Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Οι τουρίστες δεν βάζουν φέτος το χέρι στην τσέπη!



Οι τουρίστες δεν βάζουν φέτος το χέρι στην τσέπη!
    Πανευρωπαϊκό φαινόμενο η μείωση της δαπάνης των τουριστών. Πλήττονται οι φίρμες ειδών πολυτελείας καθώς «καλοί πελάτες» όπως κινέζοι και άραβες έχουν περιορίσει τις αγορές τους. Οι συνέπειες της τρομοκρατίας και ο ρόλος του Brexit.
    Λίγο η τρομοκρατία, λίγο η ενίσχυση του ευρώ και λίγο περισσότερο οι «σφιχτοχέρηδες» πλέον Κινέζοι και η αγορά ειδών πολυτελείας απειλείται. Η Βρετανία είναι και επίσημα η πιο συμφέρουσα επιλογή για όσους δεν μπορούν να ζήσουν μακριά από την πολυτέλεια.
    Το να πάει κανείς διακοπές στο Μιλάνο ή το Παρίσι και να μην εφοδιαστεί με Chanel και Prada μπορεί να είναι κρίμα - αλλά φαίνεται πως αυτό προτίμησε να κάνει αυξημένος αριθμός τουριστών αυτό το καλοκαίρι.
    Οι τουρίστες ξόδεψαν 14% λιγότερα χρήματα τον Ιούλιο του 2016 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε η UBS σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα νούμερα αυτά, τα οποία αποτελούν βαρόμετρο για τις τουριστικές δαπάνες, ενδέχεται να προοιωνίζουν μια παράπλευρη απώλεια και για την αγορά ειδών πολυτελείας, καθώς σχεδόν το 1/3 των εσόδων του κλάδου παγκοσμίως και περισσότερες από τις μισές πωλήσεις στην Ευρώπη οφείλονται στους τουρίστες, σύμφωνα με άρθρο του CNBC.
    H κάμψη αυτή προκάλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι η γιορτή του Ramadan φέτος συνέπεσε με την θερινή τουριστική σεζόν και αναμενόταν να ενισχύσει τις τουριστικές δαπάνες των επισκεπτών από την Μέση Ανατολή.
    Γιατί, λοιπόν, οι τουρίστες φέτος ήταν φειδωλοί στα έξοδα που πραγματοποίησαν κατά την διάρκεια των διακοπών;
Ο κόσμος έγινε πιο επικίνδυνος.
    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Νίκαια, πόλεις που μέχρι πρότινος λογίζονταν ως ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί, φαίνεται να έχουν αποθαρρύνει τους τουρίστες να ταξιδέψουν στην Γαλλία, στην οποία πραγματοποιούνται συνήθως οι μεγαλύτερες τουριστικές δαπάνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς brands όπως η Louis Vuitton και η Chanel ασκούν γοητεία διεθνώς.
    Η μείωση κατά 24% των εξόδων που πραγματοποίησαν τον Ιούλιο οι τουρίστες στην Γαλλία, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015, αποδίδεται από αναλυτές της UBS στην γενικευμένη επίπτωση που είχαν στον γαλλικό τουρισμό οι τρομοκρατικές επιθέσεις.
Τα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι πιο ακριβά
    Η ενίσχυση του ευρώ, η οποία εντάθηκε από την χρόνια άσκηση αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθεια της να διαχειριστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις μερικών από τις πιο γνωστές εταιρίες της ηπείρου.
Οι Κινέζοι… δεν ξοδεύουν
    Οι Κινέζοι πελάτες είναι οι πιο σημαντικοί για την παγκόσμια αγορά και απ’ ότι φαίνεται αρχίζουν να ξοδεύουν λιγότερα. Ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε σε αυτή την πτώση είναι η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, κατά σχεδόν 8% φέτος, έναντι του ευρώ. Σε συνδυασμό με την θέσπιση αυστηρότερων μέτρων από την κινεζική κυβέρνηση για την πάταξη της διαφθοράς, καθώς τα αγαθά πολυτελείας που προέρχονται από την Δύση συχνά χρησιμοποιούνται στην δωροδοκία αξιωματούχων, αλλά και εξ αιτίας νέων περιορισμών στις εισαγωγές που επιβλήθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι οι κινέζοι τουρίστες επιλέγουν τώρα να μην βγάλουν χρήματά από το πορτοφόλι τους.
Το αποτέλεσμα του Brexit
    Ένας προορισμός στον οποίο οι τουρίστες άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερο είναι η Βρετανία, όπου οι τουριστικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 6% τον Ιούλιο, σε όρους στερλίνας, αύξηση η οποία υποβοηθήθηκε από την υποχώρηση της λίρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS. H χώρα είναι τώρα είναι η φθηνότερη αγορά ειδών πολυτελείας παγκοσμίως, γεγονός που μάλλον αποτελεί καλό νέο για την βρετανικές εταιρίες προϊόντων πολυτελείας, όπως η Burberry και η Mulberry, επισημαίνει στο σχετικό άρθρο του CNBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου