Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1175


ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1175
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΔΩΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.«Βουτιά» στην Ιστορία σε 50 λεπτά και με 2 ευρώ
2.Δωρεάν θερινό σινεμά στην Α’ προβλήτα Λιμανιού ΘΕΣ-ΝΙΚΗΣ
3.ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
4.ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
5.ΠΡΟΣΟΧΗ! Μεγάλη απάτη! Επιτήδειοι μολύνουν με ιούς τους υπολογιστές και ζητούν 100 ευρώ για να τους  …
6.ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
7.Μονομελές Πλημμελειοδικείο: Αθώοι οι ομογενείς με τα 600 δισ. Ευρώ
12.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.«Βουτιά» στην Ιστορία σε 50 λεπτά και με 2 ευρώ
 
Το έστειλε ο Γιώργος Ματθαίου
 ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΧΟΥΡΠΟΥΛΙΑΔΟΥ
    Πενήντα λεπτά της ώρας και δύο ευρώ αρκούν για ένα ταξίδι στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, από τα αρχαία χρόνια της πόλης έως σήμερα, με «στάσεις» στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή της.
    Από το Λευκό Πύργο ώς το Επταπύργιο, και πάλι πίσω, οι επιβάτες του λεωφορείου της πολιτιστικής διαδρομής του ΟΑΣΘ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να θαυμάσουν κάποια από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης. Ο ναός της Αγίας Σοφίας, το Διοικητήριο, η Αρχαία Αγορά, ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, η Ακρόπολη, ο Πύργος Τριγωνίου, η Μονή Βλατάδων, τα Ανατολικά Τείχη και η Ροτόντα είναι κάποια από αυτά.
    Το αστικό λεωφορείο με τον αριθμό 50, κατά τη διάρκεια της περιήγησης, «συναντά» μουσεία, πλατείες, εκκλησίες, μονές και ιστορικά κτίσματα. Ενα ταξίδι στο χρόνο, που «ζωντανεύει» μέσα από τις διηγήσεις του συνοδού των επιβατών, αλλά και την παράλληλη προβολή βίντεο, με συμπληρωματικές πληροφορίες για τα μνημεία.
    Η περιήγηση ξεκινάει από το Βασιλικό Θέατρο και το λεωφορείο διασχίζει το κέντρο της πόλης μέσω των οδών Μανώλη Ανδρόνικου, Αγγελάκη, Σβώλου, Ερμού, Βενιζέλου και Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια, μέσω των οδών Ιουλιανού, Ολυμπιάδος, Θεοτοκοπούλου και Ακροπόλεως, φτάνει στον Πύργο Τριγωνίου και το Επταπύργιο. Ακολούθως, επιστρέφει στο ιστορικό κέντρο μέσω των οδών Κλαυθμώνος, Ακροπόλεως, λεωφόρου Οχι, Ελένης Ζωγράφου, Αποστόλου Παύλου, Αγίου Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης.
    «Η επιλογή της διαδρομής έγινε με κριτήριο το πώς μπορούμε να κάνουμε περιμετρικά τον κύκλο των μνημείων», σύμφωνα με το συνοδό των επιβατών, Δημήτρη Καράβατο. «Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η Εγνατία, αλλά θα αυξανόταν κατά πολύ ο χρόνος», τονίζει και προσθέτει πως «τα μνημεία που βρίσκονται στην Εγνατία μπορούμε να τα δούμε από κάποια ''ανοίγματα'' της Εθνικής Αμύνης και της Βενιζέλου». «Για την επιλογή των σημείων μας βοήθησε πολύ το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης.
Οι… δυσκολίες
    Οσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πολιτιστική γραμμή, ο Δημήτρης Μουστάκας, ένας από τους οδηγούς της, εξηγεί πως χρειάζεται «υπομονή». Η κίνηση και τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης είναι καθημερινότητα για τον ίδιο. Οπως εξηγεί, υπάρχουν πολλοί «ανυπόμονοι» οδηγοί, οι οποίοι αντιδρούν, όταν το λεωφορείο κινείται αργά, ώστε να δουν οι επιβάτες τα αξιοθέατα. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που αποφεύχθηκε η Εγνατία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ. «Αν το λεωφορείο εμπλακεί στην Εγνατία, ειδικά τώρα, με τα έργα του μετρό, θα πρέπει να ξεχάσουμε τα πενήντα λεπτά», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανίδης.
Απεριόριστα δρομολόγια
    Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να κατέβουν σε όποια στάση επιθυμούν και στη συνέχεια να επιβιβαστούν, με το ίδιο εισιτήριο, σε επόμενο λεωφορείο της γραμμής. Οι δημοφιλέστερες στάσεις καθόδου, σύμφωνα με τον κ. Καράβατο, είναι τόσο ο ναός του Αγίου Δημητρίου, όσο και η Ακρόπολη. «Από εκεί μπορούν να επισκεφτούν το Επταπύργιο και τον Πύργο Τριγωνίου αλλά και να απολαύσουν την πανοραμική θέα της πόλης», σημειώνει.
    Μάλιστα, σε ενημερωτικό φυλλάδιο που διατίθεται στους επισκέπτες, βρίσκονται αριθμημένα δεκάδες σημεία της πόλης που αξίζει να επισκεφτούν, με πρόσθετες πληροφορίες για καθένα από αυτά. Στο ίδιο φυλλάδιο προτείνονται και τρεις διαδρομές πεζοπορίας, μία στα Λαδάδικα και το λιμάνι, μία δεύτερη στα Παλαιοπωλεία, την Αρχαία Αγορά και τον ναό του Αγίου Δημητρίου και μία ακόμη στην περιοχή της Ροτόντας.
    Περισσότεροι από 130.000 επιβάτες έχουν χρησιμοποιήσει την πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ από την έναρξή της, το Σεπτέμβριο του 2009, έως και τον Απρίλιο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, ο μέσος όρος επιβατών ημερησίως πλησιάζει τα 100 άτομα, ενώ περισσότερη κίνηση υπάρχει κατά τη θερινή περίοδο. Ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό έχει μοιραστεί στα ξενοδοχεία της πόλης και το αεροδρόμιο, ενώ πληροφορίες παρέχονται σε κιόσκια του Οργανισμού και στο διαδίκτυο.
    Το λεωφορείο αναχωρεί από το Λευκό Πύργο καθημερινά και κάθε ώρα, από τις 8 π.μ. ως τις 9 μ.μ. τη θερινή περίοδο, δηλαδή από τον Ιούνιο ώς το Σεπτέμβριο και από τις 9 π.μ. ώς τις 4 μ.μ. τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή από τον Οκτώβριο ώς το Μάιο. Το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται στα 2 ευρώ (1 ευρώ το μειωμένο) και διατίθεται αποκλειστικά μέσα στο λεωφορείο. Ισχύουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών και κάρτες ελεύθερης μετακίνησης ΑμεΑ.

2.Δωρεάν θερινό σινεμά στην Α’ προβλήτα Λιμανιού ΘΕΣ-ΝΙΚΗΣ

http://www.thestival.gr
    H Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι μια εκδήλωση με στόχο να αναδείξει διαφορετικές όψεις της Θεσσαλονίκης.
    Την Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:00, η προβλήτα Α’ του λιμανιού Θεσσαλονίκης, με φόντο την παλιά παραλία και τον Λευκό Πύργο, θα μεταμορφωθεί σε θερινό κινηματογράφο για μια και μοναδική προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ «Γυμνά Χέρια», σε σκηνοθεσία και σενάριο Γιώργου Σκεύα.Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του παγκόσμιου φήμης Έλληνα μαέστρου και μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου, και θα προβληθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Μετά το πέρας της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και παραγωγό της ταινίας, Γιώργο Σκεύα.
    Τα «Γυμνά Χέρια», που προβλήθηκαν το 2012 στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και επαναπροβάλλονται φέτος λόγω μεγάλης επιτυχίας, απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια και επαίνους τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς. Στα 90 λεπτά διάρκειας της ταινίας παρουσιάζεται σπάνιο και ανέκδοτο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό της σύνθετης προσωπικότητας και του έργου του Μητρόπουλου, ενώ ο πρόσφατα αποθανών σκηνοθέτης Λευτέρης Βογιατζής αφηγείται αποσπάσματα επιστολών του συνθέτη.
    Πέρα από την εικόνα, η ταινία δίνει την αίσθηση στον θεατή ότι παρακολουθεί ζωντανά αποσπάσματα ιστορικών συναυλιών του Μητρόπουλου. Το φιλμ διατρέχει τα χρόνια που ο Μητρόπουλος έζησε στην Αμερική ως διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μιννεάπολης και αργότερα της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, μέχρι τον τραγικό θάνατό του στη Σκάλα του Μιλάνου το 1960, διευθύνοντας την 3η Συμφωνία του Μάλερ.
Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
3.ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
    Από τον εκδοτικό οίκο ‘’ΙΩΛΚΟΣ’’ εξεδόθη τον Μά’ι’ο και κυκλοφορεί το βιβλίο του συναδέλφου, φίλου και συμμαθητού μου ( ΣΣΕ 1973 ) Υποστρατήγου εα  ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ με τίτλο
ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ
Το χρονικό της στρατιωτικής καταιγίδας – 1943.
 
    Το βιβλίο, απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες, αφού είναι γραμμένο χωρίς την γνωστή και για πολλούς δυσνόητη ‘’στρατιωτική ορολογία’’, έχει δε αποσπάσει απολύτως θετικές κριτικές από παντού.
    Ο συγγραφέας, αφηγείται όλα όσα έγιναν από πλευράς πολεμικών επιχειρήσεων στην Κώ, μέχρι την  ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, με μυθιστορηματικό τρόπο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.  Είναι σίγουρο, ότι οι γνώσεις του αναγνώστη θα εμπλουτισθούν με πραγματικά γεγονότα, τα οποία αφηγούνται εναργέστατα .
    Προσωπικά, όταν ξεκίνησα την ανάγνωση, δεν την διέκοψα παρά μόνον όταν τελείωσαν οι 288 σελίδες του. Έχω την γνώμη ότι είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί και να βρίσκεται στην βιβλιοθήκη μας.
    Ο ίδιος ο συγγραφέας, μας γράφει λίγα λόγια για το βιβλίο του.
 
    Το βιβλίο τιμάται 13,5 ευρώ στα βιβλιοπωλεία ( στη Θεσσαλονίκη στα ΙΑΝΟΣ, ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ )
    Για τους συναδέλφους και μόνον, ο συγγραφέας μπορεί να το στείλε ταχυδρομικά ή με κούριερ, στην τιμή των 10 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των  εξόδων αποστολής. Αρκεί να επικοινωνήσουν μαζί του στο ε-μαιηλ (jpnze81@gmail.com)
Ανδρέας.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
    Όπως έχουμε όλοι ενημερωθεί, μέχρι 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ πρέπει να θεωρήσουμε τα βιβλιάρια υγείας και να απογραφούμε στον ΕΟΠΠΥ.
    Σύμφωνα με ανακοινώσεις, μπορεί αυτή η δουλειά να γίνει στα ΚΕΠ.
    Σας ενημερώνω λοιπόν, ότι δεν υπάρχει ενημέρωση αρχείων μεταξύ ΕΟΠΠΥ και ΟΠΑΔ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προστατευόμενα μέλη συγγενικά μας πρόσωπα ( παιδιά, ίσως γονείς ή οτιδήποτε άλλο ) τα οποία για διαφόρους λόγους δεν είναι πλέον προστατευόμενα.
    Συγκεκριμένα, θεωρούσαν προστατευόμενα μέλη σε εμένα τα παιδιά μου, που έπαψαν να είναι εδώ και πάνω από 10 χρόνια.
    Σε αυτή την περίπτωση, από τα ΚΕΠ σε στέλνουν στον ΕΟΠΠΥ για τη θεώρηση.
    Εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί σε όλους σχεδόν.
    Υπενθυμίζονται τα δικαιολογητικά
1. Βιβλιάριο νοσηλείας
2.Τρίμηνο αποδοχών.
3.Αστυνομική ταυτότητα
4.Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού τραπέζης με ονόματα δικαιούχων, ΙΒΑΝ κτλ.
    Αυτό το τελευταίο, καλύτερα να το έχετε μαζί σας.
    Τα δικαιολογητικά επιστρέφονται, η δε διαδικασία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ. Εκεί, συμπληρώνουμε μόνο μια ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ότι τα προστατευόμενα μέλη που υπάρχουν στο αρχείο, δεν είναι πλέον προστατευόμενα.

5.ΠΡΟΣΟΧΗ! Μεγάλη απάτη! Επιτήδειοι μολύνουν με ιούς τους υπολογιστές και ζητούν 100 ευρώ για να τους  …
Γνωρίζω 4 ακόμα φίλους ( και ένας εγώ, πέντε ) που ‘’την πάθανε’’ από αυτό τον ιο. Κανείς δεν πλήρωσε, φυσικά, αλλά υπήρξε μια κάπως χρονοβόρα διαδικασία αφαίρεσης του ιου, χωρίς περισσότερες συνέπειες.
 
Newsit.gr
    Μεγάλη προσοχή συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για επικίνδυνο ιό στους υπολογιστές που παρουσίαζει έξαρση στη χώρα μας και προειδοποιεί για μπλοκάρισμα των υπολογιστών αν δεν πληρωθεί το αντίτιμο των 100 ευρώ. Τι πρέπει να κάνετε αν πέσετε θύμα αυτής της απάτης.
    Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους χρήστες τους διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο ιός «Ransomware» ή κοινώς “ιός των 100 ευρώ” για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σε έξαρση αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.
Τι να προσέξετε
    Το παραπάνω λογισμικό (ιός) έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας - παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.
    Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.
    Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας.  Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να γίνεται ακόμη πιο πειστικό, στο μήνυμα εμφανίζεται ακόμη και η φωτογραφία του χρήστη του υπολογιστή.
    Η αστυνομία προειδοποιεί οι χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να ΜΗΝ προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων - πληρωμές.
    Αντίθετα, αν πέσετε θύμα αυτής της μεγάλης απάτης πρέπει να τερματίζετε τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητήσετε τη βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του ιού.
    Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Κύριε Διευθυντά,
    Σύμφωνα με την θεωρία, του Καθηγητού της Φιλολογίας Eric Havelock η οποία στηρίζεται στον Πλάτωνα, το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων εννοιών στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του. Στον συνεδριακό τόμο των τετρακοσίων σελίδων «Alphabet and the Brain, έκδοση Springer του 1988» παρουσιάζονται τα συμπεράσματα πλήθους κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων, πλην Ελλήνων αντιστοίχων ειδικοτήτων. Επιμελητές της έκδοσης ήταν ο Καθηγητής της Ιατρικής Charles Lumsden του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ο Διευθυντής του Κέντρου Θεωρίας της Επικοινωνίας "Marchal McLuhan" Derrick De Kerckhove. Tα επιστημονικά αποτελέσματα τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία του Havelock είναι τα εξής:
    1.     Η περιοχή Broca, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, ενεργοποιήθηκε λίγο περισσότερο, λόγω του ελληνικού αλφαβήτου διότι χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς φωνήεντα σε γραφή για πρώτη φορά.
    2.     Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επαναπρογραμματίστηκε ριζικώς.
    3.     Η πιο πάνω αναφερθείσα συγκλονιστική μεταβολή στην λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε μία ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών δια της λειτουργίας του θεάτρου.
     Οι δημοσιευμένες έρευνες της επιστημονικής ομάδας του Ιωάννη Τσέγκου παρουσιάζονται στο βιβλίο «Η εκδίκηση των τόνων». Σε αυτές, αλλά και σε νεώτερες έρευνες 1999-2010, απέδειξαν ότι οι μετρήσιμοι δείκτες της Λεκτικής Νοημοσύνης και της Αφαιρετικής Σκέψης με αποδεκτές τεχνικές επιταχύνθηκαν σε ομάδα 25 μη-δυσλεξικών παιδιών.
    Η διδασκαλία στα παιδιά αυτά καθώς και οι μετρήσεις των δεικτών άρχισαν από την ηλικία των 8 ετών και συνεχίστηκαν μέχρι και τα 12 χρόνια τους. Οι ίδιοι δείκτες επιβραδύνθηκαν στην ισάριθμη ομάδα μη-δυσλεξικών παιδιών, τα οποία δεν διδάχθηκαν εβδομαδιαίως και εξωσχολικώς επί δίωρο την Αρχαία Γλώσσα. Ας σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες διδάχθηκαν τα ίδια προγραμματισμένα μαθήματα στο κανονικό ωράριο η δε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με γενικώς αποδεκτό πρότυπο.
    Ωστόσο, η Αυστραλή Πανεπιστημιακή ερευνήτρια Kate Chanock έκανε ένα βήμα παράλληλο ως προς τον Ιωάννη Τσέγκο διότι στο έργο της «Help for a dyslexic learner from an unlikely source: the study of Ancient Greek, Literacy 2006» περιγράφει πως κατέστησε έναν αγγλομαθή δυσλεξικό σε μη-δυσλεξικό με τα Αρχαία Ελληνικά! Εν τούτοις, από φέτος, τα μεν παιδιά της Αγγλίας του Δημοτικού στην περιοχή της Οξφόρδης, με επιστημονική πρόταση, επιπροσθέτως των μαθημάτων τους θα μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, τα δε αντίστοιχης ηλικίας Ελληνόπουλα, μόνον με πολιτική απόφαση, δεν θα διδάσκονται την Αρχαία Γλώσσα ενώ θα έπρεπε, αλλά Αγγλικά!!Σταύρος Π. Παπαμαρινόπουλος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας 2004-2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.Μονομελές Πλημμελειοδικείο: Αθώοι οι ομογενείς με τα 600 δισ. ευρώ
 
    Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οι ομογενείς οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να βγάλουν την χώρα από το τέλμα ξεπληρώνοντας το δημόσιο χρέος με 600 δισ ευρώ.
    Ο κ. Αρτέμιος Σώρρας και ο συνεργάτης του - γιατρός - Μανώλης Λαμπράκης κατηγορούνταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων μετά από δύο μηνυτήριες αναφορές: Του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Κατά της Διαφθοράς, Γιάννη Δαραβίγκα.
    Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει διασπορά ψευδών ειδήσεων ούτε προκαλείται πανικός με όσα αναφέρει ο κ. Σώρρας για τα 600 δισ. δολάρια και για το λόγο αυτό η απόφαση ήταν αθωωτική για όλους.
    Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η οργάνωση END (End of National Debt) έχει συγκεντρώσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία προτίθεται να δώσει, κάτω από προϋποθέσεις στο ελληνικό κράτος για να αποπληρώσει το χρέος του.

 
Η ΧΩΡΑ ΕΣΚΑΣΕ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ.
    Απόσπασμα από την έρευνα του Mwanza Nkusu του Δ.Ν.Τ TO 2011!
    Η έρευνά της έδειξε ότι ακόμα και 2000-2007, τα χρόνια της άνθησης πριν από την κρίση που έπληξε την Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες είχαν το υψηλότερο ποσοστό των επισφαλών δανείων μεταξύ όλων των χωρών που παρακολουθούνται από το ΔΝΤ: 6 τοις εκατό των συνολικών δανείων.
    Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδα, στις τράπεζες της χώρας έχουν συσσωρευτεί € 48 δισεκατομμύρια των ζημιών από επισφαλή δάνεια – πολύ περισσότερο από τα 37 δις ευρώ σε απώλειες που υπέστη το περασμένο έτος, όταν η Ελλάδα αναδιάρθρωση του χρέους της.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτουhttp://greeknation.blogspot.gr/
    Από τον καιρό που διάβασα κάποτε στα Ανάλεκτα των Λακεδαιμονίων, ένα ιστορικό ανέκδοτο με πρωταγωνιστή τον βασιλιά Αρχίδαμο, άλλαξε και ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι πλέον το ψέμα και τις μορφές του. Και εξηγούμαι.
    Πήγε, λέει, κάποτε στην Σπάρτη, ένας ηλικιωμένος πρέσβης από την Ιωνία, προκειμένου να πείσει τους Σπαρτιάτες να συνάψουν συμμαχία με την πόλη του. Ήταν κομψά ντυμένος με ωραίο χιτώνα, με χρυσά κοσμήματα και με αρώματα και παρόλο που ήταν γύρω στα 65 με 70 ετών, τα μαλλιά του ήταν κατάμαυρα. Ήθελε ακόμη να αρέσει, ως νεανίας!
    Μίλησε στην Απέλλα και κολακεύοντας τους ακροατές του με ευφράδεια και με ρητορικά τεχνάσματα, για να τους πείσει, ανέπτυσσε τα επιχειρήματα του. Είχε μάλιστα, καταφέρει να πείσει και μερικούς.
    Όταν αυτός τελείωσε την ομιλία του, πήρε τον λόγο ο βασιλιάς Αρχίδαμος, που είπε στους συμπατριώτες του τα εξής:
Άνδρες Λακεδαιμόνιοι, ποιαν αλήθεια περιμένετε να ακούσετε από το στόμα ενός ανθρώπου, που έχει το ψέμα σε κοινή θέα, πάνω στο κεφάλι του;;
    Έπειτα, αποδόμισε ένα προς ένα τα σαθρά επιχειρήματα του Ίωνα.
    Μετά από καιρό, τα γεγονότα επαλήθευσαν τον Αρχίδαμο, για τη γνώμη του σχετικά με τον πρέσβη και με αυτά που έλεγε.
    Κοιτάζω, λοιπόν, και εγώ προς τη Βουλή σήμερα, τα κεφάλια των βουλευτών και σκέφτομαι θλιμμένος τα λόγια του Αρχίδαμου. Διότι είναι ελάχιστοι οι πρεσβύτες στην αίθουσα, ενώ πλεονάζουν τα τζόβενα και οι νεανίσκοι!
    Ελεεινοί βαψομαλλιάδες όλων των αποχρώσεων, από το βαθύ μαύρο, έως το ανοιχτό κομοδινί, έχουν καταλάβει τα έδρανα. Μεταπράτες της απάτης, ειδικοί της μεταμφίεσης και αρχιερείς του ψεύδους! Σαν τις γριές εταίρες, που φτιασιδώνουν τα μαραμένα τους κάλλη και έχουν πλαστικά βυζιά και σιλικονούχα χείλη. Μόνο και μόνο, για να εντυπωσιάσουν τον πελάτη-πολίτη και να του αποσπάσουν την ψήφο, ενώ, οι ίδιοι, είναι ένα κραυγαλέο ψέμα, που περιφέρεται προειδοποιώντας τους γύρω του:
“προσέχτε τον! Είναι ψεύτης!”
     Αλήθεια, τι άλλο θα περιμένατε να ακούσετε ποτέ, από τα στόματα ανθρώπων, που δεν τιμούν ούτε την ηλικία τους, παρά μόνο ψέμματα;

Είκοσι χρόνια πριν, ο πρωθυπουργός ίδρυσε την «Πολιτική Άνοιξη»...
 
Του Μάρκου Μουζάκη
   
Τα γυρίσματα της ιστορίας, θα μπορούσε να πει κάποιος. Οι διαδρομές, οι αλλαγές, ακόμα και οι ανατροπές.
Ή οι υπερβάσεις, για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση προσφιλή στον Αντ. Σαμαρά...
    Στις 30 Ιουνίου του 2013 ο Αντ. Σαμαράς, πρωθυπουργός της δικομματικής κυβέρνησης και πρόεδρος της Ν.Δ. εκφωνεί την ομιλία λήξης του συνεδρίου του ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν μεταπολιτευτικά την Ελλάδα.
    Στις 30 Ιουνίου του 1993, είκοσι χρόνια πίσω, ο Αντ. Σαμαράς, ένας φέρελπις τότε πολιτικός, εκ των δελφίνων της Ν.Δ. που όμως έχει διαφωνήσει για «λόγους συνείδησης» όπως λέει (για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό) και έχει αποχωρήσει απ' το κόμμα, στην γιομάτη από κόσμο αίθουσα του ιστορικού ξενοδοχείου «Μεγ. Βρετάνια» (ο κόσμος είχε πλημμυρίσει και το δρόμο μπροστά απ' το ξενοδοχείο) ανακοινώνει την ίδρυση ενός νέου κόμματος:
• Και το όνομα αυτού «Πολιτική Άνοιξη»!
    Μίγμα, το όνομα του νέου φορέα, των «υπερβατικών» ιδεών του αρχηγού του σε συνάρτηση με τη στενή φιλία του με τον νομπελίστα ποιητή, τον αείμνηστο Οδ. Ελύτη...
    Ένα νέο κόμμα που υποσχέθηκε να ταράξει τα νερά του δοκιμαζόμενου κυρίαρχου συστήματος της μεταπολίτευσης, να φέρει κάτι καινούργιο, με αναφορές κυρίως στα εθνικά θέματα, να υπερβεί κατεστημένα σχήματα, να αποτελέσει φορέα συνύπαρξης στελεχών όχι μόνο απ' το χώρο της συντηρητικής παράταξης, αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους (Α. Λεντάκης, Στ. Γιώτας, Κ. Νικολάου κ.α.).
Το πέτυχε;
Μάλλον όχι.
    Βλέπετε το κυρίαρχο δικομματικό σύστημα δεν είχε πει ακόμα την τελευταία λέξη του. Άντεχε, παρά τη δοκιμασία που περνούσε.
    Και άντεξε μέχρι τις εκλογές του 2012, όταν ο ένας πόλος του δικομματισμού, το ΠΑΣΟΚ, συνετρίβη υπό το βάρος μνημονίων και ανομημάτων, φθοράς και διαφθοράς, ενώ ο έτερος, η Ν.Δ. είδε τα ποσοστά του να μειώνονται δραματικά.
    Και μάλιστα με αρχηγό η Ν.Δ. τον Αντ. Σαμαρά, αυτόν ο οποίος είχε απειλήσει τότε, το 1993, τον δικομματισμό!
Τα γυρίσματα της ιστορίας, που λέγαμε;
    Πάντως ο Σαμαράς είδε απ' τη θέση του αρχηγού ενός εκ των δύο συστημικών κομμάτων της μεταπολίτευσης το τέλος της μεταπολίτευσης...
    Ας επιστρέψουμε στο ταραγμένο καλοκαίρι του 1993, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη –τότε- να πνέει τα λοίσθια, με τον Αντρέα Παπανδρέου να βρίσκεται κοντά σε ένα θριαμβικό –όσο και απρόσμενο τρία χρόνια πριν- «come back», με το πολιτικό σκηνικό να χαρακτηρίζεται από αστάθεια και πόλωση...
    Σταδιακά τον Αντ. Σαμαρά στο νέο εγχείρημα ακολουθούν βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., με αποτέλεσμα να απολέσει την δεδηλωμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να παραιτηθεί και στις εκλογές να πετυχαίνει το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα μια θριαμβευτική νίκη.
    Σε όλη την προεκλογική περίοδο ο Σαμαράς και η Πολιτική Άνοιξη υποφέρουν τα πάνδεινα, πολιτικά, επικοινωνιακά απ' την απερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μέχρι επιθέσεις με κατσαβίδια και άλλα αντικείμενα... πολιτικής αντιπαράθεσης επιστρατεύονται!
Μα αντέχουν.
    Με ποσοστό 4.9% η Πολιτική Άνοιξη μπαίνει στη Βουλή, με 10 βουλευτές.
    Εκτός του Αντ. Σαμαρά εκλέγονται επίσης οι Ν. Οικονομόπουλος (Αχαΐα), Φ. Στεφανοπούλου (Ηλεία), Ν. Βενιζέλος (Α΄ Αθήνας), Ν. Κακλαμάνης (Α΄ Αθήνας), Α. Λεντάκης (Β΄ Αθήνας), Στ. Στεφανόπουλος (Β΄ Αθήνας), Α. Νικόπουλος (Β΄ Θεσσαλονίκης), Μ. Μαχαίρα (Α΄ Πειραιά), Κ. Παπαδημητρίου (Σέρρες).
    Τον επόμενο χρόνο ο Νικ. Κακλαμάνης παραιτείται για να εκλεγεί μαζί με την δημοσιογράφο Κατ. Δασκαλάκη ευρωβουλευτής και τη θέση του πήρε ο Στ. Γιώτας,ενώ στην Πολιτική Άνοιξη προσχώρησε τότε και ο βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Χ. Καλαϊτζίδης.
    Στις ευρωεκλογές του 1994 το νέο κόμμα έλαβε 8.7% κι εξέλεξε, όπως είπαμε, δύο ευρωβουλευτές.
    Την επόμενη χρονιά, το Μάρτη του 1995, η Πολιτική Άνοιξη διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
    Πρότεινε τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο αποδέχτηκε ο Α. Παπανδρέου ο οποίος ήθελε να αποφύγει τις εκλογές, λόγω και της εύθραυστης κατάστασης της υγείας του.
    Μα η συνέχεια για το νέο κόμμα δεν ήταν καλή, όπως ήταν το ελπιδοφόρο ξεκίνημα.
    Στις εκλογές του 1996 έμεινε εκτός Βουλής συγκεντρώνοντας 2.94%, ενώ έμεινε και εκτός ευρωβουλής το 1999, με ποσοστό 2.3%.
    Είχε αρχίσει η περίοδος της «πολιτικής ερήμου» για τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ωστόσο διέθετε ψυχικές δυνάμεις, για να αντέξει και να επανέλθει...
    Στις εκλογές του 2000 στήριξε τον Κ. Καραμανλή, ενώ στις εκλογές του 2004 ανέστειλε τη λειτουργία της Πολιτικής Άνοιξης και στήριξε ξανά τον Καραμανλή. Εξελέγη στις ευρωεκλογές που ακολούθησαν ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και αργότερα επανήλθε στην εσωτερική πολιτική σκηνή, αφού ο Καραμανλής τον όρισε
υπουργό Πολιτισμού.    Το 2009, μετά την ήττα της Ν.Δ. έθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός του κόμματος. Κόντρα στα προγνωστικά, με μια προεκλογική καμπάνια στηριζόμενη κυρίως στο διαδίκτυο και απευθυνόμενος στη βάση του κόμματος και στο συναίσθημα των οπαδών της κεντροδεξιάς, κόντρα στα συστημικά ΜΜΕ, κέρδισε την βασική του αντίπαλο, την Ντόρα Μπακογιάννη, την κόρη του Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο είχε γκρεμίσει απ' την πρωθυπουργία το 1993!
Τα γυρίσματα της ιστορίας, που λέγαμε;
    Μια μικρή επίσης αναδρομή στα στελέχη τα οποία συμπορεύτηκαν με τον σημερινό πρωθυπουργό, είναι ίσως αναγκαία, αφού μάλιστα ορισμένα εξ αυτών στελεχώνουν σήμερα το επιτελείο του.
    Ο Αντ. Σαμαράς ευτύχησε να έχει στενότατο συνεργάτη, γενικό διευθυντή της Πολιτικής Άνοιξης, ένα ευπατρίδη της πολιτικής και της διπλωματίας, τον αείμνηστο Μαν. Καλαμίδα, που έφυγε πολύ πρόωρα απ' τη ζωή.
    Το ίδιο πρόωρος ήταν ο χαμός ενός άλλου «εξ απορρήτων» συνεργάτη του στα πρώτα βήματα του νέου κόμματος, του Γ. Ψαλτάκη.
    Σημαντικότατος στην πρώτη περπατησιά της Πολιτικής Άνοιξης, ήταν ο ρόλος ενός άλλου στενού φίλου του, ο οποίος εξέφραζε την αντίσταση ενάντια στη χούντα του 1967-1974, του Α. Λεντάκη, που επίσης έφυγε, όπως κι ένας άλλος πολύτιμος φίλος του, ο Στ. Στεφανόπουλος.
    Την πρώτη Γενική Διεύθυνση του νέου κόμματος στελέχωναν και οι Δημ. Σταμάτης (ο εξ Αιτωλοακαρνανίας), Γ. Συμπιλίδης, Στ. Σφακιανάκης, Σωτ. Κωστάκος (μετέπειτα πρόεδρος του ΟΠΑΠ, επί Καραμανλή), Ι. Καλαϊτζίδης.
Σύμβουλος και στενότατος συνεργάτης του ήταν ο εκ Θεσσαλονίκης Δημ. Σταμάτης,ενώ στο επιτελείο του ήταν ακόμα ο Ν. Τσαγκανέλης, ο Δημ. Μαθιόπουλος (πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ), ο Θ. Μπεχράκης, ο Θ. Βάρδας.
Πάρα πολύ κοντά του, σε ρόλους συμβούλων και στενών συνεργατών, ήσαν οι σημερινοί συνεργάτες του
Γ. Μουρούτης, Κ. Μπούρας.    Αφανώς σύμβουλοί του ήταν ακόμα ο στενός συνεργάτης του σήμερα Χρ. Λαζαρίδης και ο Κ. Νικολάου.
    Να σημειώσουμε επίσης, ότι οι σημερινοί βουλευτές Π. Χαϊκάλης (των Ανεξάρτητων Ελλήνων), Στ. Παναγούλης (του ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Σαλμάς (της Ν.Δ.), Κ. Μαρκόπουλος(ανεξάρτητος) υπήρξαν στελέχη και υποψήφιοι της Πολιτικής Άνοιξης.
    Μεταξύ επίσης των πρώτων στελεχών της Πολιτικής Άνοιξης ήσαν οι Ελ. Μπεσμπέα, Κ. Σινάνογλου, Γ. Γκίκα, Ε. Βαχαβιόλου, Δ. Σταμενίτης, Δ. Καραχάλιος, Π. Αλεβίζος, Αντ. Αντωνιάδης, Μ. Δαγρές, Ι. Ολύμπιος, Γρ. Τσιμογιάννης, Στ. Ζάνας, Κ. Νίκας.
    Κάπως έτσι γράφτηκε ένα σημαντικό κομμάτι της μεταπολιτευτικής Ιστορίας μας, με κεντρικό πρόσωπο τον σημερινό πρωθυπουργό, πρωθυπουργό του «τέλους της μεταπολίτευσης»...
Είκοσι έτη μετά...

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
 
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
12.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
371 π.Χ. - Μάχη των Λεύκτρων, Οι Θηβαίοι νικούν τους Σπαρτιάτες.
332 π.Χ. - Άλωση της Τύρου από τον Μέγα Αλέξανδρο.
1097 - Νίκη των Σταυροφόρων επί των Σελτζούκων Τούρκων στο Δορύλαιο.
1277 – Πέθανε ο  Μπαϊμπάρ, σουλτάνος της Αιγύπτου
1535 - Ο συγγραφέας της Ουτοπίας Σερ Τόμας Μορ καταδικάζεται σε θάνατο για προδοσία. Από τη θέση του προέδρου της Βουλής των Λόρδων αρνήθηκε να συναινέσει στην ανακήρυξη του βασιλιά Ερρίκου 8ου ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας και παρέμεινε πιστός στην Καθολική Εκκλησία.
1592 - Πέθανε ο  Μάρκο Αντόνιο Ιντζενιέρι, Ιταλός συνθέτης
1614 - Πέθανε ο  Ισαάκ Καζομπόν, Γάλλος λόγιος
1646 – Γεννήθηκε ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, Γερμανός μαθηματικός
1788 - Γεννήθηκε ο Ζαν Βικτόρ Πονσελέ, Γάλλος μαθηματικός
1804 - Γεννήθηκε η Γεωργία Σάνδη, Γαλλίδα συγγραφέας
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, 22 Οπλαρχηγοί των Τρικόρφων ανακηρύσσουν τον Δ. Υψηλάντη αρχιστράτηγο στον Αγώνα.
1828 - Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό Συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της υπεγράφη αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» το μότο της σχολής.
1839 - Πέθανε ο  Μαχμούτ Β΄, Οθωμανός σουλτάνος
1849 -  Γεννήθηκε ο Αργύρης Εφταλιώτης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη, επιχειρηματίας, ποιητής και συγγραφέας από το Μόλυβο της Λέσβου. (Μανόλης ο Ντελμπεντέρης, Μαζώχτρα) (Θαν. 3/8/1923)
1858 - Στη Linnean Society του Λονδίνου γίνεται κοινή παρουσίαση των θεωριών του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας για την εξέλιξη των ειδών.
1863 - Αμερικανικός εμφύλιος: Ξεκινά η μάχη του Γκέτισμπεργκ. Η Μάχη του Γκέτισμπεργκ (1-3 Ιουλίου 1863), που έλαβε χώρα μέσα και γύρω από την πόλη του Γκέτισμπεργκ, ως μέρος της Εκστρατείας του Γκέτισμπεργκ, ήταν η μάχη με τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο
1867 - Ιδρύεται η Καναδική Συνομοσπονδία με την Πράξη για τη Βρετανική Βόρειο Αμερική του Βρετανικού Κοινοβουλίου.
1896 - Πέθανε η  Χάριετ Μπίτσερ Στόου, Αμερικανίδα συγγραφέας
1899 - Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, φιλόσοφος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη μεταπολίτευση. (Θαν. 8/10/1987)
1899 - Γεννήθηκε ο Τσαρλς Λότον, Άγγλος ηθοποιός
1902 - Γεννήθηκε ο Γουίλιαμ Γουάιλερ, Γερμανός σκηνοθέτης
1904 - Ο βιομήχανος Φρίντριχ Μπάγερ (χημικά, ασπιρίνη) ιδρύει τον αθλητικό σύλλογο Μπάγερ Λεβερκούζεν.
1906 - Γεννήθηκε η Εστέ Λόντερ, Αμερικανίδα επιχειρηματίας
1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος: Ελευθερώνεται η Δράμα από τον ελληνικό στρατό και υπογράφεται στο Χατζή Μπεϊλίκ η συνθήκη ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.
1914 - Αρχίζει να γενικεύεται ο διωγμός των Ποντίων από τους Τούρκους.
1916 - Γεννήθηκε η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, Βρετανίδα ηθοποιός
1921 - Γεννήθηκε ο Σερέτσε Χάμα, πρόεδρος της Μποτσουάνας
1923 -  Πέθανε ο  Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κερκυραίος λογοτέχνης και μεταφραστής. (Η τιμή και το χρήμα, Ο κατάδικος) (Γεν. 13/3/1872)
1924 - Ο Άντι Ντάσλερ και ο αδελφός του Ρούντολφ ιδρύουν εταιρία κατασκευής αθλητικών παπουτσιών. Τον Απρίλιο του 1948 τα δύο αδέλφια θα χωρίσουν... Ο Άντι θα ιδρύσει την Adidas και ο Ρούντολφ την Puma.
1925 -  Πέθανε ο  Ερίκ Σατί, γάλλος συνθέτης. (Γυμνοπαιδιές) (Γεν. 17/5/1866)
1933 - Gleichschaltung: Υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις να πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των κερδών τους στο NSDAP.
1934 - Γεννήθηκε ο Σίντνεϊ Πόλακ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1934 - Πέθανε ο  Ερνστ Ρεμ, Γερμανός στρατιωτικός
1944 -  Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Θα αποφασιστεί η σύσταση δύο νέων οργανισμών: του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το δολάριο θα αντικαταστήσει τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.
1953 - Γεννήθηκε η Γιάντρανκα Κόσορ, Κροάτισσα πολιτικός
1953 - Γεννήθηκε ο Λόρενς Γκόνζι, Μαλτέζος πολιτικός
1960 - Ανεξαρτησία της Σομαλίας.
1961 - Γεννήθηκε ο Καρλ Λιούις, αμερικανός αθλητής του στίβου, πολλάκις ολυμπιονίκης.
1961 - Πέθανε ο  Λουί-Φερντινάντ Σελίν, Γάλλος συγγραφέας
1962 - Ανεξαρτησία της Ρουάντα.
1962 - Ανεξαρτησία του Μπουρούντι.
1967 - Γεννήθηκε η Πάμελα Άντερσον, Καναδή ηθοποιός και μοντέλο
1970 - Γεννήθηκε ο Νίκος Σαμαράς, Έλληνας πετοσφαιριστής
1971 - Πέθανε ο  Ουίλιαμ Λώρενς Μπραγκ, Βρετανός φυσικός
1972 - Αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.
1974 -  Πέθανε ο  Χουάν Περόν, δικτάτορας της Αργεντινής. (Γεν. 8/10/1895)
1975 - Γεννήθηκε ο Σούφγιαν Στίβενς, Αμερικανός τραγουδοποιός
1976 - Γεννήθηκε ο Πάτρικ Κλάιφερτ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
1976 - Γεννήθηκε ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
1977 - Γεννήθηκε η Λιβ Τάιλερ, Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο
1979 - Η SONY λανσάρει στην Ιαπωνία το walkman.
1981 - Πέθανε ο  Μαρσέλ Μπρόιερ, Ούγγρος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής επίπλων
1983 - Πέθανε ο  Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ, Αμερικανός αρχιτέκτονας και φιλόσοφος
1991 - Διαλύεται επίσημα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
2001 - Πέθανε ο  Νικολάι Γκεννάντιεβιτς Μπάσοφ, Ρώσος φυσικός
2004 - Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδος κερδίζει στον ημιτελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου την ομάδα της Τσεχίας με 1-0 και προκρίνεται στον τελικό. To γκολ πετυχαίνει στην παράταση ο Τραϊανός Δέλλας.
2004 - Πέθανε ο  Μάρλον Μπράντο, Αμερικανός ηθοποιός
2009 - Πέθανε ο  Καρλ Μάλντεν, Αμερικανός ηθοποιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου