ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (30/9/24)

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Καλυπτομένη περίοδος: (26/9 έως 29 /9)

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Εισέχουσα του Κούρσκ

Ανακατάληψη από τους Ρώσους περιοχών στην περιφέρεια του Κουρσκ

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/rosiki-epelasi-kai-anna-katalipsi-perioxon-sto-koursk-epithesi-kai-stin-zaporizia/

---------------------------------------------------------------------------

Ουκρανική προώθηση και επικειμένη κατάληψη της Μαλάϊα Λόκνια (17 χλμ. Βορείως της Σούντζα)

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/oukraniki-proothisi-kai-epikeimeni-katalipsi-tis-malakia-loknia-sto-koursk/

            Κατά την 26 Σεπτεμβρίου οι ουκρανικές Δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή του Γκλούσκοβο (40 χλμ. ΒΔ της Σούντζα), χωρίς να σημειώσουν κάποια σημαντική επιτυχία. Ρωσικές πηγές, περιλαμβανομένου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (MoD), ανέφεραν ότι οι ρωσικές Δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις Νοτίως του Γκλούσκοβο, κοντά στο Νόβυϊ Πίτ (50 χλμ. ΝΑ της Σούντζα), το  Βεσέλογιε (50 χλμ. ΒΔ της Σούντζα), και το Μεντβέζιε (40 χλμ. ΒΔ της Σούντζα),

            Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD)  δήλωσε στις 26 Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές Δυνάμεις απέκρουσαν ουκρανική επίθεση προς την κατεύθυνση της Ομπούκοβκα ( 22 χλμ. ΒΔ της Σούντζα). Σύμφωνα με ρωσικό στρατιωτικό ιστότοπο, στις 25 Σεπτεμβρίου ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις επιτέθηκαν σε ρωσικές θέσεις στα περίχωρα της Λιουμπίμοβκα  (20 χλμ. ΒΔ της Σούντζα).

Οι ρωσικές Δυνάμεις αντεπιτέθηκαν εναντίον των ουκρανικών Δυνάμεων στην περιοχή της  Λιουμπίμοβκα. Παράλληλα, επιτέθηκαν  στο  Νταρίνο (15 χλμ. ΒΔ της Σούντζα) το Νικολάγεβο-Νταρίνο (15 χλμ. ΒΔ της Σούντζα) και το Πλέκοβο (10 χλμ. ΝΑ της Σούντζα).

Στις 25 Σεπτεμβρίου, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν 15 αεροπορικές επιδρομές με 26 Βόμβες Ολισθήσεως εναντίον ουκρανικών στόχων στην Περιφέρεια του Κουρσκ, χωρίς να προσδιορίζει τις ακριβείς περιοχές. 

            Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν  ότι οι μάχες συνεχίζονται στις δασικές περιοχές μεταξύ Πλέκοβο (10 χλμ. ΝΑ της Σούντζα) και Μπόρκι (13 χλμ. ΝΑ της Σούντζα) (Ακριβώς Ανατολικά του Πλέκοβο). Επίσης, ότι τα πυκνά Ναρκοπέδια στην περιοχή, επιβραδύνουν την ρωσική προώθηση.

            Κατά την 27 Σεπτεμβρίου συνεχίσθηκαν οι εκατέρωθεν επιθέσεις και αντεπιθέσεις σε διάφορες περιοχές του μετώπου, χωρίς αξιόλογη εδαφική μεταβολή.

            Οι ρωσικές Δυνάμεις ανέκτησαν απωλεσθείσες θέσεις στην περιφέρεια του Κουρσκ. Κινηματογραφημένα στιγμιότυπα που δημοσιεύθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου αποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν Ανατολικά της Βικτόροβκα (22 χλμ. ΒΔ της Σούντζα). Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι Δυνάμεις της Τσετσενίας «Akhmat» Spetsnaz προωθήθηκαν ένα, σχεδόν, χιλιόμετρο κοντά στη Νισνάγια Παρόβαγια (Βορειοανατολικά της Σούντζα), ενώ οι ρωσικές Δυνάμεις προωθήθηκαν κοντά στο Πλέκοβο (10 χλμ. ΝΑ της Σούντζα).

            Στις 28 Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές Δυνάμεις συνέχισαν τις Επιθετικές Επιχειρήσεις τους εντός της περιφέρειας του Κούρσκ αλλά δεν σημείωσαν κάποια αξιόλογη επιτυχία. Ρωσικές πηγές, περιλαμβανομένου και του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (MoD), δήλωσαν ότι οι ρωσικές Δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κορένεβο (37 χλμ. ΒΔ της Σούντζα ) κοντά στην Λιουμπίμοβκα  (20 χλμ. ΒΔ της Σούντζα), στην Ολγκόβκα (6 χλμ. ΝΑ του Κορένεβο και 32 χλμ. ΒΔ της Σούντζα), στο Κρεμιάνογιε (10 χλμ. ΝΑ του Κορένεβο και 27 χλμ. ΒΔ της Σούντζα), στην Καμισέβκα (19 χλμ. Βορείως της Σούντζα) και το Τσερκάσκογιε Πορέτσνογιε (12 χλμ. ΒΑ της Σούντζα )

---------------------------------------------------------------------------

Ουκρανική επίθεση με Drone σε πολυκατοικία στο Κούρσκ

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/761295/oukraniki-epithesi-me-drone-se-polykatoikia-sto-kursk

---------------------------------------------------------------------------

Περιοχή του Χαρκόβου (100 χλμ. ΒΔ, Κουπιάνσκ

            Στις 25 Σεπτεμβρίου, ρωσικός στρατιωτικός ιστότοπος ανέφερε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις προωθήθηκαν 500 περίπου μέτρα Νοτίως του Χλίμποκυ (40 χλμ. ΒΑ του Χαρκόβου), κατά μήκος της δεξαμενής Τραβιάνσκυ.

            Οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Λίπτσυ (20 χλμ. ΒΑ του Χαρκόβου), το Χλίμποκυ (40 χλμ. ΒΑ του Χαρκόβου), το Βοβτσάνσκ (60 χλμ. ΒΑ του Χαρκόβου) και το Τίκυ (5 χλμ. ΒΑ του Βοβτσάνσκ).

            Ρωσικός στρατιωτικός ιστότοπος εμφάνισε υλικό που παρουσιάζει την προσβολή μίας γέφυρας στον ποταμό Βόβτσα, κατά μήκος της οδού Σόμπορνα, στο Βοβτσάνσκ και ανέφερε ότι το ουκρανικό Πεζικό δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τη γέφυρα για να διασχίσει τον ποταμό.

 Ουκρανοί επίσημοι, δήλωσαν ότι Μονάδες της Ταξιαρχίας "Akhmat" της Τσετσενίας ενεργούν κοντά στο Λουκιάντσυ (30 χλμ. ΒΑ της πόλεως του Χαρκόβου) και ότι πρώην προσωπικό της Wagner ενεργεί στην περιοχή Βορείως του Χαρκόβου.

            Οπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει ρωσικές Δυνάμεις να προωθούνται Βορειοδυτικά του Ζέλενυ (10 χλμ. ΒΑ του Λίπτσυ και 32 χλμ. ΒΑ του Χαρκόβου).

Στις 26 Σεπτεμβρίου ουκρανική Ταξιαρχία που ενεργεί στην περιοχή του Χαρκόβου δημοσίευσε οπτικό υλικό που παρουσιάζει ουκρανικές Δυνάμεις να αποκρούουν επίθεση ρωσικής Μηχανοκίνητης Διμοιρίας, χωρίς να καθορίζει την περιοχή.

 Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδος Δυνάμεων του Χαρκόβου, Συνταγματάρχης Βιτάλι Σάραντσεφ δήλωσε  ότι οι ρωσικές Δυνάμεις σκάβουν σήραγγες και υπογείους διαδρόμους μεταξύ των κτιρίων που έχουν καταλάβει στο Βοβτσάνσκ προκειμένου να αποκρύψουν τις κινήσεις των Δυνάμεών τους. Σημείωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις τηρούν αμυντική τακτική, προκειμένου να επιτεθούν αργότερα. Δεν ανέφερε συγκεκριμένη περιοχή. 

            Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, Οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν τις Επιθετικές Επιχειρήσεις τους στο Χλίμποκυ (40 χλμ. ΒΑ του Χαρκόβου), την Σταρίτσια (23 χλμ. Ανατολικά του Χλίμποκυ), το Βοβτσάνσκ (32 χλμ. ΒΑ του Χλίμποκυ) και το Τίκυ (5 χλμ. ΒΑ του Βοβτσάνσκ).

            Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Χλίμποκυ (40 χλμ. ΒΑ του Χαρκόβου), στο Βοβτσάνσκ (32 χλμ. ΒΑ του Χλίμποκυ) και στο Τίκυ (5 χλμ. ΒΑ του Βοβτσάνσκ).

            Ρωσικός στρατιωτικός ιστότοπος ανέφερε ότι, 27 Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές Δυνάμεις προωθήθηκαν 100 μέτρα Βορείως του Τίκυ. Άλλοι ιστότοποι, ότι οι ρωσικές Δυνάμεις απέκρουσαν ουκρανική επίθεση εντός της πόλεως του Βοβτσάνσκ και ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις δεν έχουν τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου αδρανών υλικών του Βοβτσάνσκ.

Οι Ρώσοι με βαριά φλογοβόλα θερμοβαρικών Πυρομαχικών, έκαψαν ουκρανικά οχυρά στην περιοχή του Χαρκόβου

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/761285/thermovariko-sok-sto-kharkiv-oi-rosoi-me-varia-flogovola-katekapsan-oukranika-oxyra

---------------------------------------------------------------------------

Περιοχή του Κουπιάνσκ (100 χλμ. ΝΑ Χαρκόβου, 130 χλμ. Βως  Μπάκχμουτ)

            Στις 20 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές Δυνάμεις κατέλαβαν την Κισλίβκα (20 χλμ. ΝΑ του Κουπιάνσκ).

            Στις 26 Σεπτεμβρίου, ρωσική πηγή ανέφερε ότι ότι οι ρωσικές Δυνάμεις προωθήθηκαν Βορείως του Πίστσανυ (20 χλμ. Νοτιοανατολικά του Κουπιάνσκ) και απώθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις προς την κατεύθυνση της Κρουχλιακίβκα (20 χλμ. NA του Κουπιάνσκ).

            Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι, στις 27 Σεπτεμβρίου  οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στην  Σινκίβκα  (8 χλμ. Βορειοανατολικά του Κουπιάνσκ), στην  Πετροπαβλίβκα (7 χλμ. Ακώς του Κουπιάνσκ), στην Κολισνικίβκα (17 χλμ. Νοτιοανατολικά του Κουπιάνσκ) στην Χλουσκίβκα (14 χλμ. ΝΑ του Κουπιάνσκ), στην Στελμαχίβκα (35 χλμ. ΝΑ του Κουπιάνσκ), στην Κρουχλιακίβκα (20 χλμ. NA του Κουπιάνσκ) και την Λόζοβα (27 χλμ. ΝΑ του Κουπιάνσκ).

Οπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει ρωσθκές Δυνάμεις να προωθούνται  πρόσφατα Νοτιοανατολικά της Χλουσκίβκα (14 χλμ. ΝΑ του Κουπιάνσκ).

            Οι ρωσικές Δυνάμεις επανέλαβαν τις επιθέσεις τους στην περιοχή της Σινκίβκα και της  Κουτσερίβκα (4 χλμ. Ανατολικά του Κουπιάνσκ), κοντά Στέποβα Νοβοσελίβσκα (18 χλμ. Νοτιοανατολικά του Κουπιάνσκ), στην Ταμπαίβκα (25 χλμ. Νοτιοανατολικά του Κουπιάνσκ), στην την Λόζοβα και στην Κρουχλιακίβκα.

            Ο Διοικητής ενός ουκρανικού Τάγματος που ενεργεί στην περιοχή του Σβάτοβο (45 χλμ. ΝΑ του  Κουπιάνσκ), δήλωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις έχουν καταλάβει το Πίστσανυ (25 χλμ. Βορειοδυτικά του Σβάτοβο και 20 χλμ. Νοτιοανατολικά του Κουπιάνσκ) και απέχουν δύο χιλιόμετρα από τον ποταμό Οσκίλ. Ο Ουκρανός Διοικητής δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές Δυνάμεις έχουν αλλάξει τακτική και χρησιμοποιούν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης για να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους.

---------------------------------------------------------------------------

Περιοχή της Κρεμίνα  (65 χλμ. ΝΑ του Κουπιάνσκ, 60 χλμ. ΒΑ Μπάκχμουτ)

            Στις 20 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές Δυνάμεις κατέλαβαν την Μακίϊβκα (22 χλμ. ΒΔ της Κρεμίνα) και στις 21 Σεπτεμβρίου το Νέβσκυ (20 χλμ. Βορειοδυτικά της Κρεμίνα).

            Στις 25 Σεπτεμβρίου ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι, ανέφεραν ότι οι ρωσικές Δυνάμεις έχουν προωθηθεί σε βάθος 450 μέτρων Βορείως της Μακίϊβκα.

            Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου  οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στο Νοβοσάντοβο (18 χλμ. Βορειοδυτικά της Κρεμίνα), στην Χρεκίβκα (22 χλμ. Βορειοδυτικά της Κρεμίνα), κοντά στο Νέβσκυ (20 χλμ. Βορειοδυτικά της Κρεμίνα), στη Νοβολιουμπίβκα (20 χλμ. Βορειοδυτικά της Κρεμίνα), στο Τόρσκυ (14 χιλιόμετρα Δυτικά της Κρεμίνα), στο Ζαρίτσνυ (17 χιλιόμετρα Δυτικά της Κρεμίνα) και στο Γιαμπίλ (37 χλμ. ΝΔ της Κρεμίνα)

            Ρωσικός στρατιωτικός ιστότοπος, ανέφερε ότι στις 28 Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές Δυνάμεις αντεπιτέθηκαν κοντά στο Νέβσκυ.

            Ο εκπρόσωπος τύπου ουκρανικής Ταξιαρχίας που ενεργεί στην περιοχή του Λίμαν (32 χλμ. Νοτιοδυτικά της Κρεμίνα) δήλωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης και έχουν συμπληρώσει τις Μονάδες τους με ανεπαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό Αναπληρώσεως  Απωλειών, προκειμένου να επαναλάβουν τις Επιθετικές Επιχειρήσεις τους στην περιοχή.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάληψη της Μακέγιεβκα (7 χλμ. Βορείως του Νέβσκυ και 22 χλμ. ΒΔ της Κρεμίνα) – Ρωσική προώθηση στο Κουπιάνσκ - Κτυπούν τις ουκρανικές Εφεδρείες

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/tin-katalipsi-tis-mekegievka-sto-louxansk-anakoinose-i-mosxa-rosiki-proothisi-sto-koupiansk-ktypoun-tis-oukranikes-efedreies/

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Περιοχή Μπάκχμουτ (65 χλμ. ΝΑ Κραματόρσκ, 60 χλμ. ΝΔ Κρεμίνα)

Τομέας Σίβερσκ (30 χλμ. ΒΑ. Μπάκχμουτ)

            Στις 28 Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιοχή της Μπιλοχορίβκα (14 χλμ. Νοτιοανατολικά του Σίβερσκ), χωρίς να υπάρξει μεταβολή στην διάταξη της Γραμμής Επαφής.

Τομέας Τσάσιβ Γιάρ (13 χλμ. Δυτικά Μπάκχμουτ)

---------------------------------------------------------------------------

Οι Ρώσοι διέσπασαν το μέτωπο του Τσάσιβ Γιαρ και έφτασαν στην Κονσταντίνοβκα (8 χλμ. ΝΔ του Τσάσιβ Γιάρ)

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oi-rosoi-diespasan-to-metopo-tou-tsasiv-giar-kai-eftasan-stin-konstantinovka/

            Οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν τις Επιθετικές Επιχειρήσεις στην περιοχή του Τσάσιβ Γιαρ, αλλά δεν υπήρξαν μεταβολές στην διάταξη της Γραμμής Επαφής.

Ρωσικός στρατιωτικός ιστότοπος ανέφερε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις, από τις 25 Σεπτεμβρίου έχουν εισέλθει στο κέντρο της Καλινίβκα (4 χλμ. Βορειοανατολικά του Τσάσιβ Γιάρ) και μάχονται μέσα στην πόλη.

            Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου Οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους και στην Χριχορίβκα (6 χλμ. Βορειοανατολικά του Τσάσιβ Γιάρ), κοντά στο ίδιο το Τσάσιβ Γιαρ κοντά στο Πρεντέτσινυ (6 χλμ. Νοτίως του Τσάσιβ Γιάρ), την Μπίλα Χόρα (11 χλμ. Νοτιοδυτικά του Τσάσιβ Γιάρ), το Στούποτσκυ (4 χιλιόμετρα Νοτίως του Τσάσιβ Γιάρ) και την Κουρντιουμίβκα (14 χλμ. ΝΑ του Τσάσιβ Γιάρ).

---------------------------------------------------------------------------

Περιοχή της Αβντίϊβκα (50 χλμ. ΝΔ Μπάκχμουτ)

Τομέας Τόρετσκ (Βόρειος Τομέας)

            Στις 22 Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές Δυνάμεις κατέλαβαν την Νελιπίβκα (5  χλμ. ΝΔ του Τόρετσκ).

            Οπτικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει ρωσικές Δυνάμεις να προωθούνται ΝΔ του Πίβνιτσνυ (Κίροβο)  (6 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά του Τόρετσκ).

            Στις 27 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν τις Επιθετικές Επιχειρήσεις κοντά στο Τορέτσκ, και κατέλαβαν το Ζαλίζνυ (3 χλμ. ΝΑ του Τορέτσκ).

            Ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι οι ρωσικές Δυνάμεις προχώρησαν περαιτέρω στο κέντρο του Τόρετσκ, χωρίς να υπάρχει όμως  επιβεβαίωση αυτής της  πληροφορίας.

            Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις Επιθέσεις κοντά στο ίδιο το Τόρετσκ, Βορείως της  Νελιπίβκα και το Νιού Υιόρκ, και προς την κατεύθυνση της Στσερμπινίβκα (5 χλμ. ΒΔ του Τόρετσκ).

---------------------------------------------------------------------------

Τομέας Ποκρόβσκ (Νότιος Τομέας)

Έπεσε το Κράσνι Γιαρ (10 χιλιόμετρα ΝΑ του Ποκρόβσκ) - Καταλήφθηκε από τις ρωσικές Δυνάμεις

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/epese-to-krasni-giar-katalifthike-oloklirotika-apo-tis-rosikes-dynameis/

---------------------------------------------------------------------------

Οι Ρώσοι εξόντωσαν Ουκρανούς Δολιοφθορείς στην  Νοβοχροντίβκα  (14 χλμ. ΝΑ του Ποκρόβσκ)

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/vinteo-oi-rosoi-eksontosan-oukraniki-omada-doliofthoreon-sto-pokrovsk/

---------------------------------------------------------------------------

Στα χέρια των Ρώσων η Μικολάιβκα (12 χλμ. ΒΑ του Ποκρόβσκ) και το Ουκράινσκ (24 χλμ. ΝΑ  του Πογκρόσκ) - Οι Ουκρανοί φοβούνται μήπως καταληφθεί και το Μίρνοχραντ (6 χλμ. ΒA του Ποκρόβσκ )

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7266326_sta-heria-ton-roson-nikolaebka-kai-oykrainsk-sto-ntonietsk-kai

---------------------------------------------------------------------------

Οι Ρώσοι μπήκαν στο κέντρο της πόλεως του Ποκρόφσκ

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/ektakto-pokrofsk-oi-rosoi-mpikan-sto-kentro-tis-polis/

---------------------------------------------------------------------------

Η Ρωσία έπληξε με Βαλλιστικά Βλήματα Iskander-Μ το Κρίβυϊ Ρι (267 χλμ. ΝΔ του Ποκρόβσκ) την μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της Ανατολικής Ευρώπης

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oi-rosoi-epliksan-me-iskander-to-kentro-dioikisis-tis-sbu-stin-kryvii-ri/

            Όπως αποδεικνύεται από οπτικό υλικό, στις 23 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές Δυνάμεις κατέλαβαν το Ζέλαννυ Ντρούχυ (25 χλμ. ΝΑ του Ποκρόβσκ).

            Ανάλογο υλικό που δημοσιεύθηκε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει την προώθηση των ρωσικών Δυνάμεων Βορείως και Νοτίως της Μικολάιβκα (16 χλμ. ΝΑ του Ποκρόβσκ).

            Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές Δυνάμεις προωθήθηκαν Βορείως του Τσουκούρινυ (17 χλμ. ΝΑ του Ποκρόβσκ) και Ανατολικώς του Ζέλαννυ Ντρούχυ.

            Στις 26 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές Δυνάμεις προωθήθηκαν Βορείως του Χίρνικ (29 χλμ. ΝΑ του Ποκρόβσκ) και παράλληλα κατέλαβαν το Ουκραίνσκ (24 χλμ. ΝΑ  του Πογκρόβσκ).

            Στις 27 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές Δυνάμεις προωθήθηκαν Δυτικά της Νοβοχροντίβκα  (14 χλμ. ΝΑ του Ποκρόβσκ). Οπτικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει τις ρωσικές Δυνάμεις να προωθούνται  στο Νότιο Σελίντοβο (15 χλμ. ΝΑ του Ποκρόβσκ), κατά μήκος της οδού Σεβτσένκα, αλλά και Νοτίως του οικισμού.

            Ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι σημείωσαν ότι το βίντεο δείχνει ένα μόνο ρωσικό όχημα να προχωρά από την κατεύθυνση του Ουκράινσκ και αναρωτήθηκαν γιατί οι ρωσικές Δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις με τόσο περιορισμένες δυνάμεις και μέσα στην περιοχή.

            Στις 28 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές Δυνάμεις εισήλθαν στο κέντρο του Σελίντοβο.

            Ο εκπρόσωπος τύπου μίας ουκρανικής Ταξιαρχίας που ενεργεί στην περιοχή του Σελίντοβο, δήλωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν σε μικρές Ομάδες Πεζικού χωρίς να  χρησιμοποιούν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ). Επεσήμανε επίσης ότι οι ρωσικές Δυνάμεις δεν πραγματοποιούν μετωπικές επιθέσεις κατά του Σελίντοβο, αλλά, προσπαθούν να περικυκλώσουν τον οικισμό από το Βορρά και τον Νότο.

Οι ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν επίσης ότι οι ρωσικές Δυνάμεις προώθησαν τις θέσεις τους κατά 450 μέτρα σε βάθος Βορείως της Μικολάιβκα. Επιπλέον, προωθήθηκαν Βορειοδυτικά της Νοβοχροντίβκα προς την κατεύθυνση του Σούκυϊ Γιάρ (7 χλμ. ΝΑ του Ποκρόβσκ).

Οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις Ανατολικά, Νότια και Νοτιοανατολικά του Ποκρόβσκ.

---------------------------------------------------------------------------

Περιοχή της Μαρίνκα (27 χλμ. Νοτιοδυτικά της Αβντίϊβκα)         

Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το Βούλενταρ (Ουγκλεντάρ) – Οι Ουκρανοί αποχωρούν από την πόλη

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/ektakto-oi-rosoi-perikyklosan-to-voulentar-oi-oukranoi-apoxoroun-apo-tin-poli/

---------------------------------------------------------------------------

Οι Ρώσοι μπήκαν στο Βούλενταρ: Σφοδρές μάχες στους δρόμους της πόλεως

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oi-rosoi-mpikan-sto-voulentar-sfodres-maxes-stous-dromous-tis-polis/

Ξεκίνησε από τους Ρώσους, η διπλή υπερκέραση του Ουγκλεντάρ - Οι Ουκρανοί έχουν μόνο μια διέξοδο διαφυγής

---------------------------------------------------------------------------

Έπεσε το Ουγκλεντάρ; - Ρωσικά μέσα πανηγυρίζουν την κατάληψη της μεγάλης ουκρανικής πόλεως-«Έφυγαν όλοι οι Ουκρανοί»

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7266077_epese-oygklentar-rosika-mesa-panigyrizoyn-tin-katalipsi-tis

---------------------------------------------------------------------------

Παραδίδονται μαζικά στο Ουγκλεντάρ οι Ουκρανοί: «Θα το καταλάβουμε σε 2 ημέρες και σε 7 το Τόρετσκ» λένε οι Ρώσοι

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/paradidontai-mazika-sto-voulentar-oi-oukranoi-tha-to-katalavoume-se-2-imeres-kai-se-7-to-toretsk/

ΣΧΟΛΙΟ: Το πόσο γρήγορα θα καταλάβουν το Ουγκλεντάρ οι Ρωσικές Δυνάμεις, θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβουν οι Ουκρανοί.

            Αυτή την στιγμή, οι Ρωσικές Δυνάμεις προωθούνται προς την  Βορειοανατολική πλευρά του Ουγκλεντάρ, από την Κατεύθυνση  του Βόντιανυ (7 χλμ. Βορειοανατολικά του Ουγκλεντάρ) και προς την Νοτιοδυτική πλευρά από την Κατεύθυνση της Πρετσουστίβκα (12 χλμ. Δυτικά του Ουγκλεντάρ). Παράλληλα, προωθούνται και κατά μέτωπον από Ανατολικά, από την Κατεύθυνση της Πιβντεννοντονμπάνσκα. Εάν αυτές οι προσπάθειες ευοδωθούν (επιτύχουν), οι ουκρανικές Δυνάμεις θα περικυκλωθούν εντός του οικισμού και, σταδιακά, θα καταστραφούν. Συνεπώς, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, θα τεθεί προ του διλήμματος εάν θα αποφασίσει την αποχώρηση των ουκρανικών Δυνάμεων από το Ουγκλεντάρ, με αποτέλεσμα οι ρωσικές Δυνάμεις να το καταλάβουν σχετικά γρήγορα και χωρίς να εμπλακούν σε μάχες ή θα επιλέξει την άμυνα εντός της κατοικημένης αστικής περιοχής του οικισμού, έστω και αν το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. 

            Το Βουλεντάρ ή Ουγκλεντάρ στα ρωσικά, υπήρξε σημαντικό προπύργιο της Ουκρανίας για περισσότερα από δύο χρόνια. Οι ρωσικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο μεγάλες επιθετικές προσπάθειες για να το καταλάβουν. Μία στα τέλη του 2022 και μία στις αρχές του 2023, οι οποίες όμως κατέληξαν σε αποτυχία με σημαντικές απώλειες σε προσωπικό και υλικό. Τώρα όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά. Μετά την μετακίνηση ουκρανικών Δυνάμεων που πολεμούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Ποκρόβσκ προκειμένου να συμμετάσχουν στην εισβολή στην περιφέρεια του Κούρσκ, η άμυνα και στην περιοχή του Ουγκλεντάρ εξασθένισε, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να σημειώνουν μεγάλα εδαφικά κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα. Όσο όμως το Ουγκλεντάρ δεν καταλαμβάνεται από τους Ρώσους, επιβραδύνεται και η κατάληψη του Ποκρόβσκ.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι ελέγχουν με πυρά Πυροβολικού όλες τις οδούς που οδηγούν προς το Ουγκλεντάρ και κυρίως την μοναδική οδό ανεφοδιασμού των ουκρανικών Δυνάμεων που αμύνονται στην πόλη (τον Αυτοκινητόδρομο C-051134 Ουγκλεντάρ - Μποχογιάβλενκα) (8 χλμ. Βορείως του Ουγκλεντάρ), επείγονται να καταλάβουν το Ουγκλεντάρ, το ταχύτερο δυνατόν. Ο λόγος είναι για να απαγκιστρώσουν τις Δυνάμεις τους που μάχονται στην περιοχή, να τις ανασυγκροτήσουν και να τις προωθήσουν Νοτίως του Ποκρόβσκ, προκειμένου να ενωθούν με τις ρωσικές Δυνάμεις που, αυτή την στιγμή, διεξάγουν Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον των  Σελίντοβο (15 χλμ. ΝΑ του Ποκρόβσκ) και του Κουράκοβο (32 χλμ. Νοτίως  του Ποκρόβσκ), να τις ενισχύσουν και, στην συνέχεια, να επιτεθούν από κοινού εναντίον του Ποκρόβσκ. Η απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι Δυνάμεις που θα προωθηθούν από το Ουγκλεντάρ είναι 30 χλμ. περίπου και θα κινηθούν σε πεδινό έδαφος, το οποίο, όταν εκδηλωθούν οι βροχές του Οκτωβρίου, θα γίνει λασπώδες και θα δυσχεραίνει τις κινήσεις των Μηχανοκινήτων Μονάδων.

---------------------------------------------------------------------------

Ελάχιστοι Ουκρανοί απέμειναν στο κέντρο του Ουγκλεντάρ  – «Παραδοθείτε και θα ζήσετε – Αλλιώς θα πεθάνετε», απειλούν οι Ρώσοι

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/voulentar-elaxistoi-oukranoi-apemeinan-sto-kentro-tis-polis-paradotheite-kai-tha-zisete-allios-tha-pethanete/

---------------------------------------------------------------------------

Ρώσοι Στρατιώτες ρίχνουν φυλλάδια στο Ουγκλεντάρ καλώντας τις ουκρανικές Δυνάμεις να παραδοθούν 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/voulentar-rosoi-stratiotes-rixnoun-fylladia-kalontas-tis-oukranikes-dynameis-na-paradothoun-vinteo/

---------------------------------------------------------------------------

Βίντεο με Ουκρανούς Αιχμαλώτους από το Βούλενταρ

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/akoma-ena-vinteo-me-oukranous-aixmalotous-apo-to-voulentar/

---------------------------------------------------------------------------

Το Κίεβο τώρα που χάνει το Βούλενταρ επιχειρεί να το παρουσιάσει ως «μικρής στρατηγικής σημασίας»

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/to-kievo-tora-pou-xanei-to-voulentar-epixeirei-na-to-parousiasei-os-mikris-stratigikis-simasias/

            Στις 23 Σεπτεμβρίου οι ρωσικές Δυνάμεις κατέλαβαν το ανθρακωρυχείο Πιβντεννοντονμπάνσκα No.3 (Surhai) (ακριβώς Βορειοανατολικά του Ουγκλεντάρ).

            Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν  κοντά στην Χεορχίϊβκα (4 χλμ. Βορειοδυτικά της Μαρίνκα) και προωθήθηκαν Νοτίως της Κατερίνιβκα (13 χλμ. ΒΑ του Ουγκλεντάρ), επιτιθέμενες με ενισχυμένη Διμοιρία Μηχανοκινήτου Πεζικού.

            Ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν  ότι οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται στο Ανατολικό Ουγκλεντάρ και στα ανατολικά και δυτικά πλευρά των αμυνομένων στην πόλη Δυνάμεων.

            Κατά την 28 Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις κοντά στις Κοστιαντινίβκα (14 χλμ. ΒΑ του Ουγκλεντάρ), Κατερίνιβκα (13 χλμ. ΒΑ του Ουγκλεντάρ), στο Βόντιανυ (7 χλμ. Βορειοανατολικά του Ουγκλεντάρ), στο ίδιο το Ουγκλεντάρ, και στην Μποχογιάβλενκα (8 χλμ. Βορείως του Ουγκλεντάρ).

---------------------------------------------------------------------------

 Ρωσικό τελεσίγραφο παραδόσεως στους Ουκρανούς του Ουγκλεντάρ – Οι ζωντανοί θα… ζηλέψουν τους νεκρούς

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/761282/rosiko-telesigrafo-paradosis-stous-oukranoys-tou-ugledar-oi-zontanoi-tha-zilepsoun-tous-nekroys

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Περιοχή Ζαπορίζια Εισέχουσα της Βρεμίβκα –

Τομέας Πριγιούτνυ Σταρομαγιόρσκυ (Ανήκει στην Δυτική πλευρά της Περιφέρειας του  Ντονιέτσκ)

Δεν σημειώθηκε αξιόλογη Επιχειρησιακή δραστηριότητα στην περιοχή

Τομέας Πγιατυχάτκυ - Ρομπότινυ [(Ανήκει στην Ανατολική πλευρά της Περιφέρειας της  Ζαπορίζια)]

Οι ρωσικές Δυνάμεις κατέστρεψαν ισχυρό οχυρό των Ουκρανών Βορείως της Νεστεριάνκα (10 χλμ. Βορειοδυτικά του Ρομπότινυ)

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/760939/proelasi-roson-kai-sti-zaporizhia-katestrepsan-isxyro-oxyro-ton-oukranon

            Στις 27 Σεπτεμβρίου ένας ρωσικός στρατιωτικός ιστότοπος, ανέφερε ότι  ρωσικές Δυνάμεις προωθήθηκαν στα προάστια της  Χουλιαΐπολη ( 35 χλμ. ΒΑ του Ρομπότινυ), χωρίς όμως να υπάρχει επιβεβαίωση της πληροφορίας.

            Στις 28 Σεπτεμβρίου το  Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά στο Ρομπότινυ και στο Στσερμπάκυ (26 χλμ. Βορειοδυτικά του Ρομπότινυ).

---------------------------------------------------------------------------

Περιοχή Χερσώνας

Με κτύπημα Πυροβολικού οι Ουκρανοί κατέστρεψαν Υποσταθμό του Πυρηνικού Σταθμού της  Ζαπορίζια

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/761302/me-xtypima-pyrovolikoy-oi-oukranoi-katestrepsan-ypostathmoy-tou-pyrinikoy-stathmoy-sto-zaporozhye

---------------------------------------------------------------------------

Περιοχή Κριμαίας

Δεν σημειώθηκε αξιόλογη Επιχειρησιακή δραστηριότητα στην περιοχή

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

«Times»: Οι 14 στόχοι της Ουκρανίας σε Ρωσικό έδαφος με βρετανικούς Πυραύλους Storm Shadow

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/758655/times-oi-14-stoxoi-tis-oukranias-se-rosiko-edafos-me-vretanikoys-pyraylous-storm-shadow

---------------------------------------------------------------------------

 «The New York Times»:Οι ΗΠΑ θα δώσουν έγκριση για κτυπήματα βαθιά στην Ρωσία αλλά με όπλα των Συμμάχων τους

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/760626/vomva-nyt-oi-ipa-tha-dosoun-egkrisi-gia-xtypimata-vathia-sti-rosia-alla-me-opla-ton-symmaxon-tous

---------------------------------------------------------------------------

Διαλύεται ατάκτως η 81 Ταξιαρχία του Ουκρανικού Στρατού - «Λιμοκτονούμε, δεν έχουμε όπλα»

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/760385/sok-sto-donetsk-dialyetai-ataktos-i-81i-taksiarxia-tou-oukranikoy-stratoy-limoktonoyme-den-exoume-opla

---------------------------------------------------------------------------

Αλεξιπτωτιστές της 81 Ταξιαρχίας εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στο Ντονιέτσκ - Περισσότεροι από 80.000 Ουκρανοί είναι Λιποτάκτες

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/760447/sok-aleksiptotistes-apo-tin-81i-taksiarxia-tis-oukranias-egkataleipoun-tis-theseis-tous-sto-donetsk-pano-apo-80-000-oukranoi-einai-lipotaktes

---------------------------------------------------------------------------

Συντριπτικό πλήγμα της ρωσικής Αεροπορίας στην Ουκρανία: Πύραυλοι Kinzhal κατέστρεψαν τουλάχιστον έξι ουκρανικά F-16

https://www.defencenet.gr/amyna/enoples-sygkroyseis/syntriptiko-pligma-tis-rosikis-aeroporias-stin-oukrania-kinzhal-katestrepsan-toulaxiston-eksi-oukranika-f-16/

---------------------------------------------------------------------------

Στην ουκρανική Βάση του Σταροκονσταντίνοφ (200 χλμ. ΝΔ του Κιέβου), σκοτώθηκαν και Αμερικανοί εκπαιδευτές

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/stin-oukraniki-vasi-tou-starokonstantinof-skotothikan-kai-oi-amerikanoi-ekpaideytes/

---------------------------------------------------------------------------

Η συγκλονιστική στιγμή που Ουκρανικό Drone αντί να εξουδετερώσει ... σώζει Ρώσο Στρατιώτη (Βίντεο)

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7266363_i-sygklonistiki-stigmi-poy-oykraniko-drone-anti-na-exoydeterosei

---------------------------------------------------------------------------

Ρώσοι χάκερς δημοσίευσαν τα ονόματα Ουκρανών Στρατιωτικών που εισέβαλαν στο έδαφος της Περιφέρειας του Κούρσκ

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/rosoi-xaker-dimosieysan-ta-onomata-oukranon-stratiotikon-pou-eisevalan-sto-edafos-tis-perioxis-koursk-vinteo/

---------------------------------------------------------------------------

Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται Σχέδιο Απωλειών σε περίπτωση που ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσεως

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/to-nato-epeksergazetai-sxedio-apoleion-se-periptosi-pou-ksespasei-g-pagkosmios-polemos-metaksy-rosias-kai-dysis/

---------------------------------------------------------------------------

Τραμπ: «Δίνουμε δισεκατομμύρια σε κάποιον που αρνείται να κλείσει συμφωνία» για να τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

https://www.sofokleousin.gr/tramp-dinoume-disekatommyria-se-kapoion-pou-arneitai-na-kleisei-s

---------------------------------------------------------------------------

Μέσω JPMorgan και HSBC οι πληρωμές του Στρατού της Wagner από τον Πριγκόζιν

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/760278/diarroi-c4ads-meso-jpmorgan-kai-hsbc-oi-pliromes-tou-stratoy-wagner-apo-ton-prigozhin?dicbo=v2-e44WQB7

---------------------------------------------------------------------------

Ο ρωσικός Στρατός έστειλε δύο λύκους κατά των ουκρανικών Drones

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/oukrania-o-rosikos-stratos-esteile-dyo-lykous-kata-ton-oukranikon-drones/