Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΒΙΤΣΙ 2016: ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1946 – 1949



ΒΙΤΣΙ 2016: ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1946 – 1949
«Δεν καταστρέφονται κι ας γίνουν χώμα οι σάρκες.
Ιερουργείται στο διηνεκές το μυστήριο της θυσίας όλων των αφανών ηρώων »
Γράφει ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ε.Α.Α.Σ. Ν. Καστοριάς  Υπτγος ε.α. Τζωρτζόπουλος Ηλίας
     Βέρνο ή Βίτσι. Ύψος 2128 μέτρα. Εδώ, στις υψιπετείς κορυφές και στα ιστορικά περάσματα της πατρίδας μας, που η υψηλοτέρα των αρετών κατοικεί, η αρετή της θυσίας, δόθηκαν και έκλεισε η τελευταία πράξη, από τις πιο σφοδρές μάχες των στρατιωτικών επιχειρήσεων 1946 – 1949.
    Το κομβόι των προσκυνητών για το χώρο της τελετής έχει από νωρίς ξεκινήσει. Η βυζαντινή πολιτεία της Καστοριάς, χερσόνησος στη δική της λίμνη, απομακρύνεται σιγά-σιγά καθώς προχωρεί η ανάβαση της δημοσίας οδού προς το χώρο της τελετής. 
     Η διαδρομή, 27 χιλιόμετρα, μας αποκαλύπτει μία-μία τις ομορφιές της ορεινής φύσης. Τα πυκνά δάση δρυός και οξιάς, με τα αλπικά ενδιάμεσα λιβάδια και το λίκνισμα των «κορμιών» τους, το θρόισμα των φύλων της αγέρωχης υψηλής χλωρίδας, μυστηριακά θα έλεγε κανείς συνεπαίρνουν την καρδιά και το νου. Το χρώμα του τοπίου σε φέρνει σε άλλες εποχές, που η αρετή της θυσίας ήταν μέλημα και βίωμα καθημερινό. Είναι, που η ανθρώπινη ιστορία, σε αυτόν τον ατμοσφαιρικό κόσμο, που το φυσικό σκηνικό δημιουργεί, άφησε το δικό της ανεξίτηλο χρώμα.
 
    Εφέτος ιδιαίτερα πολυπληθείς οι παρευρισκόμενοι στο χώρο της τελετής, με ΙΧ επιβατικά οχήματα. Χίλιοι πεντακόσιοι περίπου οι προσκυνητές, λες κι από ένστικτο γνώριζαν ότι οι δάφνες της δόξας, δεν ανήκουν μόνο στους νεκρούς μαχητές. Μοιράζονται επάξια κι αυτοί με την παρουσία τους, τη θυσία αυτών που τιμούν.
    Ο περήφανος ναΐσκος του Αγ. Γεωργίου του Βιτσίου του Ελευθερωτή,  έδωσε τη μεγαλοπρέπεια μα και απέπνεε το σεβασμό φροντίδας που αρμόζει εκεί ψηλά. Ο περίβολος ομοίως καθαρός. 
    Οι σημαίες της γαλανόλευκης ανηρτημένες δημιουργούσαν κλίμα ευλάβειας και ψυχικής ανάτασης.
    Το μνημείο για την επιμνημόσυνη δέηση, λιτό, αγέρωχο και με τη δική του υποβλητική μεγαλοπρέπεια, να αντέχει και να εκπέμπει την αρετή της θυσίας σε πείσμα των καιρών, δέχτηκε όλους τους προσκυνητές. 
    Ο πατέρας Σταύρος παλαιός καταδρομέας και μέλος της ΛΕΔ Καστοριάς πάντα παρών. Οι επίσημοι στην εξέδρα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΑΣ Αντιστράτηγο ε.α. κ. Ροζή Βασίλειο, τον Αντιστράτηγο κ. Παρασκευόπουλο Ηλία, εκπροσώπους – βουλευτές  του εθνικού και του ευρωπαικού κοινοβουλίου, το Σχη ε.α. κ. Συναδινό Πλατή, καταδρομέα, που πρώτος με την διμοιρία του, κατέλαβε την κορυφή του Βιτσίου, Μακεδονομάχους και  τον πρόεδρο αναπήρων θυμάτων Δυτικής Μακεδονίας.

    Η επιμνημόσυνη δέηση και όλη η τελετή, με το καλωσόρισμα του προέδρου του τοπικού Παραρτήματος Καστοριάς και το χαιρετισμό του κ. Αντιπροέδρου της ΕΑΑΣ Ελλάδος, και την ομιλία του κεντρικού ομιλητή και προέδρου του Παραρτήματος Καστοριάς ΕΑΑΣ Υπτγου ε.α. κ. Τζωρτζόπουλου Ηλία, συνεχίστηκε με σεμνότητα και σιωπηρό ενθουσιασμό, και έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 
    Η φύση επούλωσε τις πληγές, που στον ορεινό όγκο άφησαν οι φονικές σώμα με σώμα μάχες των επιχειρήσεων τότε και οι χιλιάδες νεκροί, που εδώ στα αιματοβαμμένα χώματα της Ελλάδος αγωνίστηκαν με ανδρεία και αρετή. Θυγατέρες τους η δόξα και η τιμή. Αν η στάση αυτή τηρηθεί με συνέπεια είναι σίγουρο ότι η πατρίδα μας θα γίνει καλύτερη. Αν η στάση αυτή τηρηθεί από όλους τους λαούς, είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.
    Είναι αυτό που η πατρίδα μας μπορεί να προσφέρει.
Τζωρτζόπουλος Ηλίας  Υπτγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου