Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΤΟΥΣ 2017



ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΤΟΥΣ 2017
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   Ν  1
ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Αγαπητές Φίλες/οι,
    Με την ευκαιρία του νέου έτους, σας εύχομαι από καρδιάς
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
με υγεία, ευτυχία και προκοπή.
    Η νέα χρονιά θα είναι γεμάτη προκλήσεις για όλους μας.
    Θα χρειαστεί υπομονή, δύναμη, παραγωγική διάθεση και επιμονή.
    Στους εορτάζοντάς  οι ευχές μου είναι δίπλες

Θέμα  1ο : Νέες συνήθειες από 1η Ιανουαρίου. Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο
                  Τέλος τα μετρητά για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ
Θέμα  : Τέλος οι εκπτώσεις δαπανών για πληρωμές μισθών με μετρητά
                  Τα νέα δεδομένα από τις διατάξεις για το πλαστικό χρήμα
Θέμα 3ο : Έτσι θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2016
                 Μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδήματα από     
                  ενοίκια.
 Θέμα 4ο : O φορολογικός καζαμίας του 2017
                                                                             ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 
Θέμα  1ο : Νέες συνήθειες από 1η Ιανουαρίου. Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο
Τέλος τα μετρητά για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ
    Με νέες «συνήθειες» ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου για τον τρόπο με τον οποίο οι φορολογούμενοι θα «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Το πλαστικό χρήμα μπαίνει πλέον για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών οι οποίοι ήδη μετά την επιβολή των capital controls έχουν εξοικειωθεί με τις κάρτες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
    Στο εξής οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται αφορολόγητο (ή για την ακρίβεια την έκπτωση φόρου) εφόσον ηλεκτρονικά έχουν κάνει συγκεκριμένο ποσό δαπανών και όχι μαζεύοντας τα χαρτάκια των αποδείξεων.
    Οι φορολογούμενοι αυτοί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, θα πρέπει να συγκεντρώνουν και συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, e-banking. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο περισσότερες είναι οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα που πρέπει να συγκεντρωθούν για να εξασφαλιστεί η έκπτωση φόρου
    Το  αφορολόγητο του 2017 συνδέεται υποχρεωτικά με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ύψος της δαπάνης προσδιορίζεται με βάση το εισόδημα που έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πρέπει από φέτος να κάνουν τις αγορές ή τις πληρωμές τους μέσω καρτών (πιστωτικών ή χρεωστικών) ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Το ύψος των δαπανών αυτών θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος .Προσοχή    από   το πραγματικό η τεκμαρτό εισόδημα  οποίο είναι μεγαλύτερο
     Πραγματικό εισόδημα είναι αυτό που προκύπτει από :
        1. Εισόδημα από μισθωτής εργασίας  και συντάξεις
        2. Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και ελευθέρια επαγγέλματα
        3. Εισόδημα από κεφάλαιο 4. Εισόδημα από υπεραξία λόγω μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων
    Το τεκμαρτό εισόδημα προκύπτει από υπολογισμούς που γίνονται βάσει δεδομένων, όπως είναι οι πραγματοποιθείσες δαπάνες, η απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου ή ακόμα και η κατοχή ενός περιουσιακού στοιχείου. Αντιδιαστέλλεται λοιπόν με το πραγματικό εισόδημα.
    Με τα τεκμήρια το κράτος προσπαθεί να προσδιορίσει τα πραγματικά εισοδήματα του πολίτη. Τα τεκμήρια διακρίνονται σε:
τεκμήρια διαβίωσης :
    Αφορούν κατοχή περιουσιακού στοιχείου, και εφαρμόζονται όσο διαρκεί η κατοχή του περιουσιακού στοιχείου. Τέτοιου είδους τεκμήριο είναι η κατοχή ΕΙΧ ή μικτής χρήσης αυτοκινήτου, μοτοσυκλέτας, σκάφους αναψυχής, ελικοπτέρου, αεροσκάφους, δεξαμενής κολύμβησης (πισίνας), ή χρήση δευτερεύουσας κατοικίας και η διατήρηση οικιακού προσωπικού και πληρώματος σκαφών αναψυχής.)
     Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο οι δαπάνες που θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος για να «χτίζεται» το αφορολόγητο θα ανέρχονται :
Εισόδημα
Κλίμακα
Ανώτερο ποσό αποδείξεων
Έως   10.0000 €
10%
Έως 1.000€
Από 10.001 € έως  30.000€
15%
Έως 6.000€
Από 30.001€   και πάνω
20%
Από ς 6.000€  και άνω
Αναλυτικός πίνακας και οι δαπάνες που χτίζουν το αφορολόγητο όριο
Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα
  Βασικά έξοδα των νοικοκυριών όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση), ενοίκια, δόσεις δανείων, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα ακόμη και τα διόδια δεν θα μετρούν στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες. Οι δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ και όσες εξαιρούνται αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ :
    Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό θα πρέπει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους να πραγματοποιήσει με τη χρήση πλαστικού χρήματος δαπάνες 1.000.€.                                                                             
    Για εισόδημα 15.000 € οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να ανέρχονται σε 1.750 €.                             
    Για εισόδημα 20.000 € το ύφος των απαιτούμενων δαπανών μέσω καρτών ανέρχεται σε 2.500 €                             
    Για εισόδημα 30.000 € θα απαιτούνται ανάλογες δαπάνες 4.000 €, για εισόδημα 50.000 ευρώ δαπάνες 8.000 ευρώ και για εισόδημα 80.000 ευρώ δαπάνες 14.000 ευρώ.
 ΠΡΟΣΟΧΗ .Ο νόμος ωστόσο προβλέπει και «πέναλτι» για όσους δεν καταφέρουν να καλύψουν το απαιτούμενο όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα.
    Η διαφορά από το ποσό που καλύφθηκε μέχρι το ποσό που προβλέπει ο νόμος θα φορολογείται με συντελεστής 22%. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ που πραγματοποίησε δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ που απαιτούνται για να πάρει το αφορολόγητο τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%. Δηλαδή 220 ευρώ.
     Από την υποχρέωση να «χτίσουν» αφορολόγητο με «πλαστικό» χρήμα εξαιρούνται οι φορολογούμενοι άνω των 70ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.                                                                                                                 
     Ωστόσο , σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα που συντάσσεται στο υπουργείο Οικονομικών απουσιάζουν οι παραπάνω δαπάνες. Αντίθετα θα μετρούν οι αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
Ποιες αποδείξεις «χτίζουν» αφορολόγητο - Ποιες δεν θα γίνονται δεκτές
    Υποχρεωτική η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για όλες τις συναλλαγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
 (ΣΗΜ . Αναμένεται Υπουργική Απόφαση για το κτίσιμο αφορολόγητου των  δαπανών με πλαστικό χρήμα.
Μέχρι στιγμής   είναι οι παρακάτω δαπάνες .)
    Στη λίστα με τις δαπάνες που θα μετράνε για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου περιλαμβάνονται αγορές καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Αντιθέτως στο αφορολόγητο δεν θα μπορούν να περαστούν πάγιες δαπάνες κάθε νοικοκυριού. 
Οι αγορές που θα χτίζουν αφορολόγητο είναι
• σούπερ μάρκετ 
• πολυκαταστήματα 
• καύσιμα 
• αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών 
• έπιπλα
• είδη οικιακής χρήσης 
• ξενοδοχεία 
• παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους 
• εστιατόρια 
• ταβέρνες 
• μπαρ 
• κέντρα διασκέδασης
Δεν θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις από:
• λογαριασμούς ΔΕΚΟ
• κινητή και σταθερή τηλεφωνία 
• δόσεις δανείων
• ενοίκια 
• κοινόχρηστα
• ασφάλιστρα
• διόδια
     Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές δαπάνες, θα λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό των δαπανών για το αφορολόγητο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με χρήση κάρτας ή με άλλο μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Παγίδα έξτρα φόρου
    Οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα κρύβουν μια παγίδα για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και τους αγρότες.
    Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22%. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. 
    Για παράδειγμα, ένας μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το ποσό των 4.500 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος έχει αποδείξεις με κάρτες το ποσό των 2.500 ευρώ, τότε οι 2.000 ευρώ που του λείπουν θα θεωρηθούν εισόδημα και θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% .
    Έτσι ο μισθωτός πέρα από τον φόρο 5.600 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημά του θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 440 ευρώ (2.000 Χ 22%) και συνολικά θα πληρώσει στην εφορία 6.040 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
    Το θέμα, όμως, δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν και άλλα περισσότερα που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να μη βρεθούν αργότερα αντιμέτωποι με εκπλήξεις, όπως είναι η πληρωμή πρόσθετου φόρου
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
     [1] Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:
10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 30.000 ευρώ.
    [2] Ιατρικά έξοδα: Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνεται με πλαστικό χρήμα εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και φάρμακα θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η έκπτωση φόρου 10% χορηγείται όταν οι ιατρικές δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος. Άρα οι ιατρικές δαπάνες η προβλεπόμενη μείωση του φόρου θα ισχύει εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση καρτών ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
    [3] Κληρώσεις: Θεσπίζεται πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση με πλαστικό χρήμα για την αγορά αγαθών. Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται θα φθάνει στα 12 εκατ. ετησίως.
    [4] Εξαιρέσεις: Η προσκόμιση αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ισχύει και για τους φορολογούμενους που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με τη χρήση μέσω πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορεί να γλιτώσουν από το πλαστικό χρήμα αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων, τις οποίες θα πρέπει να εμφανίσουν στην εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.
    [5] POS σε όλες τις επιχειρήσεις: Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μέχρι τον Ιούνιο το 80% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή πρέπει να έχουν εγκαταστήσει POS.
    Αν και βρισκόμαστε, ήδη στην  σημαντική αλλαγή, μερικά βασικά ζητήματα του όλου εγχειρήματος που στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα αφήνοντας του φορολογούμενους στην αναμονή.
    Πιο συγκεκριμένα, αν και έχει ξεκαθαριστεί ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν ποσοστό 10% έως 20% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, δεν έχει ξεκαθαριστεί:
    - Ποιες ακριβώς είναι οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα οι οποίες και θα αναγνωρίζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Υπάρχουν μια σειρά από δαπάνες που είτε αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, είτε προσφέρουν απευθείας έκπτωση φόρου είτε απλώς αφορούν πολύ συνηθισμένες δαπάνες, όπως είναι το ενοίκιο ή η πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Αυτό προβλέπεται να ξεκαθαριστεί με την έκδοση υπουργικής απόφασης.
    - Ποια ηλεκτρονικά τραπεζικά μέσα πληρωμής αναγνωρίζονται για τις συναλλαγές και το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν έχει ξεκαθαριστεί ότι αναγνωρίζονται δαπάνες με χρεωστική και πιστωτική κάρτα και ηλεκτρονικά πορτοφόλια αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η πληρωμή με μεταφορά ποσών σε λογαριασμό τρίτου ή το έμβασμα αν θεωρούνται πληρωμές που μπορούν να οικοδομήσουν το αφορολόγητο.
    - Πως υπολογίζεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπάνης στην περίπτωση ζευγαριών μισθωτών ή συνταξιούχων. Υπολογίζεται αθροιστικά ως οικογενειακό εισόδημα ή ατομικά. Στην πρώτη περίπτωση οι απαιτούμενες δαπάνες είναι περισσότερες καθώς με το άθροισμα ανεβαίνει ο συντελεστής στην κλίμακα των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα. Στην περίπτωση ατομικού εισοδήματος τότε το ποσό των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα είναι μειωμένο. Από τις διατάξεις που ψηφίστηκαν δεν προκύπτει ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, αλλά το θέμα θα ξεκαθαριστεί με τις ερμηνευτικές υπουργικές αποφάσεις.
    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν θα δαπανήσουν το ελάχιστο απαιτούμενο εισόδημά τους με πλαστικό χρήμα θα χρεωθούν με πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού που θα τους λείπει.
Τέλος τα μετρητά για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ
    Ταυτόχρονα αλλάζει και το ύψος των συναλλαγών που στο εξής θα γίνεται υποχρεωτικά η πληρωμή με κάρτες ή άλλον ηλεκτρονικό τρόπο. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο από την 1η Ιανουαρίου, δεν επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ, από 1.500 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Κίνητρο για αγορές με πλαστικό χρήμα θα είναι και οι κληρώσεις που θα διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τους αριθμούς των αποδείξεων. Μόλις πέντε ημερολογιακές και τέσσερις εργάσιμες ημέρες απέμειναν προκειμένου να τεθεί και τυπικά σε ισχύ η υποχρέωση των μισθωτών και συνταξιούχων να δαπανούν μέρος του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής προκειμένου να καρπώνονται την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
Τα μυστικά, οι παγίδες και οι γκρίζες ζώνες για το «πλαστικό χρήμα»
Μισθοδοσία μόνο μέσω τραπέζης
    Αν ο φορολογούμενος δεν δαπανήσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε για το ποσό δαπάνης με κάρτα που του λείπει θα επιβαρύνεται με πρόσθετο φόρο 22%. Στο παραπάνω παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος δαπανήσει τελικά εντός του 2017 με κάρτα το ποσό των 5.000 ευρώ, τότε για τα 1.000 ευρώ δαπάνης με κάρτα που του λείπουν θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 220 ευρώ στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2018.
Ηλικιωμένοι - χωριά  
    Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει εξαιρέσεις για μεγάλες κατηγορίες των πολιτών οι οποίοι αποδεδειγμένα θα έχουν πρόβλημα στο να δαπανήσουν ακόμα και μικρό μέρος του εισοδήματός τους με κάρτα. Πρόκειται για τους ηλικιωμένους, αλλά και τους κατοίκους μικρών οικισμών. Για αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να έρθει εξαίρεση με την έκδοση της προβλεπόμενης από τον νόμο εφαρμοστικής εγκυκλίου. 
Ερώτημα οι αγρότες
    Ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι το αν θα περιλαμβάνονται οι αγρότες στους φορολογουμένους που θα πρέπει να δαπανούν ένα μέρος του εισοδήματός τους με "πλαστικό χρήμα". Και αυτό, διότι, με βάση το γράμμα του νόμου, οι αγρότες φορολογούνται όπως ακριβώς και οι μισθωτοί, δηλαδή με έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν και οι φορολογούμενοι που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. 
Ποιες δαπάνες
    "Γκρίζα ζώνη" είναι ακόμα και το ποιες ακριβώς θα είναι οι δαπάνες που θα μετρούν για το χτίσιμο της ελάχιστης απαιτούμενης δαπάνης με "πλαστικό χρήμα". Αν μεταφερθεί αυτούσια η διάταξη που ισχύει σήμερα για τις αποδείξεις, τότε μια σειρά από δαπάνες δεν θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου, όπως είναι η δαπάνη για ενοίκιο, η δαπάνη για τις ΔΕΚΟ και οι δαπάνες που αποτελούν τεκμήριο (π.χ., δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων).
    Οι πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι από τη δαπάνη για το χτίσιμο του αφορολογήτου των μισθωτών και των συνταξιούχων θα εξαιρούνται οι δαπάνες με μεταφορά ποσών από τραπεζικό λογαριασμό.
Μισθοδοσία μόνο μέσω τραπέζης
    Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η μισθοδοσία προς τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων θα καταβάλλεται μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα αναγνωρίζεται ως επαγγελματική δαπάνη. Δεν προβλέπεται ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός στον οποίο θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό δείχνει ότι τελικά δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση σε αυτό το πεδίο.
Επιπλέον:
      - Όλες οι συναλλαγές με τραπεζικό μέσο πληρωμής θα συμμετέχουν σε λοταρία - κληρώσεις χρηματικών ποσών που θα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών. Κάθε χρόνο κατ' ανώτατο όριο το ΥΠΟΙΚ θα διαθέτει για τις κληρώσεις το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1 εκατ. ευρώ τον μήνα.
      - Όλες οι επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν ή έχουν εγκαταστήσει συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών θα πρέπει να αναρτήσουν ειδική πινακίδα σε εμφανές σημείο της εγκατάστασής τους, με την οποία θα ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές. Το πρόστιμα για μη συμμόρφωση σε αυτή την υποχρέωση ορίστηκε στα 1.000 ευρώ.
      - Ιατρικές δαπάνες θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος μόνο εφόσον έχουν εξοφληθεί με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής. Οι λεπτομέρειες για αυτό θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
      - Η υποχρεωτική εξόφληση συναλλαγών με τραπεζικό μέσο μειώνεται από τα 1.500 ευρώ στα 500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή άνω των 500 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να περνά από το τραπεζικό σύστημα.
ΘΕΜΑ 2:Τέλος οι εκπτώσεις δαπανών για πληρωμές μισθών με μετρητά
Τα νέα δεδομένα από τις διατάξεις για το πλαστικό χρήμα
    Σε καθεστώς capital controls, η πληρωμή μισθοδοσίας, αμοιβών μελών Δ.Σ. ή αμοιβές με μπλοκάκι οι οποίες πληρώνονται με μετρητά είναι σχετικά περιορισμένες. Από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά, όμως, όποιος εργοδότης καταβάλλει τέτοιου είδους αμοιβές με μετρητά, χάνει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα και απειλείται έτσι με πρόσθετο φόρο.
    Στις 22 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος 4446/ 2016 , στον οποίο περιλαμβάνονται οι γνωστές διατάξεις για το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα κεφάλαια. 
    Μεταξύ των διατάξεων οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, περιλαμβάνεται και αυτή η οποία ορίζει ότι «οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης (όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν 4172/2013), εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα».
    Έτσι, από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά, δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού, αμοιβές όσων εργάζονται με μπλοκάκια αλλά και αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ., όπως άλλωστε και αμοιβές δικηγόρων με πάγια αντιμισθία (οι οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά στις δαπάνες οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης), εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφλησή τους έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Αν οι δαπάνες αυτές εξοφληθούν με μετρητά, παύουν να εκπίπτουν.
     Αν για παράδειγμα στις 21 Δεκεμβρίου, μια επιχείρηση κατέβαλε στους εργαζόμενούς της τη μισθοδοσία τους, οι δαπάνες αυτές θα εκπέσουν κανονικά από το φορολογητέο εισόδημα, άσχετα με το εάν κατεβλήθησαν σε μετρητά ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Αν πληρώθηκε ο μισός μισθός στις 21 (γεγονός απολύτως σύνηθες στις σημερινές συνθήκες) και ο υπόλοιπος οφείλεται, το πρώτο «δεκαπενθήμερο» μπορεί να έχει πληρωθεί σε μετρητά και να εκπίπτει από τα φορολογητέα εισοδήματα, αλλά το δεύτερο, εφόσον καταβληθεί μετά τις 22 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρωθεί με ηλεκτρονικά μέσα.
ΘΕΜΑ 3:Έτσι θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2016
Mισθωτοί,  συνταξιούχοι, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδήματα από ενοίκια
    Πώς θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2016 μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδήματα από ενοίκια.
• Φορολογικοί συντελεστές Μισθωτών-Συνταξιούχων:
    Για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα, ο φόρος που προκύπτει βάσει της κλίμακας μισθωτών - συνταξιούχων μειώνεται κατά το ποσό:
      των 1.900 ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα,
      των 1.950 ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο,
      των 2.000 ευρώ για το φορολογούμενο με δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα και
      τ ων 2.100 ευρώ για το φορολογούμενο με τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω.
    Η μείωση αυτή του φόρου υπολογίζεται όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ.
    Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου (
δεν προκύπτει, δηλαδή, σε καμία περίπτωση, επιστροφή φόρου για το φορολογούμενο από αυτή την αιτία).
    Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.
    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ΚΦΕ, εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται τα άγαμα τέκνα του φορολογούμενου, εφόσον είναι ανήλικα έως 18 ετών ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και συνοικούν με τον φορολογούμενο.
    Εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται επίσης τα τέκνα του φορολογούμενου εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία και έχουν ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
    Με βάση τα παραπάνω τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις διαμορφώνονται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής:
• Φορολογικοί συντελεστές Φυσικού Προσώπου από επιχειρηματική δραστηριότητα
    Για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν εφαρμόζονται οι μειώσεις του άρθρου 16 του ΚΦΕ, η φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών πραγματοποιείται από το πρώτο ευρώ.
    Για τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου (22%) μειώνεται κατά 50% (11%), εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημά τους (
τζίρος) από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
• Προκαταβολή φόρου: 100%
(
Μειώσεις, μειωμένοι συντελεστές, εξαιρέσεις κ.λπ. που ισχύουν σχετικά με τη βεβαίωση προκαταβολής φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών, νομικών προσώπων και οντοτήτων, ορίζονται με τις διατάξεις των άρθρων 69, 70, 71 του ν.4172/2013).

• Φορολογικοί συντελεστές Φυσικού Προσώπου από ΑΓΡΟΤΙΚΗ επιχειρηματική δραστηριότητα
    Για τα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζονται οι μειώσεις του άρθρου 16 του ΚΦΕ (
μείωση φόρου μισθωτών - συνταξιούχων).
    Η μείωση του φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται:
      Α. για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.
      Β. σε όσους αποκτούν εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπάγεται στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α. σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.
    Συντελεστής φορολόγησης για εισόδημα που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών:
Φορολογικός συντελεστής: 13%
(
Στους αγροτικούς συνεταιρισμούς περιλαμβάνονται ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, κοινοπραξίες αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, κεντρικές συνεταιριστικές ενώσεις, καθώς και αγροτικές εταιρικές συμπράξεις).
• Προκαταβολή φόρου: 100%
    (
Μειώσεις, μειωμένοι συντελεστές, εξαιρέσεις κ.λπ. που ισχύουν σχετικά με τη βεβαίωση προκαταβολής φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών, νομικών προσώπων και οντοτήτων, ορίζονται με τις διατάξεις των άρθρων 69, 70, 71 του ν.4172/2013).

• Φορολογικοί συντελεστές Φυσικού Προσώπου από εισόδημα ΑΚΙΝΗΤΩΝ
    Για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από ακίνητα δεν εφαρμόζονται οι μειώσεις του άρθρου 16 του ΚΦΕ, η φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών πραγματοποιείται από το πρώτο ευρώ.
• Προκαταβολή φόρου: ΟΧΙ
• Επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα Φυσικά Πρόσωπα
    Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα φορολογικά έτη 2016 και επόμενα υπολογίζεται πλέον βάσει κλίμακας και όχι με την εφαρμογή αναλογικού συντελεστή επί ολόκληρου του ποσού.
    Εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν προσμετρούνται τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, η αποζημίωση για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης της περίπτωσης ε' της παρ. 3 του άρθρου 12 και της περίπτωσης στ' της παρ. 1 του άρθρου 14.
    Επίσης, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό, εφόσον κατά το έτος της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα. Από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς εξαιρούνται, επίσης, οι μακροχρόνια άνεργοι ναυτικοί που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους προσφερόμενων προς ναυτολόγηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε.), στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι σχετικοί κατάλογοι των Λιμενικών Αρχών που λειτουργούν ως παραρτήματά του, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω Φορέα, εφόσον κατά το χρόνο βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.
Φορολογικός συντελεστής: 29%
Αφορά:

Προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε.)
Συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών
Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς
Κοινοπραξίες προσωπικών εταιρειών
Λοιπές κοινοπραξίες (στις οποίες δεν συμμετέχουν μόνο προσωπικές εταιρείες)
Λοιπές νομικές οντότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται ανωτέρω
Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, σωματεία και ιδρύματα
• Προκαταβολή φόρου: 100%
(
Μειώσεις, μειωμένοι συντελεστές, εξαιρέσεις κ.λπ. που ισχύουν σχετικά με τη βεβαίωση προκαταβολής φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών, νομικών προσώπων και οντοτήτων, ορίζονται με τις διατάξεις των άρθρων 69, 70, 71 του ν.4172/2013).
• Φορολογικοί συντελεστές για εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών οντοτήτων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
Φορολογικός συντελεστής: 29%
Παρακράτηση φόρου Μερισμάτων:
Από 01/01/2016: 10% - Από 01/01/2017: 15%
• Προκαταβολή φόρου: 100%
Αφορά:
Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε.
Τράπεζες
Προσωπικές εταιρείες (
Ο.Ε., Ε.Ε.)
Κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς
Κοινοπραξίες προσωπικών εταιρειών
Λοιπές κοινοπραξίες (
στις οποίες δεν συμμετέχουν μόνο προσωπικές εταιρείες)
Λοιπές νομικές οντότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται ανωτέρω
• Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, σωματεία και ιδρύματα με διπλογραφικά βιβλία
Φορολογικός συντελεστής: 29%
• Προκαταβολή φόρου: 100%
Δέκα αλλαγές στη φορολογία έφερε το 2017
    H χρονιά του...φόρου. Αναλυτικά η ''καταιγίδα'' που θα μας χτυπήσει το 2017                                                                
    Τα νέα δεδομένα για μισθωτούς-συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.                                                
    Έχει γίνει τόσο μονότονα επαναλαμβανόμενο που φτάνει στο σημείο να μην προκαλεί έκπληξη. Μόνο αγανάκτηση.                                                                                                                                                                     
    Κάθε χρόνος που περνά, οι φορολογούμενοι φορτώνονται στην πλάτη τους, όλο και κάτι παραπάνω στα ατελείωτα χρόνια του Μνημονίου. Άμεσους φόρους, έμμεσους φόρους, έκτακτες και ειδικές εισφορές, τέλη και ότι άλλο επινοούν κατά καιρούς οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου                                                                                       
    Το 2017, δεν συνιστά εξαίρεση. Κι ακόμα οι δανειστές δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη στο πεδίο των φόρων.                                                                                                                                                                 
     Μια σειρά φορολογικών ανατροπών οι οποίες ψηφίστηκαν στη διάρκεια του 2016, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου έτους φέροντας νέα συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος. 
    Ο νέος φορολογικός εφιάλτης ξεκίνησε την πρωτοχρονιά με αυξήσεις έμμεσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, ΦΠΑ στα νησιά και λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και ιντερνετ. Από τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου έτους άλλωστε, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι για να κατοχυρώσουν το ψαλιδισμένο αφορολόγητο (από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων) θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες από 10% έως και 20% του εισοδήματός τους μέσω πλαστικού χρήματος.
    Το επόμενο χτύπημα έρχεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016, κάπου εκεί στο καλοκαίρι του 2017, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και το επόμενο έτος, ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα συνεχίσει να απαιτεί συνολικά έσοδα 2,650 δισ. ευρώ.
1. Μισθωτοί – συνταξιούχοι: Κανείς δεν γνωρίζει αν το ισχύον έμμεσο αφορολόγητο (από 8.636 έως και 9.545 ευρώ) θα παραμείνει στο ύψος του το 2017. Οι δανειστές, προεξάρχοντος του ΔΝΤ, πιέζουν για νέα μείωση αλλά μέχρι τώρα τουλάχιστον, η κυβέρνηση αντιστέκεται. 
    Το ίδιο σκηνικό εκτυλίχθηκε και τον περασμένο Μάιο, όταν τελικά ψηφίστηκε μείωση του αφορολογήτου και αλλαγή των συντελεστών φόρου.
    Το πρακτικό αποτέλεσμα ήταν επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων με εξαίρεση όσους δηλώνουν εισοδήματα στις ζώνες από 27.100 έως και 43.900 ευρώ και 50.100 έως και 55.600 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών έχει ήδη αφομοιωθεί μέσω της μηνιαίας κλίμακας παρακράτησης. Για το πρώτο πεντάμηνο του 2016 όμως, ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου έγινε με την παλιά κλίμακα και το καλοκαίρι του 2017 με την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα βεβαιωθούν οι διαφορές.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Το 2017, η εκκαθάριση των δηλώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών θα γίνει με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως να δικαιούνται το αφορολόγητο. Τα εισοδήματα του 2015 φορολογήθηκαν με συντελεστές 26%-33% ενώ τα εισοδήματα του 2016 θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως και 45%.
    Για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 32.700 ευρώ, η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών φέρνει ελαφρύνσεις. Ενδεικτικά για ελεύθερους επαγγελματίες με δηλωθέν εισόδημα 5.000 ευρώ προκύπτει ελάφρυνση 200 ευρώ, στα 10.000 ευρώ εισοδήματος η φορολογική επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 400 ευρώ ενώ στα 35.000 ευρώ φορολογητέου εισοδήματος προκύπτει επιβάρυνση 351 ευρώ.
    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2,2% έως και 10%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, αλλά ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του 2017 δεν είναι άλλος από την αύξηση των εισφορών.
3. Αγρότες: Θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών –συνταξιούχων με το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ ενώ σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.   Η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, καταργήθηκε. Πρακτικά, οι αλλαγές αυτές θα φέρουν επιβαρύνσεις για αγρότες με φορολογητέο εισόδημα πάνω από 21.500 ευρώ ενώ σε χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια προκύπτουν ελαφρύνσεις.
    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε εισόδημα 5.000 ευρώ ο φόρος είναι μηδενικός (έναντι 650 ευρώ για τα εισοδήματα του 2015), στα 10.000 ευρώ η ελάφρυνση φτάνει τα 1.100 ευρώ ενώ στα 30.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 1.756 ευρώ. Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου η οποία αυξήθηκε από το 75% στο 100% του κύριου φόρου.
 4. Εισοδήματα από ενοίκια: Το 2017 έρχονται μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, έως και 36,36% μετά την αλλαγή της κλίμακας υπολογισμού του φόρου σε εισοδήματα από ενοίκια.
     Οι επιβαρύνσεις θα φανούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων καθώς τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστές 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τα 35.001 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, φορολογούμενος ο οποίος απόκτησε το 2015 εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ και επιβαρύνθηκε με φόρο 1.100 ευρώ, για το ίδιο εισόδημα του 2016 θα κληθεί να πληρώσει 1.500 ευρώ. Εννοείται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα προκειμένου να επιβληθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. 
5. Μισθωτοί με εισοδήματα και από «μπλοκάκι»: Η κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών πλέον είναι ενιαία. Μόνο που στην πρώτη περίπτωση προβλέπεται αφορολόγητο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που επιβαρύνουν τον φορολογούμενο ενώ στη δεύτερη όχι. Για τα εισοδήματα του 2016, όσοι εισέπραξαν αμοιβή από μισθωτή εργασία και παράλληλη αμοιβή από «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα με συντελεστές από 22% έως και 45%.
    Τα εισοδήματα από τις δύο πηγές αθροίζονται αλλά το αφορολόγητο εφαρμόζεται μόνο στο τμήμα που αφορά μισθωτές υπηρεσίες. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο συνολικό εισόδημα. Δεδομένου ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές και στους αμειβόμενους με «μπλοκάκι» στις εφορίες αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο από τις πρώτες μέρες του νέου έτους, για μαζικές διακοπές εργασιών.
6. Ιατρικές δαπάνες – αμοιβές μισθοδοσίας: Από το 2017 οι ιατρικές δαπάνες θα μειώνουν το φόρο (αν στο μεταξύ δεν καταργηθεί η σχετική φοροαπαλλαγή όπως πιέζουν οι δανειστές) μόνο εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτα ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής. Οι εργοδότες παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από τις 22 Δεκεμβρίου 2016 και μετά δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού, αμοιβές όσων εργάζονται με μπλοκάκια αλλά και αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ, όπως άλλωστε και αμοιβές δικηγόρων με πάγια αντιμισθία (οι οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά στις δαπάνες οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης), εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφλησή τους έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Αν οι δαπάνες αυτές εξοφληθούν με μετρητά, παύουν να εκπίπτουν.
7. Τεκμήρια: Σε αντιδιαστολή με άλλες χρονιές όπου το πρόβλημα αντιμετωπιζόταν ακόμα και μετά την έναρξη των διαδικασιών εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, έχει ψηφιστεί ήδη η διάταξη νόμου με την οποία μπαίνει κόφτης τεκμηρίων σε φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα. Η ισχύουσα διάταξη προβλέπει ότι όσοι , κατά το φορολογικό έτος 2016, είχαν πραγματικό εισόδημα χαμηλότερο από 6.000 ευρώ και τεκμαρτό χαμηλότερο από τα 9.500 ευρώ, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και το έμμεσο αφορολόγητο. Προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να μην ασκεί επιχειρηματική ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, ενώ εξαιρούνται εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
8. Εταιρικά αυτοκίνητα: Η χρήση τους κατά το 2016, θα κοστίσει ακριβά σε φόρο το 2017 με την εκκαθάριση των δηλώσεων. Με το νόμο 4446 ο οποίος ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών ορίζεται ότι η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους 2016, υπολογίζεται με συντελεστές από 4% έως και 22% επί της λιανικής τιμής προ φόρων του οχήματος. Το ποσό που προκύπτει φορολογείται ως επιπλέον εισόδημα 
    Ενδεικτικά για αυτοκίνητα με λιανική τιμή έως 12.000 ευρώ, το επιπλέον εισόδημα που προκύπτει είναι 4% ή 480 ευρώ. Προβλέπονται συντελεστές απομείωσης από 10% έως και 50% ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος για αυτοκίνητα άνω των τριών ετών. Εξαιρούνται τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχουν Λιανική Τιμή Πώλησης προ Φόρων έως 12.000 ευρώ.
9. Ακίνητη περιουσία: Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 παραμένει ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει διακηρύξει ότι επιθυμεί να μετουσιώσει τον ΕΝΦΙΑ σε ένα νέο φόρο ο οποίος θα επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία κατά τα πρότυπα του παλαιού ΦΑΠ. Το ενδεχόμενο επιμέρους αλλαγών παραμένει ανοιχτό αλλά αυτό που δεν πρόκειται να μεταβληθεί είναι ο ετήσιος στόχος εισπράξεων 2,650 δισ. ευρώ. Υπάρχουν σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις στο Μνημόνιο. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις άλλωστε, από το 2017 στον συμπληρωματικό φόρο θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια, τα οποία εξαιρέθηκαν το 2016 στο παρά πέντε της εκκαθάρισης του φόρο. 
    Από την άλλη πλευρά , με διάταξη νόμου η οποία ψηφίστηκε προ ημερών παραμένει στον «πάγο» και το 2017 η επιβολή φόρου υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση ακινήτων.
10. Βροχή έμμεσων επιβαρύνσεων: Το 2017, οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις θα έρθουν με έμμεσο τρόπο. Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, καφέ, τσιγάρα , σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ. Σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα τρία και φτάνουν τα οκτώ λεπτά το λίτρο, στον καφέ η αύξηση της τιμής αναμένεται να είναι δέκα λεπτά ανά φλιτζάνι και 25% στο ράφι ανά πακέτο προϊόντος, στα τσιγάρα μισό έως ένα ευρώ ανά πακέτο, στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ οι οποίοι εκδίδονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, η επιβάρυνση αγγίζει το 6,2%.
    Τέλος σε μια σειρά νησιών (Σκόπελος, Αμοργός, Ίος, Κύθνος, Σέριφος, Σίκινος, Ανάφης, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Κουφονήσια και Δήλος) από την 1η Ιανουαρίου οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται κατά 30%.
    Στο κέντρο μιας φοροκαταιγίδας διαρκείας βρίσκονται ήδη εκατομμύρια Έλληνες καθώς από την 1η Ιανουαρίου έχουν αρχίσει να ισχύουν νέοι έμμεσοι φόροι σε βασικά ήδη κατανάλωσης και νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την συνέχεια να είναι το ίδιο οδυνηρή καθώς θα έρθουν νέες επιβαρύνσεις με αλλαγές στον φόρο εισοδήματος την άνοιξη και στον ΕΝΦΙΑ το καλοκαίρι.
Τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες
    Με το νέο σύστημα φορολόγησης και καθορισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ευνοημένοι να είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα καθώς το νέο σύστημα προβλέπει ότι οι υποχρεώσεις υπολογίζονται ανάλογα με το εισόδημα, όμως ακόμη και αυτοί θα κληθούν να καταβάλλουν στο κράτος πάνω από το 55% του ετήσιου εισοδήματός τους.
    Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρές αποδοχές 10.000 ευρώ, θα υποχρεωθεί να δώσει μέσα στο 2017 περίπου 5545 ευρώ για εισφορές και φόρο και θα του μείνουν 4455 ευρώ για να επιβιώσει.
Πιο αναλυτικά:
      1. Ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δώσουν μέσα στο 2017 από το 53,08% έως και το 68,09% του καθαρού εισοδήματός τους στο δημόσιο
      2.Σε εταίρους ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων επιχειρήσεων, οι επιβαρύνσεις θα κυμανθούν από το 48% έως και το 53%
      3.Στους μισθωτούς με εισοδήματα από μπλοκάκι, η φορολογική επιβάρυνση για το «μπλοκ» μπορεί να φτάσει από το 60% έως και το 85% επί του εισοδήματος από μπλοκ, ανάλογα με το ποιες είναι οι αποδοχές.
    Στις εφορίες ήδη επικρατεί αυξημένη κίνηση από επαγγελματίες που διακόπτουν οριστικά την άσκηση του επιτηδεύματος. Στο τέλος Ιανουαρίου, ο αριθμός των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αναμένεται να περιοριστεί περίπου στις 650.000 επαγγελματίες έναντι περίπου 730.000 στο τέλος του 2015.
Οι νέοι φόροι σε καφέ, καύσιμα, τηλεφωνία
    Ήδη ισχύουν οι νέες τιμές σε βασικά είδη της καθημερινότητας λόγω της επιβολής ειδικών τελών στον καφέ, τα τσιγάρα – ηλεκτρονικά και μη- τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και τα καύσιμα, την κυβέρνηση αν υπολογίζει στην είσπραξη συνολικά τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
    Οι αυξήσεις είναι ήδη ορατές στα καύσιμα με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να ανατιμάται κατά 6-8 λεπτά ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης να «τσιμπάει» 10-12 λεπτά το λίτρο. Στα σούπερ-μάρκετ η τιμή του καφέ αναμένεται να ανέβει από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό και συνεπώς στις συσκευασίες των 200 γραμμαρίων η αύξηση θα κυμαίνεται από μισό έως 1 ευρώ ανάλογα με το είδος του καφέ.
    Από την Πρωτοχρονιά, επιβλήθηκε και ο φόρος στα τσιγάρα, κανονικά και ηλεκτρονικά. Η επιβάρυνση υπολογίζεται περίπου στα 40-50 λεπτό ανά πακέτο. και θα φανεί όταν τελειώσουν τα «αποθέματα» στην αγορά με τα πακέτα που έχουν τιμολογηθεί βάσει του προηγούμενου καθεστώτος.
    Το νέο ειδικό τέλος 5% στους λογαριασμούς του σταθερού τηλεφώνου θα εμφανιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.
Τον Απρίλιο οι νέες δηλώσεις εισοδήματος
    Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, είναι πιθανό και το 2017, η προθεσμία να παραταθεί καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
    Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017 θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
      1. Θα αυξηθεί ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών με αντίστοιχη μείωση των πιστωτικών και των μηδενικών εκκαθαριστικών.
      2. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντική αύξηση στον φόρο που θα βεβαιωθεί λόγω αύξησης των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, στον συντελεστή φορολόγησης των κερδών ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, αλλά και στην ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών. Μεγάλη αλλαγή θα είναι η πρόσθεση του εισοδήματος από ελεύθερα επαγγέλματα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φορολόγηση του αθροίσματος.
      3. Θα ενεργοποιηθεί η καινούργια κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν στο 10%. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα πλήξει όλα τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
    Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,3 δις. ευρώ.
Ο ΕΝΦΙΑ με εμπορικές αξίες ακινήτων
    Τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον καινούργιο μηχανισμό υπολογισμού των αξιών των ακινήτων. Βάσει της απαίτησης για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι σημερινές τιμές της εφορίας θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 20-25% κάτι που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν και οι φόροι που εισπράττει το δημόσιο από τα ακίνητα (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ του 2018). Το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να αυξήσει συντελεστές για να μην δημιουργήσει νέες «τρύπες» στα έσοδα ειδικά του 2018.                                                                                 
    Αν επαναληφθεί η εμπειρία του 2015 και του 2016, μέσα στον Αύγουστο θα ανέβουν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων στα αγροτεμάχια.
ΘΕΜΑ 4:O φορολογικός καζαμίας του 2017
    «Κάθε μήνα και χειρότερα». Αν μελετήσει κανείς τις ανά μήνα φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς που ξεκινάει θα διαπιστώσει ότι όσο θα κυλάει ο χρόνος, τόσο περισσότερα θα γίνονται τα νέα βάρη που θα πρέπει να σηκώσει.                                                                                                                                                                       
    Το τεράστιο πακέτο των έμμεσων φόρων με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού από την Πρωτοχρονιά, θα είναι μόνο η αρχή. Σταδιακά, θα ενεργοποιούνται το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος, οι καινούργιοι συντελεστές, η νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, ο «ανανεωμένος» ΕΝΦΙΑ, τα «εξατομικευμένα» τέλη κυκλοφορίας και σειρά άλλων μέτρων που θα υποχρεώσουν τους φορολογούμενους να καταβάλλουν συνολικά περισσότερα από 46,858 δις. ευρώ σε φόρους έναντι 45,8 δις. ευρώ που είναι ο στόχος για το κλείσιμο του 2016.                                                                                                                                                           
    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ανά μήνα που δημοσιεύονται στον κρατικό προϋπολογισμό, οι χειρότεροι μήνες του 2017 θα είναι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος, ο Δεκέμβριος, ο Νοέμβριος και ο Οκτώβριος. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι «κακοί μήνες» ανήκουν στο β’ εξάμηνο. Πώς όμως κατανέμονται τα βάρη ανά μήνα του νέου έτους; Τα σημαντικότερα οικονομικά γεγονότα της χρονιάς για την τσέπη μας θα είναι τα εξής:
Ιανουάριος 
    Οι επιβαρύνσεις θα φανούν από τα πρώτα… δευτερόλεπτα της νέας χρονιάς στα πρατήρια καυσίμων με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να ανατιμάται κατά 6-8 λεπτά ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης να «τσιμπάει» 10-12 λεπτά το λίτρο.
    Με το που θα ανοίξουν τα σούπερ-μάρκετ θα φανούν οι επιπτώσεις και από την αύξηση του φόρου στον καφέ από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό. Επί του ποσού θα επιβάλλεται και ο ΦΠΑ άρα η επιβάρυνση στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων θα κυμαίνεται από μισό έως 1 ευρώ ανάλογα με το είδος του καφέ. Από την Πρωτοχρονιά, θα επιβληθεί και ο φόρος στα τσιγάρα, κανονικά και ηλεκτρονικά. Η επιβάρυνση όπως υπολογίζεται από τα στελέχη της αγοράς, ανέρχεται περίπου στα 40-50 λεπτό ανά πακέτο.
Φεβρουάριος 
    Μέσα στον Φεβρουάριο, θα πάρουμε στα χέρια μας τους πρώτους λογαριασμούς τηλεφώνου του 2017. Και σε αυτούς, θα διαπιστώσουμε την ενεργοποίηση του καινούργιου τέλους 5% επί του ύψους του λογαριασμού 
Μάρτιος
    Ο Μάρτιος θα είναι –εκτός απροόπτου- ο πρώτος μήνας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος. Συνολικά, διαφορετικά ποσά θα κληθούν να καταβάλλουν περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι. Το σύνολο των αγροτών θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ όσοι επαγγελματίες δηλώνουν καθαρά εισοδήματα άνω των 15.000-20.000 ευρώ θα δουν τις ασφαλιστικές εισφορές να εκτοξεύονται.
Απρίλιος 
    Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, είναι πιθανό και το 2017, η προθεσμία να παραταθεί καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017 θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
       1. Θα αυξηθεί ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών με αντίστοιχη μείωση των πιστωτικών και των μηδενικών εκκαθαριστικών.
      2. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντική αύξηση στον φόρο που θα βεβαιωθεί λόγω αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, στον συντελεστή φορολόγησης των κερδών ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, αλλά και στην ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών. Μεγάλη αλλαγή θα είναι η πρόσθεση του εισοδήματος από ελεύθερα επαγγέλματα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φορολόγηση του αθροίσματος.
      3. Θα ενεργοποιηθεί η καινούργια κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν στο 10%. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα πλήξει όλα τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Μάιος
Ίσως προλάβουμε να κάνουμε Πρωτομαγιά
Ιούνιος
    Είναι προγραμματισμένη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των νομικών προσώπων. Έρχεται να προστεθεί η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα μερίσματα της χρήσης του 2016 από το 10% που ήταν μέχρι τώρα, στο 15%
Ιούλιος
    Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον καινούργιο μηχανισμό υπολογισμού των αξιών των ακινήτων. Βάσει της απαίτησης για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι σημερινές τιμές της εφορίας θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 20-25% κάτι που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν και οι φόροι που εισπράττει το δημόσιο από τα ακίνητα (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ του 2018). Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να αυξήσει συντελεστές για να μην δημιουργήσει νέες «τρύπες» στα έσοδα ειδικά του 2018 Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,3 δις. ευρώ. 
Αύγουστος
    Αν επαναληφθεί η εμπειρία του 2015 και του 2016, μέσα στον Αύγουστο θα ανέβουν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων στα αγροτεμάχια.
Σεπτέμβριος
    Θα είναι ένας από τους «σκληρότερους» μήνες της νέας χρονιάς καθώς θα συμπιέσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. 
Οκτώβριος
    Θα έχει ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ τρίτου τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώσουν τρεις φόρους: φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ Σεπτεμβρίου και ΕΝΦΙΑ. Τα καθαρά έσοδα σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 δις. ευρώ.
Νοέμβριος
    Για δεύτερη φορά μέσα στο 2017 θα συμπέσει χρονικά η καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και εισόδημα και φόρο κατοχής ακινήτων. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρου, προγραμματίζεται να διαμορφωθούν στα 4,47 δις. ευρώ.
Δεκέμβριος
    Θα κληθούμε να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού που προτίθεται νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών. Προς το τέλος του μήνα, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2018 με το ΕΚΑΣ να έχει υποστεί μια ακόμη γενναία μείωση. Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
  Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΣΑΣ
 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  Β ΕΛΛΑΔΑΣ
 ΤΗΛ 6983502502 & 6946862098
Παρέχονται πληροφορίες διευκρινίσεις  και ότι άλλο επι φορολογικών θεμάτων η  γενικών θεμάτων που μπορώ να βοηθήσω .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου