Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

7.Ιδιωτικές ακτές 200 χλμ. ζητούν οι ξενοδόχοι με παρέμβασή τους για τον αιγιαλό!

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
7.Ιδιωτικές ακτές 200 χλμ. ζητούν οι ξενοδόχοι με παρέμβασή τους για τον αιγιαλό!
Μήπως έρχεται η ώρα για τη δημιουργία κινήματος ’’ΚΑΨΤΕ ΤΙΣ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ’’ ?
Λέω, μήπως….
Γιατί, στο τέλος θα μας μείνουν τα βράχια, εκτός και αν τα κάνουν και αυτά…καφετέριες.
Ελπίζω ο Νομοθέτης, να σκεφεί σαν ΕΛΛΗΝΑΣ και όχι σαν ΓΕΡΟ-ΛΑΔΑΣ.
    Ιδιωτική ακτογραμμή 200 χιλιομέτρων - όση και η απόσταση από την Αθήνα ως τη Λαμία - για χρήση αποκλειστικά από τα ξενοδοχεία, ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με παρέμβασή του την Τετάρτη στον διάλογο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό!
    Οπως υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ, σε κάθε ξενοδοχειακή κλίνη θα πρέπει να αντιστοιχεί 1 μέτρο ακτογραμμής!  Στην ελληνική επικράτεια οι υφιστάμενες κλίνες επί του θαλασσίου μετώπου υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 100.000, ενώ άλλες περίπου 150.000 κλίνες χρειάζεται -σύμφωνα με το Σύνδεσμο- να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια, στις κατηγορίες των ξενοδοχείων 4* και 5*.
     «Αν αυτή η χρήση -των 200 χιλιομέτρων ακτογραμμής- φέρει 300.000 νέες θέσεις εργασίας και εξασφαλίσει άμεσα και έμμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας στα επόμενα 8 - 10 χρόνια, τότε πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, λογική και εμπεριστατωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των ακτών, αποτελούν απόλυτα συμβατές έννοιες», λέει ο ΣΕΤΕ.
    Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος επικαλείται πρόσφατη δική του μελέτη για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού (Οδικός Χάρτης 2021), σύμφωνα με την οποία «η χώρα χρειάζεται νέες τουριστικές επενδύσεις 150.000 κλινών στις κατηγορίες των 4 και 5 αστέρων την επόμενη δεκαετία, με παράλληλη αναβάθμιση και επαναλειτουργία 100.000 υφιστάμενων». Μεγάλο μέρος από τις επενδύσεις αυτές «είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν στο θαλάσσιο μέτωπο που διαθέτει η Ελλάδα, ώστε να ανταπεξέλθουν στο μεσογειακό και διεθνή ανταγωνισμό», αναφέρει ο ΣΕΤΕ και προσθέτει: «Οι ακτές της χώρας μας εκτείνονται σε μήκος περίπου 16.000 χιλιομέτρων και αποτελούν, σε συνδυασμό με το πολυάριθμο νησιωτικό σύμπλεγμα, ένα από τα πλέον ισχυρά φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Αποτελούν δε, ένα πολύτιμο φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για όλους τους Έλληνες και ταυτόχρονα για την τουριστική ανάπτυξη».
    Με αφορμή τον όλο θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, ο ΣΕΤΕ, σε αντίθεση με άλλους φορείς, θεωρεί ότι το πλαίσιο του σχεδίου νόμου «κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την αναγκαιότητα οριοθέτησης του αιγιαλού, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης αδειών παραχώρησης χρήσης των παραλιών και την υλοποίηση έργων στις παραλίες από τα ξενοδοχεία».
    Στο διάλογο που θα συνεχιστεί, «δεν πρέπει να υπάρχουν αφορισμοί, προκαταλήψεις και ιδεοληψίες άλλων σκοπιμοτήτων από καμία πλευρά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος και συμπληρώνει: «Είναι επιτακτική η ανάγκη ο νομοθέτης να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και ανησυχίες που έχουν προκύψει από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους πολίτες. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και να δοθούν χωρίς βιασύνη, ώστε να υπάρξουν οι νομοθετικές προϋποθέσεις για την επιθυμητή ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον, τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των ακτών και την ίση και ελεύθερη πρόσβαση και χρήση σε όλους τους πολίτες».​


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου