Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των CH-47D Chinook αλλά & των OH-58D Kiowa Warrior



Θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των CH-47D Chinook αλλά & των OH-58D Kiowa Warrior
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Πολύ θετικές και ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των διεκδικήσεων ένταξης νέων εναέριων μέσων για τον Στρατό Ξηράς, καθώς αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά έστειλε υπογεγραμμένη στις ΗΠΑ την Επιστολή προσφοράς και Αποδοχής, πιο γνωστή ως LOA (Letter of Offer and Acceptance), που αφορά στα πέντε επιπρόσθετα ελικόπτερα βαρέων μεταφορών CH-47D Chinook.
    Με την ενέργεια αυτή, την αποστολή δηλαδή της LOA από την γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), ανοίγει ο δρόμος για την εν ευθέτω χρόνω παραλαβή άλλων πέντε ελικοπτέρων, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός του στόλου από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού θα φθάσουν τα 15, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση μιας κρίσιμης επιχειρησιακής απαίτησης.
    Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγες ημέρες παρελήφθησαν διά θαλάσσης τρία ελικόπτερα, με αποτέλεσμα τα έξι
CH-47D Chinook που διαθέταμε από τους Αμερικανούς να γίνουν εννιά. Στις 11 Νοεμβρίου του 2016 είχαν φθάσει στην Ελλάδα και τον λιμένα του Πειραιά τα πρώτα τρία ελικόπτερα, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια συνολικά 10 ελικοπτέρων.
    Το συμβόλαιο αυτό προέβλεπε το δικαίωμα προαίρεσης (
option) για άλλα πέντε ελικόπτερα του εν λόγω τύπου και είναι αυτά για τα οποία εστάλη η LOA από τη ΓΔΑΕΕ, ώστε να προκύψει ένα εντελώς καινούργιο σκηνικό, με κατακόρυφη αναβάθμιση των δυνατοτήτων στον τομέα της ταχείας μεταφοράς χερσαίων δυνάμεων ανά την ελλαδική επικράτεια.
    Διευκολύνεται παράλληλα η εκτέλεση αποστολών για υποβοήθηση του κρατικού μηχανισμού για την κάλυψη κενών, όπως για παράδειγμα την εκτέλεση αεροδιακομιδών, ακόμα και πυροσβεστικών αποστολών με τη χρήση ειδικού κάδου υδροληψίας, αν και καλό θα ήταν για την μακροημέρευση των μέσων αυτών της Αεροπορίας Στρατού να αποφεύγεται η χρήση τους.
    Άλλα μέσα μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά με χαμηλότερο κόστος, καθώς είναι εξειδικευμένα γι’ αυτόν και να απαιτείται μόνο σε απόλυτα ακραίες συνθήκες η συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Μόνο που έχουμε φτάσει σε σημείο όπου τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, με όλα τους τα προβλήματα, είναι σχεδόν τα μοναδικά που κατορθώνεται να επιχειρούν…
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ KIOWA WARRIOR
    Εν τω μεταξύ, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και στο θέμα της παραλαβής –
μετά από υπογραφή σχετικής σύμβασης – των 76 ελικοπτέρων του τύπου OH-58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Η σχετική LOA είχε φτάσει στην Αθήνα περί τα τέλη Οκτωβρίου.
    Αυτό λογικά ερμηνεύεται ως ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έγκαιρη αποδοχή από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της σχετικής αμερικανικής πρότασης, αφού όπως έχει αναφέρει το «DP», στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η διορία που έχει δώσει η Αμερικανική κυβέρνηση για την αποδοχή της πρότασης.
    Το κόστος της απόκτησης των ελικοπτέρων θα ανέλθει στα
45 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξελίξεις θα μπορούσαν να συνδέονται και με κάποια θέματα που υφίστανται αναφορικά με την κατάσταση στην οποία θα παραληφθούν. Μένει να αποδειχθεί εάν η ελληνική πλευρά πέτυχε την έστω στοιχειώδη εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
    Οι ειδήσεις αυτές για τους δυο τύπους ελικοπτέρων που θα ήταν ευχής έργον να ενταχθούν στη δύναμη της Αεροπορίας Στρατού, είναι μια… αχτίδα ελπίδας για το προσεχές μέλλον στα πολλά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά, σε μια χρονική στιγμή που στερούνται, πέραν των στοιχειωδών κονδυλίων για την εύρυθμη λειτουργία τους και τη στοιχειώδη «ηρεμία»…
    Μέρος του πολιτικού παιχνιδιού εξελίσσεται στην «πλάτη» τους, από ένα πολιτικό σύστημα που αποδεικνύεται παντελώς ανίκανος να προστατεύσει αυτούς που τους δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπουν τη Βουλή και τα τηλεοπτικά παράθυρα σε «τσίρκο», χωρίς να ανησυχούν και πάρα πολύ ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις που ακυρώσουν όχι μόνο το «παιχνίδι» τους, αλλά τον τρόπο ζωής μας συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου