Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ



ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Γεώργιος Επιτήδειος
    Πολλοί έχουμε ακούσει ως ευφυολόγημα την φράση ότι σε δύο χώρες δεν χρειάζονται κατάσκοποι. Στην Ιαπωνία όπου ουδείς αποκαλύπτει το παραμικρό και στην Ελλάδα στην οποία όλοι αποκαλύπτουν τα πάντα. Η ορθότητα αυτής της τοποθετήσεως επιβεβαιώνεται κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην χώρα μας έχοντας, δυστυχώς, προσλάβει χαρακτήρα ιλαροτραγωδίας.
    Σε μια επίδειξη πολιτικής ανευθυνότητος και αδυναμίας να χειρισθούν με στοιχειώδη σοβαρότητα λεπτά εθνικά θέματα η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται στην Βουλή με αφορμή την διαρροή απορρήτων εγγράφων από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λοβέρδο σχετικά με την συμφωνία πωλήσεως πυρομαχικών από την Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία. Και όχι μόνον αυτό. Προκειμένου να ενισχύσουν η κάθε μία την θέση της φέρνουν στο φως της δημοσιότητος και νέα έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν την ύπαρξη μεσαζόντων και άλλων αδιαφανών λειτουργιών που πιστοποιούν την πλήρη αποσύνθεση στην οποία έχουν οδηγήσει και οι δύο αλλά και οι προκάτοχοι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τον ευαίσθητο τομέα του Υπουργείου Άμυνας. Την χαριστική μάλιστα βολή την έδωσε ο Υπουργός Άμυνας κ. Καμμένος ο οποίος, ως επιστέγασμα του ατυχεστάτου και απαράδεκτου χειρισμού του θέματος από την πλευρά του, ετοιμάζεται να στείλει στο Στρατοδικείο τους υπευθύνους της διαρροής των εγγράφων. Δεν τρέφουμε την παραμικρή αυταπάτη ότι με την κίνησή του αυτή, να μεταθέσει δηλαδή το βάρος των ευθυνών σε στρατιωτικούς, ελπίζει ότι θα εξιλεωθεί στα μάτια των σοβαρών, κυρίως, ψηφοφόρων του, δεδομένου ότι εμείς οι υπόλοιποι, από την πρώτη στιγμή του έχουμε αποδώσει τις ευθύνες που του αναλογούν.
    Την ίδια φυσικά τακτική ακολούθησε ο κ. Καμμένος και στην πρόσφατη περίπτωση της εισόδου των μελών του «Ρουβίκωνα» στο στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ». Ενώ όμως ο Υπουργός Άμυνας κινήθηκε  ταχύτατα στις παραπάνω περιπτώσεις, εντύπωση προκαλεί η απαράδεκτη καθυστέρησή του να ενεργήσει τα δέοντα στην περίπτωση της κατακρατήσεως από τον πρώην Υπουργό Άμυνας κ. Βενιζέλο, των Επιχειρησιακών Σχεδίων του Υπουργείου με όχι μόνο δύο αλλά, εκατοντάδες σελίδες Άκρως Απορρήτων εγγράφων.   Ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς να πληροφορηθεί σε ποια άλλα χέρια έχουν, ενδεχομένως, διοχετευθεί αυτά τα έγγραφα και τι ζημιά έχουν προκαλέσει; Ας μην είμαστε όμως αφελείς περιμένοντας εξελίξεις σ’ αυτό το θέμα. Άλλωστε κάτι ξέρει ο λαός όταν λέει πως «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».
    Οι υπεύθυνοι στρατιωτικοί, εάν φυσικά υπάρχουν, σαφώς και πρέπει να τιμωρηθούν. Ουδείς όμως πολιτικός έχει το δικαίωμα να διασύρει και να γελοιοποιεί διεθνώς την χώρα μας στον χώρο της άμυνας εξ’ αιτίας του παρορμητισμού, της αμετροέπειας, της κουφότητος και της διαθέσεώς του είτε να προβληθεί, είτε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και τώρα η ΝΔ. Ρίχνει απλά φωτοβολίδες και ψαρεύει στα θολά νερά. Εάν ήθελε πραγματικά να λυθεί το πρόβλημα που προέκυψε, θα υπέβαλε πρόταση μομφής κατά του κ. Καμμένου και της κυβερνήσεως. Φυσικά τέτοια δυναμική πολιτική για τα σοβαρά θέματα ουδέποτε υιοθετείται από την αιωνίως «χαμένη» (looser έλεγαν στο χωριό μου, όταν ήμουν μικρός) αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά και δυστυχώς δεν θα είναι και η τελευταία, κατά την οποία τα θέματα της άμυνας έγιναν πεδίο πολιτικής αντιπαραθέσεως με ολέθρια για την χώρα αποτελέσματα. Απλώς υπενθυμίζω τον χειρισμό του θέματος των S-300 και τις καταστρεπτικές επιπτώσεις του επί της θωρακίσεως της Κύπρου και του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και δεν επεκτείνομαι σε σχόλια για να μη σας υπομνήσω «οικεία κακά». Στην υπόθεση όμως της πωλήσεως των πυρομαχικών, πέραν του διεθνούς ευτελισμού, υπάρχει και η παράμετρος της αναξιοπιστίας και των επιπτώσεων στις διακρατικές συμφωνίες και σχέσεις της χώρας μας. Ποιος θα εμπιστεύεται πλέον την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση;
    Είναι δεδομένο ότι η Σαουδική Αραβία θα χρησιμοποιούσε τα πυρομαχικά που αγόρασε από την Ελλάδα στον πόλεμο της Υεμένης εναντίον των ανταρτών Χούτι. Λόγω όμως των εκεί διεξαγομένων επιχειρήσεων, η Σαουδική Αραβία έχει αποκλείσει όλα τα κύρια λιμάνια καί τα αεροδρόμια της χώρας με αποτέλεσμα να μη μεταφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό έχει ως συνέπεια να επικρατούν λιμός και ασθένειες και κάθε 10 λεπτά να πεθαίνει ένα παιδί. Επενέβη λοιπόν η Διεθνής Αμνηστία και απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μη πραγματοποιηθεί η πώληση του πολεμικού υλικού, κάτι το οποίο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβεί. Εξετέθη συνεπώς η χώρα μας στην Σαουδική Αραβία και όχι μόνο.
    Η παραπάνω εξέλιξη είναι βέβαιο ότι ενόχλησε και τις ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν την Σαουδική Αραβία και πρόκειται να συζητήσουν με την Ελλάδα την υπογραφή νέας συμφωνίας για τη βάση της Σούδας καί άλλα σοβαρά εθνικά θέματα (ονομασία των Σκοπίων, είσοδός τους στην ΕΕκαί το ΝΑΤΟ). Ενδοιασμοί σχετικά με την αξιοπιστία και την σοβαρότητά μας ενδεχομένως να προκύψουν και στις σχέσεις μας με την Κύπρο, την Αίγυπτο με την οποία συζητούμε, μεταξύ άλλων και το σημαντικό για εμάς ζήτημα της ανακηρύξεως της ΑΟΖ, αλλά και το Ισραήλ με το οποίο έχουμε αναπτύξει και στρατιωτική συνεργασία. Παρόμοια απαξίωση είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και στις ήδη «παγωμένες» σχέσεις μας με την Ρωσία, η οποία υποστηρίζει, ως γνωστόν το Ιράν. Τέλος είναι πολύ πιθανό να επηρεασθούν και οι σχέσεις μας καί με το Ιράν το οποίο βρίσκεται σε έντονη διαμάχη με την Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μας με το Ιράν είναι πολύ καλές και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αναφέρονται στους τομείς της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας, του εμπορίου, της γεωργίας, των επιχειρήσεων και της άρσεως της υποχρεώσεως θεωρήσεως των υπηρεσιακών διπλωματικών διαβατηρίων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως παρατηρεί και η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο κύριος όγκος της μεταφοράς του ιρανικού πετρελαίου πραγματοποιείται από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.
    Προφανώς και δεν είμαστε αφελείς να περιμένουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί της κυβερνήσεως και της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως θα αρθούν πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων. Εκείνο όμως το οποίο απαιτούμε ως Έλληνες είναι να ορθοφρονήσουν και να ενεργούν με τρόπο ο οποίος, τουλάχιστον, δεν θα θίγει τα συμφέροντα της πατρίδος μας. Οι υψηλές κορώνες, η δημιουργία εντυπώσεων και το «ξεκατίνιασμα» στην Βουλή, είναι αλήθεια ότι εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς οι οποίοι είναι πιθανόν θεμιτοί γι’ αυτούς και, στο μέτρο του δυνατού, αποδεκτοί από εμάς και την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αφού άλλωστε, κάποιες φορές μας διασκεδάζουν. Είναι όμως ολέθριο και απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται και τα εθνικά θέματα με ανάλογη νοοτροπία.
Γεώργιος Επιτήδειος
Αντιστράτηγος ε.α
Ευρωβουλευτής Λαϊκού Συνδέσμου
Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου