Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

12.Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
12.Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς
Από τη Βικιπαίδεια,
    Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925, από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Το όνομα του νέου συλλόγου το έδωσε ο πρώτος αντιπρόεδρός του, Νότης Καμπέρος, δίνοντας τέλος στις διαφωνίες που είχαν δημιουργηθεί. Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες.   
    Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο του πάθους και της νίκης και το λευκό της αγνότητας και του δίκαιου ανταγωνισμού. Πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Μιχάλης Μανούσκος, ενώ το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού συγκροτήθηκε ως εξής:
Αντιπρόεδροι: Νότης Καμπέρος, Τριαντάφυλλος Κρέμος
Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Μαραγκουδάκης
Ταμίας: Όθων Κόκκινος
Έφορος: Παναγιώτης Λαγουμιτζής
Μέλη: Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης, Δημήτρης Σκλιάς, Ε. Κασιμάτης
    Αλφαβητικά τα ιδρυτικά μέλη ήταν οιΒασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης ΑνδριανόπουλοςΓιώργος ΑνδριανόπουλοςΝτίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος ΚαλούδηςΝότης ΚαμπέροςΚώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης ΜαγκόπουλοςΜιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.
    Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πατέρας της εμβληματικής πεντάδας των Ανδριανοπουλαίων, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος. Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Εκτός του βιομήχανου Μιχάλη Μανούσκου και του ανώτατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, Νότη Καμπέρου (ανάδοχος του νέου συλλόγου), ενεργή συμμετοχή είχαν, μεταξύ άλλων, και ο αδελφός του τελευταίου Δημήτρης (αξιωματικός και εκ των πρωτοπόρων της Πολεμικής Αεροπορίας), Σταύρος Μαραγκουδάκης (διευθυντής του Ταχυδρομείου), Νίκος Ανδρόνικος (έμπορος), Δημήτρης Σκλιάς (αξιωματικός του Στρατού), Νικόλαος Ζαχαρίας (δικηγόρος), Θανάσης Μέρμηγκας (συμβολαιογράφος), Ιωάννης Κεκκές (χρηματομεσίτης) και βεβαίως οι ενήλικες από τους αδελφούς Ανδριανόπουλου.


1 σχόλιο:

  1. Από τον Καμπέρο (τον αεροπόρο) προέρχεται η έκφραση "τρελοκαμπέρος" ;) που υποδηλώνει τον καλώς εννοούμενο τρελό άνθρωπο εξαιτίας της τόλμης και της τρέλας του στον αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή