Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

‘’ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ’’. Η Λυδία λίθος ή η Κόπρος του



‘’ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ’’. Η Λυδία λίθος ή η Κόπρος του Αυγεία ?
Ή αποσύρετε το παράλληλο πρόγραμμα ή δεν ξεκινά το EWG
Το οργισμένο τηλέφωνο του Βίζερ στον Χουλιαράκη.
    Ενα οργισμένο τηλεφώνημα με ένα ευθύ τελεσίγραφο δέχθηκε από η ελληνική κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες με αφορμή το παράλληλο πρόγραμμα.
    Ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.
    Σε έντονο ύφος, διεμήνυσε προς τον Ελληνα υπουργό ότι το κουαρτέτο και οι θεσμοί δεν έχουν ενημερωθεί ούτε καν για το κόστος του παράλληλου προγράμματος. Τόνισε δε πως αν δεν αποσυρθεί το εν λόγω ν/σ θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ξεκινήσει το EWG.
    Ο κ. Χουλιαράκης επικοινώνησε αμέσως με το υπ. Οικονομικών και το μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας την απαίτηση των δανειστών. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Λίγη ώρα αργότερα, το παράλληλο πρόγραμμα αποσυρόταν με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.
Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για το «πάγωμα» της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου
    Με αναδίπλωση προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε στο πολυνομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, αν και στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι επί της ουσίας ακυρώθηκαν οι σχεδιασμοί για ψήφιση ενός φιλολαϊκού νομοθετήματος πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
    Το πρωθυπουργικό επιτελείο ποντάριζε στην δυναμική του συγκεκριμένου νομοθετήματος γνωρίζοντας ότι η ψήφισή του την Δευτέρα (σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό) θα απελευθέρωνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια από ενοχικά σύνδρομα απέναντι στους ψηφοφόρους τους, ενώ θα έδινε και το άλλοθι της εφαρμογής πέραν του μνημονίου ενός προγράμματος που ανακουφίζει ευπαθείς ομάδες και ασθενέστερους.
    Το Μαξίμου σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής αποφάσισε το «πάγωμα» του πολυνομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου θα συνεχιστεί μετά τις 7 Ιανουαρίου στην βάση της κανονικής διαδικασίας που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
    «Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που διαπιστώνουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση πολιτικά, αλλά και επικοινωνιακά έχασε μία ευκαιρία να περάσει ένα θετικό νομοθέτημα το οποίο σύμφωνα με την αντιπολίτευση έκρυβε στο εσωτερικό του ρουσφετολογικές διατάξεις.
    Παρ’ όλα αυτά πλήγμα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί και η εντύπωση πως το πολυνομοσχέδιο σχεδιάστηκε και κατατέθηκε με προχειρότητα χωρίς να έχουν προηγηθεί οι εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και η κοστολόγηση των ρυθμίσεών του.
    Στην κυβέρνηση αντιτείνουν ότι όλα αυτά είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» καθώς όπως λένε η εφαρμογή των ρυθμίσεων δεν υπερβαίνει ως προς το κόστος τα 100 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μάλιστα υπάρχουν και δεν θα κοπούν από πουθενά αφού θα προκύψουν από κοινωνικά προγράμματα που δεν έχουν απορροφηθεί.
    Επί της ουσίας, στο Μαξίμου έχουν δυσαρεστηθεί γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την στάση τους κατάφεραν να ακυρώσουν την συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία καταγγέλλοντας στην τρόικα ότι η κυβέρνηση φέρνει από το παράθυρο νομοθετήματα που οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
    Επίσης, δεν κρύβουν ότι δεν τους προκαλεί ευτυχία το γεγονός πως μπήκαν σκιές στην σχέση τους με την τρόικα σε μία περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει την διαπραγμάτευση σε μία βάση εμπιστοσύνης και όχι καχυποψίας όπως στο παρελθόν.
    Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν πως όταν στο Euroworking Group τέθηκε το δίλημμα «αποσύρετε ή το μεταθέτετε χρονικά για να μελετήσουμε» η κυβέρνηση προτίμησε τον δεύτερο δρόμο αποφασίζοντας την συνέχιση της συζήτησης επί του νομοσχεδίου μετά τις γιορτές χωρίς να αποσύρει διατάξεις του.
Μαλλιά - κουβάρια στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την υποχώρηση για το «παράλληλο πρόγραμμα»
    Σοβαρή εσωκομματική κρίση έχει προκαλέσει στο ΣΥΡΙΖΑ η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στους νέους εκβιασμούς των δανειστών που είχε σαν αποτέλεσμα τη ντροπιαστική απόσυρση του νομοσχεδίου με το οποίο υλοποιούνταν μέρος του «παράλληλου προγράμματος», που ήταν η προεκλογική σημαία του κόμματος.
    «Άμα δεν είχατε τα κότσια, τότε γιατί πουλήσατε τσαμπουκάδες και μετά εξευτελιστήκατε;», είναι η συνισταμένη των έντονων αντιδράσεων που τείνουν να λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας και μάλιστα ανεξέλεγκτης, αφού αρκετοί βουλευτές κατηγορούν τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και την ομάδα διαπραγμάτευσης του Μαξίμου για «τσάμπα μάγκες»!
    Οι κυριότερες αντιδράσεις προέρχονται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, τόσο από βουλευτές, όσο και από στελέχη συνδικαλιστικά και κομματικά.
    Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη, ότι αυτό το νομοσχέδιο το είχε χρησιμοποιήσει το Μαξίμου προκειμένου να κάνει «μασάζ» στους βουλευτές ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που ακολουθούν από Γενάρη, για ασφαλιστικό, αγρότες, φορολογικά, τότε εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο κομματικός κορμός, ξαναγίνεται ένα καζάνι που βράζει με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά!
    Να προσθέσουμε εδώ, πως αυτό το νομοσχέδιο το είχε «πουλήσει» ο Αλ. Τσίπρας στους βουλευτές του με τους οποίους συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να τονώσει το ηθικό τους και να προλάβει τυχόν εκπλήξεις στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα
    Η ισχυρότερη αυτή τη στιγμή εσωκομματική συνιστώσα, η τάση των «53» έχει –όπως μαθαίνουμε- ανέβει στα κάγκελα, πολύ περισσότερο που την προηγουμένη της άτακτης κυβερνητικής υποχώρησης σε εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόβαλλε το «παράλληλο πρόγραμμα» σαν…. μέγιστο επίτευγμα της κυβέρνησης, επίλεκτο στέλεχος της οποία είναι ο εκ των ηγετών της, Ευκλ. Τσακαλώτος!
    Ενώ μόλις ελάχιστες ώρες πριν τον εξευτελισμό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με συνέντευξή του (στον κομματικό ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο») εκθείαζε κι αυτός το «παράλληλο»!
    Οι παρενέργειες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται σοβαρότατες.
    Και δέκτες οργής έχουν γίνει τόσο η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Όλγα Γεροβασίλη, όσο κι ο Ν. Παππάς και αυτό το κλίμα το μετέφεραν στον Αλ. Τσίπρα, στις Βρυξέλλες…
    Η συνοχή της κυβέρνησης έχει αρχίσει πλέον να κλονίζεται σε τέτοιο βαθμό που η εσωστρέφεια τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη με απρόβλεπτες συνέπειες για τις επόμενες ψηφοφορίες.
    Η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης έχει πλέον εξοργίσει ακόμα και τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου