Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

6.ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Κατέσχεσε 20,06 ευρώ από λογαριασμό ανέργου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Κατέσχεσε 20,06 ευρώ από λογαριασμό ανέργου
http://www.makthes.gr/

    Στο πρόσωπο ενός 29χρονου ανέργου, πατέρα δύο παιδιών, ο δήμος Αλεξανδρούπολης είδε έναν μεγάλο φοροφυγά και προχώρησε σε κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεών του, οι οποίες ανέρχονταν στο αστρονομικό ποσό των… 20 ευρώ και 6 λεπτών!
    Η υπόθεση, που συζητήθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη, αποκαλύφθηκε έπειτα από καταγγελία του ίδιου του 29χρονου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.
    Σύμφωνα με τη μαρτυρία του η οφειλή προς το δήμο ανέρχεται συνολικά σε 1.959 ευρώ. Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια πολλών ετών, κατά τα οποία ο 29χρονος διέθετε κατάστημα (εστίασης) σε περιοχή του δήμου. Εξαιτίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τελικά έκλεισε το κατάστημά του. Ο δήμος όμως δεν ξέχασε την οφειλή.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    Για να μπορέσει να εισπράξει ο δήμος, ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία του νόμου 4152/2013, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι και προβλέπει την κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων για οφειλέτες του δημοσίου. Σύμφωνα με τις διαδικασίες του συγκεκριμένου νόμου οι δήμοι υποβάλλουν στα τραπεζικά καταστήματα λίστες με τα στοιχεία των οφειλετών τους. Σε κάθε λίστα μπορεί να περιλαμβάνονται πολλοί οφειλέτες, ενώ δεν υπάρχει ελάχιστο όριο για το ύψος της οφειλής. Στην πράξη πρόκειται για μία διαδικασία που άρχισαν να αξιοποιούν πολλοί δήμοι, συνήθως για να εισπράξουν ανεξόφλητα πρόστιμα από τροχαίες παραβάσεις.
    Στην περίπτωση του 29χρονου ο δήμος τον ενημέρωσε με μία επιστολή, η οποία υπενθύμιζε το ύψος της οφειλής και προειδοποιούσε ότι, εάν δεν εξοφληθεί, θα… προχωρήσουν οι νόμιμες διαδικασίες.
    Τι ακριβώς σημαίνουν νόμιμες διαδικασίες ο 29χρονος το διαπίστωσε, όταν πριν από λίγες ημέρες αναγκάστηκε να πάει στην τράπεζα, για να κάνει ανάληψη των τελευταίων 20 ευρώ που είχαν απομείνει στο λογαριασμό του. Εκεί ενημερώθηκε ότι είχαν κατασχεθεί.
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
    Η έκπληξή του ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όταν μετέβη σε κατάστημα άλλης τράπεζας, όπου πληροφορήθηκε ότι ο δήμος είχε κατασχέσει από το λογαριασμό του ποσό 6 λεπτών. Η διαδικασία φυσικά ήταν τυπική και ο δήμος δεν μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων για το ευτελές υπόλοιπο του λογαριασμού. Το πρόβλημα όμως για τον 29χρονο είναι ότι στο συγκεκριμένο λογαριασμό περίμενε τις επόμενες ημέρες να του καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ το επίδομα των 200 ευρώ που προβλέπεται για μακροχρόνια ανέργους. Ακόμη και το ποσό αυτό με βάση το νόμο 4152/2013 θα κατασχεθεί υπέρ του δήμου, όταν φτάσει στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
    Ευρισκόμενος σε απόγνωση ο 29χρονος απευθύνθηκε στις υπηρεσίες του δήμου, για να διαμαρτυρηθεί. Εκεί όμως ανακάλυψε ότι το ύψος της οφειλής που του είχε καταλογιστεί ήταν λανθασμένο. Ειδικότερα στο ποσό των 1.959 ευρώ περιλαμβάνονται και 233 ευρώ για πρόστιμο που επιβλήθηκε σε αυθαίρετο κτίσμα. Ο 29χρονος επέμεινε ότι ποτέ του δεν είχε αυθαίρετο και τελικά διαπιστώθηκε ότι το πρόστιμο είχε επιβληθεί σε άλλον επαγγελματία με το ίδιο ονοματεπώνυμο. Ακόμη και για τη διαγραφή του συγκεκριμένου ποσού οι υπηρεσίες του δήμου ζήτησαν από τον 29χρονο να αποδείξει εγγράφως ότι δεν είναι εκείνος ο ιδιοκτήτης του αυθαίρετου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου