Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (30/4/23)

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Μαζική Πυραυλική επίθεση Ρωσίας σε Κίεβο, Mikolaiv, Dnipro και Κεντρική Ουκρανία – 17 νεκροί

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675841/maziki-pyravliki-epithesi-rosias-se-kievo-mikolaiv-dnipro-kai-kentriki-oukrania-5-nekroi

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ρωσικά UAV και βομβαρδιστικά Tu-22 και Tu-95 με Πυραύλους X-101 και X-555.

          Οι ρωσικές Δυνάμεις χρησιμοποίησαν πολυαρίθμους Εναερίους στόχους για να αποκαλύψουν τις θέσεις των Αντιαεροπορικών Συστημάτων της Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΟ:  Δηλαδή, στέλνουν drones, «δολώματα» τα οποία οι Ουκρανοί  καταρρίπτουν. Με τον τρόπο όμως αυτόν αποκαλύπτονται οι θέσεις των Αντιαεροπορικών όπλων, οι οποίες, στην συνέχεια, προσβάλλονται

Ήχησαν και το απόγευμα της Παρασκευής (28-4-2023) οι σειρήνες
          Σειρήνες Προειδοποιήσεως για αεροπορική επίθεση ήχησαν ξανά το απόγευμα της Παρασκευής (28/4/2023) σε μεγάλο τμήμα της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας, καθώς και σε ορισμένες περιοχές στο Κεντρικό τμήμα της χώρας, ώρες μετά από ένα νέο κύμα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.
          Ουκρανοί αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να μην αγνοήσουν τις σειρήνες Προειδοποιήσεως.
«Μην αγνοείτε τις σειρήνες Προειδοποιήσεως», δήλωσε με ανάρτηση στο Telegram ο Αντρίϊ Γέρμακ επικεφαλής του Γραφείου του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκυ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ζημιές στις εγκαταστάσεις στην Πρωτεύουσα.

          Η Διοίκηση του Κιέβου ανέφερε ότι ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Αεράμυνας της πόλεως.
Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοικήσεως της πόλεως επιβεβαίωσε ζημιά στην τοπική γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή Όμπολον.
          Επτά ρωσικοί πύραυλοι αναχαιτίσθηκαν κοντά στην πόλη Ντνιέπρο. Ορισμένοι όμως πύραυλοι προσέβαλαν στους στόχους τους στο Κίεβο,
με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο αποθήκες πετρελαίου που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός Στρατός.
          Αναφέρθηκε επίσης ότι μια πολυκατοικία υπέστη ζημιές από συντρίμμια του πυραύλου. Σπίτια πολιτών υπέστησαν ζημιές επειδή οι ουκρανικές Δυνάμεις Αεράμυνας αναχαίτισαν τον στόχο τους επάνω από την κατοικημένη περιοχή της πόλεως.
Παρόμοια τραγωδία σημειώθηκε στην πόλη Ουμάν στην περιοχή Τσέρκασσυ.
    Θραύσματα καταρριφθέντων πυραύλων, κατέστρεψαν άλλη μια πολυκατοικία.
    Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελάνσκυ, τόνισε ότι δέκα κτίρια στο Κίεβο, υπέστησαν ζημιές, ως αποτέλεσμα της επιθέσεως των Πυραύλων. Μέχρι στιγμής, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 14 αμάχων.      

    Στόχος της ρωσικής επιθέσεως ήταν πιθανότατα το τοπικό Αεροδρόμιο.

ΣΧΟΛΙΟ: Επικειμένης της ουκρανικής Αντεπιθέσεως, η προσβολή πολλών στόχων σε όλη την ουκρανική Επικράτεια, αποτελεί επίδειξη ισχύος από την ρωσική πλευρά, υπό την έννοια ότι, υποδηλώνει πως είναι σε θέση να προσβάλει οποιονδήποτε στόχο βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των όπλων της.

 Περιοχή του Κουπιάνσκ (100 χλμ. ΝΑ Χαρκόβου, 130 χλμ Βως  Μπάκχμουτ) 

          Στην περιοχή του Κουπιάνσκ, οι ρωσικές Δυνάμεις τήρησαν αμυντική στάση.

          Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι Μονάδες της Ρωσικής Δυτικής Ομάδος Δυνάμεων (Δυτική Στρατιωτική Περιοχή) εξουδετέρωσαν τέσσερις ουκρανικές Ομάδες Δολιοφθοράς και Αναγνωρίσεως κοντά στο Νοβοσελίβσκε (30 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά του Κουπιάνσκ), Βιλσάνα (15 χλμ. Βορειοανατολικά του Κουπιάνσκ) και Κροκάκχμαλνε (25 χλμ. Νοτιοανατολικά του Κουπιάνσκ).

 Περιοχή της Κρεμίνα (50 χλμ ΒΑ  Κραματόρσκ, 60 χλμ. ΒΑ Μπάκχμουτ),

                    Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι Δυνάμεις του απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις  στην δασική περιοχή της Σερεμπιάνσκα (10 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα).
          Οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν τις επιθέσεις Βορειοδυτικά της Κρεμίνα στις περιοχές του ρέματος Ζουράφκα και της Μακίϊβκα (23 χλμ. Βορειοδυτικά της Κρεμίνα).

----------------------------------------------------------------

Επανεμφάνιση των Τσετσένων στο μέτωπο – Κατέλαβαν Σταθμό Ανεφοδιασμού στο Σπίρνε (25 χλμ. νοτίως της Κρεμίνα) – Ήταν ισχυρά οχυρωμένος

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/oukrania-rosikes-dynameis-katektisan-stathmo-anefodiasmou-sto-spirne-itan-kala-oxiromenos-kai-me-ypogeia-katafygia/

----------------------------------------------------------------

Οι Ρώσοι κατέλαβαν σημαντικό οχυρό των Ουκρανών στην Μπελογκόροβκα (ή  Μπιλοχορίβκα (10 χλμ. Νοτίως της Κρεμίνα)

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/676133/oi-rosoi-katelavan-simantiko-oxyro-ton-oukranon-sti-belogorovka-tou-lugansk

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Περιοχή Μπάκχμουτ (55 χλμ. Ακώς Κραματόρσκ, 60 χλμ. ΝΔ Κρεμίνα)

          Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές Δυνάμεις συνέχισαν να επιτίθενται εντός της πόλεως του Μπάκχμουτ και οι ουκρανικές Δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή Ορίχοβο - Βασιλίβκα (11 χλμ. Βορειοδυτικά του Μπάκχμουτ), Μποχντάνιβκα (5 χλμ Βορειοδυτικά του Μπάκχμουτ) και Ιβανίφσκυ (6 χλμ. Δυτικά του Μπάκχμουτ).

          Οι Wagner έφτασαν στην κυρία είσοδο του Μπάκχμουτ από το Κρόμοβυ (αμέσως δυτικά του Μπάκχμουτ) και το Ιβανίβσκυ διέρρηξαν τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και απέκοψαν την κύρια αλλά όχι τελική ουκρανική Γραμμή Εφοδιασμού στο Μπάκχμουτ.
          Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι Αποσπάσματα Εφόδου της Ομάδος Wagner κατέλαβαν τέσσερα απροσδιόριστα τετράγωνα στο βορειοδυτικό, δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα του Μπάκχμουτ.
          Οι ρωσικές Δυνάμεις έχουν μετακινήσει Μονάδες της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (EMD) για να ενισχύσουν τους Wagner στην περιοχή του Μπάκχμουτ.
          Τον τελευταίο μήνα η ρωσική 305 Ταξιαρχία Πυροβολικού (5η Στρατιά Συνδεδυασμένων Όπλων, της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας) ενεργεί στην περιοχή του Μπάκχμουτ. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία εμφανίζονται στο Μπάκχμουτ Μονάδες της EMD. Μέχρι πρόσφατα, οι Μονάδες αυτές ενεργούσαν στην περιοχή της Ζαπορίζια.

----------------------------------------------------------------

Οι Ρώσοι έφτασαν στην τελευταία συνοικία του Δυτικού Μπάκχμουτ – Οι Ουκρανοί απωθούνται προς την ύπαιθρο και το Ιβανίτσκι

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oi-rosoi-eftasan-stin-teleytaia-synoikia-tou-dytikou-mpakxmout-oi-oukranoi-apothountai-pros-tin-ypaithro-kai-to-ivanitski

----------------------------------------------------------------

Η Wagner ανατίναξε το ουκρανικό Στρατηγείο στο Μπάκχμουτ 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/i-wagner-anatinakse-to-oukraniko-stratigeio-sto-mpakmxout-mazikes-rosikes-pyraylikes-epitheseis-se-oli-tin-oukrania/

----------------------------------------------------------------

Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Ανατολικό Κρόμοβο και «έκοψαν» στα δύο τους Ουκρανούς στο Δυτικό Μπάκχμουτ

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/oi-rosoi-katelavan-to-anatoliko-kromovo-kai-ekopsan-sta-dyo-tous-oukranous-sto-dytiko-mpakxmout/

----------------------------------------------------------------

Η Wagner εισήλθε στο Χρομόβε στο Μπάκχμουτ ενώ ρωσικές Μονάδες με T-14, T-90 και TOS-1A ισοπεδώνουν τα πάντα

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7165112_ektakto-nomos-tis-spartis-i-wagner-eisilthe-sto-hromobe-sto?utm_source=Notification&utm_medium=Web-Push&utm_campaign=kapoio-campaign

----------------------------------------------------------------

Μπάκχμουτ: Παρέμβαση της Κίνας – Το Πεκίνο πρότεινε «τιμητική αποχώρηση» των Ουκρανών – Ο Ζελένσκι την αρνήθηκε

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/mpakxmout-oi-oukranoi-perikyklothikan-se-ena-oikodomiko-tetragono-o-zelenski-arnithike-protasi-tou-si-zinpingk-gia-timitiki-apoxorisi/

 Περιοχή της Αφντίϊφκα (50 χλμ. ΝΔ Μπάκχμουτ)

                    Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ουκρανικές Δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις στην Αφντίϊφκα, Σιεβέρνυ (5 χλμ. Δυτικά της Αφντίϊφκα), Περβομάισκυ, (11 χλμ. Νοτιοδυτικά της Αφντίίφκα), Κρασνοχορίβκα (22 χλμ Νοτιοδυτικά της Αφντίϊφκα) και Μαρίνκα (27 χλμ Νοτιοδυτικά της Αφντίϊφκα).
          Οι ρωσικές Δυνάμεις σημείωσαν μικρή πρόοδο κοντά στον σιδηρόδρομο βόρεια της Αφντίϊφκα, στις Νοτιοδυτικές προσβάσεις προς την Αφντίϊφκα και κοντά στην Κρασνοχορίβκα (5 χιλιόμετρα Βόρεια της Αφντίϊφκα).
          Οι ρωσικές Δυνάμεις επιτέθηκαν Βορειοανατολικά του Φόντινυ (7 χλμ. Νοτιοδυτικά της Αφντίϊφκα), κοντά στο Νεβέλσκυ (15 χλμ. Νοτιοδυτικά της Αφντίϊφκα) και προς το Σιεβέρνυ.
          Οι ουκρανικές Δυνάμεις αντεπιτέθηκαν βόρεια της Αφντίϊφκα κοντά στην Κρασνοχορίβκα.

 Μαρϊίνκα (27 χλμ. Νοτιοδυτικά της Αφντίϊφκα)

          Όλες οι θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη Μαριίνκα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) είναι εκτεθειμένες στα ρωσικά Πυρά, δήλωσε ο ασκών καθήκοντα Αρχηγού της DPR Ντένις Πουσίλιν.
          «Μιλώντας για την Μαρϊίνκα - όλες οι θέσεις του αντιπάλου είναι πλέον εκτεθειμένες στα Πυρά μας. Βλέπουμε τα πάντα και προσπαθούμε να εξοντώσουμε μέλη ουκρανικών Ενόπλων Ομάδων με την πρώτη ευκαιρία.
Οι ρωσικές Δυνάμεις ελέγχουν 50 από τις 59 κατοικημένες συνοικίες της Μαρϊίνκα και σχεδόν όλες οι ουκρανικές θέσεις είναι ορατές.
          Η Μαρίϊκα είναι μια πόλη με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων δυτικά του Ντόνετσκ.
          Οι εναπομείνασες ουκρανικές Δυνάμεις στην περιοχή έχουν εδραιωθεί στον οικιστικό τομέα στα δυτικά προάστια της πόλεως, ενώ όλα τα πολυώροφα κτίρια βρίσκονται ήδη υπό ρωσικό έλεγχο. Τα ρωσικά Στρατεύματα έχουν βελτιώσει σημαντικά τις θέσεις τους στην πόλη.
Η κατάκτηση της Μαρϊίνκα θα καθιστούσε πιο ασφαλείς από ουκρανικούς βομβαρδισμούς την Αλεξάντροβα, τις περιοχές Πετρόφσκυ και Τεκστίλστσικ  του Ντόνετσκ.

----------------------------------------------------------------

Ντονέτσκ: Ένα Νοσοκομείο, ένα πάρκο και συγκροτήματα κατοικιών στο στόχαστρο του ουκρανικού Στρατού – Εννέα νεκροί και 16 τραυματίες

https://www.circogreco.gr/2023/04/29/ntonetsk-ena-nosokomeio-ena-parko-kai-sygkrotimata-katoikion-sto-stochastro-tou-oukranikou-stratou-ennea-nekroi-kai-16-travmaties/

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Περιοχή Χερσώνας

Η ρωσική Αεροπορία εξουδετέρωσε ουκρανική Δύναμη που επιχείρησε απόβαση στο νησί Μπολσόι στον Δνείπερο

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/vinteo-i-rosiki-aeroporia-eksaerose-oukraniki-dynami-pou-epixeirise-apovasi-sto-nisi-mpolsoi-ston-dneipero/

----------------------------------------------------------------

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι οι Ουκρανοί μπλοφάρουν - Δεν μπορούν να διασχίσουν τον Δνείπερο στην Χερσώνα

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675891/rosia-blofaroun-oi-oukranoi-den-boroyn-na-diasxisoun-ton-dneipero-stin-kherson

----------------------------------------------------------------

Χερσώνα: Ξεκίνησε η ουκρανική Αντεπίθεση προς την Κριμαία; – Τι δείχνουν οι συχνές επιθέσεις στον Δνείπερο και στην Σεβαστούπολη

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/xersona-ksekinise-i-oukraniki-antepithesi-pros-tin-krimaia-ti-deixnoun-oi-syxnes-epitheseis-ston-dneipero-kai-stin-sevastoupoli/

----------------------------------------------------------------

Πώς οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν σε μια ώρα τμήμα της ουκρανικής Αεράμυνας – Μια υποδειγματική Επιχείρηση για Αποστολές SEAD (Καταστολή Εχθρικής Αντιαεροπορικής Άμυνας)

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/pos-oi-rosoi-eksoudeterosan-se-mia-ora-tmima-tis-oukranikis-aeramynas-i-epixeirisi-pou-esteile-gia-skrap-ektokseytes-antiaeroporikon-systimaton/

----------------------------------------------------------------

Οι ρωσικές Δυνάμεις κατάφεραν πλήγματα από θαλάσσης με όπλα ακριβείας κατά του Επιτελείου της Διοικήσεως της ουκρανικής Ομάδος Μάχης στην Χερσώνα

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/676113/rosia-kairia-pligmata-me-opla-akriveias-stin-kherson-pano-apo-570-oukranoi-nekroi-sto-donetsk

----------------------------------------------------------------

Περιοχή Ζαπορίζια

Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι, ενδεχομένη  Αποβατική Ενέργεια των Ουκρανών στο Energodar, θα είναι πιθανός αντιπερισπασμός

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675872/rosia-pithanos-antiperispasmos-ton-oukranon-mia-apovatiki-energeia-sto-energodar

----------------------------------------------------------------

Περιοχή Κριμαίας

«Κόλαση» στην Σεβαστούπολη – Οι Ουκρανοί έπληξαν μεγάλη δεξαμενή Καυσίμων

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/vinteo-kolasi-stin-sevastoupoli-oi-oukranoi-epliksan-megali-deksameni-kaysimon/

----------------------------------------------------------------

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι περισσότερες από 10 δεξαμενές πετρελαίου καταστράφηκαν από την έκρηξη στην Κριμαία

https://www.capital.gr/diethni/3712761/i-oukrania-leei-oti-perissoteres-apo-10-dexamenes-petrelaiou-katastrafikan-apo-tin-ekrixi-stin-krimaia/

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

 «UkraLeaks»: Οι Ουκρανοί ετοίμαζαν μαζικά κτυπήματα μέσα στην Μόσχα και στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ – Τους σταμάτησαν οι Αμερικανοί

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/ukraleaks-oi-oukranoi-etoimazan-mazika-xtypimata-mesa-stin-mosxa-kai-sto-limani-tou-novorosisk-tous-stamatisan-oi-amerikanoi/

----------------------------------------------------------------

Bild: «Την Κυριακή, οι Ουκρανοί προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Πούτιν με drone που περιείχε 17 κιλά εκρηκτικών»

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/bild-me-17-kila-ekriktikon-fortomena-se-drone-oi-oukranoi-prospathisan-na-skotosoun-ton-v-poutin/

----------------------------------------------------------------

Το ανεδαφικό σχέδιο των Ουκρανών – Θέλουν να καταλάβουν ρωσικές πόλεις για να τις ανταλλάξουν με εδάφη που πήρε η Ρωσία

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675545/to-anedafiko-sxedio-ton-oukranon-theloun-na-katalavoun-mikres-rosikes-poleis-gia-na-tis-antallaksoun-me-ta-edafi-pou-pire-i-rosia

----------------------------------------------------------------

Σοκ με Πυρηνικά και Ραδιενεργά όπλα στην Ουκρανία – Στους Πυραύλους  «Iskander» εκπαιδεύονται οι Λευκορώσοι. Η Μ. Βρετανία χορήγησε στην Ουκρανία βλήματα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675485/pros-anafleksi-me-pyrinika-kai-radienerga-opla-stin-oukrania-sto-iskander-ekpaideyontai-lefkorosoi-sta-xeria-oukranon-vlimata-ouraniou

----------------------------------------------------------------

Οι Βρετανοί επιβεβαιώνουν την αποστολή Πυρομαχικών Απεμπλουτισμένου Ουρανίου στην Ουκρανία

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675782/ekseliksi-vomva-oi-vretanoi-epivevaionoun-tin-apostoli-pyromaxikon-apemploutismenou-ouraniou-stin-oukrania

----------------------------------------------------------------

Πολωνός Α/ΓΕΕΘΑ: «Εξαντλούνται τα αποθέματα των Πυρομαχικών μας Οι Σύμμαχοί μας ζουν σε ψευδαισθήσεις»

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/polonos-a-geetha-eksantlountai-ta-apothema-pyromaxikon-mas-oi-symmaxoi-mas-zoun-se-pseydaisthiseis/

----------------------------------------------------------------

Αμφιβολίες για την Aντεπίθεση των Ουκρανών– Το αξεπέραστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα LEOPARD 2

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675760/giati-i-antepithesi-ton-oukranon-ksefoyskose-prin-kan-arxisei-to-akseperasto-provlima-pou-exoun-me-ta-leopard

----------------------------------------------------------------

Στα μέσα του 2023 η παράδοση των 80 γερμανικών LEOPARD 1 στην Ουκρανία

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675921/poia-antepithesi-sta-mesa-2023-i-paradosi-ton-80-germanikon-leopard-stin-oukrania

----------------------------------------------------------------

Το ΝΑΤΟ έχει παραδώσει το 98% των όπλων που υποσχέθηκε στην Ουκρανία
          Η Ουκρανία έχει λάβει περισσότερα από 230 άρματα μάχης και 1.550 διάφορα Οχήματα Μάχης από τους δυτικούς συμμάχους της και τώρα έχει όλο τον εξοπλισμό και τα Πυρομαχικά που χρειάζεται για να εξαπολύσει την Αντεπίθεση της κατά της Ρωσίας, είπε στις 26 Απριλίου, σε Επιτροπή του Κογκρέσου, ο Στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι Διοικητής των Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη (USEUCOM). «Περισσότερο από το 98% των Οχημάτων Μάχης είναι ήδη εκεί», δήλωσε ο Στρατηγός. «Είμαι πολύ βέβαιος ότι έχουμε παραδώσει το υλικό που χρειάζονται και θα συνεχίσουμε την υποστήριξη».
          Η Ομάδα Επαφής των 54 εθνών για την Άμυνα της Ουκρανίας ήταν «πολύ γενναιόδωρη» και ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του Κιέβου για βοήθεια «ειδικά σε ότι αφορά τα Άρματα Μάχης  και τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ). Οι Ουκρανοί είναι σε καλή θέση».
          Ο Κάβολι, ο οποίος, εκτός από Διοικητής των Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη (USEUCOM), είναι  και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), απάντησε σε ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάϊ Ρότζερς (Ρεπουμπλικανός-Aλαμπάμα), ο οποίος αμφισβήτησε το ότι η κυβέρνηση ΜπάΙντεν έχει παράσχει στην Ουκρανία τα πάντα. H Ρωσία πρέπει να νικηθεί αποφασιστικά για να αποφύγουν οι ΗΠΑ ένα μακροχρόνιο πόλεμο.
          Ο Κάβολι εξήγησε ότι οι βόμβες διασποράς απαγορεύονται από 123 έθνη και πώς λειτουργούν ως Πυρομαχικά «διπλού σκοπού» εναντίον «μικτών στόχων προσωπικού και εξοπλισμού», ειδικά όταν αυτοί οι στόχοι συγκεντρώνονται σε μεγάλους Σχηματισμούς».

----------------------------------------------------------------

Κόντρα ΗΠΑ-Ουκρανίας: «Σας δώσαμε όσα όπλα χρειάζεστε» - Τι απαντά το Κίεβο

https://www.tanea.gr/2023/04/29/world/kontra-ipa-oukranias-sas-dosame-osa-opla-xreiazeste/

    Δεν το πιστεύουν ούτε οι Ουκρανοί – Δεν φτάνουν τα δυτικά όπλα για νίκη απέναντι στη Ρωσία

Η Ρωσία διατηρεί το πλεονέκτημα σε Βαρέα Όπλα, Αεροπορία και Τεθωρακισμένα παραδέχεται ο ουκρανικός στρατός

          (upd) Ούτε οι Ουκρανοί φαίνεται να πιστεύουν στην επιτυχία της επικείμενης Αντεπιθέσεώς τους – εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί εντός του Μαΐου, οποιαδήποτε στιγμή μετά τις 9 Μαΐου – καθώς παραδέχονται πως τα δυτικά όπλα δεν αποτελούν εγγύηση της επιτυχίας τους στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.
          Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως ο ουκρανικός Στρατός παραδέχεται ότι τα δυτικά όπλα δεν αποτελούν από μόνα τους εγγύηση επιτυχίας απέναντι στη δυναμική του ρωσικού στρατού.
          Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ούτε οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως η Αντεπίθεση θα αποφέρει σημαντικά εδαφική κέρδη στους Ουκρανούς, τότε γίνεται αντιληπτό ότι μόνο το ΝΑΤΟ έχει απομείνει να προσδοκά κάτι θετικό, αν ληφθεί υπόψη η χθεσινή τοποθέτηση του Jens Stoltenberg ότι πλέον οι Ουκρανοί διαθέτουν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να επιτύχουν τους στόχους τους στο πεδίο της μάχης.
Πώς έχουν τόσο Πυροβολικό;

          «Η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί το πλεονέκτημα στα βαρέα όπλα, στην αεροπορία και στα τεθωρακισμένα οχήματα. Δεν ξέρω πώς έχουν οι Ρώσοι τόσο Πυροβολικό… Δεν μπορούμε καν να φύγουμε από τις θέσεις μας. Τα πυρά είναι τόσο έντονα» υποστηρίζει στους New York Times ένας Ουκρανός στρατιώτης, ο οποίος υποστηρίζει πως περιγράφει το πώς έχει η κατάσταση στο μέτωπο και πως αυτή δεν είναι ότι «όλα πάνε καλά».
«Χάσαμε τους καλύτερους ανθρώπους μας» υποστηρίζει, βάσει τους δημοσιεύματος, άλλος Ουκρανός μαχητής.
Η Αντεπίθεση
          Τόσο οι πληροφορίες από τη Δύση όσο και οι εκτιμήσεις Ρώσων αξιωματούχων συγκλίνουν στο ότι η ουκρανική Αντεπίθεση θα εκδηλωθεί εντός του Μαΐου, πιθανότατα μετά τις 9 Μαΐου, όταν και εκτιμάται ότι θα ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες την κινητοποίηση των εκατοντάδων αρμάτων μάχης που έχει λάβει από τη Δύση το Κίεβο και των περίπου 48.000 στρατιωτών.
          Ένα από τα σενάρια προβλέπει πως οι Ουκρανοί θα αντεπιτεθούν στο Νότο, και ενδεχομένως στην κατεύθυνση της Zaporizhia με απώτερο στόχο όχι τόσο να καταλάβουν πόλεις, αλλά να φτάσουν στη θάλασσα και να κόψουν στα δύο τις ρωσικές δυνάμεις και τα εδάφη που αυτές έχουν καταλάβει.

Πόλεμος πληροφοριών

          Πάντως, τα πρόσφατα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο αναφέρουν πως οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών δεν πρόκειται να αποφέρει κάτι αξιοσημείωτο ως προς την ανακατάληψη των εδαφών ούτε και να αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης.
          Από την πλευρά τους οι Ρώσοι κρατούν «μικρό καλάθι», καθώς δεν αποκλείουν όλη αυτή η διαρροή εκτιμήσεων και σεναρίων να αποτελεί απλά ένα ακόμα κομμάτι στον πόλεμο πληροφοριών που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο στρατοπέδων.
          Για αυτό άλλωστε και επισημαίνουν μόνο πως οι τοποθετήσεις αυτές των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους δείχνουν και «την άμεση εμπλοκή τους στη στρατιωτική σύγκρουση».

----------------------------------------------------------------

Ρεζνίκοφ (Υπουργός Άμυνας Ουκρανίας): Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος είμαστε έτοιμοι για την Αντεπίθεση

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675875/reznikov-oukrania-theoy-thelontos-kai-kairoy-epitrepontos-eimaste-etoimoi-gia-tin-antepithesi

----------------------------------------------------------------

Η Ουκρανία χρωστάει χρήματα στην Δύση και με την Αντεπίθεση θα αποσβέσει μέρος της οφειλής…

          Η Δύση σκοπεύει να αναγκάσει την Ουκρανία να ξεκινήσει την Αντεπίθεση για να αποσβέσει τα χρήματα που έχει λάβει, δήλωσε ο ασκών καθήκοντα Αρχηγού της Δημοκρατίας του Ντόνμπας ( DPR) Ντένις Πουσίλιν.
          «Όσον αφορά το αν θα υπάρξει Αντεπίθεση ή όχι, πιστεύω ότι ακόμα κι αν το καθεστώς της Ουκρανίας δεν είναι διατεθειμένο να αντεπιτεθεί γιατί θα αποτύχει, θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει Αντεπίθεση.
       Ο λόγος είναι ότι το καθεστώς της Ουκρανίας ελέγχεται από την Δύση και έχει λάβει σοβαρά κεφάλαια και σοβαρή βοήθεια, όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, επομένως πρέπει με κάποιο τρόπο να αποσβέσει τα κεφάλαια αυτά..
          Ωστόσο, ο Ντένις Πουσίλιν αμφιβάλλει ότι η Ουκρανία θα ξεκινήσει την Αντεπίθεση στις αρχές Μαΐου.
    «Είναι δύσκολο να πούμε πότε θα συμβεί, ιδιαίτερα επειδή ο καιρός παίζει ρόλο εδώ, αλλά αμφιβάλλω ότι θα συμβεί στις αρχές Μαΐου».
    Οι New York Times πρόσφατα υποστήριξαν, επικαλούμενοι έγγραφα του Πενταγώνου και των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών που διέρρευσαν, ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν σχεδιάσει να εξαπολύσουν την Αντεπίθεση τον Μάιο στην Νότια κατεύθυνση.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ουκρανία έχει εκπαιδεύσει 12 Ταξιαρχίες Μάχης, με 4.000 Στρατιώτες η κάθε μία.

----------------------------------------------------------------

Πώς ετοιμάζεται η Μόσχα να αντικρούσει την Αντεπίθεση του Κιέβου

https://gr.euronews.com/2023/04/27/polemos-stin-ourkania-pos-etoimazetai-i-mosxa-na-antikrousei-tin-antepithesi-tou-kievou?utm_source=newsletter&utm_medium=el&utm_content=polemos-stin-ourkania-pos-etoimazetai-i-mosxa-na-antikrousei-tin-antepithesi-tou-kievou&_ope=eyJndWlkIjoiYTNhNDIxY2E1MGNlZDExMzhmMmQ4ZjQ0Y2YyZDcxNDUifQ%3D%3D

----------------------------------------------------------------

Η εαρινή Αντεπίθεση των Ουκρανών, νίκη ή όλεθρος; Ο Γιώργος Ρωμανός αποκαλύπτει

https://www.youtube.com/watch?v=ohm_RAKuBp4&t=1s

----------------------------------------------------------------

Η ομάδα του Μπάιντεν φοβάται τις συνέπειες μιας αποτυχημένης ουκρανικής Αντεπιθέσεως

https://www.in.gr/2023/04/29/world/apokalypsi-omada-tou-mpainten-fovatai-tis-synepeies-mias-apotyximenis-oukranikis-antepithesis/

----------------------------------------------------------------

Τζέϊμς Σταυρίδης (Ναύαρχος ε.α.): Ουκρανία και ΗΠΑ ξεμένουν από όπλα – Πώς θα νικήσουμε Ρώσους και Πούτιν

https://www.bankingnews.gr/apopseis-arthra/articles/676025/james-stavridis-nayarxos-e-a-oukrania-kai-ipa-ksemenoun-apo-opla-pos-tha-nikisoume-rosous-kai-putin

----------------------------------------------------------------

Η Σλοβενία έστειλε κρυφά στην Ουκρανία 20 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ)

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675622/i-slovenia-esteile-kryfa-stin-oukrania-20-tethorakismena-oximata-metaforas-prosopikoy

----------------------------------------------------------------

Γιατί η καλύτερη Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων της Ουκρανίας περιμένει τα μακρύκαννα LEOPARD 2A6

https://www.capital.gr/forbes/3712228/giati-i-kaluteri-taxiarxia-tethorakismenon-tis-oukranias-perimenei-ta-makrukanna-leopard-2a6/

----------------------------------------------------------------

Οι Ρώσοι στέλνουν για πρώτη φορά στην Ουκρανία τα «αόρατα» Άρματα T-14 Armata

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675413/o-putin-stelnei-gia-proti-fora-stin-oukrania-ta-aorata-t-14-armata

----------------------------------------------------------------

Τα δανέζικα Πυροβόλα CAESAR πολεμούν ήδη στην Ουκρανία

https://www.ptisidiastima.com/danish-caesars-are-already-thundering-in-ukraine/

----------------------------------------------------------------

Ρωσικά Drones Αυτοκτονίας «LANCET» καταστρέφουν την Ουκρανική Αεράμυνα – Ακόμα ένα κατεστραμμένο OSA-AKM

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/rosika-lancet-tsakizoun-tin-oukraniki-aeramyna-akoma-ena-katestrammeno-osa-akm/

----------------------------------------------------------------

Ρωσικό drone καταστρέφει ουκρανικό S-300  

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/rosiko-drone-katastrefei-oukraniko-s-300-mikrainei-i-oukraniki-aeramyna/

----------------------------------------------------------------

Οι Ουκρανοί δεν κρύβουν πλέον την αλήθεια: Τα ρωσικά drones έχουν εξαντλήσει την Αεράμυνά μας – Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε ολόκληρη την Επικράτειά μας

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675728/oi-oukranoi-den-boroyn-na-krypsoun-tin-alitheia-ta-rosika-drones-exoun-dialysei-tin-aeramyna-mas-den-boroyme-na-amynthoyme

Με δύο Συστήματα Patriot η Ουκρανία
          Ένα δεύτερο Σύστημα Πυραύλων Εδάφους-Αέρος Patriot, κατασκευής  ΗΠΑ, ετέθη σε Επιχειρησιακή Ετοιμότητα στην Ουκρανία, από τις 21 Απριλίου δήλωσε ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας Ν. Όλετσουκ.
          Το πρώτο Σύστημα Patriot χρησιμοποιείται ήδη από τις Ουκρανικές Δυνάμεις.
          Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Παύλιουκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ήδη παραλάβει Συστήματα Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
          Για τους Ρώσους οι Patriot είναι νόμιμος στόχος.
          Το Σύστημα Patriot χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την δεκαετία του 1980. Κατασκευάζεται από την εταιρεία Raytheon, και έχει την δυνατότητα να αναχαιτίζει Αεροπλάνα, Drones, Πυραύλους Κρουζ, καθώς επίσης και Πυραύλους Μέσου και Μικρού Βεληνεκούς. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991, και κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.
          Κάθε Σύστημα αποτελείται από ένα Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και 5 έως 8 Κινητούς Σταθμούς Εκτοξεύσεως, με δυνατότητα εκτοξεύσεως 4 έως 16 Πυραύλων και, δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 Στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Πύραυλοι Κρούζ και Αεροσκάφη).

          Οι Κινητοί Σταθμοί Εκτοξεύσεως, αναπτύσσονται σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ. από τον Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS), ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη μίας περιοχής. Μέγιστο Βεληνεκές Εμπλοκής 150 χλμ. και 60 χλμ. καθ’ ύψος.

----------------------------------------------------------------

Ο Ζελένσκι ζητεί να σταλούν στη χώρα του καλύτερα και περισσότερα Συστήματα Αντιαεροπορικής Άμυνας

https://athina984.gr/2023/04/29/oykrania-o-zelenski-zitei-na-staloyn-sti-chora-toy-kalytera-kai-perissotera-systimata-antiaeroporikis-amynas/

----------------------------------------------------------------

Ακόμα και οι Ουκρανοί θαυμάζουν τις ικανότητες δύο Ρώσων πιλότων στην μάχη της Αφντίϊφκα

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/akoma-kai-oi-oukranoi-thaymazoun-tis-ikanotites-dyo-roson-piloton-stin-maxi-tis-adveevka/

----------------------------------------------------------------

Οι Ουκρανοί ξεκίνησαν να προσβάλουν ρωσικούς στόχους με Κατευθυνόμενα Βλήματα  ADVANCED PRECISION KILL WEAPON SYSTEM (APKWS)

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oi-oukranoi-ksekinisan-na-xtypoun-stoxous-me-kateythynomenes-rouketes-apkws-vinteo/
----------------------------------------------------------------

Διπλωματική γκάφα έφερε την παρέμβαση της Κίνας στην Ουκρανία - Η επιφυλακτικότητα της ΕΕ και οι προτάσεις Ρωσίας

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675845/diplomatiki-gafa-efere-tin-paremvasi-tis-kinas-stin-oukrania-i-epifylaktikotita-tis-ee-kai-oi-protaseis-rosias

----------------------------------------------------------------

Ζελένσκυ: Ζήτησα από την Κίνα να μην πουλήσει όπλα στους Ρώσους – Να καταλάβουν όλοι τον κίνδυνο

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/676022/zelensky-zitisa-apo-tin-kina-na-min-poulisei-opla-stous-rosous-na-katalavoun-oloi-ton-kindyno

----------------------------------------------------------------

Οι Πρόεδροι Τσεχίας και Σλοβακίας θέλουν το Κίεβο στην ΕΕ και στο NATO

https://www.skai.gr/news/world/oi-proedroi-tsexias-kai-slovakias-theloun-to-kievo-stin-ee-kai-sto-nato

----------------------------------------------------------------

Φόρουμ Δελφών- Al. Stubb: Πιο ενωμένη από ποτέ η Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1466015/foroym-delfon-al-stubb-pio-enomeni-apo-pote-i-eyropi-meta-ton-polemo-stin-oykrania/

----------------------------------------------------------------

Η «Βάγκνερ» ίσως σύντομα «πάψει να υπάρχει», δηλώνει ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν

https://www.matrix24.gr/2023/04/i-vagkner-isos-sintoma-papsi-na-iparchi-diloni-o-idritis-tis-gevgkeni-prigkozin/

----------------------------------------------------------------

Η Κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει «ολοκληρωτική μεταμόρφωση» έξι πόλεων που επλήγησαν από τον πόλεμο

https://www.thestival.gr/eidiseis/diethni/oykrania-i-kyvernisi-schediazei-olokl/

----------------------------------------------------------------

Με Μελόνι και Σμίχαλ η διμερής διάσκεψη της Ρώμης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας: Επί τάπητος οι δυνατότητες επενδύσεων από Ιταλικές επιχειρήσεις

https://hellasjournal.com/2023/04/me-meloni-ke-smichal-i-dimeris-diaskepsi-tis-romis-gia-tin-anikodomisi-tis-oukranias-epi-tapitos-i-dinatotites-ependiseon-apo-italikes-epichirisis/

----------------------------------------------------------------

Θύμα Ρώσων φαρσέρ ο Πρόεδρος της FED,( United States Federal Reserve System) (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) Jerome Powell. Αποκάλυψε ευαίσθητες λεπτομέρειες

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675824/thyma-roson-farser-o-proedros-tis-fed-jerome-powell-apokalypse-evaisthites-leptomereies

----------------------------------------------------------------

Οργή από Βελιγράδι για Αθήνα με αφορμή το Κόσοβο: «Θα αλλάξουμε τη βαθιά σχέση που είχαμε με ορισμένες χώρες»

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypex/orgi-apo-veligradi-gia-kyvernisi-k-mitsotaki-me-aformi-to-kossovo-tha-allaksoume-ti-vathia-sxesi-pou-eixame-me-orismenes-xores/

----------------------------------------------------------------

Ο Βούτσιτς ξεκαθαρίζει: Όσο είμαι Πρόεδρος, η Σερβία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Θα παραμείνει μία ελεύθερη χώρα

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675897/o-vucic-ksekatharizei-oso-eimai-proedros-i-servia-den-tha-entaxthei-sto-nato-tha-parameinei-mia-eleytheri-xora

----------------------------------------------------------------

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη Erdogan στις εκλογές στην Τουρκία, η «CIA» προβλέπει το μοιραίο τέλος του με εκτέλεση ή φυλάκιση

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/675961/eno-oi-dimoskopiseis-niki-erdogan-proin-tis-cia-provlepei-to-moiraio-telos-tou-me-thanato-i-fylakisi

----------------------------------------------------------------

Προφητεία του Αγίου Παϊσίου: "Όταν πεθάνει ο Ερντογάν να περιμένεις πόλεμο μέσα σε ένα μήνα"

https://www.sportdog.gr/life/ellada/article/764123/tremoylo-me-profhteia-toy-agioy-pa-sioy-otan-pethanei-o-erntogan-na-perimeneis-mesa-se-enan-mhna

----------------------------------------------------------------

Σουδάν: Ο Στρατός ελέγχει σχεδόν όλη την Επικράτεια και θέλει να φέρει σε δίκη τον Αρχηγό των RSF

https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/676019/soudan-o-stratos-elegxei-sxedon-oli-tin-epikrateia-kai-thelei-na-ferei-se-diki-ton-arxigo-ton-rsf

----------------------------------------------------------------

Ηφαίστειο στη Σαντορίνη: Μπορεί να γίνει έκρηξη; «Είναι θέμα χρόνου» απαντούν επιστήμονες, πόσος είναι αυτός;

https://www.in.gr/2023/04/27/b-science/perivallon-b-science/ifaisteio-sti-santorini-mporei-na-ginei-ekriksi-einai-thema-xronou-apantoun-epistimones-posos-einai-aytos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου