Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

5.Τι κρύβουν οι σημερινές συλλήψεις μεταναστών στη Θεσσαλονίκη

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Τι κρύβουν οι σημερινές συλλήψεις μεταναστών στη Θεσσαλονίκη
http://www.seleo.gr/
    Τμήμα του δικτύου της λεγόμενης «Βαλκανικής Οδού» των μεταναστών αποτελεί το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα μέλη του οποίου διακινούσαν μετανάστες μέσω των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ προς τη Δυτική Ευρώπη.
    Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης σε σπίτια και καταλύματα πέριξ της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 12 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη 32 ατόμων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τον «σκληρό» πυρήνα της οργάνωσης αποτελούσαν Πακιστανοί, οι οποίοι είχαν οργανωτικό και καθοδηγητικό ρόλο, ενώ υπήκοοι Σενεγάλης και Μπαγκλαντές αναλάμβαναν να εντοπίσουν μετανάστες που προσπαθούσαν να φύγουν παράνομα από την Ελλάδα.
    Μέλη του κυκλώματος εμπλέκονται και σε υποθέσεις αρπαγών αλλοδαπών, ώστε να τους καταβληθεί το οικονομικό αντίτιμο της διακίνησης. Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και μια Ελληνίδα, υπάλληλος ανταλλακτηρίου συναλλάγματος, που φέρεται να διευκόλυνε της χρηματικές συναλλαγές.
    Μετά τον "κορεσμό" του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, οι μετανάστες που είχαν αρχικό προορισμό τη Δυτική Ευρώπη και εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, επιλέγουν την έξοδο μέσω της αφύλακτης ζώνης των Ευζώνων, λίγα χιλιομετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης.
    Ταξιδεύουν από την Αθήνα ως το Πολύκαστρο του Κιλκίς και περιμένουν το σήμα των διακινητών. Έπειτα, περπατούν ως τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων και την Ειδομένη. Κουρνιάζουν στα ρημαγμένα κτίρια του παλιού τελωνείου και όταν βραδιάσει, ακολουθούν τις σιδηροδρομικές γραμμές, περνώντας στα Σκόπια.  Προορισμός τους είναι η Σερβία και από εκεί η Ουγγαρία και η Σλοβενία, με τελικό σκοπό να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη.
    Οι κάτοικοι στα χωριά των συνόρων περιγράφουν ότι καθημερινά ως και 200 άτομα προσπαθούν να περάσουν στα Σκόπια. Οι περισσότεροι συλλαμβάνονται από την αστυνομία της γειτονικής χώρας, όμως επαναπροωθούνται στην Ελλάδα παράνομα και βίαια, από τα ίδια μονοπάτια που πέρασαν. Με αυτό τον τρόπο, όμως, το μεγάλο «ποτάμι» των μεταναστών, που αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ στους διακινητές, δεν αποτυπώνεται επίσημα από καμία υπηρεσία, αφού τα όποια στατιστικά αφορούν μόνο όσους συνελήφθησαν. 
    Ωστόσο, η "Βαλκανική Οδός" δεν χαράσσεται μόνο πεζή. Πρόσφατα, εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη κύκλωμα, τα μέλη του οποίου στοίβαζαν μετανάστες σε κρύπτες δήθεν τουριστικών λεωφορείων (στην οροφή, τις μπαγαζιέρες κ.α.) και τους μετέφεραν στην Ιταλία μέσω Σερβίας. Την εγκληματική οργάνωση έλεγχαν ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Σύμφωνα με τις Αρχές, οι διακινητές εισέπρατταν 3.000 ευρώ από κάθε μετανάστη. Στον καθένα έδιναν μπουκάλια με νερό και κρουασάν. Στα λεωφορεία επέβαιναν επίσης περιφερειακά μέλη του κυκλώματος, που παρίσταναν τους επιβάτες. Αυτοί είχαν πληρωθεί με 100 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου