Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

6.Θυρανοίξια στο ιερό Παρεκκλήσι Αγ. Γεωργίου και Αγ. Δημητρίου στο Πομακοχώρι ΣΑΤΡΕΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Θυρανοίξια στο ιερό Παρεκκλήσι Αγ. Γεωργίου και Αγ. Δημητρίου στο Πομακοχώρι ΣΑΤΡΕΣ
     Αγαπητέ Κύριε Διευθυντά και αγαπητοί κάτοικοι της Ξάνθης και της  Θράκης γενικότερα ,
    Την Κυριακή 1 Ιουνίου ε.ε. γίναμε μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης για την περιοχή μας εκδήλωσης. Τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, στην ορεινή περιοχή των Πομακοχωρίων, στις ακριτικές Σάτρες.
    Το παρεκκλήσι επισκευάσθηκε και ανακαινίσθηκε με πρωτοβουλία του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, με τη βοήθεια του Δ’  ΣΣ και διαφόρων συμπολιτών μας Ξανθιωτών που προσέφεραν δωρεάν, άλλοι τα υλικά και άλλοι χρηματική βοήθεια και έτσι πλήρως ανακαινισμένο  υιοθετήθηκε από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου Νομού Ξάνθης.
    Με μέριμνα του παραπάνω συλλόγου προσκλήθηκαν το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και οι ομώνυμοι  σύλλογοι από όλους τους νομούς της Χώρας, 14 από τους οποίους  ανταποκρίθηκαν και η συμμετοχή των μελών τους έφθασε στον απίστευτο αριθμό των 650 επισκεπτών. Μέχρι από  Πάτρα και Ναύπλιο υπήρχε συμμετοχή.
    Ο πολυπληθής αριθμός των προσελθόντων λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, γιατί επιτεύχθηκε σε μια περίοδο κρίσης για όλους τους συνταξιούχους, όπου τα οικονομικά τους έχουν συρρικνωθεί σε βαθμό που να είναι δύσκολη ακόμη και αυτή η επιβίωση τους. Άρα το να υποβληθεί κάποιος συνταξιούχος σε έξοδα για να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο ταξίδι, αποτελεί μεγάλη  θυσία.
    Οι παραπάνω μαζί με τα μέλη του τοπικού συλλόγου και άλλων συμπατριωτών μας, ξεπέρασαν τον αριθμό των 900 ανθρώπων οι οποίοι με 16 Λεωφορεία και με Ι.Χ. αυτοκίνητα μετέβησαν στην περιοχή.
    Η όλη εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση στο ‘’Ηρώο Πεσόντων Υπέρ Πατρίδος στην Μάχη των Οχυρών 6-10 Απρ.1941‘’στον ΕΧΙΝΟ και κατάθεση στεφάνων, από τους προέδρους των Δ.Σ. των συμμετασχόντων συλλόγων, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν άπαντες στο προς τις  Σάτρες, όπου παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος ετελέσθησαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου.
    Η εικόνα τόσου κόσμου να συμμετέχει με ευλάβεια στην τελετή με φόντο στο βάθος το γραφικό πομακοχώρι τις Σάτρες ήταν πρωτόγνωρη, σπάνια και με ιδιαίτερη σημειολογική βαρύτητα από πολλές πλευρές.
    Δεν θα ασχοληθώ με την εθνική ή την θρησκευτική σημασία της όλης εκδήλωσης. Θα ασχοληθώ με μια πρακτική, καθημερινή και πεζή πλευρά της. Την οικονομική.
    Συγκεκριμένα 650 και πλέον άνθρωποι, που το Σαββατοκύριακο 31 Μαΐου/ 1 Ιουνίου επισκέφτηκαν την Ξάνθη  από τους οποίους μάλιστα οι 200  διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία της πόλεως μας. Άπαντες γευμάτισαν και ήπιαν στα εστιατόρια και τις ταβέρνες και απόλαυσαν τον καφέ ή το αναψυκτικό τους στα διάφορα καφέ και καφενεία της περιοχής. Πάρα πολλοί από αυτούς ψώνισαν τοπικά προϊόντα από τα διάφορα καταστήματα.
    Τα  16 λεωφορεία και τα ΙΧΕ  αυτοκίνητα ανεφοδιάστηκαν με καύσιμα, ενώ μετά τα Θυρανοίξια πάνω από 700 άτομα , γευμάτισαν ομαδικά και διασκέδασαν  σε γνωστό κέντρο δεξιώσεων της Ξάνθης. Πολλοί από αυτούς θα ξαναέρθουν ως τουρίστες στην περιοχή. Όλοι θα διαφημίσουν την όμορφη πόλη μας και θα γίνουν πρεσβευτές της στις άλλες πόλεις της πατρίδας μας.
    Άρα η  και η οικονομική τόνωση της αγοράς, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον επαγγελματικό κόσμο, ήταν σημαντική.
    Από αυτήν την πλευρά αν το εξετάσει κανείς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της περιοχής καθώς και οι διάφοροι επαγγελματικοί σύλλογοι, θα πρέπει να αγκαλιάσουν τέτοιες ενέργειες και δράσεις και να τις θέσουν υπό την προστασία τους. Όλοι οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι τα οφέλη τους είναι πολλαπλά.  Εξ άλλου όπως λέει και μια επαγγελματική ρήση «ο πελάτης και τη σκόνη του μόνο να αφήσει, κέρδος είναι».  Η μέχρι σήμερα αποχή ή αδιαφορία συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (‘’Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης’’), μεγάλου μέρους του εμπορικού κόσμου, αυτονόητα θεωρούμε ότι  αποβαίνει εις βάρος όλων μας και προπαντός σε βάρος τους.
    Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε μία αξιοπρόσεκτη και κατακριτέα διαπίστωση.  Δυστυχώς!!! Ούτε ένας από τους τοπικούς άρχοντες ΔΕΝ παρευρέθηκε  στην εκδήλωση, που είχε ανακοινωθεί επί ημέρες από όλα τα τοπικά ΜΜΕ. Ούτε ένας από αυτούς που προεκλογικά έτρεχαν προς άγραν ψήφων σε κάθε εκδήλωση, δεν παρευρέθηκε. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ !! Ούτε από αυτούς που εξέλεξε ο Ξανθιώτικος λαός,  ούτε από αυτούς που δεν εξελέγησαν. Αλλά γιατί να παρευρεθούν; Ο προεκλογικός αγώνας τελείωσε.  Επίσης απορίας άξιον είναι, γιατί κανένα από τα Τοπικά  κανάλια TV, δεν προσήλθε για να καλύψει και να μεταδώσει μερικά στιγμιότυπα από την σπάνια και μεγαλειώδη προσέλευση σ’ αυτή την εκδήλωση, στην οποία σημειωτέον είχαν προσκληθεί προφορικά και εγγράφως από τους διοργανωτές.
    Μετά την μεγάλη προσέλευση των μακρινών  επισκεπτών, που ήλθαν αποκλειστικά για το σκοπό (που προαναφέρθηκε) και την επιτυχία που σημειώθηκε, κατά την άποψη του γράφοντος,   είναι καιρός πλέον όλοι οι κάτοικοι της Θράκης να προβληματιστούν και να αγκαλιάσουν έμπρακτα , συμμετέχοντας,  το σχετικό πρόγραμμα που ενημερώνεται διαρκώς με όλες τις λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα www.eaasxanthis.gr.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Αργύριος Ανδριώτης
Ταξίαρχος ε.α.
Μέλος της ΕΑΑΣ - Κάτοικος Ξάνθης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΒΕ Ξάνθης – Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο  
Ανάδοχοι Σύλλογοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου