Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Ουκρανικό στοπ στη Βουλγαρία, για την αναβάθμιση των MiG-29!



Ουκρανικό στοπ στη Βουλγαρία, για την αναβάθμιση των MiG-29!
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Η ουκρανική εταιρία Ukrinmash παρενέβη στην υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού υπηρεσία του βουλγαρικού κράτους, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να αναθέσει στη ρωσική εταιρία Russian Aircraft Corporation MiG την αναβάθμιση 15 βουλγαρικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29.
    Το πρόγραμμα αναβάθμισης είναι ύψους 49,3 εκατομμυρίων δολαρίων και οι Βούλγαροι επέλεξαν την κατασκευάστρια, θεωρώντας ότι είναι η μοναδική αξιόπιστη διαθέσιμη λύση, με τον υπουργό Άμυνας, Κράζιμιρ Καρακατσάνοφ, να κατηγορεί την ουκρανική εταιρία για «απόπειρα σαμποτάζ».
    Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια για να υλοποιήσει επιτυχώς, χωρίς ρίσκο, το διάρκειας τεσσάρων ετών συμβόλαιο, προσθέτοντας ότι θα αναζητηθούν τα κίνητρα της εταιρείας, εάν είναι πολιτικά, οικονομικά, ή απλά αντίδραση στην απόφαση της Βουλγαρίας να μην εργαστεί για το πρόγραμμα διά μεσαζόντων.
    Η πραγματικότητα μπορεί να περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα εκ των ανωτέρω, όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ότι το όλο πρόβλημα έχει και τη γεωπολιτική του διάσταση, με τη Βουλγαρία που είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, να επιλέγει ρωσική κρατική εταιρία για το πρόγραμμα.
    Οι Βούλγαροι, αναλόγως των μετατοπίσεων των πολιτικών δυνάμεων που είχαν την εξουσία, φλέρταραν με την ιδέα είτε να συνεργαστούν είτε να απορρίψουν τη Ρωσία ως εταίρο στο πρόγραμμα αυτό. Οι Βούλγαροι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα καλής θέλησης στη Μόσχα, καθώς είναι κάπως περίεργο να αναβαθμίσουν οι Ρώσοι μαχητικά τα οποία, τουλάχιστον σε Συμμαχικό επίπεδο, προορίζονται για να αντιπαρατεθούν με ρωσικά…
    Από την άλλη, η Ρωσία, που επίσης θέλει να «σπάσει» τον αποκλεισμό της από ΝΑΤΟϊκά κράτη, επιδεικνύοντας «καλή συμπεριφορά» και φέροντας σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα, θα επιχειρήσουν για μια ακόμη φορά να διαιρέσουν τη Συμμαχία, διαμηνύοντας στη Σόφια ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα.
    Σε τελική ανάλυση, 15 πεπαλαιωμένα MiG-29 δεν μπορούν να αποτελούν απειλή για τη ρωσική Αεροπορία. Υπενθυμίζεται, πως όταν οι Βούλγαροι είχαν επιλέξει αρχικά τους Ουκρανούς, οι Ρώσοι είχαν διαμαρτυρηθεί και απειλήσει με νομικά μέτρα, καθότι δεν δικαιούται οποιοσδήποτε, χωρίς την άδεια τους, να «βάζει χέρι» σε ρωσικής προέλευσης οπλικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου