Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΔΩΡΩΝ


ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ  ΚΑΙ  ΔΩΡΩΝ
Νικόλαος  Ζαρκάδας Υποστράτηγος  ε.α.  
    Τελευταία, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τα αναδρομικά των περικοπών των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων των εορτών και του επιδόματος αδείας.
    Το θέμα ήρθε στην έντονη δημοσιότητα μετά από την δημοσίευση σχετικών αποφάσεων τόσον των πρωτόδικων διοικητικών δικαστηρίων όσον και των ανωτάτων διοικητικού και δημοσιονομικού δικαστηρίων της χώρας, ήτοι αντίστοιχα του Συμβουλίου της Επικρατείας {ΣτΕ} και του Ελεγκτικού Συνεδρίου {ΕΣ}.
    Είναι γνωστόν, ότι με νομοθετήματα του παρελθόντος τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας του δημοσίου έχουν μειωθεί και έπαυσαν να αποτελούν τον 13ο και 14ο μισθό. Συγκεκριμένα καθορίστηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 16 του νόμου 4024/2011 {ΦΕΚ 226 Α΄} και το άρθρου μόνο του νόμου 3847/2010 {ΦΕΚ 67 Α’} αντίστοιχα σε 500 και 400 ευρώ για τους εν ενεργεία και συνταξιούχους του δημοσίου.
    Τα παραπάνω ίσχυσαν μέχρι 31.12.2012, ενώ στη συνέχεια με τις διατάξεις του νόμου 4093/2012 {ΦΕΚ 222 Α΄} {υποπαρ. Β3 και Β4 άρθρου πρώτου} αφ’ ενός μεν επήλθαν μειώσεις των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ σε ποσοστά 5 – 20%, αφ’ ετέρου δε καταργήθηκαν τα επιδόματα των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας.
    Μετά τις μεταβολές αυτές ένας σημαντικός αριθμός ενδιαφερομένων συνταξιούχων άσκησε τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα με αποτέλεσμα να εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις αφ’ ενός μεν πρωτόδικες, αφ’ ετέρου δε αμετάκλητες, οι οποίες έκριναν τις παραπάνω μνημονευόμενες διατάξεις του νόμου 4093/2012 αντισυνταγματικές και συνεπώς ανίσχυρες στην εφαρμογή τους {αποφάσεις 2287 – 2290/2015 ΣτΕ και 1744/2018 Ε.Σ.}.
    Πιστεύουμε, ότι μια απόφαση αντισυνταγματικότητας ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας {ΣτΕ και ΕΣ} γεννά δεδικασμένον και ισχύει για κάθε ενδιαφερόμενο. Αυτό βέβαια πάντοτε με την επιφύλαξη της συνταγματικής επιταγής ότι “διάταξη νόμου, που κηρύσσεται αντισυνταγματική, είναι ανίσχυρη από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης ή από τον χρόνο, που ορίζεται από την απόφαση” {παρ. 4 άρθρου 100}.
    Κατόπιν αυτών οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να προσφύγουν αρμοδίως αιτούμενοι αφ’ ενός μεν την παύση της μείωσης των συντάξεων τους αφ’ ετέρου δε την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας και την καταβολή αναδρομικά από 1.1.2013 των ως αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών.
    Η διαδικασία για την διεκδίκηση των παραπάνω θα ξεκινήσει με την υποβολή ατομικής αίτησης στον ΕΦΚΑ / Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα. Μετά δε την ρητή ή σιωπηρή απόρριψη θα πρέπει να υποβληθεί ατομική ένσταση στο Ελεγκτικό Συνέδριο με παράβολο δημοσίου των 20 ευρώ.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, ήτοι κατάθεση αίτησης και ένστασης, προκειμένου να εξασφαλισθεί η λήψη αναδρομικών από 1.1.2013 θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή.
    Με την έγκριση της ένστασης επιστρέφονται τα αιτούμενα, προφανώς για το μετά των αποφάσεων του ΣτΕ χρονικό διάστημα, και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχει ληφθεί πολιτική απόφαση και ακολούθησε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου