
1949 - Το Ισραήλ εντάσσεται στα Ηνωμένα Έθνη.
1949 - Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.
1958 - Η ΕΡΕ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κερδίζουν και πάλι τις εκλογές, με ποσοστό 41,16%. Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση, με ποσοστό - έκπληξη 24,42%.
1960 - Σύλληψη του Άντολφ Άιχμαν, υψηλόβαθμου στελέχους των Ναζί, από 4 πράκτορες της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
1960 - Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι γίνεται διαθέσιμο στην αγορά.
1967 - Η χούντα συλλαμβάνει και φυλακίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου.
1968 - Στην καρδιά των γεγονότων του Μάη, η γαλλική Κυβέρνηση υποκύπτει μετά από μίας εβδομάδας συγκρούσεων στα αιτήματα των φοιτητών του Παρισιού. Ο πρωθυπουργός Ζορζ Πομπιντού ανακοινώνει την υποχώρηση της Κυβέρνησης του, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις, που έχουν ξεσπάσει στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
1970 - Δολοφονία του αφροαμερικανού Χένρι Μάρροου.
1973 - Πεθαίνει ο δέκατος "Ταρζάν" της μεγάλης οθόνης, Λεξ Μπάρκερ.
1981 - Πέθανε ο Μπομπ Μάρλεϊ, τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε. (Γεν. 6/2/1945)
1985 - Πυρκαγιά σε γήπεδο ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια αγώνα στο Μπράντφορντ της Αγγλίας έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 56 φιλάθλων.
1987 - Έναρξη της δίκης του αξιωματικού της Γκεστάπο Κλάους ΜπάρμπιΧασάπη της Λυών»), που είχε διαφύγει στη Λατινική Αμερική για περισσότερα από 30 χρόνια.
1987 - Στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ λαμβάνει χώρα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς-πνεύμονα από τον Δρ. Μπρους Ράιτζ (Bruce Reitz) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
1988 - Πέθανε ο Κιμ Φίλμπυ, Βρετανός κατάσκοπος
1990 - Πέθανε ο Στράτος Διονυσίου, λαϊκός τραγουδιστής από τη Νιγρίτα. (Γεν. 8/11/1934)
1998 - Στην έρημο του Ρατζαστάν, η Ινδία πραγματοποιεί την πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή, σπάζοντας τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και αναζωπυρώνοντας την έχθρα της με το Πακιστάν, που επίσης έχει πυρηνικά.
1999 - Πέθανε ο Γιώργος Κάππης, Έλληνας ηθοποιός
2000 - Τελευταία παράσταση του μιούζικαλ «Γάτες» στο Λονδίνο.
2007 - Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' αγιοποιεί τον βραζιλιάνο καλόγερο Αντόνιο ντε Σαντ' Άννα Γκαλβάο.
2007 - Πέθανε ο Μαλιετόα Τανουμαφίλι Β΄, κυβερνήτης των Σαμόα
2010 - Παραιτείται ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. Τον διαδέχεται ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου