Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Αγνωστη ιστορία ΔΙΑΚΟΠΗΣ των ΔΒ : Επιχείρηση ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ


Αγνωστη ιστορία ΔΙΑΚΟΠΗΣ των ΔΒ : Επιχείρηση ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ
Χρήστος Νοταρίδης
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ !  (ακριβώς 70 έτη πριν)
    Αγαπητοί φίλοι, 
    Η καλή λειτουργία των επικοινωνιών είναι αναγκαία στις πολεμικές επιχειρήσεις.
    Κάποιες φορές όμως, είναι αναγκαία η  ....διακοπή της λειτουργίας τους !
    Στέλνω λοιπόν ένα παράδειγμα :
    Δεκέμβριος 1948 - Τίθεται σε εφαρμογή από τις κυβερνητικές δυνάμεις το σχέδιο «ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ» για την εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τους κομμουνιστές αντάρτες.
    Τη διεύθυνση της επιχείρησης ανέλαβε ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος (
δκτης του Α'ΣΣ) και τη στρατιωτική διοίκηση είχε ο στρατηγός Θωμάς Πετζόπουλος.
    Πρώτη ενέργεια της επιχείρησης "Περιστερά" ήταν η πλήρης απομόνωση της Πελοποννήσου από την υπόλοιπη Ελλάδα...   ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΤΟ ΓΕΣ ! ! ! !
    Κανείς δεν μπορούσε να μπει ή να βγει από την περιοχή της, χωρίς την άδεια της Αστυνομίας και των στρατιωτικών δυνάμεων. Η θαλάσσια περιοχή ελεγχόταν από το στόλο, ώστε να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός των ανταρτών και στα λιμάνια γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος των ταξιδιωτών και των φορτίων των καραβιών. 
    Στη συνέχεια ο Πετζόπουλος εξέδωσε διαταγή :
   
"Προβείτε προκαταρκτικάς ενεργείας, ώστε την 27 - 12 - 48 συλληφθώσι ταυτοχρόνως εκ των αστικών κέντρων απάσης υμών περιοχής εν συνεννοήσει μετά των κατά τόπους στρατιωτικών αρχών, άπαντες ιδιώται κομμουνισταί, ανεξαρτήτως εάν θεωρούνται ύποπτοι ή ου και ανεξαρτήτως επαγγέλματος (δημόσιοι υπάλληλοι, επιστήμονες).
    Εφιστώ την προσοχή σας επί γεγονότος ότι είθισται συλλαμβάνονται εργάται ή μικροεπαγγελματίαι και παραμένωσι ελεύθεροι οι πλέον επικίνδυνοι οι επιστήμονες και άλλοι. 
    Ουδεμίαν τοιαύτην εξαίρεσιν θα ανεχθώ. Τουναντίον, συλλήψεις ενεργηθώσιν από τους πλέον επικινδύνους τούτους μέχρι τελευταίου κομμουνιστού....".
    Τελικά, οι 4.300 συλληφθέντες, χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Οσοι θεωρήθηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνοι - περί τους 2.500 - επιβιβάστηκαν σε αρματαγωγά και στάλθηκαν στη Μακρόνησο και το Τρίκερι.
    Οι συλλήψεις πολιτών, όπως ήταν επόμενο, προξένησαν αντιδράσεις που πολύ γρήγορα έφτασαν ως την Αθήνα. 
Περιγράφει ο Θρ. Τσακαλώτος
    "Ως ήτο επόμενον, η πληροφορία των συλλήψεων μετεδόθη αμέσως εις Αθήνας και οι πολιτικοί παράγοντες εκινητοποιήθησαν προς πάσας τας κατευθύνσεις να ματαιώσουν τας συλλήψεις.
    Τα ΤΗΛΕΦΩΝΑ του Στρατηγείου του Σώματος Στρατού ήρχισαν να κωδωνίζουν συνεχώς.
    Το Αρχηγείον Χωροφυλακής εζήτη να αποκεφαλίση τον επιθεωρητήν Χωροφυλακής, το ΓΕΣ εζήτη τον λόγον πώς και διατί ανελήφθη αυτή η πρωτοβουλία, άνευ υπολογισμού των συνεπειών κλπ.,
    Διάφοροι παράγοντες των κομματαρχών πασάδων της Πελοποννήσου είχον συγκεντρωθή εις την εξώπορταν του στρατοπέδου, κρατούντες καταλόγους συλληφθέντων προσώπων, φίλων των εν κυβερνήσει υπουργών και απαιτούντες την άμεσον απόλυσίν των. 
    Το Επιτελείον του Σώματος απεφάσισε να δημιουργήση κατάστασιν αδυναμίας επεμβάσεως εις οιονδήποτε μέχρις ότου αποπλεύσουν τα πλοία.
    ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΔΙΕΤΑΞΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΠΗΝ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ( ! )
    Το απόγευμα της επομένης ημέρας, ελήφθη σήμα των πλοίων ότι έφτασαν εις Μακρόνησον και απεβίβασαν τους συλληφθέντας.
    Διέταξα τότε την αποκατάστασιν της ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ γραμμής και ανέφερα εις ΓΕΣ, δι' εκτάκτου δελτίου, τη σύλληψιν και μεταφοράν εις Μακρόνησον.
    Το ΓΕΣ και οι εν Αθήναις πολιτικοί, μη γνωρίζοντες τη μεταφοράν εις Μακρόνησον, αλλά νομίζοντες ότι οι συλληφθέντες κρατούνται εις Πελοπόννησον, ήλπιζαν ότι θα επιτύγχανον την απόλυσίν των.
    Οταν επληροφορήθησαν ότι είχον ήδη μεταφερθή εις Μακρόνησον, εξέσπασαν εις εντόνους διαμαρτυρίας, αλλά ήτο πλέον αργά, διότι ουδείς ετόλμα, εν όψει των περιστάσεων, να αναλάβη την ευθύνην της μεταφοράς των πάλιν πίσω εις Πελοπόννησον "
πηγή : Θρ. Τσακαλώτος: "40 Χρόνια στρατιώτης της Ελλάδος", τόμος β`, σελ. 203 - 205.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου