Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Κύπρος 1974: Γιατί ο Ελληνισμός ηττήθηκε χωρίς να πολεμήσει

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΩΝ


 

6 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ανάλυση.Απλα θα τονίσω πως είναι άλλο η αποτροπή και άλλο η αποφυγή την οποία ως φαίνεται προτιμάμε για διάφορους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική η ανάλυση. Συνοπτική και περιεκτική. Ιστορική λεπτομέρεια: Την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δεν προ(σ)κάλεσε το Πραξικόπημα. Σαφώς και δεν έπρεπε να γίνει. Αυτό αποτέλεσε μόνο το πρόσχημα. Την Τουρκία προσκάλεσε ο Μακάριος με την γνωστή ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την παραμονή της εισβολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία από το Μάιο του 1974 προετοιμαζόταν για την αποβατική επιχείρηση και της δόθηκε η αφορμή με το εγκληματικό και άφρον πραξικόπημα και ασφαλώς δεν περίμενε την πρόσκληση του Μακαρίου, την ώρα που ο αποβατικός της στόλος είχε ήδη αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνας. Δυστυχώς το βράδυ της 20ης Ιουλίου χάθηκε η ευκαιρία για μια νυκτερινή αντεπίθεση από την ΕΛΔΥΚ και όχι από Μονέδες της Εθνοφρουράς, που είχαν προβλήματα, λόγω του πραξικοπήματος. Αλλά ο Γεωργίτσης και οι Επιτελείς του τα μεσάνυκτα δήλωναν σε ανησυχούντες Διοικητές: <>, όπως γράφει ο Επίτιμος Διοικητής Στρατιάς Αντιστράτηγος ε.α. Ελευθέριος Σταμάτης, που ως Λοχαγός υπηρετούσε στην 31η Μοίρα Καταδρομών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς συγχέουμε τις επιθυμίες μας με τις πραγματικές δυνατότητες μας...Η ανακήρυξη τις ανεξαρτησίας με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου ήταν ότι καλύτερο εκείνη την εποχή...( δυστυχώς όμως όλοι τις κατήγγειλαν ως προδοτικές αφού δεν επετεύχθη η ένωση)..και αντί να καταβληθεί προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κράτος πρότυπο... Μακάριος και εθνικό κέντρο κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις... μέχρι το 1974 στην Κύπρο υπήρχαν δύο κέντρα εξουσίας...η νόνιμη κυβέρνηση που εξέλεγε ο κυπριακός λαός..και το κατεστημένο των Αθηνών που εκπροσωπουσαν οι ηγέτες των στρατιωτικών ή και παστρατιωτικων μονάδων...αν τους αφήναμε στην ησυχία τους η κατάσταση θα ήταν σήμερα καλύτερη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή ανάλυση από τον κ.Γκαρτζονίκα αλλά θέλω να επισημάνω μερικά υπαρκτά στοιχεία.
    1. Υπήρχε σχέδιο για την Κύπρο από τον Παπαδόπουλο το ΣΑΚ το οποίο δεν ελήφθη υπόψη από κανένα στραττιωτικό και πολιτικό
    2. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη κυρίως στους αρχηγούς του Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας οι οποίοι απέτρεψαν την αποστολή αεροσκαφών και υποβρυχίων.
    3. Η ευθύνη των πολιτικών είναι τεράστια και κυρίως του Κ.Κ. που είπε το πασίγνωστο που άκουσα στην τηλεόραση τότε <>.Γιατί έγιναν οι μυστικές συνατήσεις στο Παρίσι που συμμετείχαν στην πρώτη Κ.Κ., Κισσιγκέρ και Μακάριος και η δεύτερη Κ.Κ. Μακάριος και Ετσεβίτ (εισβολέας)
    4. Γιατί ο Μακάριος χαρακτήρισε στον ΟΗΕ ότι η Ελλάδα εισέβαλε και κάλεσε τις εγγυήτριες δυνάμεις να επέμβουν. Γιατί η δημοσιογράφος Βλάχου σε συνέντευξη της το 1974 ή 1975 σε ερώτηση <> και απάντησε << Αν δεν γινόταν όλα αυτά πως θα επέστρεφαν στην Ελλάδα οι παλαιοί πολιτικοί;>>
    ΑΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
    Ελληνας πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή