Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ )
1171 – Πέθανε ο Κόναν Δ', δούκας της Βρεττάνης
1472 - Ο βασιλιάς της Δανίας και της Νορβηγίας, Χριστιανός Α', παραχωρεί στη Σκωτία τα νησιά Ορκάδες και Σέτλαντ εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής της προίκας της κόρης του, Μαργαρίτας, η οποία παντρεύτηκε τον βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβο Γ’.
1547 - Ο Εδουάρδος ΣΤ' στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.
1685 - Ο Ρενέ-Ρομπέρ Καβελιέ ιδρύει το οχυρό Σεν Λουί στον κόλπο Ματαγκόρντα δημιουργώντας έτσι τη βάση για την αξίωση της Γαλλίας στο Τέξας.
1790 - Πέθανε ο Ιωσήφ Β΄ των Αψβούργων, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1802 - Γεννήθηκε ο Αναστάσιος Πολυζωίδης, Ο Αναστάσιος Πολυζωίδης (20 Φεβρουαρίου 1802- 7 Ιουλίου] 1873) ήταν Έλληνας πολιτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και δικαστικός. Είχε εκλεγεί πληρεξούσιος και είχε πάρει θέσεις υπουργού Παιδείας, νομάρχη, μέλους του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικράτειας στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. Επιστρέφοντας από τη Γαλλία, ο Πολυζωίδης πολέμησε την διακυβέρνηση του Καποδίστρια εκδίδοντας στην Ύδρα την εφημερίδα «Απόλλων» η οποία και διώχθηκε. Η αρθρογραφία του ήταν πάντα ορμητική και μεστή επιχειρημάτων. Το 1832 διορίστηκε από την Αντιβασιλεία πρόεδρος του πενταμελούς δικαστηρίου του Ναυπλίου που δίκαζε τους Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα κ.ά. Ο Πολυζωίδης τότε μαζί με τον Γεώργιο Τερτσέτη, γνωρίζοντας πολύ καλά την αθωότητα των κατηγορουμένων, αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση καταδίκης τους σε θάνατο για εσχάτη προδοσία. Η κίνησή του προκάλεσε τη φυλάκιση και την άγρια κακοποίησή του από την Αντιβασιλεία. Αναμφίβολα η άρνησή του να αποδεχτεί την κρατική παρέμβαση στα της δικαιοσύνης ήταν ενδεικτική της ακεραιότητας του χαρακτήρα του. Με την ενηλικίωση του Όθωνα αποκαταστάθηκε και διορίστηκε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και σύμβουλος επικρατείας. Το 1837 διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών. Ως υπουργός Παιδείας συνέβαλε καταλυτικά στη θεμελίωση του Εθνικού Πανεπιστημίου, ενώ από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών αγωνίστηκε για την ελευθερία του λόγου. Το 1862 διορίστηκε νομάρχης Αττικοβοιωτίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολυζωίδης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε, σε ομιλία του στο Ναύπλιο, τον όρο ιερή πόλη για το Μεσολόγγι, όρος που από τότε καθιερώθηκε. Πέθανε το 1873 στην Αθήνα.
1810 - Εκτελείται ο Αντρέας Χόφερ, ηγέτης της εξέγερσης του Τιρόλου ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντα. Ο Αντρέας Χόφερ (Andreas Hofer, Σαν Λεονάρντο ιν Πασιρία, 22 Νοεμβρίου 1767 - 20 Φεβρουαρίου 1810) ήταν Αυστριακός πανδοχέας και πατριώτης, εθνικός ήρωας της Αυστρίας. Ήταν πανδοχέας που ασχολήθηκε με την πολιτική και πολέμησε για την Αυστρία εναντίον των Γάλλων κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Τρίτου Συνασπισμού. Το 1809 υπήρξε ο θρυλικός αρχηγός της εξέγερσης κατά των γαλλοβαυαρικών δυνάμεων που αποτέλεσε την σπίθα για τον Πόλεμο του Πέμπτου Συνασπισμού. Το τέλος του ήρθε σύντομα με τη σύλληψη και την εκτέλεσή του. Σήμερα η δράση του διδάσκεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Αυστρίας.
1816 - Η όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι "Ο Κουρέας της Σεβίλλης" κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης.
1822 - Ναυμαχία των Πατρών, όπου 26 Υδρέικα, 20 Σπετσιώτικα,16 Ψαριανά πλοία, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, καταναυμαχούν τον Τουρκικό στόλο.
1857 - Τερματίζεται η αγγλογαλλική κατοχή Αθηνών-Πειραιώς, η οποία έγινε με πρόσχημα εξαναγκασμού της Ελλάδος σε ουδετερότητα κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο.
1872 - Εγκαίνια του Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη.
1891 - Ιδρύεται ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος.
1895 Γίνεται η πρώτη κίνηση για τη δημιουργία ομοσπονδίας αθλητικών σωματείων από τον Παναχαϊκό ΓΣ, τον Εθνικό ΓΣ, τον Πανελλήνιο ΓΣ, τον ΓΕ Πάτρας και τον Παναιτωλικό, που υπογράφουν κοινή δήλωση για σύσταση συνδέσμου με σκοπό την καλύτερη συνεννόηση μεταξύ τους.
1905 Εκλογές στην Ελλάδα. Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης λαμβάνει 142 έδρες σε σύνολο 235, υπερισχύει του Γεώργιου Θεοτόκη και σχηματίζει κυβέρνηση.
1908 Σε αντάλλαγμα του γραμμοφώνου που ο Τόμας Έντισον έστειλε στον Λέοντα Τολστόι, ο τελευταίος δηλώνει πως θα του κάνει δώρο ένα δίσκο με αποτύπωση της φωνής του.
1913 - Οι Βούλγαροι επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της Νιγρίτας, αλλά μετά από τριήμερο αγώνα, υποχρεώνονται να υποχωρήσουν προς τις Σέρρες. (Αρχή Β' Βαλκανικού Πολέμου.)
1920 Πέθανε ο Ρόμπερτ Έντουαρντ Πίρι, αμερικανός εξερευνητής. Το 1909 εξερεύνησε τον Βόρειο Πόλο, μαζί με τον Μάθιου Χένσον. (Γεν. 6/5/1856)
1925 Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Όλτμαν, αμερικανός σκηνοθέτης, τιμημένος με βραβείο Όσκαρ για το σύνολο του έργου του.(MASH, Στιγμιότυπα, Πρεταπορτέ, Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ, Ο παίκτης, Νάσβιλ) (Θαν. 20/11/2006)
1927 - Γεννήθηκε ο Σίντνεϊ Πουατιέ, Αμερικανός ηθοποιός
1934 - Πέθανε ο Στυλιανός Γαλερός, Έλληνας οπλαρχηγός. Ο Γαλερός Στυλιανός (Καλονύκτης Ρεθύμνου, 5 Ιανουαρίου 1878 - Ρέθυμνο, 20 Φεβρουαρίου 1934) υπήρξε Έλληνας στρατιωτικός και οπλαρχηγός της Κρήτης. Γεννήθηκε στον Καλονύκτη του νομού Ρεθύμνης. Ήταν υιός του Ανδρέα Γαλερού και εγγονός του Βασίλειου ή Αναγνώστη Ηλιομαρκάκη, με καταγωγή από τα Ρούστικα Ρεθύμνης και αρχηγό των επαναστάσεων 1866 και 1878 στη περιοχή του Ρεθύμνου. Συμμετείχε στην Κρητική Επανάσταση του 1897-98 και στις μάχες του Αρμού του Πάνω Βαλσαμονέρου, του Βιολή στο Χαράκι τον Φεβρουάριο του 1897 και του Σωματά το φαράγγι στις 4 Αυγούστου 1897. Συμμετείχε επίσης στην Επανάσταση του Θερίσου, όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον χρησιμοποίησε σε εμπιστευτικές αποστολές. Στους Βαλκανικούς πολέμους, συγκρότησε και εξόπλισε τον Νοέμβριο του 1912 με δικά του έξοδα, σώμα Κρητών εθελοντών από τις διαταγές του Καπετάν Ιωάννη Πολυξίγκη. Το σώμα των Κρητών εθελοντών συμμετείχε μαζί με τμήματα του Ελληνικού Στρατού υπό τις διαταγές του ταγματάρχη Σπύρου Σπυρομήλιου και με μικρή δύναμη Χειμαρριωτών, κατά τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της Χειμάρρας και την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Στο Ρέθυμνο, υπάρχει οδός που φέρει το όνομά του, στη συμβολή των οδών Κονδυλάκη και Ετεάρχου και της οδού Μάρκελλου, στον Μασταμπά.
1944 Ο Μπάτμαν και ο Ρόμπιν κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους ως κόμικ-στριπ στις εφημερίδες.
1948 Γεννήθηκε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, κύπριος οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ το 2010.

1960 - Πέθανε ο Βασίλης Λογοθετίδης, Έλληνας ηθοποιός
1993 Πέθανε ο Φερούτσιο Λαμποργκίνι, ιταλός βιομήχανος και κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων και γεωργικών ελκυστήρων. (Γεν. 28/4/1916)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου