Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Σε δύο στρατόπεδα η παράταξη Μπουτάρη



Σε δύο στρατόπεδα η παράταξη Μπουτάρη
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην τελευταία συνεδρίαση της "Πρωτοβουλίας"
Της Βαρβάρας Ζούκα
    Σε δύο στρατόπεδα μοιάζει να έχει χωριστεί το τελευταίο διάστημα η «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να μην διστάζει ακόμη και να δείξει την πόρτα της εξόδου σε όσους διαφωνούν με τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της δημοτικής αρχής.
    «Πρέπει να σταματήσουν η γκρίνια και η μιζέρια. Όποιος δεν συμφωνεί με την κεντρική γραμμή παραιτείται», είναι το αυστηρό μήνυμα που επέλεξε να στείλει ο Γιάννης Μπουτάρης κατά την τελευταία συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα εντάσεων και εξάρσεων.
    Η προειδοποίηση Μπουτάρη είχε ως αποδέκτες δημοτικούς συμβούλους, μεταξύ των οποίων και τέως αντιδημάρχους, που έχουν διαφοροποιηθεί σε κομβικά θέματα από τις επιλογές της ομάδας που σήμερα διοικεί τον δήμο Θεσσαλονίκης. Απέναντι από τους απλούς δημοτικούς συμβούλους παρατάχθηκαν κορυφαίοι αντιδήμαρχοι του Μπουτάρη, που διατύπωσαν την άποψη ότι το έργο της δημοτικής αρχής όχι μόνο δεν υποστηρίζεται επαρκώς, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υποδαυλίζεται κιόλας από στελέχη της «Πρωτοβουλίας».
    Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώθηκε είναι η τοποθέτηση της νέας αντιδημάρχου Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Λίνας Λιάκου ότι «φοβάμαι τους δημοτικούς συμβούλους», η οποία και προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις.
Απουσίες με νόημα
    Ο τέως αντιδήμαρχος Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών Κωνσταντίνος Ζέρβας -πριν από μόλις λίγες ημέρες είχε έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Γιάννη Μπουτάρη έπειτα από συμμετοχή του σε διαπαραταξιακό γεύμα κατά την περίοδο της απουσίας του δημάρχου Θεσσαλονίκης στις ΗΠΑ- επέλεξε να μην παραστεί στη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας». Την ώρα που φούντωναν οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της διοικούσας δημοτικής παράταξης, ο κ. Ζέρβας συμμετείχε στη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε» στην πλατεία Λευκού Πύργου.
    Απών από την τελευταία συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» ήταν και ο Στέλιος Λιακόπουλος, ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε συγκρουστεί με τον Γιάννη Μπουτάρη, καλώντας τον να παραιτηθεί και κατηγορώντας τον ότι θέλει τους δημοτικούς συμβούλους «σκυλάκια με φίμωτρο και διακοσμητικές γλάστρες».
    Τη δυσφορία του, γιατί κατά την άποψή του οι αντιδήμαρχοι δεν ανταποκρίνονται άμεσα στα ζητήματα της καθημερινότητας που τίθενται από τους δημοτικούς συμβούλους φέρεται να έχει διατυπώσει ο Στέλιος Κανάκης, ο οποίος επίσης δεν έδωσε το «παρών» στην επίμαχη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας».
    «Όταν συζητιούνται κρίσιμα θέματα δεν μπορεί να λείπει κανείς», σχολίασε με νόημα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Μάλωσε με όλους ο Αρβανίτης
    Σε διαδοχικές αντιπαραθέσεις με τον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και με πολλούς αντιδημάρχους ενεπλάκη ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης. «Θα ένιωθα ντροπιασμένος, εάν δεν εξέφραζα τις θέσεις μου, ενώ έχουν μπει στο δήμο επιθεωρητές. Εδώ μιλάμε για αρχές και αξίες», σχολίασε δηκτικά ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος πάντως, φάνηκε να παρεξηγείται όταν ο Γιάννης Μπουτάρης εξήρε το έργο του προκατόχου του στην αντιδημαρχία Οικονομικών.
    «Τα πλεονάσματα φάνηκαν επί των ημερών μου», υποστήριξε ο Γιώργος Αρβανίτης, πυροδοτώντας έντονη αντίδραση από μέρους του Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι βρέθηκε απέναντι στη δημοτική αρχή σε μια σειρά κορυφαίων θεμάτων, όπως αυτό της δημιουργίας φιλοξενείου για τους αιτούντες άσυλο στον χώρο των πρώην στάβλων της Παπάφη.
    Η τελευταία αποστροφή του λόγου του κ. Μπουτάρη προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, αυτήν τη φορά μεταξύ του Γιώργου Αρβανίτη και της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώς Γούλα, η οποία μάλιστα συγκαταλέγεται μεταξύ των μετριοπαθέστερων στελεχών της «Πρωτοβουλίας», που δεν εμπλέκονται σε ενδοπαραταξικές κόντρες. Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο Γιώργος Αρβανίτης κατηγόρησε την Καλυψώ Γούλα ότι παραπληροφορεί τον δήμαρχο για τη στάση που ο ίδιος τηρεί σε διάφορα θέματα.
    Στην πορεία της συνεδρίασης, άλλωστε, ο Γιώργος Αρβανίτης είχε φραστικό επεισόδιο και με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης Πέτρο Λεκάκη, ο οποίος διατελεί παράλληλα πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης. Εδώ και καιρό έχει ζητηθεί από τον Γιώργο Αρβανίτη να παραιτηθεί από την οικονομική επιτροπή, καθώς, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του οργάνου, που γίνονται κάθε Τετάρτη. Παρά το γεγονός ότι άλλοι συνάδελφοί του, όπως ο Χρήστος Παπαστεργίου και η Στεφανία Τανιμανίδου, έχουν ήδη παραιτηθεί για ανάλογους λόγους, ο ίδιος αρνείται να το πράξει, έχοντας ζητήσει οι συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής να μεταφερθούν είτε για τη Δευτέρα είτε για την Τετάρτη. Ο κ. Αρβανίτης μάλιστα επιτέθηκε λεκτικά στον Πέτρο Λεκάκη γιατί δεν του απάντησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο αίτημά του να αλλάξει η μέρα των συνεδριάσεων, αλλά τον ενημέρωσε μόνον προφορικά ότι αυτό δεν είναι εφικτό.
Καβγάς για την οικονομική επιτροπή
    Οι αρρυθμίες που συχνά παρατηρούνται στη λειτουργία της οικονομικής επιτροπής αποτέλεσαν την αφορμή και για ένα μικροεπεισόδιο ανάμεσα στην αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα Παιδείας Ανέστη Τελίδη.
    Η κυρία Ρανέλλα υποστήριξε ότι με όσα λέγονται για την οικονομική επιτροπή ουσιαστικά επιδιώκεται να πληγεί ο ίδιος ο δήμαρχος. «Πάρ’ το πίσω τώρα», κάλεσε σε υψηλούς τόνους την αντιδήμαρχο Οικονομικών ο Ανέστης Τελίδης.
    Στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της «Πρωτοβουλίας» κυριάρχησε και το θέμα των δημοτικών τελών, το οποίο συζητήθηκε εν μέσω εντάσεων και στην οικονομική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι εμπλοκές στο θέμα αυτό παρουσιάστηκαν λόγω της απορριπτικής απόφασης που εξέδωσε η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης αναφορικά με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης από το πλεόνασμα των περίπου 7,5 εκατ. ευρώ από τα έσοδα των δημοτικών τελών.
    Για το θέμα αυτό στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αντέδρασε σε υψηλούς τόνους ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Μάκης Κυριζίδης, υποστηρίζοντας ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν πλεονάσματα από τα τέλη και την ίδια ώρα η διοίκηση Μπουτάρη να προχωρά σε δανεισμό μέσω του «Jessica» για την εκτέλεση έργων στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού.
    Την ανάγκη να βελτιωθεί η λειτουργία της οικονομικής επιτροπής και να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση των συμβούλων που συμμετέχουν σε αυτήν επισήμανε μεταξύ των άλλων στη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» ο τέως αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος νωρίτερα είχε δεχθεί επικρίσεις από τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης με το πρόσχημα ότι η κανονιστική απόφαση που είχε εκδοθεί επί των ημερών του για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στην Ικτίνου είχε οδηγήσει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο στα δικαστήρια.
Σεβασμός στη διαφορετική γνώμη
    «Σε μια συλλογική προσπάθεια πρέπει να αξιοποιείται όλο το δυναμικό και να λειτουργούμε με βάση ένα κοινώς αποδεκτό σχέδιο χωρίς ελιτίστικα χαρακτηριστικά», επισήμανε ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, τονίζοντας: «Η ηγεσία δεν μπορεί να εκλαμβάνει την κριτική ως υποβολιμαία. Ο διάλογος και οι διαφορετικές σκέψεις είναι στοιχεία χρήσιμα. Τυχόν επικρίσεις δεν πρέπει να θεωρούνται εχθρικές πράξεις, καθώς μέσα από τις διαδικασίες αυτές παράγεται πολιτική».
    Παράλληλα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι «ο δήμαρχος διαθέτει και τη θεσμική και την πολιτική νομιμοποίηση, ώστε να οδηγήσει την παράταξη προς το χρονικό ορόσημο του 2019».
    «Η διοίκηση πρέπει να έχει τη δεδηλωμένη. Αυτό δεν μπαίνει σε αμφισβήτηση», παρατήρησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, προσθέτοντας με νόημα ότι «οι πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες είναι σαφώς θεμιτές, αλλά δεν πρέπει να γίνονται επικυρίαρχες, προκαλώντας φαινόμενα εσωτερικής αντιπολίτευσης».
    Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας διαπίστωσε υστέρηση στο επικοινωνιακό κομμάτι.
Επόμενο «crash test» ο δανεισμός
    Το επόμενο «crash test» για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη θα είναι η υπόθεση του δανεισμού μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ήδη, ο Γιάννης Μπουτάρης και η Γιούλη Ρανέλλα έχουν διασφαλίσει την καταρχήν έγκριση της ΕΤΕΠ για τη δανειοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης με ένα ποσό της τάξης των περίπου 50 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων που θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.
    Η συζήτηση του θέματος αυτού στο δημοτικό συμβούλιο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι δεν θα γίνει αποδεκτή αναίμακτα τυχόν αρνητική ψήφος από κάποιο στέλεχος της «Πρωτοβουλίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου