Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Όταν μας επισκέπτεται στην Ελλάδα ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, σίγουρα… κάτι σημαίνει


Όταν μας επισκέπτεται στην Ελλάδα ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, σίγουρα… κάτι σημαίνει
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Στην Ελλάδα βρίσκεται  στις 3 έως 4 Σεπτεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), Στρατηγός (των Πεζοναυτών) Τζόσεφ Ντάνφορντ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Έλληνας ομόλογός του, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικά φιλικές και ειλικρινείς σχέσεις.
    Τα θέματα που άπτονται των διμερών αμυντικών σχέσεων είναι πολλά, ιδίως μετά τη δραματική αναβάθμιση του ελληνικού χώρου στον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό, εξαιτίας της αντισυμμαχικής συμπεριφοράς της Τουρκίας που έχει θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ
(SE Flank of NATO).
    Ωστόσο, η μεγιστοποίηση επί της ουσίας της σημασίας του ελληνικού χώρου ο οποίος μετατρέπεται σε πρώτη γραμμή άμυνας της Συμμαχίας, ενώ ακόμα και σε περίπτωση «συμμόρφωσης» της Τουρκίας, μέρος της σημασίας του θα διατηρηθεί λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα του καθεστώτος Ερντογάν στη γειτονική μας χώρα.
    Θεωρούμε αυτονόητο, ότι με όλη τη διπλωματικότητα που επιβάλει η περίσταση, οι Έλληνες Επιτελείς και όσοι επίσημοι τον συναντήσουν, θα φροντίσουν να του περάσουν το μήνυμα, ότι σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία που διέρχεται η χώρα, μάλλον θα περίμεναν κάτι περισσότερο σε κινήσεις που θα ενίσχυαν αποφασιστικά τη μαχητική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
    Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Ουδείς αντιλέγει πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση η αξία της αποτροπής (
deterrence) που εκπέμπει η εξαιρετική διμερής σχέση δεν αποτιμάται σε χρήμα και υλικό. Όμως υπάρχει και το θέμα ουσίας για τους Αμερικανούς, αυτό της συνδρομής της Ελλάδας στην υπό ανάδυση αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ανατολικής – και όχι μόνο – Μεσογείου.
    Και όπως γνωρίζουν οι φίλοι Αμερικανοί, στο επίπεδο των επιχειρησιακών ικανοτήτων, πολλά τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αποτελούσαν στην κυριολεξία πολλαπλασιαστή ισχύος,
force multiplier που θα έλεγε και ο Αμερικανός αρχιστράτηγος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου