Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (2/8/23)

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Καντίροφ: Κτυπήσαμε Ουκρανούς κοντά στο Χάρκοβο

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689776/kadyrov-xtypisame-oukranoys-konta-sto-kharkiv

----------------------------------------------------------------------

Περιοχή του Κουπιάνσκ (100 χλμ. ΝΑ Χαρκόβου, 130 χλμ Βως  Μπάκχμουτ)

Οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους  στην περιοχή του Σβάτοβο (55 χλμ. ΝΑ του Κουπιάνσκ) και σημείωσαν περιορισμένη επιτυχία.

          Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν  Ανατολικά του Μπερέστοβο (20 χλμ. Βορειοδυτικά του Σβάτοβο) και κοντά στο Νοβοσελίβσκυ (15 χλμ. Βορειοδυτικά του Σβάτοβο).

          Η Υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις προσπάθησαν να προελάσουν Νοτίως του Νοβοσελίβσκυ και να απωθήσουν τις ουκρανικές Δυνάμεις πέραν του ποταμού Οσκίλ , ο οποίος διέρχεται Δυτικά του Σβάτοβο.

          Το Υπουργείο Άμυνας (MoD) της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις κατέλαβαν καλύτερες θέσεις κοντά στην Κουζεμίβκα (30 χλμ. ΝΑ του Κουπιάνσκ). Επίσης ότι απέκρουσαν επίθεση των ουκρανικών Δυνάμεων  εναντίον του Νοβοσελίβσκυ.

          Ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι οι ρωσικές Δυνάμεις προέλασαν μέχρι την όχθη του ποταμού Οσκίλ και ότι διεξάγονται σκληρές μάχες στις περιοχές Νοβοσελίβσκυ (15 χλμ. Βορειοδυτικά του Σβάτοβο), Νοβογιεχορίβκα (16 χλμ. Νοτιοδυτικά του Σβάτοβο) και Ναντίγια ( 13 χλμ.    Νοτιοδυτικά του Σβάτοβο).

Τελειώνουν όλα για το Κίεβο στον άξονα Κουπιάνσκ-Σβάτοβο: Οι Ουκρανοί εκκενώνουν τον οικισμό Γιαμπόλ ( Μεταξύ Λίμαν και Σιβέρσκ, 30 χλμ. Νοτίως του Κουπιάνσκ) για να αμυνθούν μέχρις εσχάτων

https://warnews247.gr/teleionoun-ola-gia-to-kievo-ston-axona-koupiansk-svatovo-ekkenonoun-ton-oikismo-yampol-oi-rosikes-straties-proelavnoun-choris-antistasi-pros-oles-tis-katefthynseis/

----------------------------------------------------------------------

Περιοχή της Κρεμίνα 

    Οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους  και στην περιοχή της  Κρεμίνα, όπου σημείωσαν ορισμένες επιτυχίες.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ομάδος των Ρωσικών Δυνάμεων του Κέντρου δήλωσε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις κατέλαβαν οκτώ οχυρές θέσεις των Ουκρανών στα σύνορα των χωριών Ραιχορόντκα (35 χλμ. Βορειοδυτικά της Κρεμίνα) και Τσερβονοοποπίβκα (5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κρεμίνα)

          Ορισμένοι ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι οι ρωσικές Δυνάμεις προέλασαν στην δασική περιοχή της Σερεμπριάνσκα (10 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα) προς το Λίμαν. Επίσης ότι οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον της  Μπιλοχορίβκα (12 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα) από Νοτιοανατολική κατεύθυνση, αλλά αποκρούσθηκαν.

          Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλές ανεπιτυχείς Αντεπιθέσεις Δυτικά και Νότια της Κρεμίνα.

          Το Υπουργείο Άμυνας (MoD) της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά Στρατεύματα απέκρουσαν επιθέσεις των  ουκρανικών Δυνάμεων εναντίον της ίδιας της  Κρεμίνα, του Κουζμιούνυ (2 χλμ. Νοτιοδυτικά της Κρεμίνα) της Μπιλοχορίβκα (12 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα), του Μπερέστοβυ (30 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα) και του Σπίρνυ (24 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα).

          Ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις αντεπιτέθηκαν, χωρίς επιτυχία  ανεπιτυχώς στην δασική περιοχή της Σερεμπριάνσκα. Επίσης ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις, ανέπτυξαν την Εφεδρεία τους στην περιοχή της Ντίμπροβα (5 χλμ. Νοτιοδυτικά της Κρεμίνα) προκειμένου να σταθεροποιήσουν την Γραμμή Αμύνης τους.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Περιοχή Μπάκχμουτ (65 χλμ. ΝΑ Κραματόρσκ, 60 χλμ. ΝΔ Κρεμίνα)

          Οι ουκρανικές Δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιθέσεις τους κοντά στην πόλη του  Μπάκχμουτ, χωρίς όμως επιτυχία.

          Ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις επιτέθηκαν Βορειοδυτικά του Μπάκχμουτ, Ντουμπόβο-Βασίλιβκα (6 χλμ. Βορειοδυτικά του Μπάκχμουτ) και ότι διεξάγονται σκληρές μάχες Νοτιοδυτικά του Μπάκχμουτ κοντά στην Αντρίϊβκα  (7 χιλιόμετρα από τα νότια προάστια του Μπάκχμουτ) και την  Κλιστσίϊβκα (7 χλμ. Νοτιοδυτικά του Μπάκχμουτ).

          Οι ρωσικές Δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν κάποια επίθεση στην περιοχή του Μπάκχμουτ.

Σύμφωνα με άλλες ρωσικές πηγές, στην περιοχή του Μπάκχμουτ μάχονται Μονάδες της 11 Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών (VDV) και της 4 Ταξιαρχίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LNR).

Ποιοι απαρτίζουν τα «Φαντάσματα του Μπάκχμουτ» και πώς δρουν στον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία

https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/poioi-apartizoun-ta-fantasmata-tou-mpaxmout-kai-pos-droun-ston-polemo-stin-anatoliki-oukrania/

----------------------------------------------------------------------

Περιοχή της Αβντίϊβκα (50 χλμ. ΝΔ Μπάκχμουτ      

    Οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν Νοτιοδυτικά της πόλεως του Ντόνετσκ.

          Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά Στρατεύματα επιτέθηκαν, χωρίς επιτυχία, εναντίον της Μαρίνκα (στα Νοτιοδυτικά προάστεια της πόλεως του Ντόνετσκ) και της Πομπιέντα (5 χλμ. Νοτιοδυτικά της πόλεως του Ντόνετσκ).

    Οι ουκρανικές Δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν κάποια επίθεση στον Άξονα Μαρίνκα, πόλη του  Ντόνετσκ.

Επίθεση Ουκρανών με HIMARS στο κέντρο της πόλεως του Ντονέτσκ – Δύο νεκροί, 6 τραυματίες

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689702/epithesi-oukranon-me-himars-sto-kentro-tou-donetsk-dyo-nekroi-5-travmaties

----------------------------------------------------------------------

Πουσίλιν (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ) Οι πιο σφοδρές μάχες διεξάγονται στο Ουγκλεντάρ  – Διώχνουμε τους Ουκρανούς

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689698/rosia-oi-pio-sfodres-maxes-sto-ugledar-dioxnoume-tous-oukranoys

ΣΧΟΛΙΟ Η ευρύτερη περιοχή του Ουγκλεντάρ έχει σημαντική στρατηγική αξία, διότι, τυχόν κατάληψή της από τους Ουκρανούς, παρακάμπτει την Αμυντική Τοποθεσία του Δυτικού Ντόνετσκ, οδηγεί στην Μελιτόπολη, φέρνει τις ουκρανικές Δυνάμεις στα νώτα των αμυνομένων Ρώσων στις περιοχές τις Ζαπορίζια και της Χερσώνας και, ανοίγει τον δρόμο για επίθεση στην Κριμαία. 

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Περιοχή Ζαπορίζια

    Οι ρωσικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με Πύραυλο Iskander-M εναντίον κατοικημένης περιοχής στο Κρούβουι Ρίιχ της Περιφέρειας του  Ντινπροπετρόφσκ (120 χλμ. Δυτικά της Ζαπορίζια).

          Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα πολυώροφο σχολικό κτίριο και ένας δεύτερος πύραυλος έπληξε ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών. Ανέφεραν επίσης ότι τα χτυπήματα σκότωσαν έξι πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, και τραυμάτισαν περισσότερους  από 75.

Τομέας Πριγιούτνυ – Σταρομαγιόρσκυ (Ανήκει στην Δυτική πλευρά της περιφέρειας του  Ντονέτσκ)

         Οι ουκρανικές Δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους κατά μήκος των συνόρων των Περιφερειών Ντόνετσκ και Ζαπορίζια και, σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσαν περιορισμένη πρόοδο.

          Το Υπουργείο Άμυνας (MoD) της Ρωσίας και άλλες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της 247 Αερομεταφερομένης Μεραρχίας (VDV), απώθησαν τις επιθέσεις των ουκρανικών Δυνάμεων στο Σταρομαγιόρσκυ (10 χλμ. Νοτίως της Βελίκα Νοβοσίλκα).

    Ορισμένοι ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι η κατοχή του Σταρομαγιόρσκυ αμφισβητείται, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι τον οικισμό ελέγχουν οι ουκρανικές Δυνάμεις.

          Άλλος ιστότοπος ανέφερε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις κατέλαβαν θέσεις στην Βόρεια (αριστερή) όχθη του ποταμού Μουκρούι Γιαλού Νοτίως του Σταρομαγιόρσκυ προκειμένου να εμποδίσουν ουκρανική προέλαση προς Νότο. Επίσης ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις προέλασαν προς Πριγιούτνυ  (17 χλμ. Νοτιοδυτικά της Βελίκα Νοβοσίλκα)

          Σύμφωνα με ρωσικούς στρατιωτικούς ιστοτόπους βρίσκονται σε εξέλιξη οι μάχες κοντά στον Αυτοκινητόδρομο T0518 (Ουροζαϊνυ - Βελίκα Νοβοσίλκα) ο Επιχειρησιακός Τακτικός Σχηματισμός Μάχης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DNR) «Kaskad» αμύνεται κοντά στο Ουροζαϊνυ (10 χλμ. Νοτίως της Βελίκα Νοβοσίλκα)

    Ένας ιστότοπος εξέφρασε την ανησυχία του για την ικανότητα των ρωσικών Δυνάμεων να υπερασπισθούν το Ουροζαϊνυ και εκτίμησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα καταλάβουν τον οικισμό εντός των επόμενων τριών ημερών.

          Οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν και αυτές τις επιθέσεις τους στην περιοχή, σημειώνοντας μικρή επιτυχία. Ρωσικοί στρατιωτικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι οι ρωσικές Δυνάμεις διεξήγαγαν αντεπιθέσεις κοντά στο Σταρομαγιόρσκυ και ανακατέλαβαν απωλεσθείσες θέσεις στην περιοχή.  

          Ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, ανέφερε ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις.   

Τομέας Πγιατυχάτκυ - Ρομπότγινυ (Ανήκει στην Ανατολική πλευρά της περιφέρειας της  Ζαπορίζια)

          Η Υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις σημείωσαν κάποια πρόοδο στις Κατευθύνσεις Μάλα Τοκμάτσκα ( 6 χλμ. ΝΑ του Ορίχιβ), χωρίς όμως να προσδιορίζει το είδος της.   

    Σύμφωνα με ρωσικούς στρατιωτικούς ιστοτόπους οι ρωσικές Δυνάμεις απέκρουσαν περιορισμένης εκτάσεως επίθεση Μηχανοκινήτων Δυνάμεων  της Ουκρανίας κοντά στο Ρομπότγινυ Robotyne και μια μικρότερη επίθεση στην γραμμή Πγιατυχάτκυ Ζερεμπιάνκυ (23–26 χλμ. Νοτιοδυτικά του Ορίχιβ).

----------------------------------------------------------------------

Περιοχή Χερσώνας

   Δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή της Τακτικής Καταστάσεως     

----------------------------------------------------------------------

Περιοχή Κριμαίας

Καταρρίφθηκε ουκρανικό drone επάνω από την Σεβαστούπολη, στην Κριμαία

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689948/rosia-katerripse-oukraniko-drone-pano-apo-tin-sevastoypoli-stin-krimaia

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Τρομακτικός ο αριθμός των κατεστραμμένων ουκρανικών LEOPARD μετά τις αποτυχημένες Αντεπιθέσεις σε Ζαπορίζια και Nτόνμπας

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/tromaktikos-o-arithmos-ton-katestrammenon-oukranikon-leopard-meta-tis-apotyximenes-antepitheseis-se-zaporizia-kai-ntonmpas/

----------------------------------------------------------------------

Scott Ritter (πρώην CIA): Αναποτελεσματικά τα LEOPARD - Αποδεκτή θυσία για τις ΗΠΑ οι θάνατοι Ουκρανών

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689681/ritter-proin-cia-anapotelesmatika-ta-leopard-apodekti-thysia-gia-tis-ipa-oi-thanatoi-oukranon

----------------------------------------------------------------------

Η Βρετανία θα παραδώσει άλλα 43 CHALLENGER 2 στην Ουκρανία

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/i-vretania-tha-paradosei-alla-43-challenger-2-stin-oukrania/

----------------------------------------------------------------------

Newsweek: Οι Αμερικανοί ανησυχούν και αφαιρούν όλα τα ηλεκτρονικά των Αρμάτων Μάχης ABRAMS Μ1Α1 που θα χορηγήσουν στην Ουκρανία

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689864/newsweek-oi-amerikanoi-anisyxoyn-kai-afairoyn-ola-ta-ilektronika-ton-tethorakismenon-abrams

----------------------------------------------------------------------

New York Times: Πρωτοφανείς οι απώλειες των Ουκρανών - Αποδεκατίζονται οι εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ Ταξιαρχίες.

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689675/new-york-times-protofaneis-oi-apoleies-ton-oukranon-apodekatizontai-oi-taksiarxies-ekpaidevmenes-sto-nato

----------------------------------------------------------------------

Ρωσία: Η ουκρανική Αντεπίθεση δεν προχωρεί όπως είχε σχεδιασθεί

https://flight.com.gr/rosia-i-oukraniki-antepithesi-den-proxorei-opos-eixe-sxediastei/

----------------------------------------------------------------------

Οι 7 λόγοι για τους οποίους οι Ρώσοι κυριαρχούν των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης - Που έπεσαν έξω ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Κίεβο

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689902/oi-7-logoi-pou-oi-rosoi-syntrivoun-tous-oukranoys-sto-pedio-tis-maxis-pou-epesan-ekso-ipa-nato

----------------------------------------------------------------------

Princeton Policy Advisors (ΗΠΑ): Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 θα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία - Τι δείχνει η ιστορία

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689717/princeton-policy-advisors-mexri-ton-septemvrio-tou-2025-tha-mainetai-o-polemos-stin-oukrania-ti-deixnei-i-istoria

----------------------------------------------------------------------

Μεγαλώνει το Στρατόπεδο της WAGNER στην Λευκορωσία όπως δείχνει νέα δορυφορική εικόνα

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/megalonei-to-stratopedo-tis-wagner-stin-leykorosia-opos-deixnei-nea-doryforiki-eikona/

----------------------------------------------------------------------

Δεν στρατολογεί η WAGNER – Πριγκόζιν: Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν στο μέλλον εάν το ζητήσει η Ρωσία

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689694/den-stratologei-i-wagner-prigozhin-den-apokleietai-sto-mellon-ean-to-zitisei-i-rosia

----------------------------------------------------------------------

Η παρουσία της WAGNER «διώχνει» τους τουρίστες από την Πολωνία

https://eleftherostypos.gr/diethni/polonia-i-parousia-tis-omadas-wagner-diochnei-tous-touristes

----------------------------------------------------------------------

Πρωθυπουργός Πολωνίας: “Αναμένουμε υβριδική επίθεση – Η Wagner μετέφερε δυνάμεις στον Διάδρομο Suwalki – Στείλαμε ελεύθερους σκοπευτές”

https://warnews247.gr/anamenoun-polemiko-epeisodio-prothypourgos-polonias-i-wagner-metefere-dynameis-ston-diadromo-suwalki-gia-yvridiki-epithesi-anaptychthikan-eleftheroi-skopeftes/

----------------------------------------------------------------------

Στο πλευρό του Πούτιν οι ολιγάρχες: Περισσότεροι από 80 εφοδιάζουν ανοικτά τον ρωσικό Στρατό, αναφέρει αποκαλυπτική έρευνα

https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosoi-oligarhes-efodiazoyn-rosiko-strato

----------------------------------------------------------------------

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «γονάτισε» την Γερμάνια, η οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι «Ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης»

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/208940/o-polemos-stin-oukrania-gonatise-ti-germania-bloomberg-o-megalos-asthenis-tis-evropis

----------------------------------------------------------------------

Η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε Ρώσους δικαστές και αξιωματούχους που εμπλέκονται στη δίκη του πολιτικού της ρωσικής Αντιπολιτεύσεως Kara-Murza

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689789/vretania-epivallei-kyroseis-se-rosous-dikastes-kai-aksiomatoyxous-pou-emplekontai-sti-diki-tou-politikoy-tis-antipolitefsis-kara-murza

----------------------------------------------------------------------

Καταστροφή τόνων σιτηρών από τους Ρώσους καταγγέλλει το Κίεβο

https://www.cnn.gr/kosmos/story/375812/polemos-stin-oukrania-katastrofi-tonon-sitiron-apo-tous-rosous-kataggellei-to-kievo

----------------------------------------------------------------------

Ουκρανία: Συμφωνία με την Κροατία - Θα χρησιμοποιεί τα κροατικά λιμάνια για την εξαγωγή των σιτηρών της

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/689782/oukrania-symfonia-me-tin-kroatia-tha-xrisimopoiei-ta-kroatika-limania-gia-tin-eksagogi-ton-sitiron-tis

----------------------------------------------------------------------

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Ρωσία να επιστρέψει στην Συμφωνία για τα σιτηρά

https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/o-papas-fragkiskos-kalese-ti-rosia-na-epistrepsei-sti-symfonia-gia-ta-sitira/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου