Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

1.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΣ

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
1.ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΣ
Α.Μέρκελ προειδοποιεί Πούτιν
    Σαφή προειδοποίηση προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε την Πέμπτη η Καγκελάριος της Γερμανίας Χιτλερμέρκελ.
    Η Άγκελα Μέρκελ Χιτλερμέρκελ προειδοποίησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι διακινδυνεύει να υποστεί μια «τεράστια» πολιτική και οικονομική ζημία εάν αρνηθεί να μεταβάλει την πορεία της έναντι την Ουκρανία και εάν πράγματι το δημοψήφισμα στην Κριμαία διεξαχθεί.
    Τη σκυτάλη από την Καγκελάριο πήρε στη συνέχεια ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ Γκαιμπελσγκάμπριελ που δήλωσε ότι είναι στο χέρι του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να καθορίσει εάν και κατά πόσον θα επιστρέψει η εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
    Η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας αντιτίθεται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη και για τη Δύση και τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θεωρείται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το ουκρανικό Σύνταγμα καθώς και ότι απειλεί την ουκρανική εδαφική ακεραιότητα.
    Σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Γκαιμπελσγκάμπριελ, θα πυροδοτήσει ένα δεύτερο κύμα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας.
   «Η Γερμανία κάνει το παν για να αποτρέψει έναν τρίτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», τόνισε ο Γκάμπριελ Γκαιμπελσγκάμπριελ , αλλά πρόσθεσε ταυτόχρονα πως εάν η διπλωματία αποτύχει η Ευρώπη δεν πρέπει να διστάσει να επιβάλει έναν τρίτο γύρο οικονομικών κυρώσεων μεγάλης κλίμακας στη Μόσχα.
Β.Το ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την εισβολή
Οι λέξεις έχουν την σημασία τους…
    Με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα της η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε σήμερα υπέρ της άμεσης απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από την Κριμαία και χαρακτηρίζει παράνομο το δημοψήφισμα που διεξάγεται εκεί την Κυριακή με το ερώτημα εάν οι πολίτες επιθυμούν την ένταξη της περιοχής αυτής της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
    Με το ψήφισμα της το οποίο
δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η Ολομέλεια του ΕΚ παροτρύνει τη Ρωσία να αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της από το έδαφος της Ουκρανίας, καταδικάζει την «επιθετική ενέργεια στην οποία προέβη η Ρωσία εισβάλλοντας στην Κριμαία» και υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
    Με το Ψήφισμα της η Ευρωβουλή χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση της Κριμαίας να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την απόσχισή της από την Ουκρανία και την ένταξή της στη Ρωσία και προειδοποιεί ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ.
    Στο ψήφισμα τονίζεται ακόμη ότι το δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή για το θέμα της προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία στερείται νομιμοποίησης και είναι επίσης παράνομο με βάση με το ουκρανικό Σύνταγμα, αφού αυτό ορίζει η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας μπορεί να διοργανώνει δημοψηφίσματα μόνο για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και όχι για την τροποποίηση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας.
    Παράλληλα με το Ψήφισμα απορρίπτεται, ως εντελώς αβάσιμος, ο δεδηλωμένος στόχος της Ρωσίας για προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού της Κριμαίας δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζεται, «ο πληθυσμός αυτός δεν έχει υποστεί ούτε υφίσταται οιασδήποτε μορφής διακρίσεις».
    Τονίζουν, τέλος, ότι η κοινοβουλευτική συνεργασία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κρατική Δούμα και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αδιατάρακτη».

O πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ τόνισε σήμερα πως μια ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προκαλούσε την ανάλογη αντίδραση της Μόσχας.
Συγκεκριμένα:
    "Ασφαλώς, η Ρωσία θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα” είπε ο Πουσκόφ μιλώντας στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο “άνευ προηγουμένου πάγωμα” των πολιτικών επαφών, συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή “θα ήταν χειρότερη απ΄ ό,τι συνέβαινε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου”.
    “Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται μόνο από 28 χώρες και ο κόσμος δεν περιορίζεται σ΄ αυτήν”, πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες να επιδείξουν “αυτοσυγκράτηση και λογική”.
Απειλούν τη Μόσχα με κυρώσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες
    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν τη Μόσχα με σκληρές κυρώσεις, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία για την προσάρτηση της χερσονήσου αυτής στη Ρωσία. Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα ένα νομοσχέδιο για την ουκρανική κρίση που περιλαμβάνει κυρώσεις και παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, η Επιτροπή πιθανότατα θα εγκρίνει το νομοσχέδιο και θα το στείλει για συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος.
    Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή εγγυήσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη χορήγηση δανείου στην Ουκρανία.
    Περισσότεροι από 100 Ρώσοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο μαέστρος Βαλερί Γκεοργκίεφ και ο σκηνοθέτης Πάβελ Λουνγκίν, υπέγραψαν μια επιστολή στην οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στις ενέργειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο θέμα της Ουκρανίας και της Κριμαίας.
    Στην επιστολή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας οι καλλιτέχνες τονίζουν ότι “δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφοροι παρατηρητές” των εξελίξεων. “Στηρίζουμε σθεναρά τη θέση του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία και την Κριμαία”, σημειώνουν.
    Πολλοί από τους υπογράφοντες την επιστολή είναι γνωστοί υποστηρικτές του Πούτιν, όπως ο τραγουδιστικής του ροκ συγκροτήματος Lioube Νικολάι Ραστοργκούγεφ και ο σκηνοθέτης Φιόντορ Μπόνταρτσουκ, γιος του Σεργκέι Μπόνταρτσουκ που τιμήθηκε με το Όσκαρ το 1968 για την ταινία “Πόλεμος και Ειρήνη”.
    Στον κατάλογο εμφανίζονται επίσης τα ονόματα του διευθυντή του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης Βαλερί Γκεοργκίεφ, του διευθυντή του Μπολσόι Βλαντίμιρ Ουρίν, της εφόρου του Μουσείου Πούσκιν Ιρίνα Αντόνοβα και της Έλενας Γκαγκάρινα, κόρης του πρώτου Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.
    Μεταξύ των καλλιτεχνών που μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι τηρούσαν αποστάσεις από την κυβέρνηση αλλά υπέγραψαν την επιστολή αυτή είναι ο Λουνγκίν και ο 85χρονος Αλεξέι Μπατάλοφ, ο ηθοποιός-θρύλος του σοβιετικού κινηματογράφου. Σε ρωσικά μπλογκ οι χρήστες υπενθύμισαν ότι ο Μπατάλοφ είχε αρνηθεί το 1968 να υπογράψει μια παρόμοια επιστολή υπέρ της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Πράγα.
    Να σημειωθεί πάντως ότι η στάση του καλλιτεχνικού κόσμου της Ρωσίας στο θέμα της Κριμαίας δεν είναι ενιαία, μολονότι 100 συγγραφείς είχαν εκφράσει την περασμένη εβδομάδα τη στήριξή τους στις ενέργειες του Πούτιν. Σε απάντηση, δέκα άλλοι συγγραφείς μεταξύ των οποίων η Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια και ο Αντρέι Μπίτοφ κάλεσαν τη ρωσική κυβέρνηση να “σταματήσει το επικίνδυνο παιχνίδι της” στην Ουκρανία.
    Άλλοι είκοσι σκηνοθέτες, ηθοποιοί και κριτικοί κινηματογράφου σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα εξέφρασαν την “αλληλεγγύη τους στους Ουκρανούς αδελφούς τους”.
    Το επίμαχο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία παρουσιάζεται από τις φιλορωσικές Αρχές ως ευκαιρία προς τους κατοίκους της χερσονήσου να αποφασίσουν δίκαια και ελεύθερα για το μέλλον τους.Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καν η επιλογή του «
όχι» στην ένωση με τη Ρωσία…
    Οι ψηφοφόροι της Κριμαίας θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ δύο επιλογών στις κάλπες που στήνονται στις 16 Μαρτίου για το δημοψήφισμα που καταγγέλλεται ως παράνομο και αντισυνταγματικό από τη Δύση.
    Βάσει του προσχεδίου του ψηφοδελτίου που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της τοπικής Βουλής, το πρώτο ερώτημα είναι: «Είστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».
    Και το δεύτερο: «Είστε υπέρ της αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας;».
    Εκ πρώτης όψεως, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία.
    Όμως, το Σύνταγμα του 1992 -που υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία καταργήθηκε γρήγορα από το νέο μετασοβιετικό ουκρανικό κράτος- απέχει μακράν από αυτό.
    Προβλέπει να δοθούν στην Κριμαία όλες οι ιδιότητες μίας ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας αλλά με το δικαίωμα να καθορίσει τη δική της πορεία και να επιλέξει με ποιον θέλει να διατηρήσει σχέσεις, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης.
    Με τη φιλορωσική τοπική Βουλή να έχει διακηρύξει ήδη ότι επιθυμεί την προσάρτηση στη Ρωσία, η δεύτερη επιλογή προσφέρει απλώς μία ελαφρά μακρύτερη διαδρομή για την επιστροφή της χερσονήσου πίσω στον ρωσικό έλεγχο, επισημαίνουν οι αναλυτές.
    Στο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει η επιλογή της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος της Κριμαίας, βάσει του οποίου η χερσόνησος διαθέτει αυτονομία αλλά παραμένει τμήμα της Ουκρανίας. Κάθε επιλογή κατ’ επέκταση στο ψηφοδέλτιο είναι «
ναι».
    Τα ψηφοδέλτια θα θεωρούνται άκυρα εάν ο ψηφοφόρος συμπληρώσει και τις δύο επιλογές ή καμία. Όσοι απέχουν δεν πρόκειται επίσης να επηρεάσουν την έκβαση, καθώς το αποτέλεσμα θα βασίζεται στην πλειοψηφία όσων ψηφίσουν.

Δ.ΟΑΣΕ – Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία
    Ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ χαρακτήρισε σήμερα “παράνομο” το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
    “Με τη μορφή που έχει σήμερα, το δημοψήφισμα που αφορά την Κριμαία και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί παράνομο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ελβετός προεδρεύων του ΟΑΣΕ.
    Ο Μπουρκχάλτερ σημείωσε επίσης ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού στο δημοψήφισμα αυτό.


    ΘΥΜΑΣΤΕ τα επικά αφιερώματα των ΜΜ”Ε” περι μαζικής κατάταξης Ουκρανων στις ένοπλες δυναμεις της χώρας; Για τον πολεμικό ενθουσιασμό κατα της Ρωσίας που ειχαν οι χιλιάδες διαδηλωτές; Ε λοιπον σημερα, ο χουντοϋπουργος αμυνας Ιγκορ Τενιουχ εδωσε τα…πραγματικά στοιχεία στον Turchinov, που μαλλον θα τον κανουν να ετοιμάσει ενα ελικόπτερο για παν ενδεχόμενο…
    Πόσοι κατατάχθηκαν ως εθελοντές τις τελευταίες ημερες;
Μόλις 112 άνδρες! Γεγονος που προκαλεί βέβαια απορία για το τι έγιναν όλοι αυτοί οι γερμανοδουλοι εθνικισταραδες που οργάνωναν τα τάγματα εφόδου της εξέγερσης…
    Η συνέχεια ειναι ακομα πιο …τρομακτική: Απο την δύναμη των 90,000 ΣΞ που μετέδιδε το CNN, υπάρχουν 41,000 αλλα
ως μάχιμοι χαρακτηρίζονται μόλις 6,000!
    Το 20% των μαυροσκουφηδων θεωρούνται ικανοί να οδηγήσουν άρμα! ενω το 70% των αρμάτων ειναι Ρωσικά, πράγμα που σημαίνει οτι ανταλλακτικά θα βρουν μονο στα όνειρα τους.
   52 πολεμικά αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα ειναι λειτουργικά με την πλειοψηφία των πιλότων… Ρωσοφωνους!
    Αναμένουμε να δουμε ποιος απο το ΝΑΤΟ θα παει να πεθάνει για τον Σορος, τους Σαουδάραβες και τους γερμανούς. Μα ποιος – πλην Τούρκων στην μετά Ερντογάν εποχη βεβαίως – βεβαίως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου