Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Δέκα χρόνια από την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης


Δέκα χρόνια από την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης
Του  Δρ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου Διεθνολόγου  πρώην Αντιδημάρχου Aρχιτεκτονικού και Τοπογραφίας Θεσσαλονίκης
    Ένα εμβληματικό έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Ανάπλαση της Νέας Παραλίας, έχει βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και έχει αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών, που απολαμβάνουν 10 χρόνια ήδη, τον περίπατο, την αναψυχή, το τζόγκινγκ, την ποδηλασία και άλλες χρήσεις, δίπλα στην πανέμορφη παραλία του Θερμαϊκού, με θέα τον επιβλητικό Όλυμπο, αλλά και την αμφιθεατρική εικόνα της πόλης, το λιμάνι, μέχρι το περιμετρικό Βυζαντινό Τείχος και το περιαστικό δάσος του Σέιχ – Σου.
    Έχοντας ήδη ολοκληρώσει την ανάπλαση της παλαιάς Παραλίας και προωθώντας ταυτόχρονα την ανάπλαση της Πλατείας του Λευκού Πύργου (2007-2008), η τότε διοίκηση του Δήμου υπό τον Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ξεκίνησε το φιλόδοξο έργο του σχεδιασμού, κατόπιν Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, που συνολικά θα προσέφερε στην πόλη ένα ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο μήκους 5 χλμ.
    Το έργο αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Ιντιτούτο Αρχιτεκτονικής, ως το καλύτερο έργο της τελευταίας πενταετίας  και πήρε το Α’ βραβείο στη κατηγορία του.
    Με την ανάπλαση δημιουργήθηκε ένας συνεχόμενος γραμμικός χώρος. Μια αλληλουχία διαφοροποιημένων χώρων (13 θεματικά πάρκα) με ποικίλα χαρακτηριστικά που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων. Χίλιες  κουκουναριές και πολλές άλλες πράσινες πινελιές αλλά και υδάτινα στοιχεία, διανθίζουν και ολοκληρώνουν το έργο.
Το έργο κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις:
    1. Η πρώτη, από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι τους Ομίλους Θαλασσίων Αθλημάτων, με δύο επιμέρους εργολαβίες. Οι δύο Συμβάσεις υπογράφηκαν στις 28/6/2006  και στις 20/7/2006. Το αντίστοιχο τελικό κόστος ήταν 6.148.448 ευρώ για την πρώτη εργολαβία και 6.872.469 ευρώ για τη δεύτερη.
        Στις 12/10/2008 τελέστηκαν τα εγκαίνια του πρώτου αυτού μέρους της Ανάπλασης.  Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος για το έργο (Αρχιτεκτονικού και Τοπογραφίας) είχα την τιμή να εκφωνήσω τον πανηγυρικό των Εγκαινίων, μαζί με τον τότε Δήμαρχο και την Διοίκηση του Δήμου και ήδη από τότε το πρώτο αυτό ολοκληρωμένο έργο δόθηκε στη χρήση των πολιτών που μαζικά και με ενθουσιασμό άρχισαν να το απολαμβάνουν!
        Η πρώτη φάση της Ανάπλασης στοίχισε 13.020.917 ευρώ, είχε πέντε θεματικά πάρκα, μήκος περί τα 1.200 μέτρα και η δαπάνη καλύφθηκε από Κοινοτική Συμμετοχή 80% και 20% Εθνική Συμμετοχή.
    2. Η δεύτερη φάση κάλυπτε τον χώρο από τους Ομίλους Θαλασσίων Αθλημάτων μέχρι το Βασιλικό Θέατρο. Η σχετική Σύμβαση υπογράφηκε στις 28/7/2011 και επρόκειτο για περίπου 2.500 μέτρα μήκους, με οκτώ θεματικούς Κήπους. Στοίχισε 21.350.433 ευρώ, με Κοινοτική Συμμετοχή 99,73% και Εθνική Συμμετοχή 0,27%.-
    Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθούν τα εξής σημαντικά:
        Α) Τόσο η ιδέα του έργου, όσο και η Αρχιτεκτονική Μελέτη Κατασκευής του (Νικηφορίδης κ.α.), αφορούσαν εξ αρχής το σύνολο της Ανάπλασης και για τις δύο φάσεις του, δηλαδή 3.700 μέτρα μήκους θαλάσσιου μετώπου, που, προστιθέμενο στα περίπου 1.300 μέτρα της παλαιάς Παραλίας, ολοκλήρωσαν την Ανάπλαση του συνολικού θαλάσσιου μετώπου των 5 χιλιομέτρων της πόλης. Πιστώνονται δε, στις διοικήσεις Παπαγεωργόπουλου, την περίοδο 2005-2010, ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν από Δημοτική Αρχή στην Ελλάδα (Αντιδήμαρχοι Ν. Ταχιάος, Κ. Εγγλέζος, Β. Καρακωστάνογλου). 
        Β) Ο σημερινός (απερχόμενος) Δήμαρχος κ. Μπουτάρης ήταν απόλυτα αντίθετος στο Έργο (όπως και σ’ αυτό του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου), το οποίο χαρακτήριζε «Φαραωνικό» και ως μη αναγκαία πολυτέλεια για την πόλη! Όταν μάλιστα ανέλαβε τη Δημαρχία, τον Ιανουάριο 2011, προσπάθησε να απεντάξει το ήδη μελετημένο, δρομολογημένο, αδειοδοτημένο και κυρίως Χρηματοδοτημένο Έργο και να κατευθύνει την εξασφαλισμένη δαπάνη του σε άλλο ή άλλα έργα!. Έτσι, κατά πληροφορίες, διερεύνησε αυτή την προοπτική με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή  του ΕΣΠΑ, όπου όμως «έφαγε πόρτα», καθώς του δηλώθηκε ότι αν δεν υλοποιηθεί κατά την μελέτη το Έργο, τότε τα σχετικά κονδύλια θα επιστρέψουν στην Αθήνα (Αρχή ΕΣΠΑ) και θα κατευθυνθούν σε άλλους αποδέκτες ανά την Ελλάδα…  «Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος», λοιπόν, προχώρησε στο άνοιγμα των προσφορών του Διαγωνισμού (που ήδη είχε διενεργήσει και ολοκληρώσει η προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου το 2010), και 7 μήνες αργότερα υπέγραψε τη Σύμβαση Κατασκευής με τον μειοδότη Ανάδοχο!.
    Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος (διάδοχός μου) κ. Ανδρέας Κουράκης, έμπειρος Αρχιτέκτων ο ίδιος, ανέλαβε, μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, την επίβλεψη και προώθηση της σχετικής εργολαβίας και ολοκλήρωσε σε τρία χρόνια το έργο (13/6/2014). Το έργο βέβαια, Β’ Φάση το διαφήμισε ως δήθεν συνολικά δικό της η Διοίκηση Μπουτάρη έκτοτε!
        Γ) Επί ημερών της Αντιδημαρχίας μου (2008-2010):  ολοκληρώθηκε η πρώτη Φάση του Έργου της Ανάπλασης και διενεργήθηκε ο Διαγωνισμός για τη δεύτερη Φάση. Επίσης εξασφαλίστηκαν  όλες οι αδειοδοτήσεις της Β’ Φάσης και κυρίως επιτεύχθηκε η πλήρης χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, από όπου εξασφαλίστηκαν 43 εκατομμύρια ευρώ ως  Προϋπολογισμός για το Έργο!
    Τέλος, πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτό το εμβληματικό έργο για την αγαπημένη μας Θεσσαλονίκης βασίστηκε στην ανεκτίμητη προσφορά των υπηρεσιακών στελεχών της Αντιδημαρχίας Αρχιτεκτονικού – Τοπογραφίας (με τη σύμπραξη στελεχών των Αντιδημαρχιών Πρασίνου και Δημοτικών Έργων με Αντιδημάρχους τους Ν. Παπαγιαννόπουλο και Ευ. Δημητρίου), που έδωσαν όλη την ικανότητα και τη γνώση τους. Χωρίς την επίβλεψη και σύμπραξή τους δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί το Έργο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου